Šotor obsega kar 140.000 kvadratnih metrov površine. Foto: Reuters
Šotor obsega kar 140.000 kvadratnih metrov površine. Foto: Reuters

Zanimivo novost v eni najhladnejših prestolnic sveta so odprli v torek, na dan, ko je 70. rojstni dan praznoval njihov predsednik Nursultan Nazarbajev in ko je Astana upihnila 13. svečko kot prestolnica te srednjeazijske države.

Ob odprtju je znamenito skladbo Nessun Dorma zapel italijanski tenorist Andrea Bocelli, prišlo je sedem predsednikov držav in jordanski kralj, cirkuške, gledališke in baletne predstave pa so se vrstile kar tri dni. Samo za ta dogodek je oblast odštela več kot deset milijonov dolarjev.

Ko zunaj brije, se znotraj lahko kopate
Ogromen šotor - Han Šatir pomeni "Kraljevski šotor" -, v katerem je prostora za 20.000 ljudi, torej gre za pravo pokrito mesto v malem, so oblikovali britanski arhitekti Foster & Partners.

Idejo si je zamislil prav predsednik države, vodila pa ga je želja, da bi lahko "njegovi" ljudje tudi pri izredno nizkih zimskih temperaturah uživali v prijetno toplem vremenu in se zabavali v poletnih radostih. Značilnost Astane so namreč izjemno velika nihanja temperature, saj se poleti temperatura dvigne do 30 stopinj Celzija, pozimi pa pade na "zmrzljivih" -30 stopinj ali še manj.

Ni, da ni ...
Šotor, visok kar 150 metrov, ki je hkrati tudi najvišja stavba v mestu, v svoji notranjosti "skriva" ogromen zabaviščni park, restavracije, vse mogoče trgovine, umetno plažo, železnico in tekaško stezo. Postavljen je na 20-metrski betonski podlagi, zaradi treh plasti posebne plastike, ki podnevi prepušča dnevno svetlobo, ponoči in v hladnejših mesecih pa v notranjost ne spusti hlada, pa naj bi se odlično odrezal pri vzdrževanju primerne temperature.

Kazahstansko vodstvo je Astano za prestolnico države določilo pred 13 leti. Mesto Almati na jugovzhodu države se je moralo tej časti odpovedati, ker leži na potresno dejavnem območju in v bližine meje s Kitajsko.