Turisti bodo prvomajske praznike preživljali ob obali. Foto: Radio Koper
Turisti bodo prvomajske praznike preživljali ob obali. Foto: Radio Koper
false
V Turizmu Ljubljana ocenjujejo, da se bo rast v prihodnjih mesecih verjetno umirila, v poletni sezoni pa pričakujejo približno enako ali nekaj odstotkov višje število nočitev kot lani. Foto: BoBo
Maribor
Na podlagi letošnjega prvomajskega obdobja si tako v štajerski prestolnici ne upajo sklepati, kakšna bo celotna sezona in ali jim bo uspelo ponoviti ali preseči lanske rezultate. Foto: BoBo

V piranski občini bodo hoteli verjetno polno zasedeni, podobno pričakujejo tudi v Izoli.

V Turističnem združenju Portorož na destinaciji Portorož & Piran pričakujejo podoben obisk kot lani. Za 1. maj bodo tako hoteli verjetno polno zasedeni, sicer pa rezervacije še potekajo. V prvih 20 dneh aprila so imeli nekaj manj nočitev v primerjavi z lani, kar pa pripisujejo velikonočnim praznikom, ki so lani "padli" v april, letos pa so bili na vrsti že marca.

Tudi v Izoli po zbranih informacijah za prihajajoče praznike dobro kaže. "Že teden pred prvomajskimi počitnicami smo zadovoljni z obiskom, kajti nastanitveni obrati, predvsem hoteli, so v povprečju 80-odstotno zasedeni," so pojasnili v tamkajšnjem turističnoinformacijskem centru.

Glede na sončno napoved in številne prireditve tako med prazniki pričakujejo polno zasedenost. Poleg raznih koncertov bo Izola 29. aprila gostila mednarodnih festival vrhunskih belih maceriranih vin Orange wine festival, od 27. aprila pa si bo ponovno moč ogledati arheološko območje rimske vile v Simonovem zalivu.

Sicer pa so bili obisk in ustvarjene nočitve v Izoli v prvih treh mesecih letošnjega leta nad pričakovanji. Predvsem v marcu je bila zasedenost večja kot leto prej, kar tudi v Izoli povezujejo z veliko nočjo, ki je bila letos nekoliko bolj zgodaj.

Slabši obeti za Ljubljano in Maribor
V Turizmu Ljubljana so pojasnili, da začetek poletne sezone običajno povezujejo z velikonočnimi prazniki, ki pa so bili letos že v marcu. Tudi to je pripomoglo k temu, da so turistični ponudniki v prestolnici v prvih treh mesecih ustvarili za petino več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Lani so se prvomajski prazniki začeli že v petek in ustvarili podaljšan vikend, zato je bila zasedenost nastanitvenih zmogljivosti v mestu takrat skoraj 80-odsotna. Ker pa letos 1. maj pade na nedeljo, na 2. maj pa večina drugih držav nima dela prostega dneva, povečane zasedenosti v Ljubljani ne pričakujejo.

Ljubljana sicer že nekaj časa beleži občutno rast turističnega obiska. V celotnem lanskem letu so tako v prestolnici ustvarili za nekaj manj kot 1,2 milijona nočitev, kar je skoraj petino več kot v 2014.

Tudi v drugem največjem slovenskem mestu veliko delajo na ponudbi prepoznavnosti destinacije, zato so npr. prejšnji teden spet gostili deset angleških novinarjev, fotoreporterja iz Italije ter francoski novinarki. Vzporedno s tem so se v Zagrebu predstavili še devetim organizatorjem turističnih dogodkov iz Hrvaške.

Po napovedih mariborskih hotelirjev, med katerimi so daleč največji ponudnik Terme Maribor s hoteli v mestu ter na in pod Pohorjem, je število rezervacij za prvomajske praznike sicer primerljivo z lanskim letom, ta pa med ponudniki variira od 30 do 80 odstotkov. Gre predvsem za rezervacije tujih gostov, k naj bi v strukturi predstavljali kar 80 odstotkov vseh, večinoma pa bodo prišli iz sosednjih držav.

"Na podlagi prvomajskih rezervacij je sicer prehitro napovedati, kakšna bo pri nas poletna sezona. Je pa z leti moč izpostaviti obisk mesta in celotne destinacije v času prvomajskih praznikov za domače turiste iz celotne Slovenije, ki se odločijo predvsem za enodnevne izlete po Sloveniji," je za STA povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Janja Viher.