Sprehod po romantičnem starem središču Rima – s še staro razsvetljavo. Foto: AP
Sprehod po romantičnem starem središču Rima – s še staro razsvetljavo. Foto: AP
Rumene žarnice bodo zamenjale bleščeče bele. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Energetsko podjetje ACEA novo razsvetljavo namešča postopoma po posameznih četrtih. Ob tem s starih, spomeniško zaščitenih svetilk odstranjujejo rumeno zaščitno steklo, ki je staremu mestnemu jedru dajalo mehko, rumeno svetlobo.

Nove LED-sijalke naj bi zagotavljale več svetlobe in varnosti, ob tem pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Močno zadolženo mesto si od tega obeta 23 milijonov evrov prihrankov. "To je velik korak naprej v smislu tehnološkega napredka in energetske varčnosti," pravi predsednik ACEA-ja Paolo Fioroni.

Vendar pa proti novi razsvetljavi protestirajo domačini, ki so sprožili spletno peticijo proti "brezdušni svetlobi". Mestna svetnica Nathalie Naim je županjo Virginio Raggi pozvala, naj se sprehodi po mestnih ulicah in se sama prepriča, kako grda je nova luč in kako zaradi nje trpi mestno jedro.

Kot dedek s piercingom
"Te LED-luči so res svetle, modrikaste, dajejo občutek, kot da si v bolnišnici," se je za Reuters čez luči potožila Monica Larner, Američanka, ki živi v starem mestnem jedru mesta. Larnerjeva pravi, da je bila šokirana, ko je odkrila, da bodo v njeni soseski dobesedno čez noč zamenjali stare žarnice z novimi, ne da bi o tem obvestili prebivalce.

"Zaradi varčevanja in modernega počutja kot v Los Angelesu se odpovedujemo vzdušju, po katerem Rim slovi po vsem svetu. Rezultat je grotesken: kot da bi dedek naokoli hodil s piercingom," pa je v časniku La Repubblica zapisal komentator Francesco Merlo.

Ali bodo protesti prinesli rezultate, je drugo vprašanje, namerava pa ACEA vso razsvetljavo zamenjati do poletja. Izjema so najpomembnejši zgodovinski spomeniki, katerih razsvetljavo obravnavajo ločeno.