Ture avanture
(6)
Rialto
Turisti se na tržnici radi fotografirajo, a le redko kaj kupijo. Foto: AP

Dodaj v

Konec znamenite ribje tržnice ob vznožju Rialta?

Na tržnici dela le še devet trgovcev
8. avgust 2018 ob 18:35
Benetke - MMC RTV SLO, STA

"Turisti prihajajo sem delat selfije. Kmalu nas bodo plačevali, da bomo statisti, saj je vedno težje preživeti kot trgovec z ribami," je povedala ena izmed trgovk, ki na tržnici ob vznožju znamenitega beneškega mostu prodaja ribe.

Najznamenitejši tržnici v Benetkah so očitno šteti meseci, saj ob vznožju beneškega mostu vztraja zgolj devet trgovcev. Na ribji tržnici, ki ima bogato in dolgo zgodovino, obstaja namreč že skoraj 1.000 let, je še pred nekaj leti delalo 18 trgovcev. A številka vsako leto pada, saj je tržnica bolj kot vir živil za domačine postala vir selfijev za turiste.

Tržnica dnevno privabi več tisoč turistov, ki opazujejo in množično fotografirajo morske dobrote na ledu, a za nakup se odločijo le redki. Poleg slabe prodaje se morajo trgovci na tržnici spopadati s konkurenco večjih trgovin in pomanjkljivo podpro institucij, saj stroški za oskrbo stojnic neprestano naraščajo.

Zapirajo se tudi živilske trgovine
Trgovci se pritožujejo tudi nad tem, da so turisti iz mesta izrinili Benečane, s tem pa se je zmanjšal tudi zaslužek trgovcev, saj so ravno domačini poskrbeli za največji odstotek nakupov. Čeprav tržnica ni med najugodnejšimi, pa je ena redkih možnosti za domačine, da nakupijo sveže izdelke.

V Benetkah je v zadnjih letih zaradi vedno manjšega števila prebivalcev upadlo tudi število trgovin z živili. Od druge svetovne vojne se je število Benečanov zmanjšalo s 175.000 na 55.000.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
prizemljen
# 10.08.2018 ob 14:22
Bevcanđ

To ima Lellova knjigarna v Portu.
Bevcan
# 09.08.2018 ob 20:30
Uvedeš vstopnino v tržnico ki jo lahko unovčiš ob nakupu rib.
pikam_dopust
# 09.08.2018 ob 11:28
Če je problem slikanje, potem problema sploh ni - postaviš redarja, ki piše kazni, in je problem rešen.

hudič je, da seveda niso problem selfiji in ostalo. Problem je, da se prebivalstvo izseljuje, turisti pa (vsaj tisti, ki imajo dovolj denarja, da prespijo v Benetkah), pa tistih par večerov ne zapravljajo s kuhanjem. Če ni strank, pa ne moreš preživeti...
beli golob
# 09.08.2018 ob 09:32
@BepaJosph: Pa tudi ribe so pripeljane še od dlje, kot turisti...

Bepa, pa tudi če so pripeljane iz nevem kako daleč so še " hudimano" poceni, če jih primerjamo s cenami v naših ribarnicah , oziroma s prodajalnami rib v raznih hiper in super marketih. Benetke so le Benetke in jaz osebno razumem tamkajšnje prodajalce rib. Samo od slikanja turistov majo oni zelo malo...
ukrajin
# 09.08.2018 ob 12:29
Oh ja.
BepaJoseph
# 09.08.2018 ob 02:50
Pa tudi ribe so pripeljane še od dlje,kot turisti...
Kazalo