Ture avanture
(8)

Poudarki

  • Zgrajen iz posebne plastike na 20-metrski betonski podlagi
  • Astana že 13 let prestolnica Kazahstana
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 13 glasov Ocenite to novico!
Astana
Šotor obsega kar 140.000 kvadratnih metrov površine. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: "Kraljevski šotor" - najvišji šotor na svetu

Nazarbajev z Astano znova zbuja pozornost
7. julij 2010 ob 09:06
Astana - MMC RTV SLO, Reuters

V kazahstanski prestolnici Astani so slovesno odprli Han Šatir, najvišji šotor na svetu, v katerem obiskovalci najdejo kinodvorane, trgovine in celo plažo.

Zanimivo novost v eni najhladnejših prestolnic sveta so odprli v torek, na dan, ko je 70. rojstni dan praznoval njihov predsednik Nursultan Nazarbajev in ko je Astana upihnila 13. svečko kot prestolnica te srednjeazijske države.

Ob odprtju je znamenito skladbo Nessun Dorma zapel italijanski tenorist Andrea Bocelli, prišlo je sedem predsednikov držav in jordanski kralj, cirkuške, gledališke in baletne predstave pa so se vrstile kar tri dni. Samo za ta dogodek je oblast odštela več kot deset milijonov dolarjev.

Ko zunaj brije, se znotraj lahko kopate
Ogromen šotor - Han Šatir pomeni "Kraljevski šotor" -, v katerem je prostora za 20.000 ljudi, torej gre za pravo pokrito mesto v malem, so oblikovali britanski arhitekti Foster & Partners.

Idejo si je zamislil prav predsednik države, vodila pa ga je želja, da bi lahko "njegovi" ljudje tudi pri izredno nizkih zimskih temperaturah uživali v prijetno toplem vremenu in se zabavali v poletnih radostih. Značilnost Astane so namreč izjemno velika nihanja temperature, saj se poleti temperatura dvigne do 30 stopinj Celzija, pozimi pa pade na "zmrzljivih" -30 stopinj ali še manj.

Ni, da ni ...
Šotor, visok kar 150 metrov, ki je hkrati tudi najvišja stavba v mestu, v svoji notranjosti "skriva" ogromen zabaviščni park, restavracije, vse mogoče trgovine, umetno plažo, železnico in tekaško stezo. Postavljen je na 20-metrski betonski podlagi, zaradi treh plasti posebne plastike, ki podnevi prepušča dnevno svetlobo, ponoči in v hladnejših mesecih pa v notranjost ne spusti hlada, pa naj bi se odlično odrezal pri vzdrževanju primerne temperature.

Kazahstansko vodstvo je Astano za prestolnico države določilo pred 13 leti. Mesto Almati na jugovzhodu države se je moralo tej časti odpovedati, ker leži na potresno dejavnem območju in v bližine meje s Kitajsko.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
JM8
# 08.07.2010 ob 20:30
Turist se strinjam z nekaterimi dejstvi, ampak si bom dovolil par komentarjev :)

In sicer meje med omenjenimi državami (delno izključujoč Afganistan, kot 'buffer zone' med Sovjetskim in Britanskim imperijem) so dobile svojo obliko (in konsolidacijo) v času SZ in obstaja zelo malo dokazov, da je bila politična elita republik kaj vpletena v to, ampak so samo sprejeli dekrete o republiških mejah, dizajniranih v Moskvi med leti 1924 in 1936 (kdo je bil takrat 'mastermind' ni potrebno poudarjati). Res je, da meje iz današnjega vidika slabo zajemajo etnične meje - to je v SZ služilo kot varovalo pri potencialnem iredentizmu, ter slablenju nacionalne zavesti vsakega 'nominalnega' naroda (Uzbekov, Tadžikov, Kirgizov,...), čeprav je bila le-ta v vseh republikah v času SZ na zelo nizki stopnji evolucije in se zato utemeljitev sliši paradoksalno. Strah pred združenim in posledično močnim Turkestanom, po možnosti podprtim s strani kakšne zahodne države, je bil pač prevelik. Šele po razpadu je nacionalno zavedanje postalo bolj izraženo, npr. Kirgizi proti Uzbekom leta 1990 in 2010, pogojno tudi državljanska vojna v Tadžikistanu.

Kazahstan (oz. Kazaška SSR) tudi ni imel pomembnejše vloge pr okupaciji Afganistana. Invazija se je začela več ali manj iz današnjega Uzbekistana in Turkmenistana in to se ni spremenilo do 1989...

Veljalo bi omenit, da je bilo v šestdesetih letih etničnih Kazahov v Kazaški SSR zgolj za tretjino, nekateri se strinjajo, da gre tam iskati vzroke za recimo temu 'kazahstansko pomlad' in naraščajoči etnocentrizem. Premik administrativnega središča iz Almatyja (kjer bolj ali manj dominira ruska manjšina) v Astano, ki bi postana 'prava nacionalna prestolnica' je eden izmed teh korakov...

Pa tudi, da je to država s precešnjimi ekološkimi katastrofami, večina stranski produkt blaznosti takratnih voditeljev: skoraj 500 jedrskih poskusov na poligonu Semipalatinsk in usoda Aralskega jezera (ki je praktično v izumiranju), žal govorita sama zase.

Tudi od mene samo na kratko... :)
turist
# 08.07.2010 ob 10:27
Kazahstan ima v zadnjih letih relativno ugodno gospodarsko rast, ki pa se vedno temelji na črpanju naravnih virov (rudniki, nafta in plin).

Če pogledamo karto dega dela sveta (tako imenovane ˝stan˝republike) je zelo jasno vidno, da so se Tadžikistan, Afganistan, Kazahstan, Turkmenistan in Uzbekistan zelo dolgo ukvarjale z določitvijo meje. naravna bogastva doline in kotline reke Surdarja so neprecenljiva in se vedno predstavljajo osnovo državnemu izvozu in posledično BDP-ju. država je etnično izjemno heterogena, saj poleg večinskega naroda Kazakov (in ne Kozakov) v njej živi se več kot 40 % drugih etničnih skupin (večinoma iz omenjenih sosednjih republik). prek Kazahstana je potekala tudi ruska ofenziva na Afganistan, preden so se v leokalne politične razmere začeli vmešavati Američani in v zadnjem obdobju zveza Nato. Kazahstan je še vedno precej povezan z Rusijo (kot ze omenjeno pristajališče Bajkonur). kljub vsemu pa so za državo značilne ogromne etnične, socialne in predvsem regionalne razlike... na kratko...
sejnik
# 08.07.2010 ob 01:31
@politik kritik
pa Kazahi niso isto kot Kozaki
nim
# 07.07.2010 ob 12:12
en video za beliverje :)
Lucifer with his New World Religion unveils his Capital : Astana (The Sun Worship) 2012

Osebno mislim pa da je Nazarbajev mal preveč igral SIM CITY, da ga je spravil v realnost D:
Fosterju se pa pomoje tud smeji, je celo mesto sprojektiral...
oiradd
# 07.07.2010 ob 09:42
Astana je eno najbolj "vesoljskih" mest na Zemlji. Arhitekturno sploh. Tu ne boste videli umazanih predmestij, mesto pa je skoraj "sterilizirano" čisto.
Vsekakor vredno obiska, kot Kazahstan na sploh.
Zlobci
# 08.07.2010 ob 00:50
@ politik kritik

A si kdaj v življenju reku: Butasti Američani ne vejo kje je Slovenija? Če si pol veš kaj bi zdele reku ...
Zlobci
# 07.07.2010 ob 15:12
Borat bi reku: I like the tent - it s nice
politik kritik
# 07.07.2010 ob 17:05
Zanimivo...

Zanimivo je predvsem to, da o tej ogromni državi Kazahstan tako malo slišimo, edino kar vem je, da imajo v Bajkonurju Rusi izstrelišče za vesoljske rakete Sojuz, in da se en del Kazahstanskega prebivalstva imenuje Kazaki (ti. Kozaki)...

Do zdaj nisem niti vedel, da je Astana glavno mesto Kazahstana, mislil sem, da je to eno veliko podjetje v Kazahstanu, ki sponzorira propadlo ekipo Lanca Armstronga na Turu.

Dajte Rtv, napišite kakšno reportažo o političnih in ostalih razmerah v Kazahstanu.
Kazalo