Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 31 glasov Ocenite to novico!
Praia de Sao Rafael
Praia de Sao Rafael - ena najlepših na jugu Portugalske. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Praia do Camilo
Praia do Camilo Foto: MMC RTV SLO
Praia de Sao Rafael
Praia de Sao Rafael - krasna izbira. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Praia Tonel
Praia Tonel Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Praia da Rocha
Mestna plaža v Portimau. Foto: MMC RTV SLO
Portugalska
Sao Torpes - zahodna obala Portugalske, na poti iz Algarveja proti Lizboni. Foto: MMC RTV Slovenija, Ksenja Tratnik
Meia Praia
Meia Praia - vroč pesek in popolno brezvetrje nas je kmalu odgnal. Foto: MMC RTV SLO
Dos mos
Praia Dos Mos. Foto: MMC RTV Slovenija, Ksenja Tratnik
Portugalska
Na plažah so predeli, kjer so senčniki prepovedani, zato da imajo tisti, ki jih najamejo, lep razgled na morje. Foto: MMC RTV SLO/ Ksenja Tratnik

Dodaj v

Plaže Algarveja: Dih jemljejo zaradi lepote, včasih pa tudi mrzle vode

Z najemom vozila so skriti kotički zelo lahko dostopni
8. september 2017 ob 06:37
Portugalska - MMC RTV SLO

Jug Portugalske je odlična izbira za vse, ki se želijo napajati lepot narave, kopati v krasnem morju in se izogniti hudi vročini.

Če je bil moj prvi obisk juga Portugalske pred dobrim desetletjem v znamenju študentske brezskrbnosti glede tega, kje in kdaj, oziroma če se bom sploh vrgla v morje, je bilo tokrat drugače. Po dobrem tednu dni pohajkovanja po drugih predelih prelepe države na Iberskem polotoku, o katerih kaj več kdaj drugič, smo tokrat na jug oz. Algarve (beseda izvira iz arabščine in pomeni zahod) prišli s precej bolj izdelanim načrtom. Predvsem pa: imeli smo avto, kar je močno olajšalo raziskovanje pestrega zemljevida morskih užitkov. Dejstvo je namreč, da so plaže med seboj oddaljene ravno toliko, da med njimi, vsaj pri veliki večini, ne moreš pešačiti, in premalo, da bi med njimi obstajal organiziran prevoz.

Tedenski najem avtomobila v Lizboni (tja smo ga tudi vrnili), bil je čisto nov C1, je stal nekaj čez 200 evrov (lahko bi stal še par deset evrov manj), za bencin še okoli 100 evrov, naredili pa smo 1.200 kilometrov. Ob tem je treba dodati še, da ima Portugalska precej zapleten sistem plačevanja cestnin na avtocestah, ki so v bistvu zelo drage. Za cca. 100 kilometrov smo plačali slabih 10 evrov. Na večini se sicer da plačati tudi na sami avtocesti, z izjemo nekaterih avtocest, na jugu je to A22, kjer pa je potrebno imeti ABC sistem, kajti samo plačilo ni možno. Če ABC-ja nimate, so stvari bolj komplicirane, a obstaja možnost, da obveznosti v roku enega dneva poravnate na pošti, pri čemer morate imeti številko registrske tablice. Sicer vam grozi kazen.

Na skoraj vseh plažah je parkiranje brezplačno, kar je izvrstno predvsem za tiste, ki ne zdržijo dolgo na enem mestu. Nasvetov, katero plažo obiskati, je milijon, naše vodilo je bilo preplet nasvetov domačinov v hotelih, spletnih namigov in vodnikov. Čeprav je bila to visoka sezona sredi julija, pa gneča na večini plaž nikoli ni bila preveč moteča. Plaž je res toliko, da je vedno mogoče poiskati takšno, na kateri ti ne vpije na uho glasna francoska ali britanska družina. Francozov in Britancev je namreč na jugu res zelo veliko. Kot je povedal eden izmed domačinov, je veliko Francozov pritegnila ugodna davčna obdavčitev: upokojeni francoski expati, ki kupijo nepremičnine na Portugalskem in tam preživijo vsaj 183 dni na leto, so namreč za 10 let oproščeni plačila davkov na prihodke (tudi na dividende in obveznice). Po nekaterih podatkih si je v zadnjih 4 letih na Portugalskem svoj dom kupilo kar 50.000 Francozov, od tega 80 odstotkov upokojencev. Največ novih prebivalcev je na ta način dobila Lizbona z okolico in Algarve.

Prepovedan senčnik?
Eden od prvih nakupov na jugu je bil dežnik za na plažo. Večina plaž je namreč brez dreves, sence je zelo malo. Ker ob morju ves čas malo pihlja, imaš občutek, da sonce ni tako močno, kar pa je seveda velika utvara. Največkrat zelo jasno videna v obliki cele palete rdeče barve, ki jo na večernem izhodu v mesto največkrat najuspešneje manifestirajo britanski turisti. Veter je tudi razlog, da je treba senčnik dobesedno vkopati v pesek, pri čemer pa niso vsi uspešni, zato smo se nemalokrat nasmejali, ko je več senčnikov ob kakšnem sunku vetra poletelo v zrak, potem pa se je začel množičen lov nanje.

Ena izmed stvari, ob katerih smo se muzali, je bila tudi prepoved senčnika. Ob prihodu na eno od plaž, kjer ni bilo nobenega drevesa ali skale, ki bi ponujala vsaj kakšen centimeter sence, sem zagledala znak za prepovedan senčnik. Malo sem izbuljila oči, kaj se dogaja, potem pa mi je ob pogledu na množico kopalcev, ki so se pražili na žgočem soncu brez senčnika, postalo jasno, da obstajajo določeni predeli na plaži, kjer senčnik pač ni dovoljen, ljudje pa se v zameno za nemoten pogled na morje raje žgejo na soncu. O tem, kakšen faktor zaščite - če sploh katerega - uporabljajo, pa ni vredno razpravljati.

Prva plaža, ki je razveselila naše od dolgih sprehodov po mestih utrujene ude, je bila Falesia v Albufeiri. Obala Albufeire je dolga 30 kilometrov, na katerih je 25 plaž. Ko se je v popoldanskem soncu odprl pogled na sedem kilometrov dolgo peščeno plažo z ognjeno rdečim skalnim pobočjem, je bila prva vzhičena misel: lepše ne more biti. No, kot se je izkazalo v prihodnjih dneh, je bila to zmota: še lepše je. Toda tisto prvo kopanje ostaja zapisano v DNK letošnjih počitnic kot naravnost izjemno. K temu je piko na i dodala prijazna temperatura kristalno čiste vode. Dejstvo je namreč, da so temperature morja veliko nižje kot na Jadranu. Bolj kot greš proti zahodu oz. Atlantiku, bolj je voda hladna. Kasneje, na plaži Beliche blizu Sagresa, je bila voda tako ledena, da nam je res vzelo sapo.

Praia dos Arrifes:

Praia Sao Rafael: Je čisto blizu Praie dos Arrifes, a veliko večja, zelo slikovita in prijetna za poležavanje.

Praia da Gale: Še ena večkilometrska plaža na zahodnem delu Albufeire s čudovito obarvanimi klifi v zaledju.

Praia da Marinha: Hvalospevi plaži so bili na dnevnem redu že od Lizbone naprej, ko sta o njej navdušeno "grulila" ameriška zakonca, s katerima smo se zaklepetali v enem od "pajzlnov", kamor se ob večerih, ko tam nastopajo pevci fada, nagnete največ 30 ljudi. Velika pričakovanja v večini primerov vodijo v razočaranja, kar se je zgodilo tudi v našem primeru. Ne da plaža ni lepa, daleč od tega, ni pa tako izjemna, da bi recimo na njej preživeli več dni.

Praia da Rocha: Dober kilometer široka plaža v Portimau je ena najbolj priljubljenih in glasnih, gneča je zato kar (pre)velika. Nikoli se ne morem načuditi dejstvu, da se ljudje raje drenjajo na plaži, kjer imajo brisače 100 metrov od vode, namesto, da bi se odpeljali na lepšo plažo 2 kilometra naprej, kjer je ljudi veliko manj. Nad njo se razprostira ogromno turistično naselje s hoteli, bari in restavracijami.

Meia Praia: Plaža v Lagosu - dejansko pomeni polovica plaže - druga polovica pa je Alvor. Gre za več kilometrov dolgo plažo brez zavetja v obliki skal, zaradi vetra je zelo priljubljena pri surferjih. Če ne piha, kot je bilo ob našem obisku, pa se pesek tako segreje, da je skoraj nemogoče ostati na njej kaj več kot za ohladitev v morju.

Praia Dona Ana: Streljaj od Lagosa je ena bolj priljubljenih v okolici, vendar pa za razliko od streljaj oddaljene Camilo ni prevelike množice; lani so prepeljali novo mivko, ki pa ni tako sipka, kot bi morala biti, pa tudi temnejša je na pogled.

Praia do Camilo: Zelo majhna plaža, ujeta v izjemno slikovite skale, je med najbolj fotogeničnimi med vsemi. Zaradi svoje majhnosti je gneča neizbežna, kar zmanjšuje njeno privlačnost za večurno poležavanje. Prej je odlična točka (le) za fotografiranje in okusno kosilo v restavraciji nad njo, kjer pa je gneča zelo velika, rezervacije za kosila pa obvezne.

Praia do Tonel: Široka plaža v zavetju močnih vetrov tik ob utrdbi v Sagresu je priljubljena med surferji. Pogled nanjo z utrdbe je res veličasten.

Praia Beliche: Ko se vračaš od najbolj jugozahodne točke v Evropi, Cabo Sao Vicenta, nazaj proti Sagresu, malo pred slednjim zagledaš kopico avtomobilov na desni in označbo za plažo. Ker je na vrhu močno pihalo in ker se je večina tistih, ki so prisopihali po stopnicah navzgor z razmršenimi lasmi zavijala v brisačo, se je sprva porajal dvom, ali bi se sploh spustili na plažo. Radovednost je zmagala, nagrada pa je bila izjemna: seveda spodaj ni bilo nobenega vetra, prelepa plaža z mogočnimi klifi za kuliso, zelo malo turistov in družinska gostilnica oz. bolje koliba s super kosilom pa je nedeljsko popoldne spremenila v nirvano. Edini minus pa voda, ki je čisto atlantsko temnejša, a tudi atlantsko mrzla.

Ksenja Tratnik
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Falesia
Beliche
Beliche
Beliche
Beliche
Praia do Camilo
Praia do Camilo
Praia de Sao Rafael
Praia do Camilo
Praia do Camilo
Praia do Camilo
Praia do Camilo
Praia do Camilo
Praia do Camilo
Praia Dona Ana
Dos Mos, Algarve
Dos Mos, Algarve
Dos Mos, Algarve
false
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Praia Dona Ana
Meia Praia
Meia Praia
Meia Praia
Dos Mos
Praia da Gale
Praia da Gale
Praia da Gale
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Marinha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia da Rocha
Praia de Sao Rafael
Praia de Sao Rafael
Praia de Sao Rafael
Praia Dona Ana
Beliche
Beliche
Beliche
Cabo Sao Vicente
Cabo Sao Vicente
Cabo Sao Vicente
Cabo Sao Vicente
Cabo Sao Vicente
Praia Tonel
Prijavi napako
Komentarji
Belfast boy
# 08.09.2017 ob 08:32
Js sm se pa lih vrnu iz Sicilije in morm tut rečt da sm biu navdušen =) priporočam ( mal bol povezave hi hi )
mare008
# 08.09.2017 ob 07:27
Portugalska je meni takoj za Slovenijo, druga najlepsa drzava na svetu. V meni je bila to ena redkih izkusenj, da ko se vrnes domov te ze daje nostalgija, da bi se vrnil tja.... Skoda, ker je tako dalec in so slabe povezave za prit tja....
balrog
# 08.09.2017 ob 08:58
Portugalska je res lepa, cene so tudi v redu, domačini zelo prijazni, mesta, samostani, cerkve, barok, renesansa, raznolika pokrajina, sever je bolj atlantski, tam so plaže dolge s sipo, valovi, jug povsem "mediteranski", čeprav je morje še vedno Atlantik, klifi, pa še vedno prijetno vroč, kajti pozna se bližina oceana, stalno nekaj pihlja, prijetno pihlja, morje, ko sem se jaz kopal, je bilo zelo prijetno, nič vroče ozračje, ravno pravšnje, sredi avgusta ... Pa še nekaj, kar je velika prednost Portugalske v primerjavi s Hrvaško (Istro). Plaže NISO pozidane, nikjer, niso zacementirane, zabetonirane, so prekrasno naravne, s šopi trave, lepimi sprehajalnimi stezami, visokimi borovci, odličnimi restavracijami, z odlično morsko hrano, rib je v izobilju ... Je pa bil nori kontrast, prišel sem na jug s svežega, vetrovnega, mokrega severa, in potem, ko greš proti jugu te res kar naenkrat udari suho in zelo vroče ozračje Afrike ...
mrgo12345
# 08.09.2017 ob 08:35
thymiann
Bila na Portugalskem, tri dni na jugu. Prav zares nisem videla niti enega opitega Angleža (res pa jih je veliko, ponekod lahko plačaš celo s funti). Na Jadranu sem videla mnogo več opečenih ljudi (čeprav ne vem, zakaj bi se obremenjevala z nespametjo drugih). Turistov je sicer precej (bil je konec avgusta), ampak plaže so tako ogromne, da se ni treba nikjer boriti s sosedom za tistih par kvadratnih metrov, kot je to moja jadranska izkušnja.
Da sta notranjost in sever čudovita, se pa strinjam.
ikn1
# 08.09.2017 ob 12:39
v 90ih sem bil na Kreti in ne grem več drugam. perfekten mix narave, kulture, zgodovine, cen, načina in tempa življenja, velikosti in raznolikosti lokacije. ko se vrneš v zbirokratizirano, zateženo slovenijo...se vsedeš ven v prvi kafič, prvo kar vidiš je kroženje mestnega redarstva, ki čaka kje bo obralo koga za napačno parkiranje in nekega slovenca, ki iztrošenemu natakarju poda naročilo kava z mlačnim mlekom in pol žličke rjavega sladkorja ter deci vode z dva deci jabolčnika in kocko leda pa s slamico če se da...in te prime srat.
Gautama
# 08.09.2017 ob 09:40
kaj je tle lepszga, mivka kot blato, lepe so dalmatinske plaže in istrjanske ne pa te

Istrjanske plaže, a me hecaš? Najbolj gnile plaže ever, z edino izjemo popolnoma na jugu na rtu Kamenjak.
mare008
# 08.09.2017 ob 08:34
@ksenja tratnik. Sicer lepe slike, lahko pa bi naredili en ozji izbor, ne pa da se slike tako ponavljajo, oz. ista plaza slikana iz desetih kotov.
windmaster
# 08.09.2017 ob 09:38
Portugalska je meni druga najlepša država. Prva je Slovenija.
Portugalci so zelo prijazni, narava je čudovita, kulturne dediščine imajo ogromno, pozimi je cela zelena, poceni je...
Ko bom dočakal penzijo se bom defenitivno preselil na Portugalsko.
mikic007
# 08.09.2017 ob 11:21
Hrvaška in vse ostalo je toliko drago, kolikor ti paše oz si lahko privoščiš. Pri večini Evrope imaš dodatek letalske karte, ki pa je lahko 40 ali 500, spet koliko si fleksibilen. Portugalska me je nekaj let nazaj stala kakih 300e, toliko sem pač imel, Hrvaška en teden 170, ker nisem želel dati več. Oboje je bil super dopust, brez nepotrebnega luksuza. Sem pa za obe destinaciji že dal tudi nekajkrat več denarja.. Za tistega, ki res hoče vedno piti in jesti zunaj, je portugalska boljša, ker je res poceni, ampak to ni vedno vsakemu cilj..
Peacemaker
# 08.09.2017 ob 09:57
Pa Brsec pri MOsceniski dragi je tud vrhunski...

Sicer pa so plaze pac drugacne... Eni prisegajo na skale...eni na mivko... eni rabijo veter in valove...drugi senco... eni uzivajo na samotni plazi bogu za hrbtom...drugi pa v bazenu 3 metre od morja... Super da je tako. Se pa dalmacije in algarva ne da primerjati. Hrvaske plazice lahko primerjas kvecjemu z grskimi, balearskimi...pa na Costi Bravi se tud najdejo kaksni podobni koticki...
Skippy
# 08.09.2017 ob 07:11
Kam po Evropi po plažah pogledaš, vse je debelo.
aaa
# 08.09.2017 ob 11:11
@janezjanez
Hrvaška je res tako ekstremno draga, da so glavna klientela polni avtobusi "bogatih" Čehov, Slovakov in Poljakov.
konkec
# 08.09.2017 ob 11:39
Parkiranje je brezplačno, medtem ko Hrvati nategujejo turiste z dvojno tarifo parkiranje v senci in na soncu, pa to moraš bit total zabit, da te tako lupijo.
aaa
# 08.09.2017 ob 08:08
No ja. Če greš slučajno mimo se pač skopaš v tisti ledenici in malo popražiš na neznosno vročem pesku. + 2 Super Bock-a. Pol ure in imaš Algarvijskih plaž dovolj. Da bi tam preživel letni dopust? Nisem ravno nek fan Jadrana, ampak Jadran so Bahami v primerjavi s tem.
fah-q
# 08.09.2017 ob 21:09
dedraklemen
Kakor berem tele komentarje, bi lahko Portugalsko primerjali s Tenerifi?

Tenerifa je eden od Kanarskih otokov (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, La Palma (ne mešat z Mallorco) in Hiero-so večji otoki-imaš še nekaj manjših. Vreme je načeloma podobno, oceansko, ampak so skoraj 1000 km južneje (podobno ali nižje kot južni del Maroka al pa recimo Rdeče morje) in tako imaš poleti podobno, ampak na jugu Portugalske pozimi vsaj kakih 6-7 stopinj manj-to pa pomeni podnevi recimo 17 namesto 24 stopinj...to pa je že bistvena razlika...še pozimi ponoči imaš pa doli običajno nad 15 stopinj, na Portugalskem niti blizu. Povedano drugače-pozimi na Portugalskem dolgi rokavi, hlače in čevlji, na Kanarskih običajno lahko Bermude, majca in šlape. V zavetrju hitro dobiš tudi 30 stopinj...
fah-q
# 08.09.2017 ob 10:55
algarve drugače ni mivka kot severovzhod italije, napram riminiju recimo je ko dan pa noč. imam pa tudi jaz raje kamenčke...

kar se pa mivk tiče-fuerteventura-ene najlepših plaž (imaš črno, rumeno in belo mivko, odvisno od lokacije), pa še za nogometno igrišče prostora zase lahko imaš če se potrudiš narest par kilometrov iz hotela....lani decembra bil doli-25 stopinj, voda 19 stopinj, bela mivka, azurno modra krisalno čista voda...lahko pa najdeš na severozahodu kako lagunco (ko valovi namečejo mivko in zagradijo "jezerce", v katerem se voda ogreje nad 20 stopinj...pa avto rentaš prek neta za 96 eur za 2 tedna (je bil vw polo, 1.4 tsi, star 6 meseev in na števcu 8.000 km)-polno zavarovanje...ne vem kako se jim to sploh splača...
Peacemaker
# 08.09.2017 ob 09:39
MOje fotke so kar podobne tem na sliki. Mi smo sicer ponavadi na divje kampirali po plazah okoli Sagresa. Portimau smom se izogibali...
cairns
# 08.09.2017 ob 08:22
Končno en članek ki ne zganja propagande za muslimanske države.
zapravico
# 08.09.2017 ob 08:06
Saj so lepe,samo pred grškimi plažami se skrijejo
Emmure
# 08.09.2017 ob 21:51
no in eni silijo na Hrvatijo.hahahahahahaha
ps11
# 08.09.2017 ob 12:49
Najcnej je doma bit pa se nc ti ne manjka!
janezjanez
# 08.09.2017 ob 10:13
Veliko lepih in sorazmerno poceni krajev imamo v EU. Nekateri pa se kjub temu raje drzite svojih HR borouceu in da vas nasi juzni sosedi obirajo na vsakem koraku in vas zezajo v glavo. Mene niso videli ze 10 let in me ne bojo! Ker za isti denar si lako privoscim dopus bilokje po EU.
fah-q
# 08.09.2017 ob 11:44
pa dodaj 30% na to-je še vedno 8 eur/dan...
fah-q
# 08.09.2017 ob 11:44
@peacemaker

igic je sicer zelo nizek-ampak vseeno-kje ti pr nas dobiš na dan avto s kaskom za pribl. 6 evrov?
thymiann
# 08.09.2017 ob 08:16
Problem juga Portugalske, predvsem poleti, so horde turistov. V juniju in avgusti se tako na jug "preseli" 3/4 Portuglacev potem so pa tu seveda še prepiti in opečeni Angleži. Odurno. Kdor hoče izkusiti pravo Portuglasko, naj gre na sever in v notranjost.
fah-q
# 08.09.2017 ob 12:37
no, če preračunam-6 evr/dan tudi pomeni okol 2000 letno-na 4 leta-8 jurjev...pr polotu brez opreme (pa kupijo jih po par sto naenkrat in majo tut popust pr ceni) to lahko pomeni, da se že odplača večji del cene...če dodaš, da je v višji sezoni cena krepko višja (tudi več kot dvakrat), da je na šalterju cena 28 eur/dan (tudi večina starejših pa folka iz zahodne Evrope tam najema) potem gre račun že lažje skozi. jaz pač znam brskat in najdem ugodne cene (dol sem letel za 44 eure, oba leta), tako da sem daleč največ zagonil za kosila/večerje zunaj. pa tudi ni drago.
maxbernie
# 08.09.2017 ob 09:23
Vidim,da so posti od dveh dežurnih smetilcev plaž&špeckahl pa še vedno gor.
smojka
# 08.09.2017 ob 08:41
Predpogoj, da uživaš na teh plažah je temnejša polt.
Springbok
# 08.09.2017 ob 08:30
V Portugal hodiš igrati golf, ne pa se kopati v tisto ledenico. Kopaš se lahko v hotelskem bazenu (neogrevan).
fah-q
# 11.09.2017 ob 11:03
@dedraklemen

kanarci so pozimi zakon za bicikl. recimo na fuerteventuri vidiš kako astrid benöhr, pa froome je redno tam pa še kdo...

maš decembra vetrič in sonce-šibaš ko sneta sekira, astrid je rekla, da je za njene treninge to najbolše vreme na svetu (sem jo srečal, mava skupnega znanca iz belgije, ki kolesari z njo). večina cest ima "odstavni pasek", ki je okol 75 cm širok, zapovrh imaš precej tudi posebej narjenih stez za kolo ločenih od cest. pa če si mal bolj spreten in znaš špansko najdeš za cel mesec za manj ko 500 eur apartma...

tudi lanzarote je ok. tenerifa in gran canaria pa je že 2o let odkar sem tam bil in nisem lih kaj dost biciklaril tam in težko rečem. ma vreme je super, edino obe sta gorati pa so ceste ovinkaste in ne spomnem se več če majo tak pas za bicikle...ker če ga ni je precej neverno tam šibat. vprašaj peacemaker-ja, on dobro pozna tenerifo če se prav spomnim.
Dedraklemen
# 10.09.2017 ob 12:21
@fah-q top. hvala :-) potem je definitivno vredno obiska in kolesarjenja tam :-)
smojka
# 10.09.2017 ob 10:11
Madonna se je preselila na Portugalsko, ona že ve zakaj.
Dedraklemen
# 08.09.2017 ob 16:02
Kakor berem tele komentarje, bi lahko Portugalsko primerjali s Tenerifi?
Peacemaker
# 08.09.2017 ob 12:10
fah-q... sej vem. Sem zivel (in bom spet) na Kanarcih in tud meni ni jasno. Po moje imajo kake subvencije ker Jim je interes, da se folk iz hotelov (ki so v lasti tujcev) ven zapelje in se kje drugje dnar zapravi...
Peacemaker
# 08.09.2017 ob 11:02
ne vem kako se jim to sploh splača...

Nizji davki... ;)
aaa
# 08.09.2017 ob 08:40
@Pacemaker
Kaj čmo. Sicer so te fotke res lepe. Sem jih primerjal z mojimi in se spraševal če gre sploh za isti plac:) Moje so bolj podobne temu v kakšnem spominu imam jaz te plaže.

Ne vem pa kaj si ti počel tam doli, da ti je bilo tako fajn (oz. si mislim, kaj si počel:))
Peacemaker
# 08.09.2017 ob 08:19
Aaa... Kot ponavadi imava spet totalno nasprotna stalisca... ;)
patriot1970
# 08.09.2017 ob 07:07
Tudi španske plaže so lepe,.......dokler se ne zgodi tole:

https://www.youtube.com/watch?v=KK-0DbOG3zk
Peacemaker
# 08.09.2017 ob 12:11
Pa nekaj je sigurno tudi nizja cena vzdrzevanja avtov...
Hik
# 08.09.2017 ob 08:24
Ite vsi v to kurilnico, da bo pod dalmatinskimi bori manj gužve.
fah-q
# 08.09.2017 ob 10:46
@janezjjanez
Ker za isti denar si lako privoscim dopus bilokje po EU.

dej mi najdi kjerkoli v beneluksu za hrvaške cene dopust....lahko vzameš hrvaške cene v sezoni, tam pa konec sezone recimo....

:)
patriot1970
# 08.09.2017 ob 07:04
Portugalske plaže imajo zaenkrat še srečo,.....da niso na najprometnejših poteh tihotapcev
https://twitter.com/V_of_Europe/status/9
05921923745554434
fago
# 08.09.2017 ob 07:07
"Na plažah so predeli, kjer so senčniki prepovedani, zato da imajo tisti, ki jih najamejo, lep razgled na morje."

Hm, a plaže je treba najeti? Senčnike najbrž težko, če so prepovedani...
jolz
# 08.09.2017 ob 09:40
Čudn da se kšn densničar ne oglasi v smislu kaj pa rtv promovirate zahodnje južnake... itd
25kur
# 08.09.2017 ob 08:10
kaj je tle lepszga, mivka kot blato, lepe so dalmatinske plaže in istrjanske ne pa te
Kazalo