Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 31 glasov Ocenite to novico!
Modra špilja je ena večjih jadranskih atrakcij. Lani so uvedli strožja pravila, a turistov je še vedno vse več. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Od sonca prežgan otok Biševo ima samo še 15 prebivalcev, ki se večinoma ukvarjajo z vinogradništvom in oljkarstvom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vis bo letos jeseni filmska lokacija nadaljevanja Mamme Mie. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Naravni park ali Disneyland? Tudi slapovi Krke so na vrhuncu sezone nabito polni. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Nekoč skriti biser Jadrana se bori z neobvladljivim navalom turistov

Na otok prihaja Hollywood
9. avgust 2017 ob 09:49
Komiža - MMC RTV SLO

Medtem ko si del Hrvaške mane roke ob rekordni turistični sezoni, se drug del sprašuje, koliko turistov lahko "lepa naša" še požre. Da so sredi sezone plaže nabito polne, je pričakovano, da pa naravnim znamenitostim grozi, da se sprevržejo v Disneyland, mnoge resno skrbi.

Tako slapovi Krke in Plitviška jezera bolj kot na naravni park z vsemi turisti, brisačami in pikniki spominjajo na prizorišče kakega glasbenega festivala, na Hvaru že nekaj let ne vedo točno, kako in kam s pijanimi britanskimi turisti, za katere se zdi, da so iz Grčije in z Balearov zdaj presedlali na Jadran, burno pa je bilo v teh dneh tudi na Biševu, majcenem otoku ob obali Visa.

Vis sam, nekdanje oporišče jugoslovanske vojske, je bil eden zadnjih otokov, ki se je odprl turistom, a je hitro nadomestil zaostanek. Potem ko je turistična organizacija European Best Destinations lani plažo Stiniva razglasila za najboljšo v Evropi, se v zaliv zgrinjajo množice, naval pa ne pojenja vse do konca septembra.

Na Vis prihaja Hollywood
No, letos bo Vis pod drobnogledom še dlje, saj tja septembra prihaja ekipa filma Mamma Mia - drugi del hollywoodskega muzikala bodo po Grčiji zdaj snemali prav na Visu in že zdaj je glavna tema na otoku, kam bodo nastanili Meryl Streep, saj na otoku ni dovolj glamurozne namestitve za hollywoodske zvezdnike. Ob Streepovi pričakujejo med drugimi še Piercea Brosnana, Colina Firtha in Amando Seyfried.

A trenutno hrvaške medije polnijo novice z Biševa, otoka z uradnim številom prebivalstva 15 in z letnim številom turistov 100.000. Ti v veliki večini prihajajo zaradi glavne otoške znamenitosti: Modre špilje oz. Modre jame. Gre za morsko jamo s podmorsko odprtino, skozi katero prihaja opoldne svetloba, ki morje v jami osvetli s čudovito modro barvo.

Danes ena večjih znamenitosti Jadrana je bila še pred kratkim bolj skriti biser, do katerega so priromali zgolj posvečeni, danes pa je stanje precej drugačno. Že lani so našteli več kot 100.000 obiskovalcev in vstopnino podražili na 70 kun (okoli 10 evrov, s katerimi si kupite 15 minut na natrpanem turističnem čolnu), a s tem turistov od jame, v kateri se ne smete kopati, niso odgnali, saj kaže, da bo letos številka še precej višja, poroča Dalmacija danes. V najbolj kritičnih dnevih jamo obišče tudi do 1.800 obiskovalcev.

Grozil, da bo jamo požgal
Kljub incidentom. Najprej je vhod v Modro špiljo prejšnji teden s svojo jahto nonšalantno zaprl kitajski milijarder Sam Li, ki že leta letuje na Jadranu, nato pa je v ponedeljek vhod v jamo s svojim gumenjakom zaprl še domačin, ki je s kanto bencina grozil, da jo bo požgal, zaradi česar je bila jama več ur zaprta. Moškega, nekdanjega uslužbenca Navtičnega centra Komiža, upravljavca Modre špilje, so nekako obvladali in ga privedli na viško policijsko postajo.

Moški se je za protest odločil, potem ko ga je direktorica Navtičnega centra obtožila goljufij z vstopnicami, vodniki turističnih čolnov in drugi turistični delavci pa že dalj časa opozarjajo na nevzdržne razmere, povezane z navalom na Modro špiljo, od gneče, dolgih vrst in vsesplošno neorganiziranega poslovanja.

"Težava nastane, ko pridemo s skupino, recimo 50 ljudi. Najprej porabim eno uro, da kupim vstopnice. To je prvo čakanje v vrsti. Ker čakam za nakup vstopnic za svoje stranke, je vrsta sicer krajša, a predstavljajte si, da bi v njej stalo vseh 50 ljudi. Potem so uvedli nov sistem potrjevanja vstopnic, zaradi česar se še drugič dolgo stoji na soncu. To je privedlo do velike živčnosti obiskovalcev," razlaga za Dalmacijo danes neimenovani voznik čolna. "Ta dva meseca sredi sezone je stanje izjemno kaotično, nekaj se mora spremeniti. Mislim, da se Navtični center zelo slabo vede do nas, ki k Modri špilji vodimo tako veliko obiskovalcev, posledično pa tudi velik zaslužek. V zadnjem času so sicer uvedli posebna pravila, a prostora za napredek je še ogromno."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 09.08.2017 ob 11:45
Kako lepo je bilo tam leta 1998, ko nas je barka pripeljala tja čisto same, čas je bil tudi za plavanje in opazovanje spremeb v svetlobi. Množični turizem meni uniči vzdušje.
Zoro27
# 09.08.2017 ob 17:00
Spet reklama za Hrvaško, ki jo plačujemo mi, 12.75€ na mesec.
Springbok
# 09.08.2017 ob 14:02
@ jang -navala na modro špiljo ne moreš rešiti z infrastrukturo. Tam ne rabijo kovinskih pleksi konstrukcij. Naval je prevelik. Ker vsi točno vedo, da je modra špilja res modra le kakih 45 minut dnevno, ko sonce sije pod ustreznim kotom. Edina rešitev je kot v ameriških nacionalnih parkih. Omejitem dostopa. Po 25- 40 oseb v 20 minutnem intervalu. To pomeni kakih 500 oseb na dan, ko je primerna osvetlitev. Več narava ne dopušča. Ali pa obisk v oktobru. Takrat ni gneče.

Sedaj je le problem, kako določiti srečneže. Kdor je prej na boji pred špiljo. Tega ne marajo agencije. Internetna prijava- jadralci bodo ponoreli.

Podobne omjetve ima mnogo naravnih lepot. Tudi Skradinski buk je uvedel internetno rezervacijo. Tudi na Eifflov stolp prideš le prek rezervacije preko interneta ali z nekajurnim stanjem v vrsti. Le Wimbledon ima rezerviranih kakih 15% vstopnic za čakalce v vrsti (kampiranje preko noči).
fantasycamp
# 09.08.2017 ob 12:27
Mi delamo več reklame Hrvaški kot bi Hrvati delali nam zastonj če bi k nam drli turisti..
jang
# 09.08.2017 ob 11:58
Ista zgodba kot pri nas....pomanjkljiva infrastruktura in nepripravljenost služb na takšen bum delata śe dodarno zmešnjavo. Čez zimo je skrajni čas za organizirat se in investirat konkreten denar v infrastrukturo..samo se bojim da je denarni tok le enosmern
dejneseri
# 09.08.2017 ob 13:08
ma kaksna infrastruktura, jang, ne mores narest infrastrukture, ki bo pozrladesettisoce turistov po dubrovniku...

in je tudi nesmiselno.

in toliko bolj po otokih.

ali pa si morda zelis letovat v loret de maru?
Digitalija
# 09.08.2017 ob 13:00
10€ za stanje v vrsti in ogled s čolna ... gratis zraven še na vročini. Neprecenljivo!
Za naše nam drage Slovence je bližja Plava grota na Cresu. Za suho pokušino https://www.youtube.com/watch?v=BHBlahIW
VcY
Aja, plava pomeni, da lahko plavaš. :-)
rooster
# 09.08.2017 ob 21:02
najboljš, da MMC odpre posebno rubriko hrvaškem turizem

tako podivjano se nonstop producira članke o tem
zamudnik
# 09.08.2017 ob 20:49
Rekel bi, da je bil nekdo spet zastonj na morju. No, je pa vsaj članek daljši od tistih s počitnikovanja na tistem drugem otoku, s katerimi nas je RTV pripravljala na poletje na sosednjem morju.
izo
# 10.08.2017 ob 09:25
Ne vem, kaj folku ni jasno. Ob vsaku priliki rineji lepe slike narave na internet, nonstop gonijo propagando o moznozti turizma ipd, potem se pa jazijo, da je guzva in da niso vsi miljonarji in ekologi od turistov. Pa ni vazna, al je cro ali slo, sej je isto pri nas s soco (to so letos reklamirali na kubik), bohinjem, bledom itd.
FireBurn
# 09.08.2017 ob 19:49
Ja pa dobro no a boste že nehali s to Hrvaško? Poizkušam ignorirati te novice ampak preprosto ne gre. Briga nas, kaj oni počnejo tam dol !!
Mazni
# 10.08.2017 ob 16:18
Grčija je zakon 4 ever.
rdečinavijač
# 10.08.2017 ob 10:14
Kmalu se bodo turistični delavci izogibali raznim nazivom NAJ s strani raznih turističnih združenj in organizacij.
Kaj nek NAJ samo težave povzroča.
Podobno kot so se pred 20 leti mesta grebla za organizacijo OI, sedaj pa se najde komaj kdo ki jih je pripravljen organzirati.
FancyBoy
# 09.08.2017 ob 21:01
Enim Janezom ne nese dlje kot do Kroacije
rdečinavijač
# 10.08.2017 ob 10:19
webman:
Kako lepo je bilo tam leta 1998, ko nas je barka pripeljala tja čisto same, čas je bil tudi za plavanje in opazovanje spremeb v svetlobi. Množični turizem meni uniči vzdušje.


Zanimivo, pod novico od Bohinja in Bleda pa si popljuval župana, ki je kritiziral naobladljivo stanje masovnega turizma.
Odloči se kakšno mnenje imaš, sicer te ljudje ne bodo resno jemali.
rooster
# 10.08.2017 ob 07:00
. A ne znate novic, ki vas ne zanimajo, preprosto ignorirati?

A ne znaš tehtnih komentarjev preprosto ignoritat?
mbmbmb
# 09.08.2017 ob 17:10
@sprinbok, na eiffla res ne čakaš par ur, lani poleti sem bil tam, čakal sem točno 30 minut
21.12.2012
# 09.08.2017 ob 15:19
Tako ja. Drugače ne bo šlo, če se želi vsem zagotoviti ista možnost.
oleander
# 15.09.2017 ob 21:20
. Na youtube je dokumentarec o tem, pa posnetki aktivistov iz Benetk, ki so proti poblagovljenju mesta s strani podjetij, ki vozijo turiste v ladjah, vecjih od tamkajsnjih zgradb. To sploh ni vec spodoben in sprejemljiv turizem. #gohometourist na twitterju.

Ampak zakaj pisete o Hrvaski, ko pa ni tukaj nic boljse? Vzemimo Blejski vintgar.
Po moji skromni oceni je v enem dnevu kupilo vstopnico po 5 evrov vsaj 1500 do 2000 ljudi. Na ozki stezi je bil kljub slabemu vremenu tak dren, da se cloveku pamet ustavi. Nemogoce je uzivati v lepoti narave, ce moras vsako sekundo paziti, da te ne bo kdo s komolcem ali ti njega. In pa, zasluzek od vstopnic bi lahko uporabili za ureditev naravnost bednega prostora za parkiranje (beri: blato in luze, kamor pogled seze), dostop v sotesko pa bi morali casovno omejiti na neko znosno stevilo, npr. toliko in toliko na uro. To, cemur sem bil prica, pa je nedostojno besede turizem.
Matjaz82
# 10.08.2017 ob 14:44
"10€ za stanje v vrsti in ogled s čolna ... gratis zraven še na vročini. Neprecenljivo!
Za naše nam drage Slovence je bližja Plava grota na Cresu. Za suho pokušino https://www.youtube.com/watch?v=BHBlahIW
VcY
Aja, plava pomeni, da lahko plavaš. :-)"

@ Digitalija, ne bit smotan, naj vsak najde kar najde. Tudi place z gobami razkazuješ okoli? Nisem škrtuh, me pa tale sitauacija s turizmom kar malo straši in če se hočejo na parih placih pomendrati naj se, kaj pa lahko ostane skrito ne? ni treba za vsako silo povedati nekaj novega in pametovati.
JohnSmith
# 09.08.2017 ob 20:52
Nekoč bodo rekli: "Dobri stari časi, ko je bilo turistov še ogromno!"

Življenjski standard se po svetu dviguje, več ljudi si lahko privošči dopust in turistov je takoj povsod več. Vsi beležijo rekorde. Tudi v Sloveniji, Španiji, Grčiji, Franciji, ZDA ...
Bivši uporabnik
# 09.08.2017 ob 19:10
Kaj, ko bi uslužbenko K. S., ki je uradno zaposlena na MMC, a pogosto tezgari za Hrvatsko turističku zajednicu poizkusili zaposliti v STO?
KunteKinte
# 10.08.2017 ob 07:48
Ma Hrvati ne bodo nič naredili iz svojea turizma..enostavno so preveč leni...neaktivni.. Trenutni turistični boom je posledica mrtvih sezon v Egiptu.. Tuniziji ..Turčiji..
Vedno bodo životarili na nekem evropskem turističnem obrobju...
Imajo dve opciji.. če jim pridejo hotelske verige..nevaden dalmatinec ne bo imel nič od tega ker bo hotel svojga tursista servisiral sam..
To pa neko poležavanje in spanje po privat hišah... vikendicah..to je neki polturizem in hrvati ne morejo stopit iz tega..
Občasno kakega manjšega naivnega investirja dalmatinci nategnejo..poberejo denar ali pa ga zapletejo v sodne spore... v primeru velikih hotelskih verig do ega ne bo prihajalo ker že v štartu bodo imeli vojsko odvetnikov..

Ko se situacija umiri v srdozemlju..hrvatov ostanejo njihovi stalni tursti..slovenci..bosanci..avstrijci..č
ehi..slovaki..poljaki..mađžari in italijani..turisti ki bodo več ali manj hodili v lastni režiji..s svojim prevozom.. i podobno..
žres da cro ma zelo lepo obalo..dobro hrano..pa kratko sezone..max. 2 meseca
VanDame
# 10.08.2017 ob 00:35
Vau, koliko zagrenjencev. A ne znate novic, ki vas ne zanimajo, preprosto ignorirati?
Kr1
# 09.08.2017 ob 16:24
Vis ima uradno cca 3500-3600 prebivalcev...od kje številka 15t?
In 100t turustiv je mogoč v celem letu...to poudari,
kr ni razvidno iz članka; kapacitet za toliko hkrati nima Vis niti kapacitet..
KLIPAN
# 10.08.2017 ob 00:29
Samo še "robinsonske" počitnice na Hrvaškem.
Svoja hiška z svojo plažo, nobenih pijanih Angležev.
heavyd
# 09.08.2017 ob 10:33
Grčija.
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo