Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 15 glasov Ocenite to novico!
Razlogi za divje kampiranje so različni: včasih gre za prihranek, včasih tudi za skrivanje pred organi pregona. Foto: MMC RTV SLO
       Turisti so zelo zelo dobro obveščeni, kje so lokacije, kjer se da prenočiti, ali se nadzira, kaznuje in tako naprej.       
Pogled na Bovško kotlino. Foto: David Štulc Zornik
Kršilci na črno kampirajo tudi v visokogorju, povečujeta se predvsem nedovoljeno kampiranje in prenočevanje v avtodomih ob glavni cesti od Vršiča proti Trenti in Bovcu. Foto: Radio Koper
       Če ima nekdo soglasje lastnika, ne gre za nedovoljeno kampiranje, spanje na javnem kraju je pa prekršek, za katerega mora nekdo podati prijavo, da ga moti, in šele takrat lahko ukrepamo.       

Dodaj v

Na Bovškem ostreje nad črno kampiranje

Kazen od 83 do 100 evrov oziroma polovico zneska
25. julij 2017 ob 08:39
Bovec - MMC RTV SLO

Na Bovškem, kjer je po ocenah turistični obisk dvakrat večji kot lani, so se predvsem zaradi pritožb domačinov, sobodajalcev in lastnikov kampov odločili za poostreno nadziranje črnega kampiranja.

Na Bovškem je sicer 13 kampov, kjer je prostora za približno 3.500 obiskovalcev, in od leta 2006 tudi uradno postajališče za avtodome, a že več let ugotavljajo, da nekateri turisti nedovoljeno taborijo ali prenočujejo v avtodomih ob cesti in na drugih območjih. Povečujeta se predvsem nedovoljeno kampiranje in prenočevanje v avtodomih ob glavni cesti od Vršiča proti Trenti in Bovcu, ugotavlja eden izmed šestih nadzornikov na primorski strani Triglavskega narodnega parka Zvonko Kravanja: "Šotorijo pa tudi v visokogorju, predvsem so to Krnska jezera, Kriški podi, Prehodavci, lahko bi rekel vsepovsod, kjer je mogoče, tudi zgornja Trenta, Zadnjica, Lepena, Skala, Vrsnik."

Letos v Trenti več kot 200 opozoril in 26 kazni
Letos so kaznovali dvakrat toliko kot lani, medtem ko so izrekli že več kot 200 opozoril. "Mi načeloma zvečer vse opozarjamo, da zapustijo ta parkirišča in se nastanijo v avtokampu, medtem ko zjutraj žal tudi kaznujemo. Letos smo v oddelku Trenta izrekli 26 glob. Višina je 100 evrov. To pomeni, da je za tujca globa polovična, 50 evrov, ker mora poravnati takoj. Večina kršiteljev je tujcev. Včasih jih je bilo več z vzhoda, se pravi Čehov, Poljakov, Slovakov, medtem ko je zdaj tudi več Francozov, Špancev in Nemcev."

A nadzorniki imajo seveda pooblastila le na območju TNP-ja. Nemalokrat se zgodi, da turisti namenoma prenočijo tik za tablo. Zunaj parka nadzira policija in redar – na Bovškem je en sam. "Če vemo, da smo po površini četrta največja občina v Sloveniji, potem vemo, kaj lahko v enem dnevu redar naredi. Zavedamo se, da moramo imeti v sezoni vsaj dva, tri redarje," pravi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki zato razmišlja o kadrovski krepitvi, saj je septembra razpisano tudi izobraževanje za redarje. Cilj sicer ni kaznovanje, pravi Mlekuž, temveč preventivno delovanje, saj se informacije med turisti – tudi prek forumov in aplikacij – hitro razširijo, pritrjuje tudi Kravanja: "Turisti so zelo zelo dobro obveščeni, kje so lokacije, kjer se da prenočiti, ali se nadzira, kaznuje in tako naprej."

Policisti prijeli tudi storilce kaznivih dejanj
Ni pa vedno razlog za divje kampiranje le prihranek, pravi komandir policijske postaje Bovec Damijan Žagar. Bovški policisti sicer ne opažajo povečanja črnega kampiranja. Lani so izrekli 11, letos tri kazni, ta znaša dobrih 83 evrov oziroma polovico zneska. "V sezoni nadziramo to dnevno, ugotavljamo pa tudi druge kršitve. V različnih preteklih postopkih smo ugotovili, da so bile nekatere osebe iskane ali storilci kaznivih dejanj." Precej dobro pa so tisti, ki kampirajo na črno, seznanjeni tudi z zakoni, dodaja Žagar: "Zakon o javnem redu in miru je tako napisan. Če ima nekdo soglasje lastnika, ne gre za nedovoljeno kampiranje, spanje na javnem kraju je pa prekršek, za katerega mora nekdo podati prijavo, da ga moti, in šele takrat lahko ukrepamo." Razlogov je sicer več, po navadi rečejo, da so prišli pozno, dodaja Kravanja: "Kršilci se želijo na vse načine izogniti plačilu globe. Nekateri so seznanjeni tudi s tem, da imajo možnost 12-urnega počitka ob cesti, ampak načeloma opozarjamo vse, tudi tiste, ki spijo v spalkah, čeprav vedo, da za to ni predpisana sankcija. Mi jih opozorimo, da to ni primeren kraj, saj ni urejenih niti toaletnih prostorov in potem vemo, kaj ostaja za njimi."

Opozorila večinoma upoštevajo, marsikdo pa upa, da se bo kazni izognil, če se bo prestavil na drugo mesto, a ga globa navadno v takem primeru doleti zjutraj. Do konca sezone bodo nadzorniki v TNP-ju poostrili nadzor tako v dolini kot tudi v visokogorju – ne le glede črnega kampiranja, temveč tudi kurjenja, prepovedane vožnje in drugih kršitev, med katerimi je najpogostejša parkiranje na nedovoljenih mestih.

Mariša Bizjak, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
sintaksa
# 25.07.2017 ob 10:27
Ni mi všeč, da lahko turist v največji sezoni spi kjerkoli se mu zazdi, pri tem pa serje in ščije kjer mu paše. Odplakuje svoje sranje iz avtodoma ob cesti, mogoče tudi v reko. Tak turist ne pusti nič denarja v občini ali državi kjer gostuje. To ni ravno super za turizem in za prebivalce teh območij. 50 eur je fer kazen za kršitelje. Dražje kot kamp. Naj gre v kamp. Jih je dovolj in so privoščljivi ter urejeni. Govorimo o Triglavskem narodnem parku in tako kot mi pazimo nanj, bodo pazili tujci. Če jih ne bomo preverjali in simbolično kaznovali, bodo dobili občutek, da se nam jebbe za naravo in s takim odnosom jo bodo tudi sami sprejemali.
Ne rabimo bit policijska država, rabimo bit pa urejena turistična destinacija, kjer ni zajebacije z okoljem.
oggle
# 25.07.2017 ob 10:25
@whitwice po celi Skandinaviji lahko... z avtodomom ali sotorom... ali pa zgolj v spalki ce zelis. Samo da si dovolj proc od hise pa nima nihce nobenih problemov. Celo v zakonu in ustavi je dovoljeno (every man's right).
whitwice
# 25.07.2017 ob 09:34
Aaa
Ja, ker pivsod drugje lahko zavtodomom spis kjer koli se ti zahoce, ane? Zaplankanost pa taksna. Jamrat cez Slovenijo, a razmer po svetu sploh ne poznas. Ce bi rad spal kjerkoli priporocam dobrsn del Afrike, tam ti nebodo tezili.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 10:35
@sintaksa Pri divjem kampiranju (dispersed camping) obstajajo jasno določena pravila kaj se lahko počne in česa se ne sme. In velika večina ljudi, ki se odloči za divje kampiranje v naravi, se za to odloči iz ljubezni do narave in poskrbijo da za njimi ne ostane ničesar. Se pa strinjam da mora biti divje kampiranje v narodnih in krajinskih parkih prepovedano. Drugje pa nikakor ne.
bad brains
# 25.07.2017 ob 09:00
Ob prebiranju članka sem dobil idejo za dopust. Tak adrenalinsko - indijanski. 14 dni tihotapljenja v Triglavskem parku. Ruzak, spalka in narava. V vojaški maskirni barvi seveda. Pa še mulce bom s sabo vzel. Če ujamemo redarja, gre na mučilni kol.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 10:19
Lahko pa ostaneš v Evropi in kampiraš na Škotskem in v Skandinaviji - Allemannsretten – every man or woman's right of public access (Pravica vsakega človeka do dostopa do javnih površin).
Pujsi
# 25.07.2017 ob 10:09
Če bi rad spal kjerkoli, ne rabiš iti v Afriko ampak greš lahko v lepo razvite ZDA in kampiraš praktično kjerkoli (v zahodni polovici države). Tam ti ne samo dovolijo, temveč ljudi vzpodbujajo k takšnemu načinu prenočevanja.
aaa
# 25.07.2017 ob 12:09
Če se ti pa zgodi 12 urno čakanje na meji in imaš še 2000 km pred seboj, pa lahko spiš kjer se ti sprdne?

Ne. Spiš lahko na vsakem parkirišču. Vsaj na takem, kjer ti sredi belega dneva ne bi noben skrivil lasu, če bi tam parkiral. Če le nisi v deželi, ki sliši na ime Slovenija. Preverjeno;)
Pujsi
# 25.07.2017 ob 11:32
Še sam nimaš pojma kaj hočeš povedati. Kot kaže misliš, da v Slovenijo prihaja enako število turistov kot v celotno Skandinavijo ali ZDA. Ti primerjaš neprimerljive stvari. Legalno divje kampiranje na državni zemlji (z jasnimi izjemami kot so mesta, parki, itd.) bi morala biti univerzalna pravica kot je dostop do pitne vode. Živimo pa seveda v Sloveniji kjer ljudje ploskajo ob vsaki prepovedi in kaznovanju ljudi.
Skippy
# 25.07.2017 ob 20:42
Ni mi všeč, da lahko turist v največji sezoni spi kjerkoli se mu zazdi, pri tem pa serje in ščije kjer mu paše. Odplakuje svoje sranje iz avtodoma ob cesti, mogoče tudi v reko. Tak turist ne pusti nič denarja v občini ali državi kjer gostuje. To ni ravno super za turizem in za prebivalce teh območij.

To je pač tipičen pristop v balkanskih državah, kjer je temelj turistične ponudbe pobiranje parkirnine (cela Hrvaška, Bohinj itd.).

Če nekdo serje ali odplakuje, se kaznuje tega, pa še to zaradi obnašanja. Ne pa vseh po vrsti.
oggle
# 25.07.2017 ob 15:13
To zares ni res. Tisti, ki bi sredi Pokljuke bivakirali so povsem isti, kot tisti, ki kampirajo sredi Norveske ali Finske. Se pa strinjam, tisti katere vidis vecinoma na postajaliscih ob avtocestah so pa drugi. Ampak 99% teh ne bi prislo na Pokljuko ali pa v dolino Soce tudi ce bi bilo prosto kampiranje povsem legalno.
Kölm
# 25.07.2017 ob 14:13
Razlogi za divje kampiranje so različni: včasih gre za prihranek, včasih tudi za skrivanje pred organi pregona. ...
Pri meni gre pa samo za svobodo življenja. Ali ne živimo v svobodni državi/Evropi? BTW za menoj ne ostane noben odpadek.
krucyfix
# 25.07.2017 ob 12:36
"Ne, Pujsi, Slovenija si s svojo površino ne more privoščiti takega kampiranja na črno, ali kot bi ti rekel, divjega kampiranja. Imamo premajhno površino in ta je večinoma poseljena. ..."

To sploh ni res. Ne boste verjeli, se celo najdejo slovenski kraji, kjer camperjev na brezplačnem vaškem parkirišču sploh ne preganjajo in bi celo radi da bi prišel kakšen več in naredil malo prometa vaškima gostilnama in imajo zraven javni WC in mogoče še celo infrastrukturo za kosher praznjenje camperskih kloak. Je pa povsod po svetu hudič, da hočejo vsi turisti na iste kraje, ki postanejo preobremenjeni. Potem brez restrikcij najbrž ne gre.
etore
# 25.07.2017 ob 18:40
Same prepovedi za male ljudi... za "izbrance elite" pa nobene prepovedi... Pomembno je, da se ukvarjamo z eno spalno vrečo, vreče denarja, ki so jih "izbranci" odtujili, pa so nepomembna stvar...
djdj
# 25.07.2017 ob 17:56
Žalostno, da v inkasantski Sloveniji, ne smeš 20 min zadremati v lastnemu vozilu, ker gre za kršenje javnega reda in miru(WTF?). Ob enem pa "strokovnjaki" AVP opozarjajo kako nevarno je voziti zaspan in priporočajo počitek. ;(
Franc 1952
# 25.07.2017 ob 12:05
@sintaksa
Oprosti da se mešam, ampak tudi krave v TNP se pasejo in prosto serjejo, pa še turisti jih hodijo gledat, pa jih ne moti! Avtodomi so pač vezani na cesto in parkinge, med tem naj se pa sodobni taborniki malo poskrijejo, da ne bodo na očeh! Priporočam male, zelene šotorčke, take za dva,. Saj ne gre toliko za čistočo in TNP, temveč za denar! Vsaj pri mladih malo zamižite na obe očesi, mogoče bo pa kak otrok dobil ime Soček ali Sočinka!:)
sintaksa
# 25.07.2017 ob 10:49
In še .. velika večina ljudi, ki se odloči za divje kampiranje v naravi, se za to odloči iz ljubezni do narave in poskrbijo da za njimi ne ostane ničesar.

Ja, velika večina Čehov, Slovakov, Madžarov, ki hodijo v Slovenijo na svoje amaterske pustolovščine so veliki naravovarstveniki in poskrbijo, da za njimi ne ostane nič.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 10:36
Ti primerjaš TNP s celotno Skandinavijo. Ne vem kdo zdaj razmišlja z glavo in kdo ne...
aaa
# 25.07.2017 ob 14:13
Od kdaj pa je prenočevanje v pravilno parkiranem avtu prepovedano?

Saj na državni ravni ni prepovedano. Pri nas je problem, da si lahko na področju parkiranja vsaka občina zmišljuje neke svoje občinske predpise. In potem si lahko na podlagi nekih občinskih predpisov (kar nauči se jih za nekaj več kot 200 občin če hočeš pohajkovat po Sloveniji) drastično kaznovan, ker si počel nekaj kar je povsem normalno v vsaki normalni državi.
aaa
# 25.07.2017 ob 10:27
@whitwice
Pri spanju na parkingih sem jaz osebno imel probleme samo v Sloveniji. Tega da se za en teden zavlečem na plažo ne počnem nikoli. Če me pa dobi noč v tranzitu ali pa pridem do kampa, ponoči ko je že zaprt, se mu pa zdi povsem samoumevno, da bom prespal na parkingu. Pa nima veze ali sem z avtom, mopedom, biciklom, avtodomom, prikolico... Ampak pri nas (in izključno pri nas) tega ne tolerirajo. Če pridem ob 2h zjutraj do kampa (ki je seveda zaprt), kaj naj naredim? Zbudim otroke in jim rečem, da morajo biti do 7h zjutraj budni? Ker se mi je že zgodilo da nas je v takem primeru ob 5h tjutraj nadiral polpismen redar in nam grozil s takšno kaznijo kot, da bi nevem kaj strašnega naredili. Res podn. Da se lahko nekdo nad nekimi osnovnimi dejavniki turizma v 21 stoletju odzove s takšno represijo. Dokler bo tako, me Slovenija na dopustu ne vidi.
Primus Rochwald
# 25.07.2017 ob 11:36
Eh... Lahko ljudje kot je sintaksa gobcajo, ko pa dopustujejo v sosednjem selu. Verjamem, da se ti na 20km poti ne more dogoditi nekaj nepričakovanega, zastoji, gneča na mejnem prehodu (doživel tudi 12 urno), pred tabo pa recimo še 2000km dolga pot. In če se takole znajdeš sredi noči,.. Ne vem no, osebno se mi zdi boljse, da se voznik spočije kakor da napravi karambol.
sintaksa
# 25.07.2017 ob 10:35
Slovenija ima težavo sprejeti 5.000 turistov, ki bi se nenadzorovano potikali po TNP. V ZDA in Skandinaviji se ne pozna, če pride 100.000 autodomov v eno občino.
Dejmo razmišljati z glavo prosim, kakšne so to primerjave?!
Izven visoke sezone bi recimo lahko sprostili pravila za šotore (z dovoljenjem lastnika zemljišča) in s tem spodbujali preživljanje prostega časa v naravi, to je vsekakor dobrodošlo, a moramo imeti sistem, ki je logičen in pravilno skomuniciran s turisti oz. obiskovalci. Pač ne moreš na črno kampirati od takrat do takrat, ker si v narodnem parku. V ZDA tudi ne moreš spat v narodnem parku na črno.
Skippy
# 25.07.2017 ob 20:39
Spet smo si v tej državi našli problem, ki to ni. Koga ti ljudje ogrožajo ali ovirajo? Spal sem ob cesti v Avstraliji, ZDA itd. in nikoli problemov. V tej državi pa se vsi lotevajo bedarij, resnih problemov pa nihče. Ker so prezahtevni.
ajvard
# 25.07.2017 ob 20:25
Od kdaj pa je prenočevanje v pravilno parkiranem avtu prepovedano?

meni je nek TNP ranger težil v Vratih, da ne smem spati v avtu (prišel sem okrog osmih zvečer, z namero, da grem okrog enih zjutraj v hrib). ga ignoriraš, pa je.

če bi mi poslali kako kazen, bi jim odgovoril, da sem se ravno vrnil s ture. in sem bil preutrujen za varno vožnjo domov. pa ja menda nisem dolžan voziti, če sem preutrujen?
po moje je kaznivo voziti, če si preutrujen. ne pa počiti, ko se tako pripeti.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 10:55
Seveda niso. Ampak rešitev tega ni v državnih, rigoroznih prepovedih ampak v izobraževanju ljudi. Kaznuje naj se tiste, ki za sabo pustijo svinjarijo, ne pa vse po spisku.
sintaksa
# 25.07.2017 ob 11:13
Kampiranje na črno ni dovoljeno. 50 eur globe za kampiranje na črno je fer, vzgojna kazen.
Avtodomar je v urejenem kampu prišel do umivalnice posode in tam splaknil svoj posran WC z vodo.

Seveda niso vsi avtodomarji tako debilni, a pravila morajo biti jasna. Tisti, ki špara z avtodomom pri prenočevanju, verjetno tudi odlije svoj drek v Nadižo ali Savo Bohinjko.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 10:46
Glede na tvoje komentarje nisi še nikoli bil na potovanju ali road tripu. Če se odpraviš na dvotedensko kampiranje v kamp na obalo ali gore, si res malo smotan če prispeš ob dveh zjutraj. Če pa si na road tripu in sproščeno uživaš v lepotah, je kaj takega povsem običajna zadeva.
por
# 25.07.2017 ob 20:57
" Precej dobro pa so tisti, ki kampirajo na črno, seznanjeni tudi z zakoni, dodaja Žagar... Če ima nekdo soglasje lastnika, ne gre za nedovoljeno kampiranje, spanje na javnem kraju je pa prekršek, za katerega mora nekdo podati prijavo, da ga moti, in šele takrat lahko ukrepamo... Nekateri so seznanjeni tudi s tem, da imajo možnost 12-urnega počitka ob cesti... ki spijo v spalkah, čeprav vedo, da za to ni predpisana sankcija....

Kot razumem iz sestavka, redarji tiste ki ne poznajo natančno zakona avtomatsko kaznujejo, četudi zakon govori drugače? Malce čudno je vse skupaj napisano (pustimo sedaj rodilnik...).
pegas43
# 25.07.2017 ob 20:49
kaj pa malo nižje v Gorici, bojda na veliko kampirajo v mestnem parku. ??????????????
Skippy
# 25.07.2017 ob 20:49
pojdi v Avstrijo ,švico,francijo kampirat na črno 450eur kazni.

Če bi ti kdaj bil v Avstriji ali Franciji, bi vedel, da je skoraj neverjetno, da bi sploh dobil kazen, ker pač njihov princip ni kaznovanje. In kako si sploh prišel do 450 evrov? Kar nekaj si si izmislil, ker francoski zakoni 450 evrov ne poznajo. Za prekrške imajo 2 različni višini kazni, če pa zadevo na koncu prevzame sodišče, pa je 1500 evrov.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 12:12
Slovenija je perfektna za divje kampiranje, ob primernih omejitvah seveda. Samo v Kočevskem Rogu se lahko razgubi 5,000 kamperjev.

Mislim da imaš premalo zaupanja v soljudi. Res je da je precej velik procent ljudi v naših koncih sveta še precej za časom kar se takšnih stvari tiče ampak mislim da bi s sprostitvijo omejitev divjega kampiranja in načrtnim ozaveščanjem ljudi s principi Leave No Trace dosegli marsikaj.
aaa
# 25.07.2017 ob 10:53
@sintaksa
In takšni, ki nimamo vsakega dneva dopusta v nulo splaniranega, po tvoje ne bi smeli imeti svojega prostora pod soncem ali kaj? Če si vajen potovati po celi Evropi (kar meda avtodomarji so) imaš pač destinacijo tam do kot se ti je takrat ljubilo vozit. Če si prišel do kampa, v katerem misliš ostati več dni, si pač prišel. Če nisi, greš spat na parking. In oprosti, ker se mi je zdelo logično, da če to lahko počneš v Avstriji, Italiji, Franciji, Švici, Španiji, Portugalski, Hrvaški, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, Grčiji... sem mislil, da tudi pri nas ne bo problemov. Ampak zdaj vidim. Dupustniški dan si moram v nulo splanirat, če želim dopustovati v obljubljeni deželi. No,sedaj vem in me pri nas pač več ne vidijo.
Peacemaker
# 26.07.2017 ob 11:42
Ne vem no...meni je nekrat en redar razlozil, da lahko parkiras ob glavni cesti in zadremas in, da pac gre v tem primeru za "pocitek" ne pa kampiranje... Tko da ne vem na podlagi cesa bovski redarji preganjajo avtodome, ki so parkirani ob cesti...
Bivši uporabnik
# 25.07.2017 ob 16:00
pojdi v Avstrijo ,švico,francijo kampirat na črno 450eur kazni.
fritaja
# 25.07.2017 ob 14:03
a že več let ugotavljajo, da nekateri turisti nedovoljeno taborijo ali prenočujejo v avtodomih ob cesti in na drugih območjih.

Od kdaj pa je prenočevanje v pravilno parkiranem avtu prepovedano?
Pujsi
# 25.07.2017 ob 12:23
Cena urejenih kampov v narodnih parkih ZDA se giblje med 20 in 30 dolarji, z nekaj izjemami ki so nekoliko dražje. Je pa res da so ti parki v lasti NPS (National Park Service) in niso namenjeni delanju dobička.
Pujsi
# 25.07.2017 ob 11:07
Čedalje večje bedarije pišeš. Dolina Rio Grande ni občina. In ne vem zakaj si se sploh zapičil v primerjavo našega TNPja z občinami v ZDA in Skandinaviji.
los-t
# 26.07.2017 ob 20:45
Domorodci vseh turističnih krajev sprijaznite se, da je folk postal aktiven in mobilen, se pripeljem tja do vaše ledene Soče kadar se mi dvigne da bišel tja, potegnem ven stol in pir, namočim noge in če me prime srat ziher ne bom nesel do doma al pa prešvican v krčih iskal prvi javni wc...isti ste vi ko se spravite na potovanja drugam, ne zdaj nosit belega plašča nedolžnosti. Če mi paše se bom pa v gostilni ob cesti ustavil na kosilu, če mi ne pa vam pač tisti dan ne pustim niti eura. Kaj bi zdej radi, da vam že v Idriji plačam vstopnino? Za zrak? Strašit turiste je pa gorenjska pogruntavščina, sem mislil da so Primorci bolj normalni in manj požrešni. Sploh pa velja razmisliti, če si prijazen do mladega turista ki v parku malica pašteto iz trgovine in prespi eno noč na svoji poti nekje ob vodi, se bo vrnil z družino in zapravil bogastvo v gostilnah in hotelih. V kraje kjer so jih spodili in oglobili zagotovo ne pridejo več. Pamet turistična pa taka...
ajvard
# 25.07.2017 ob 21:08
Kot razumem iz sestavka, redarji tiste ki ne poznajo natančno zakona avtomatsko kaznujejo,

skušajo kaznovati, predvsem pa nezakonito preganjajo!
skratka lokalni rangerji.

po svoje si prav želim, da mi kdaj pošljejo kazen (primer opisan zgoraj).
preprečevati voznikom, da bi spali v vozilu (ali v spalki ob vozilu), je siljenje voznikov k vožnji v utrujenem stanju.
mikic007
# 28.07.2017 ob 06:17
Marsikje sem spal zunaj, preganjali pa so me samo doma in na Hrvaškem. Enkrat me je nek ranger s pohodno palico špikal pod rebra pri triglavskih jezerih, ko sem v spalki na travi lezal (daljsa nevihta in se mi ni dalo ponoči sestopati). Na Hrvaškem pa v Opatiji, ker se ni splačalo ponoči zaradi redkega prometa štopati naprej. Naslednjič sem cel dopust iz inata preživel na hrvaškem na črno ...

V Grčiji smo postavili šotor sredi mesta, v parku pred policijsko postajo. Policaj je prišel ponoči vprašat, če je vse v redu... Bivša juga ima pač še vedno represivna nagnjenja.
gesan
# 27.07.2017 ob 07:18
aaa
# 25.07.2017 ob 12:09
Če se ti pa zgodi 12 urno čakanje na meji in imaš še 2000 km pred seboj, pa lahko spiš kjer se ti sprdne?

Ne. Spiš lahko na vsakem parkirišču. Vsaj na takem, kjer ti sredi belega dneva ne bi noben skrivil lasu, če bi tam parkiral. Če le nisi v deželi, ki sliši na ime Slovenija. Preverjeno;)
..................................
Točno!
Samo Hrvati in Slovenci smo "prepametni" (prepohlepni), da bi verjeli razumu.
Oboji delamo na čistokrvnem pohlepu!
gesan
# 27.07.2017 ob 07:15
Pohlep!

Počasi ne bom smel imet doma več svojega krompirja in paradajza, ker me bodo kaznovali, če ga ne bom kupil pri kakšnem registriranem preprodajalcu...

NA drugi strani pa imamo folk, ki bi ti tudi na glavo postavil svojo rit!

NA tem planetu je samo razum ogrožen! Neumja imamo dovolj v politiki in med folkom, da očitno ne bo nikoli ogrožen.
melanholik
# 26.07.2017 ob 15:59
Mislim tu gre v osnovi zgolj za razliko med počitkom in kampiranjem, kar je bilo omenjeno že zgoraj. Preprosto, za eno noč je mogoče spati praktično kjerkoli, če si le zunaj zasebnih zemljišč. Mislim, če greš v hribe in te ujame noč, a je to že prekršek? Dajmo no, eno noč se sme preživeti kjerkoli. Če pa gre za dalj časa trajajoče bivanje, pa je to seveda že nastanitev in ta podleže vsem pravilom ter se lahko odvija le na temu namenjenih prostorih. In v tujini se tega v glavnem držijo, pri nas pa očitno nekateri občinski veljaki te razlike ne dojamejo.
aaa
# 26.07.2017 ob 14:10
edina merodajna primerjava bi bila primerjava med bovškim območjem in kar spada zraven in pa avstrijskimi alpami

Spanje v avtodomih na parkiriščih na Koroških smučiščih je že dolgo pravilo. Čeprav so marsikje table, da je prepovedano. Zaenkrat izgleda daleč od tega, da bi bilo nevzdržno, tako, kot nas hočejo tukaj nekateri prepričat. Jaz ne poznam primera, da bi koga kaznovali.
planet1
# 26.07.2017 ob 07:13
Ja presneto ministrstvo za finance, ki se ukvarja s to temo namesto z bankami. To pa zato ker lahko. Aha!
Wasabi
# 26.07.2017 ob 02:35
Še malo, pa bodo avtodome ukinili;)
sintaksa
# 25.07.2017 ob 11:56
Primus. Ne gobcam. In ne žalim komentatorjev.
Ko se bomo pa do "sosednjega sela" obnašali tako kot do Provanse, Toskane in drugih "oh in sploh" destinacij, se bomo pa lahko smatrali za dobre gospodarje naše dežele in šele takrat bomo dojeli in osvojili pomen turizma.
tomyy
# 25.07.2017 ob 10:40
če bi bilo to na hrvaškem in bi kakšen naš dobil kazen, bi spet pisali "na hrvaškem oglobili in spodili slovenca...
Pujsi
# 26.07.2017 ob 16:54
@schultz23 Ne boš verjel ampak ZDA ne sestavljajo samo prerije. V Sierra Nevadi in Rocky Mountains (na primer) stvari potekajo popolnoma enako kot v puščavah južne Kalifornije in Arizone in nimajo nikakršnih problemov z onesnaževanjem divjih kamperjev. Denarja pa od njih dobijo povsem dovolj (vemo da je pri nas problem samo to in ne onesnaževanje).
schultz23
# 26.07.2017 ob 14:54
haha zelo lepa primerjava... kot prvo je dogajanje postavljeno v zimski čas, kjer taborjenje ni ravno toplo-prijetno... kot drugo pa zjutraj verjetno vsaj dva člana avtodoma kupita sm.vozovnico za smučišče in v proračun zimskega središča prispevata nekaj deset evrov... mislim, da se jim to vsekakor bolj splača, kot pa se delati represijo...

bolj smiselna primerjava bi bila, če so v poletnem času parkirišča na koroških smučiščih polna neplačanih avtodomov? ali pa je pač ta primerjava neprimerna, saj je najboljše pljuvati po domačem in gledati ozko na boljše tujce... pa da se ne bom razpisal na široki pogled...
Kazalo