Turisti se na tržnici radi fotografirajo, a le redko kaj kupijo. Foto: AP
Turisti se na tržnici radi fotografirajo, a le redko kaj kupijo. Foto: AP

Najznamenitejši tržnici v Benetkah so očitno šteti meseci, saj ob vznožju beneškega mostu vztraja zgolj devet trgovcev. Na ribji tržnici, ki ima bogato in dolgo zgodovino, obstaja namreč že skoraj 1.000 let, je še pred nekaj leti delalo 18 trgovcev. A številka vsako leto pada, saj je tržnica bolj kot vir živil za domačine postala vir selfijev za turiste.

Tržnica dnevno privabi več tisoč turistov, ki opazujejo in množično fotografirajo morske dobrote na ledu, a za nakup se odločijo le redki. Poleg slabe prodaje se morajo trgovci na tržnici spopadati s konkurenco večjih trgovin in pomanjkljivo podpro institucij, saj stroški za oskrbo stojnic neprestano naraščajo.

Zapirajo se tudi živilske trgovine
Trgovci se pritožujejo tudi nad tem, da so turisti iz mesta izrinili Benečane, s tem pa se je zmanjšal tudi zaslužek trgovcev, saj so ravno domačini poskrbeli za največji odstotek nakupov. Čeprav tržnica ni med najugodnejšimi, pa je ena redkih možnosti za domačine, da nakupijo sveže izdelke.

V Benetkah je v zadnjih letih zaradi vedno manjšega števila prebivalcev upadlo tudi število trgovin z živili. Od druge svetovne vojne se je število Benečanov zmanjšalo s 175.000 na 55.000.

A post shared by Valeria Moccia (@valerioccia) on May 16, 2018 at 7:06am PDT