Ture avanture
Julijske Alpe, Julijci
Med bisere, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik, med izbrane točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar. Foto: BoBo
Čilska zastava
Letos je najprestižnejši naziv najboljše države prejel Čile. Foto: EPA

Dodaj v

Lonely planet: Leta 2018 je nujno obiskati tudi Julijske Alpe

"Nekoč primerne le za neustrašne Julijske Alpe počasi odpirajo vrata vsakemu popotniku"
25. oktober 2017 ob 08:44,
zadnji poseg: 25. oktober 2017 ob 09:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Znani turistični vodnik Lonely Planet je objavil seznam najboljših potovalnih destinacij za prihodnje leto, na katerem med 10 regijami priporoča tudi obisk slovenskih Julijskih Alp.

Slovenske gore so uvrstili na tretje mesto med desetimi najlepšimi svetovnimi turističnimi regijami, ki jih je treba nujno obiskati v letu 2018, in primerjali so jih z naravo v Chamonixu v Franciji in Zermattu v Švici, vendar je slovenska različica manj znana in z manj gneče, so zapisali.

Med bisere, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik, med izbrane točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar.

Omenili so tudi Triglavski narodni park kot mehanizem, ki zagotavlja, da se območje ne razvija prehitro, ampak preučeno in počasi. "Nekoč primerne le za neustrašne Julijske Alpe počasi odpirajo vrata vsakemu popotniku," so zapisali.

Čile, Sevilla, Belfast in Talin
Lonely Planet vsako leto izda priporočila za popotnike, letos pa je najprestižnejši naziv najboljše države prejel Čile, sledita mu Južna Koreja in Portugalska. Spomnili so, da bo Čile drugo leto praznoval 200 let samostojnosti, pohvalili pa so živahno prestolnico Santiago de Chile.

Med najlepšimi mesti je prvo mesto zasedla Sevilla, pri kateri so ustvarjalci vodnika pohvalili njeno transformacijo iz španske metropole, polne zastojev, v mesto koles in tramvajev, ki je ponovno oživela svojo umetniško preteklost. Sledita ji Detroit, ki je bil sicer dolga leta na čelu neslavne lestvice najnevarnejših mest v ZDA, in avstralska Canberra.

Med regijami je prvo mesto zasedel Belfast z Velikanovo potjo. Ustvarjalci vodnika predvsem občudujejo hiter razvoj severnoirskega mesta, ki je v zadnjih nekaj letih postal poln živahnih četrti. Za ljubitelje hladnejših krajev pa Lonely Planet na drugem mestu priporoča obisk Aljaske.

Za tiste, ki si želijo dobiti največ za svoj denar, pa za leto 2018 predlagajo obisk estonske prestolnice Talin, kanarskega otoka Lanzarote in ameriške zvezne države Arizone.

Najboljše države za obisk v letu 2018
1. Čile
2. Južna Koreja
3. Portugalska
4. Džibuti
5. Nova Zelandija
6. Malta
7. Gruzija
8. Mavricij
9. Kitajska
10. Južna Afrika

Najboljša mesta
1. Sevilla (Španija)
2. Detroit (ZDA)
3. Canberra (Avstralija)
4. Hamburg (Nemčija)
5. Kaohsiung (Tajvan)
6. Antwerpen (Belgija)
7. Matera (Italija)
8. San Juan (Portoriko)
9. Guanajuato (Mehika)
10. Oslo (Norveška)

Najboljše regije
1. Belfast in obala Causeway (Severna Irska)
2. Aljaska (ZDA)
3. Julijske Alpe (Slovenija)
4. Languedoc-Roussilon (Francija)
5. polotok Kii (Japonska)
6. Eolsko otočje (Italija)
7. jug ZDA
8. Lahaul in Spiti (Indija)
9. Bahia (Brazilija)
10. nacionalni park Los Haitises (Dominikanska republika)

Največ za vaš denar
1. Talin (Estonija)
2. Lanzarote (Kanarski otoki)
3. Arizona (ZDA)
4. La Paz (Bolivija)
5. Poljska
6. Essaouira (Maroko)
7. Velika Britanija
8. Baja California (Mehika)
9. Jacksonville (ZDA)
10. Hunan (Kitajska)

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 25.10.2017 ob 09:16
Zato, ker je vse nujno, je postal obisk praktično česarkoli preprosto neznosen.
Lorenzo
# 25.10.2017 ob 12:03
Počasi se zavedamo (v Benetka, Barceloni,... že nekaj časa), da ima turizem tudi negativne posledice. V Julijskih Alpah je na glavnih poteh že sedaj velika gužva poleti.

Mogoče bi pa morali začeti tujcem zaračunavati vstop v TNP. Po svetu plačilo za vstop v nacionalni park nekaj običajnega. Izkupiček pa namenili za urejanje parka.
zlobniCO2
# 25.10.2017 ob 10:16
. Detroit (ZDA

resno ?
SamoRes
# 25.10.2017 ob 09:16
vendar je slovenska različica manj znana in z manj gneče, so zapisali

Do kdaj še?
Bivši uporabnik
# 25.10.2017 ob 10:14
Med bisere, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik

No ja, če so Julijci vredni obiska zavoljo Kamnika, so ga vredni tudi zavoljo Pirana in Postojnske jame.
BepaJoseph
# 25.10.2017 ob 11:59
Pol države je že itak ograjene. Ogradimo še drugo polovico, vsi oblecimo narodne noše in jim začnimo zaračunavati safari po naši deželi...
maher
# 25.10.2017 ob 11:22
A zdaj nam bodo pa še Alpe preplavile črede tujih gužvarjev?
Bivši uporabnik
# 25.10.2017 ob 12:33
megan
Čisto komot bi dodali še Kamniško - savinjske alpe.

Glede na to, da so Kamnik uvrstili med bisere Julijcev, itak ne ločijo med JA in KSA, torej so na nek način dodali tudi slednje.
megan
# 25.10.2017 ob 10:53
Čisto komot bi dodali še Kamniško - savinjske alpe. Logarska dolina z okolico je enako, če ne bolj slikovita.
democenzus
# 25.10.2017 ob 09:29
rajs nej grejo kam drugam, sam guzvo delajo
slovenkaaaa
# 25.10.2017 ob 11:31
Joj, joj, Slovenci... zdaj vas še turisti motijo. A imate vi kakšne boljše predloge za gospodarski razvoj? Ali pa nam je po vaše sedaj maksimalno super oziroma menite, da je najbolje, če vsi delamo v poljedelstvu ponovno?

Meni se zdi SUPER, da smo tako visoko na takšnem seznamu.
aaa
# 25.10.2017 ob 11:00

SamoRes
# 25.10.2017 ob 09:16
vendar je slovenska različica manj znana in z manj gneče, so zapisali

Do kdaj še?


Glede na to, da je v Julijskih alpah ena sama žičnica, v Chamonixu in Zermattu pa toliko, da glava peče, ti garantiram, da bo tako vedno;)
lexani89
# 25.10.2017 ob 12:23
super me je kar malo sram da nisem še obiskal vseh naših lepot..
Kemik
# 25.10.2017 ob 12:58
megan in Hik, zato se čudim, da so na seznam dodali Kamnik, medtem ko Velike planine ne.

aaa, v Julijskih Alpah sta dve žičnici (na Vogel in Kanin). Se pa strinjam, da tako v Chamonixu kot Zermattu je precej večja mreža žičnic, smučišč in poleti raznih adrenalinskih voženj s sanmi ter gorskokolesarskih stez. Prav tako prideta žičnici na Aiguille du Midi in Mali Matterhorn na nadmorsko višino preko 3800 m, tudi vlak na Gornergrat pride do višine nad 3000 m s pogledom na Monte Roso, Matterhorn in ledenike med njima. Dodatno različne kolesarje, motoriste in voznike avtomobilov privlačijo različni legendarni gorski prelazi v okolici (ne bom sicer rekel, da podpiram gradnje novih prelazov v Sloveniji, saj lahko percej posežejo v okolico in tako uničijo zeleni turizem), čeprav v okolici Chamonixa in Zermatta ni toliko gorskih prelazov na majhni geografski površini kot v Dolomitih.

Vsekakor pa je treba urediti prometno infrastrukturo v okolici Bleda in Bohinja, saj je ta daleč za časom in se ni uspela prilagoditi množicam turistov tako ali drugače. Tako da Julijske Alpe so vsekakor lepe, a v poletnih mesecih v Bled in Bohinj sigurno ni najbolj prijetno iti.
borut-blas
# 25.10.2017 ob 20:57
blejski vindgar ima že zdaj nepregledne kolone .. bedarija je vabiti nove turiste
nasploh delajo samo ekološko škodo in je od njih manj koristi kot škode
slovenija bi se morala specijalizirati na kolesarski turizem po celi sloveniji od kmetije, do kmetije z vso ustrezno infrastrukturo
pripeljati pol sveta nba bled, bohinj ali celo na triglav je absurd in ekološka katastrofa
Chopin
# 25.10.2017 ob 17:22
Največ za vaš denar
1. Talin (Estonija)
2. Lanzarote (Kanarski otoki)
3. Arizona (ZDA)
4. La Paz (Bolivija)
5. Poljska
6. Essaouira (Maroko)
7. Velika Britanija
8. Baja California (Mehika)
9. Jacksonville (ZDA)
10. Hunan (Kitajska)


Zelo cuden seznam, kjer dobis najvec za svoj denar. Na Lanzarote dobis najmanj za svoj denar od vseh Kanarskih otokov. Celo narodni park Timanfaya in plaze na jugu so placljivi, kar ni na nobenem izmed preostalih Kanarskih otokov. Ostale cene pa so enake.
Uvrstitev Velike Britanije kot celotne federacije me se bolj preseneca. Vsi vemo da je funt sibek, ampak se vedno je drago v primerjavi z 90% preostalih destinacij sveta, enake storitve stanejo prakticno 5x vec kot v kaksni Bolgariji.

Me pa veseli, da se je Sevvilla uvrstila na prvo mesto svetovnih mest. Zasluzeno.
melanholik
# 25.10.2017 ob 23:04
Barbikat

# 25.10.2017 ob 18:25
Prijavi neprimerno vsebino @Slovankaaaa: Turizem je mocna panoga v drzavah tretjega sveta,ker drugega nimajo. Tako ,da ne bi rad stavil zelo na turizem,razen ce nimamo Slovenci drugega .. P.s. samo poglej delez turzima v bdp-ju v turisticnih velesilah kot npr. Italija in Francija., ZANEMARLJIV!

To kar drži. Dejstvo je, da praktično nobena država ni doživela bogve kakega življenjskega standarda zgolj na podlagi turizma. To bi morali imeti pred očmi tudi mi, ko poudarjamo, da je to naša prihodnost.
tobi
# 25.10.2017 ob 10:10
Tisti ki poznamo Jesenice iz časa onesnaženega socializma lahko rečemo, da je to prav prijetno mesto, ki ji za razliko od kakšnega drugega slovenskega mesta industrija ni crknila. In ki je uspešno vdahnila nekaterim starim industrijskim objektom postindustrijsko vsebino (Stara Sava) - ni sicer kot Rotermann v Talinu (to naj si za vzor ogleda najlepše mesto na svetu !!), je pa lepo.
P.S. In ima eno najsodobnejših športnih hal v Sloveniiji
KosmataPazduha
# 27.10.2017 ob 21:00
Detroit? Ne se hecat.
aaa
# 27.10.2017 ob 07:58

sivina

Samo za področje Vršiča na primer zrihtati: na vrhu zgraditi vele montažno parkirno hišo;


Če bi bila naša severna meja kakšnih 20 km južneje, sem prepričan, da bi na Vršiču stalo smučišče. Naš domet je pa pobiranje parkirnine. Žal.
jkocja5
# 26.10.2017 ob 06:49
Zame najbolj čudovit kraj v Julijcih ostajajo Kriški podi, kamor pa na srečo ne vodi nobena cesta. Vsaj 3 ure peš in še dodatna dobra ura do vrha podov. Se ni za bat, da bodo turisti rinl gor.
Barbikat
# 25.10.2017 ob 18:25
@Slovankaaaa: Turizem je mocna panoga v drzavah tretjega sveta,ker drugega nimajo. Tako ,da ne bi rad stavil zelo na turizem,razen ce nimamo Slovenci drugega .. P.s. samo poglej delez turzima v bdp-ju v turisticnih velesilah kot npr. Italija in Francija., ZANEMARLJIV!
simpli
# 25.10.2017 ob 17:36
Bravo, bravo! Zdaj pa hitro infrastrukturo gradit!
sammys
# 02.11.2017 ob 09:28
@barbikat in @melanholik

Fino je zadeve govorit na pamet. Franciji turizem prispeva več kot četrtino BDP-ja, Italiji pa več kot 10%, to pa je izredno pomemben delež.
cevnik
# 27.10.2017 ob 06:29
Belfast? Kaj pa tam? Po poti blindiranih vozil?
stilist
# 26.10.2017 ob 11:34
Taki seznami so kar nekaj. To je nekaj takega kot izbor miss. Enemu je všeč temnolaska, drugemu bjondina, vse pa so lepe....
sivina
# 26.10.2017 ob 11:10
Samo za področje Vršiča na primer zrihtati: na vrhu zgraditi vele montažno parkirno hišo; na serpentinah, tam kjer se le da urediti semaforizirana izogibališča; preurediti - povečati obstoječe koče, še bolje pa dodatno zgraditi (bolj komfortne!) koče na raven vsaj ti ali 4 zvezdičnih hotelov; urediti heliodrom; v končnem pa, zakaj še niso zgradili žičnic, po eno iz kranjskogorske in eno trentarske strani, pa za ekologijo bi lahko poskrbeli z ogromnimi paneli sončnih celic na res velikem področju "nekoristnega" sveta na vrhu Vršiča itd. itd.. Vse za povečanje dotoka turistov (Eurov na tone!).
ijagodn1
# 27.10.2017 ob 19:15
Slovenija je Top, špica,
žalostno je to, da vam morajo, nekaterim (prevelik odstotek)
to povedati tujci.
Fleaa
# 25.10.2017 ob 09:17
me pa malo moti, da je omenjena kot ogleda vredna Radolca, naše mesto jekla & cvetja pa ne
Kazalo