Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 25 glasov Ocenite to novico!
Rio de Janeiro
Klavrna podoba bazenskega kompleksa v olimpijskem parku v Riu. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Streho dvorane Velodrome je zajel požar. Škode še niso popravili. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Le malo objektov je na voljo v uporabo domačinom. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Olimpijski park ni zaživel. Oblasti mirijo, da so tudi v Londonu potrebovali tri leta, da so objekte spremenili tako, da so imeli od njih koristi tudi domačini. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Olimpijski objekti v Riu že po enem letu v žalostnem stanju

Proračun iger se je zvišal na 13,2 milijarde dolarjev
8. avgust 2017 ob 10:54
Rio de Janeiro - MMC RTV SLO

Pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru so organizatorji zatrjevali, da bodo objekti tudi po igrah živeli in bili na voljo domačinom. Piše se leto 2017, stavbe samevajo in razpadajo, računi pa še vedno prihajajo.

21. poletne igre, prve sploh v Južni Ameriki, so pod gesol "Novi svet" v tem brazilskem velemestu potekale med 5. in 21. avgustom leta 2016. Na sklepni slovesnosti iger je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach dejal, da bo zgodovina o Riu govorila kot o obdobju pred igrami in po njih. A 12 mesecev pozneje se mesto in celotna država spopadata s hudo gospodarsko krizo, dolgovi in korupcijskimi škandali, ki si sledijo drug za drugim. Zelo klavrna je tudi podoba olimpijskega parka, saj je bilo v enem letu na vseh objektih skupaj organizirano le eno tekmovanje - turnir v odbojki na mivki, pa še zaradi tega so se pojavile kritike, saj je potekal na olimpijskem teniškem stadionu, na katerega so morali zato pripeljati ogromne količine peska.

Nekaj pozitivnih sprememb so igre v Riu tamkajšnjim prebivalcem prinesle, pišejo mediji, na primer novo linijo podzemne železnice (ki pa ne sega vse do olimpijskega parka), hitre avtobusne povezave in prenovljeno pristanišče. "Nekoliko bolje je kot prej, a od olimpijskih iger smo pričakovali mnogo, mnogo več," je za agencijo AP dejal eden izmed prebivalcev bližnje favele.

Polnih le 7 odstotkov stanovanj v olimpijski vasi
Igre so potekale predvsem v južni in zahodnih predelih velemesta, v katerih živi pretežno precej premožno prebivalstvo. V olimpijski vasi so zgradili več blokov, ki so jih po koncu iger ponudili v nakup domačinom. Precej neuspešno, saj so prodali le sedem odstotkov izmed 3.600 stanovanj. Obsežen kompleks olimpijskih objektov na revnem severu mesta, imenovan Deodoro, je bil že pol leta po koncu iger, zanemarjen, vhod vanj pa zaprt z železno ključavnico. "Menim, da so od iger nekaj imeli le tujci, domačinom pa so prinesle bore malo. Tudi varnostni položaj v mestu ni dober," dodajajo domačini.

Mestne oblasti in MOK trdijo, da Rio potrebuje čas, da vso to množico objektov predela na tak način, da bodo na voljo za javno uporabo, ali popolnoma spremeni njihov namen, a nekateri opozarjajo, da tudi čas ne bo izboljšal trenutne slike. Mnogo dvoran in objektov je bilo zgrajenih kot del velikih nepremičninskih poslov, ki pa so med hudo recesijo, s katero se bojuje država, zastali. "Vsak dan gledam te objekte, v katere smo zmetali toliko denarja. Večina dvoran je danes na žalost zaprtih in niso v uporabi. Prepričana sem, da bi lahko denar bolje uporabili," je dejala domačinka Juliana Solaira, ki živi nasproti olimpijskega parka.

Uradni strošek iger: 13,2 milijarde dolarjev
Rio je komaj zbral dovolj denarja, da je izpeljal olimpijske igre, za izvedbo paraolimijskih tekmovanj, ki so sledila, pa je mesto že potrebovalo pomoč zvezne vlade. Brazilija je za celotno izvedbo poletnih iger v Riu porabila 13,2 milijardi ameriških dolarjev zasebnih in javnih sredstev, a nekateri opozarjajo, da mnogi računi še vedno niso plačani in da bi končni stroški lahko znašali celo 20 milijard dolarjev.

Nedavno je MOK zavrnil prošnjo brazilskih organizatorjev iger, da bi na svoja pleča prevzel dolg za 35 do 40 milijonov dolarjev s pojasnilom, da so že tako ali tako za igre namenili rekordno vsoto denarja, 1,53 milijarde dolarjev. Mestne oblasti tako zdaj trkajo na vrata države, a če jim bo zvezna vlada ponudila roko, bi to lahko razjezilo policiste, učitelje in druge javne uslužbence po državi, ki se zaradi najhujše recesije v Braziliji v zadnjih desetletjih že spoprijemajo z zamujanjem plač.

Ko je bil Rio de Janeiro leta 2009 izbran za gostitelja poletnih iger 2016, so predvideli proračun za slabih devetih milijard dolarjev.

Kdo je sploh še "čist"?
Velika težava je tudi korupcija - trenutni predsednik Michel Temer se bojuje s težavami zaradi podkupovanja, podpira pa ga le še pet odstotkov Brazilcev. Nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki ni mogel zadržati solz sreče, ko so bile igre dodeljene Riu, je bil zaradi korupcije že obsojen in mu grozi devetletna zaporna kazen. Nekdanji župan Ria in gonilna sila iger, Eduardo Paes, pa je del preiskave, s katero želijo razkriti, ali je sprejel najmanj pet milijonov dolarjev podkupnine v povezavi z gradnjo olimpijskih objektov.

Maracana daleč od lanskega sijaja
V zalivu Guanabara Bay, kjer so potekali jadralski boji, se še vedno bojujejo z veliko onesnaženostjo, posebna zgodba pa je znameniti nogometni stadion Maracana, ki je postal simbol krize, ki jo doživlja Brazilija. Stadion, ki je gostil odprtje in sklepno slovesnost iger ter nogometni turnir, je zaprt, saj je postal žrtev sporov zaradi neplačanih računov med zvezno vlado, ki je lastnica stadiona, in izvajalcem Maracana SA, čigar največji delničar, podjetje Oderbrecht, se je znašlo v velikem korupcijskem škandalu naftnega podjetja Petrobras. "Vsi, ki so gledali igre, so lahko videli, da je bil stadion v izjemnem stanju. Še nikoli ni bil tako lep in tako poln ljudi. Oblastem smo ga vrnili v popolnem stanju, a nato je šlo vse le navzdol," so dejali predstavniki podjetja Maracana.

Streho dvorane Velodrome je konec julija zajel požar in škode še niso popravili, v najslabšem stanju pa je velik plavalni center Maria Lenk Acquatic Center, saj v bazenu sploh ni več vode, zunanjost pa vidno razpada.

Podobo olimpijskih objektov v Riu de Janeiru, ki so jih fotografirali februarja in avgusta letos, si oglejte v spodnji galeriji.

A. P. J., foto: Reuters
Prijavi napako
Komentarji
Drncl
# 08.08.2017 ob 11:17
Ta gradnja povsem novih športnih objektov za ene igre je itak čista bedarija. Za kakršnokoli tekmovanje, OI, SP nogomet, ... Ne vem, kdaj bo koga srečala pamet, da se to v prihodnosti drugače izvaja.
JohnSmith
# 08.08.2017 ob 11:35
To je pa res presenečenje ... not! 13 milijard dolarjev so zapravili za tritedensko žurko 11.000 športnikov. 1,2 milijona dolarjev na športnika. Olimpijske igre v takšni obliki nimajo več nobenega smisla.
politik kritik
# 08.08.2017 ob 11:17
Bazen že med igrami ni bil dosti drugačen xD
alojzr2
# 08.08.2017 ob 11:20
Kaj ko bi olimpijske igre začeli delati spet na star način. Recimo, da bi jih gostila Ljubljana v dvorani Tivoli, tivolskem bazenu, športniki pa bi se gnetli v študentskih domovih. Klinc pa glamur.
Sussudio
# 08.08.2017 ob 11:40
Razen fotografije bazena iz prave perspektive in fotografije poškodovane strehe, vse ostalo sploh ne izgleda v kakem slabem stanju.

Drugače pa začnimo prej pometati pred lastnim pragom. V Ljubljani imamo že dolga leta Bežigrajski stadion, ki je navadna sramota sredi mesta. Ni samo prazen in umazan bazen ampak stadion s poraščenim igriščem, poraščenimi tribunami in vse bolj razpadujoč. In ni to stadion, ki bi bil del neštetih športnih kompleksov. Gre samo za EN mali stadion!
Na drugi strani pa imamo tudi Stožice, ki so še vedno navadna sramota in to še vedno po 8 letih od izgradnje!!!
Sussudio
# 08.08.2017 ob 11:55
Micesar
daj ne nakladaj, kaj ima tu veze kapitalizem. Kako pa so bile organizirane zimske olimpijske igre (ki so mala zadeva v primerjavi z letnimi) v Sarajevu v času socializma? Bile je isto metanje denarja stran. Izgradnja objektov za sam dogodek potem pa je 90% stvari leta in leta razpadalo. Kaj misliš da se je zgodilo pri organizaciji OI 1980 v Moskvi?
Nima tu nič veze kapitalizem ali socializem. Vse kar je tu bedastega je to, da se OI skuša organizirati na visokem nivoju na relativno ozki lokaciji. To seveda prinaša potrebe po izgradnji nešteti objektov na kupu, ki jih seveda po samem dogodku lokalna populacija ne bo potrebovala oziroma bo lahko uporabljala le delček.
osservatore
# 08.08.2017 ob 11:32
Kruga in iger!

Igre so imeli, kruha še danes nimajo, objekti pa v razsulu.
timoti
# 08.08.2017 ob 11:27
Priporočam ogled filmov Tropa de elite 1in 2, oz. Elite sqad 1 in 2
jk11
# 08.08.2017 ob 11:59
Bi raje zbdoločili eno stalno lokacijo za Olimpijske igre, ne pa da se vsake 4 leta eno mesto za 3 tedne pozornosti zapufajo za 50 let.

Atenski stadioni prazni, pekingški tudi samevajo, zdaj še Rio. Najbolj še pridejo skozi tista mesta, ki "reciklirajo" obstoječo infrastrukturo, recimo London.
Debely
# 08.08.2017 ob 11:15
Tole me sploh ne čudi, ampak oni so objekte vsaj dokončali, za razliko od naših Stožic.
AlFe
# 08.08.2017 ob 13:08
Micesar # 08.08.2017 ob 11:42 Kapitalizem je razvrednotil denar.

To pa ni kapitalizem. To je naveza mafije in politikov.
Krpanka
# 08.08.2017 ob 11:43
Olimpijske igre so za države predvsem prestižnega pomena, ki se pogosto konča z uničujočimi ekonomskimi posledicami (Grčija) ali propadanjem infrastrukture (Soči, Rio...). Treba bi bilo razmišljati o organizaciji OI več držav skupaj, ki bi si med seboj razdelile stroške in organizacijo posamezne športne panoge. "Sharing economy" pač! TV prenosi ob današnji tehnologiji pa sploh ne bi smeli biti problem.
bistri08
# 08.08.2017 ob 12:25
Tudi v Sarajevu je bilo leta 87 porazno.

Nove strehe olimpijskih objektov so bile že po treh letih (1987) v razpadajočem stanju, bob steza je imela manjkajoče dele proge ... in seveda vse zapuščeno, brez življenja in žalostno.

Kot, da bi se vse pripravljalo na dogodke ki so sledili.
Micesar
# 08.08.2017 ob 11:42
Kapitalizem je razvrednotil denar. Kdor ga ima razmeta z njim in kdor ga nima se pa čudi temu. Vendar raja si želi kapitalizma bolj kot socializma, ker ne zna delit. In prosim ne mešat socializma s komunizmom. Eno je gospodarska ureditev drugo pa družbena.
si-koda
# 08.08.2017 ob 12:20
Stoziče so ista podrtija. Stadion ok, kar pa je okoli? Žalost.
ps11
# 08.08.2017 ob 12:17
Te olimpijske igre so popolna neumnost največje razsežnosti v takšni obliki.
rader1991
# 08.08.2017 ob 12:11
V Londonu je pa čisto drugače, urejen park, urejena okolica, pa še vedno vonj po olimpijskih igrah...Brazilija je pa dežela tretjega sveta.
Zoro27
# 08.08.2017 ob 11:58
Pokažite še zapuščeni del Stožic.
čak mal noris
# 08.08.2017 ob 11:40
Stožice 2.0
džeko
# 08.08.2017 ob 11:31
Ma ja sam da nakradejo......vsi bi jih morali bojkotirat, pa jih naj imajo....
Celjan27
# 08.08.2017 ob 13:44
OI so postale tretjerazredno tekmovanje. Počasi se ga bodo države začele otepati.

Je pa tudi res, da pri nas najdemo lahko kup takih objektov - Maribor in luknja od novega gledališča, Koper in bazenski kompleks, Ljubljana in trgovski del Stožic. Še dobro, da ni Maribor dobil popolnoma nepomembnega tekmovanja Univerziade. Mesto bi bila ena sama gradbena jama, kolikor ima sposobne župane:)
slovenc pa pol
# 08.08.2017 ob 13:10
V revni in skorumpirano državo so pripeljali OI in SP v fuzbalu.. ...najbolj da se zimske OI priredijo pa da se bolj plavajo v pufih in favelah...
rdečinavijač
# 08.08.2017 ob 12:55
20 milijard dolarjev za 16 dni športa?
Tole odvrne marsiketerega kandidata.
Do Brasil
# 08.08.2017 ob 14:30
Kdor pozna Brazilijo, ve da so bila dela ustvarjena predvsem zato, da se naredi obvoznice za denar v privatne zepe. Tele olimpijske igre so le vrh ledene gore in najbolj viden del korupcije v Braziliji, Podjetje Oderbrecht ni zrtev afere Petrobras pacpa je eden od glavnih akterjev preusmerjanja (javnega) denarja. Ima dolgo zgodovino takega nacina poslovanja in je si je vedno s podkupninami zagotavljalo dela z gradnjo cest, letalisc, vodnih pregrad... vse vecje gradnje. Olimpijsko mesto je samo logicna posledica.

Rio de Janeiro je bankrotirano mesto (tudi bankrotirana zvezna drzava). Javni servisi trpijo v najvecji mozni meri. Najbolj zaskrbljujoce je delovanje na podrocju zdravstva (nimajo osnovnega materila za urgence) in varnosti (policija ne prejema place, ima v nevarnem Riu stavke, se ukvarja s prepovedanimi dejanostmi in je koruptivna). Sledi izobrazevanje - profesorji imajo stavke, studentje izgubijo cele semestre.

K tem opisu razmer je potrebno povedati dve stvari
- kriza se ni zacela z gradnjo olimpijskega mesta ali bila razlog zanjo (jo je pa poglobila)
- to ni edina bankrotirana zvezna drzava v Braziliji! 11 zveznih drzav od 26tih je objavilo bankrot
model
# 08.08.2017 ob 13:58
Izkljucno krivda MOK, ki zahteva ogromne vlozke. Zakaj npr. ne naredijo olimpijske Pariz ali NY. Imajo objekte in ne rabijo nic novega zgradit. Da mora pa mesto za vsake olimpiske zgradit cudo stvari je pa norost. dejstvo je da ima vsako velemesto dovol kapacitet. Ce jih pa nima naj pa naredijo tekmo v 100 km oddaljenem mestu. Zakaj moras potem sre dmesta zgradit brzice za veslaske sporte k ves da jih ne bo noben uporabljal. Zakaj teniski trunir ne zajame samo nekaj tekmovalcev in se kvalifikacije odigrajo pac mesece vnaprej. Zakaj rab nek RIO ne vem kok teniskih igrisc. NIMA SMISLA. Vse se da optimizirat samo problem je v MOK ki je sel v tako sirino da glava pece.
AlFe
# 08.08.2017 ob 13:46
Majora # 08.08.2017 ob 13:42 Stran vržen denar.

Brez skrbi, "elita" je bila poplačana.
Majora
# 08.08.2017 ob 13:42
Lahko bi objavili članek o olimpijskih objektih po svetu. Večina jih je v razsulu, čeprav so obljube in pričakovanja pred začetkom iger povsem drugačna. Stran vržen denar.
pinkfranc
# 08.08.2017 ob 12:33
Drncl
# 08.08.2017 ob 11:17
Ta gradnja povsem novih športnih objektov za ene igre je itak čista bedarija. Za kakršnokoli tekmovanje, OI, SP nogomet, ... Ne vem, kdaj bo koga srečala pamet, da se to v prihodnosti drugače izvaja.


ne gre za vprašanje pameti, ampak dolgih prstov, požrešnih riti ...

koritnikom se ob takih priložnostih učke zasvetijo, to so milijonski posli in procenti ...

torej KDAJ? NIKOLI! Ker srečat jih mora poštenost, ne pamet ... slednje imajo še preveč, sicer bolje rečeno, prefriganosti. Poštenost je pa že zdavnaj izginila s tega planeta.
bistri08
# 08.08.2017 ob 12:28
Kapitalizem je razvrednotil denar.

Si hotel s tem povedat, da tisti, ki ga imajo veliko, stradajo enako kot tisti, ki ga nimajo?

Ne. Samo sporočil je, da je potomec kastrirane generacije
janroz
# 08.08.2017 ob 16:48
Več kot očitno je, da gre pri organizaciji vseh vrst tekmovanj za navadno korupcijo. Spomnite se, ko je Slovenija skupaj s sosednjimi državami kandidirala za OI, vsak bi ponudil to kar ima in kakšen je bil epilog? Za skorumpirane to ni bilo zanimivo, nič posebnega se nebi gradilo, nobenih impozantnih objektov, investicij.. kot da je moto športa gradnja in ne šport!! Ko ste že omenili Bežigrajski štadion, karkoli se predlaga so sosedje proti edino kar jim ugaja so vrtički tako, da najbolje, da se tudi štadion spremeni v vrtiček? Stožice, problem ker so bili objekti poleg štadiona vsiljeni. Če teh objektov nebi bilo, bi bila investicija "premajhna" in ker bi bila premajhna bi bilo tudi za pokrasti precej manj! To je vsa modrost teh projektov. Dražji je, več se pokrade.
Do Brasil
# 08.08.2017 ob 14:54
Tole je situacija od oktobra lansko leto. Prikazuje koliko drzav ima se pozitivno ekonomijo, koliko pa dolguje zvezni drzavi vec kot ustvari. Prikazano v milijonih realov (za euro deli s cca 3,6).

http://pics.si/?di=IX62
Nemo
# 08.08.2017 ob 14:38
Pa tudi če bi bili vsi posli čisti, če bi vsi organizatorji šli v to z dobrimi nameni, a res mislite, da neko mesto potrebuje infrastrukturo za športe, za katere so prvič slišali na OI? Sploh mesto, ki ima dobršen del svoje infrastrukture na poraznem nivoju (favele).
25kur
# 08.08.2017 ob 14:23
OI bi treba z zakonom prepovedat, so brez športne vrednosti kr neki, rajš pogledam eno basket tekmo
iluvatar
# 08.08.2017 ob 12:19
ma kaj ni bil ta članek pol leta nazaj?
guyoncrack
# 08.08.2017 ob 17:37
Še slabše bo v Katarju po svetovnem prvenstvu. S tem da bojo tam stadioni pomoje večinoma prazni.
seven7
# 08.08.2017 ob 17:02
Folku - delovni sili - mezdnim delavcev pa še vedno ne kapne da so OI zaradi bisnisa z igrami...
Sula
# 08.08.2017 ob 16:28
In delali so se norca iz Sočija, pa je od olimpijskih iger Soči polno zaseden tako v poletni, kot v zimski sezoni in je postal pomemben ruski turistični center. Rusi so objektom spremenili namembnost in so v polni uporabi, s tem pa se tudi vzdržujejo. Gradnja in širjenje kapacitet pa se po olimpijskih igrah nadaljuje.
cairns
# 08.08.2017 ob 16:21
Foto: Olimpijski objekti v Riu že po enem letu v žalostnem stanju

Že igre so bile v žalostnem stanju, zato se propadanju ne čudim.

Sicer pa je tako da so športni objekti slika stanja v državi in med ljudmi.
Mirko Tipka
# 08.08.2017 ob 13:30
V Londonu je pa čisto drugače, urejen park, urejena okolica, pa še vedno vonj po olimpijskih igrah...

... v povprečju "veličastno" mesto z najslabšimi zidarskimi mojstri ... če ne verjameš, pojdi v London, pa ne s turistično agencijo...
patriot44x2
# 08.08.2017 ob 13:18
sem že velikokrat napisal in bom še zdaj zadnjič. Dajat OI,SP-je in podobne zadeve nekim eksotom ki nimajo niti 50% že zgrajene infrastrukture je bedarija.
In da jim daš brez vsaj 10 letnega načrta kako bodo te objekte rabili po igrah je tudi nelogično.
Če to ne bo izpolnjeno se jim pač iger ne dodeli in bodo igre pa samo v 6 možnih državah po svetu ki to lahko zagotovijo.
alessio444
# 08.08.2017 ob 17:17
Grčija v2.0
shearer alan
# 08.08.2017 ob 17:05
idiotizem na kvadrat! olimpijske igre bi mogla dobit drzava ne mesto..tako bi bilo več ljudi,več gledalcev....cele regije bi se razvijale..vsaka regija bi imela kaki nov stadion,dvorano itn...ne pa vse na en kup..potem gledamo pa te parajoce slike...idiotizem pač
rokin
# 08.08.2017 ob 14:56
zato pa nikol več ne gledam olimpijskih iger, že te v braziliji nisem, tuki ni važen šport ampak koliko multinacionalke in politična korupcija denarja dobi
Do Brasil
# 08.08.2017 ob 14:33
@timoti
Priporočam ogled filmov Tropa de elite 1in 2, oz. Elite sqad 1 in 2

Tudi jaz! Pa se jih sploh dobi v Sloveniji? Sicer fiktivna storija, ki govori o federalni policiji V Riu, je pa resnicnost prav gotovo inspiracija zanjo!
timoti
# 08.08.2017 ob 20:49
@do Brasil

Mislim da kar na youtube-u. Vsaj enako. Mislim pa da tudi dvojko. Ali pa obratno.
zzzblj
# 08.08.2017 ob 14:32
Ves blišč držav BRICS-a. Brazilija, Rusija, Indija, Južna Afrika. To so države, ki so mentalno nekje na začetku industrijske revolucije. 95 % prebivalcev se komaj prebija iz dneva v dan, televizijske kamere pa kažejo središča največjih velemest, ki so urejena in dajejo lažno predstavo o razvitosti države. Mislite, da je rusko podeželje tako razvito kot slovensko podeželje? Haha, tam po večini nimajo niti še urejenih sanitarij, ampak kakajo "na štrbunk". Edina BRICS država, ki se razvija, je Kitajska, ampak tudi tam se bo rast počasi ustavila, ker moraš za preboj med svetovne velesile začeti ustvarjati tudi kaj drugega kot pa plastično sr..je. EU je še vedno svetlobna leta pred preostalim svetom, kar se tiče sorazmerja med gospodarskim razvojem, ohranjanjem naravnega okolja in dobrobitjo prebivalstva.
hexen
# 08.08.2017 ob 13:12
Če smo tako bogati, da se gremo takšno razsipavanje, potemtakem ne bi smelo biti ne beguncev ne lačnih ne revnih ne žrtev vojn.
Dokler pa imamo te slednje, pa se takšnih stvari ne bi smeli iti, ker to je žalitev tistih, ki že tako ali tako živijo v bolečini.
Norisla
# 08.08.2017 ob 12:17
Klasika
oziris.va
# 09.08.2017 ob 17:24
alojzr2
# 08.08.2017 ob 11:20

Kaj ko bi olimpijske igre začeli delati spet na star način. Recimo, da bi jih gostila Ljubljana v dvorani Tivoli, tivolskem bazenu, športniki pa bi se gnetli v študentskih domovih. Klinc pa glamur.


V današnjem svetu PC-ja bo to bolj težko.
frgo
# 08.08.2017 ob 12:10
Kapitalizem je razvrednotil denar.

Si hotel s tem povedat, da tisti, ki ga imajo veliko, stradajo enako kot tisti, ki ga nimajo?
Kazalo