Zapuščene plaže, ki so jih prizadele katastrofe preteklih let, bodo kmalu spet odprte za turiste. Foto: Reuters
Zapuščene plaže, ki so jih prizadele katastrofe preteklih let, bodo kmalu spet odprte za turiste. Foto: Reuters
Japonsko je leta 2011 stresel močan potres, cunami, ki mu je sledil, pa je prizadel jedrsko elektrarno Fukušima 1, kjer je prišlo do taljenja treh od šestih reaktorjev. Foto: Reuters

Kmalu se bodo obiskovalci Japonske lahko kopali na plaži v okrožju Fukušima in na dveh plažah v okrožju Mijagi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

Lokalne oblasti Fukušime so znova odprle plažo Haragamaobama v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov od opustošene elektrarne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska je ob plažah na severni obali Tihega oceana zgradila ogromne nasipe za zaščito obrežja pred morebitnimi cunamiji in obnovila pesek, ki so ga pred sedmimi leti odplaknili 15 metrov visoki valovi.

Generalni sekretar tamkajšnje turistične zveze Hirojuki Ito je povedal, da pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznale radioaktivnih snovi.

Lokalne oblasti v Fukušimi upajo, da bo ponovno odprtje plaž pomagalo spremeniti pogled na to pokrajino, ki je postala prepoznavna po tragediji iz leta 2011.

Japonsko je leta 2011 stresel močan potres, cunami, ki mu je sledil, pa je prizadel jedrsko elektrarno Fukušima 1, kjer je prišlo do taljenja treh od šestih reaktorjev.

Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove zapustilo več deset tisoč ljudi. Nesreča v Fukušimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu leta 1986.