Namen slovesnega sprejema milijardne turistke je bil predvsem spomniti, da lahko turizem ustvarja priložnosti za rast in razvoj po vsem svetu. Foto: UNWTO Facebook
Namen slovesnega sprejema milijardne turistke je bil predvsem spomniti, da lahko turizem ustvarja priložnosti za rast in razvoj po vsem svetu. Foto: UNWTO Facebook
Stojnice
Svetovna turistična organizacija je turiste pozvala, naj razmišljajo in predvsem kupujejo domače. Foto: MMC RTV SLO

Simbolično "zmagovalko" z Otoka so v znamenitem španskem muzeju Museo del Prado sprejeli španski turistični minister Jose Manuel Soria, generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai in madridska županja Ana Botella.

Namen slovesnega sprejema je bil predvsem spomniti, da lahko turizem ustvarja priložnosti za rast in razvoj po vsem svetu. Rifai je tako poudaril, da bo Sheppard-Floydova v treh dneh, ki jih bo prebila v španski prestolnici, "izkusila novo kulturo, spoznala nove ljudi, podpirala domače gospodarstvo in pomagala ohranjati delovna mesta natakarjev, turističnih vodičev in številnih drugih, ki delajo v turizmu".

Zanemarljiv pa ni niti njen vpliv na preostale dele gospodarstva, ki so s turizmom povezani posredno, kot so na primer javni prevoz, proizvodnja hrane in trgovina. "Če ta vpliv pomnožimo z eno milijardo, začnemo razumeti velikanski pomen dosege tega mejnika," je poudaril Rifai. Ob tem je organizacija turiste pozvala, naj razmišljajo in predvsem kupujejo domače.

Milijarda turistov: milijarda priložnosti
Dogodek sprejema milijardte turistke je bil del kampanje, poimenovane Milijarda turistov: milijarda priložnosti, ki je bila namenjena pozivanju turistov, naj na svojih potovanjih v tujino pomagajo k razvoju z vsakim najmanjšim dejanjem. Med njimi so nakupi domačih spominkov, domače hrane in najema domačih turističnih vodičev, opominjajo.

Po navedbah UNWTO-ja je v turistični panogi po svetu ustvarjeno vsako 12. delovno mesto in 30 odstotkov vsega svetovnega izvoza storitev. Leta 1950 je svet naštel 25 milijonov potovanj, leta 1990 435 milijonov, letos pa prvič več kot milijardo. Organizacija še napoveduje, da bo do leta 2020 število turistov letno doseglo 1,8 milijarde, takrat pa bo vsak deseti človek zaposlen v potovalnem in turističnem sektorju.