V Rio de Janeiru pričakujejo pol milijona tujih obiskovalcev v času Olimpijskih iger, ki se bodo začele 5. avgusta in končale 21. avgusta. Foto: EPA
V Rio de Janeiru pričakujejo pol milijona tujih obiskovalcev v času Olimpijskih iger, ki se bodo začele 5. avgusta in končale 21. avgusta. Foto: EPA
Tramvaj
Del sredstev, ki naj bi jih vlada zagotovila, bo šel za dokončanje tramvajske proge do olimpijskega prizorišča. Foto: EPA
Rio de Janeiro potrebuje izredno pomoč vlade

Da bi lahko izplačali pomoč mestu, je v petek guverner Ria razglasil stanje izrednih finančnih razmer, saj so prihodki države padli zaradi recesije in padca cen nafte.

Kot je za Reuters dejal predstavnik vlade, ki ni želel biti imenovan, naj bi bila sredstva porabljena za plačilo varnostnega osebja in dokončanje tramvajske proge do olimpijskega prizorišča, ki že močno zamuja. Ravno varnost in tramvajska proga naj bi bili največji težavi pred igrami, pri čemer drugi problemi, recimo na področju zdravstva ali policije, zaradi denarne injekcije ne bodo izginili, poroča Al Džazira.

O teh sredstvih so v soboto poročali tudi lokalni mediji. Začasni predsednik Michel Temer naj bi v ponedeljek na srečanju z več guvernerji oznanil nakazilo izrednih sredstev. Guvernerji Temerja sicer prosijo za pomoč glede dolgov njihovih držav v finančnih težavah, poroča Al Džazira.

Če Rio ne bo prejel posojila, mu grozi popoln razpad na področjih javne varnosti, zdravstva, izobraževanja, transporta in okoljevarstva, sporočajo iz te zvezne države. Bolnišnice po vsej Braziliji med drugim sporočajo, da oddelki za nujne primere in drugi oddelki niso operativni, poroča Al Džazira.

Zamude pri izplačilih plač trpijo tudi policisti, učitelji in preostali javni uslužbenci, zaradi neizplačila pokojnin pa so protestirali upokojenci.

Rio zamuja z odplačili
Vlada v Brasilii je že razmišljala o posojilu Riu, potem ko ta zvezna država maja ni odplačala več obrokov dolgov različnim bankam. Ravno te zamude pri odplačilih so bile vzrok komplikacijam pri 290 milijonov dolarjev vrednem posojilu državne razvojne banke za dokončanje tramvajske proge.

Rio de Janeiro potrebuje izredno pomoč vlade