Velikonočni prazniki, ki so letos tik pred prvomajskimi, so uvod v glavno turistično sezono in so po navadi dober pokazatelj nadaljnjih smernic. Foto: BoBo
Velikonočni prazniki, ki so letos tik pred prvomajskimi, so uvod v glavno turistično sezono in so po navadi dober pokazatelj nadaljnjih smernic. Foto: BoBo
Turizem, turisti
Kam se boste med prihajajočimi prazniki odpravili vi? Foto: BoBo
prešernov trg, ljubljana, turistični vlakec, turistični vlak, vlak, vlakec
V Ljubljani med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki pričakujejo večinoma tuje goste, predvsem iz Italije, Avstrije in Nemčije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Padna
V občini Piran bo med prazniki obiskovalcem na voljo tudi več prireditev. Tako bo še do velikonočnega ponedeljka na ogled razstava Križev pot po piranskih cerkvah akademske slikarke Jane Vizjak. Med 18. in 21. aprilom bo park hotela Kempinski Palace gostil velikonočno tržnico, zadnji konec tedna v aprilu bo potekal Solinarski praznik, še en teden pozneje pa bo šavrinska vas Padna gostila Praznik olja in bledeža. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Začnimo pri zdraviliškem turizmu, ki bo med prazniki glede na rezervacije še kako cvetel. Slovenska zdravilišča bodo med letošnjimi velikonočnimi in prvomajskimi prazniki bolje zasedena kot lani.

V Thermani Laško povečano zasedenost pričakujejo predvsem med velikonočnimi počitnicami, ko računajo na pet odstotkov več nočitev kot med lanskimi prazniki. Največ gostov bo iz Italije, sledijo slovenski, srbski, avstrijski in hrvaški gostje. "Lani so bile naše zmogljivosti med velikonočnim koncem tedna 80-odstotno zasedene, trenutna zasedenost pa je 87-odstotna in bo še narasla," so za STA povedali v Thermani Laško. Veliko bo predvsem slovenskih gostov, medtem ko bo med tujci verjetno največ italijanskih, srbskih, avstrijskih in ruskih gostov. Tudi med prvomajskimi prazniki v Thermani pričakujejo večjo zasedenost kot v lanskem primerjalnem obdobju.

V Sava Turizmu ocenjujejo, da bodo njihove terme in zdravilišče ter hoteli na Bledu med velikonočnimi prazniki v povprečju zasedeni od 60- do 100-odstotno. Večinoma polni so hoteli v Termah 3000-Moravskih Toplicah in Termah Banovci. V severovzhodnem delu Slovenije prevladujejo gostje s severnih držav, Češke in domači gostje, medtem ko bo na Bledu največ gostov iz Italije, Srbije, Nemčije in Azije.

Turistična središča Sava Hotels & Resorts so tradicionalno dobro obiskana tudi med prvomajskimi prazniki. "Predvsem tam, kjer s ponudbo in raznovrstnimi turističnimi produkti nagovarjamo družine, ki v tem času prevladujejo. Pričakujemo tudi več dnevnih obiskovalcev, saj so v tem času odprta tudi zunanja kopališča," so sporočili iz Sava Turizma.

V Termah Čatež na lokaciji Čateža, Mokric, v dveh koprskih hotelih in v Marini Portorož, pa za prihajajoče velikonočne in prvomajske praznike pričakujejo povečano število domačih gostov, iz tujine pa predvsem goste s Hrvaške, iz Italije, Srbije in drugih bližnjih držav.

Njihovi gostje se odločajo povprečno za od dvo- do štiridnevno bivanje. Med prazničnimi obiskovalci Term Čatež pričakujejo tudi veliko enodnevnih kopalcev, saj bodo poletno Termalno riviero odprli že 25. aprila.

V Termah Dolenjske Toplice si med letošnjimi prazniki obetajo podoben obisk kot lani, zasedenost naj bi se gibala nekaj nad 70 odstotki. Največ je slovenskih gostov, sledijo Italijani in gostje iz Srbije. Za prvomajske praznike so pričakovanja podobna, že omenjeno strukturo gostov pa bodo dopolnili še gostje iz Danske in Rusije.

V Termah Šmarješke Toplice so za veliko noč zasedeni bolje kot lani, in sicer nekaj več kot 80-odstotno. Prevladujejo Slovenci, Italijani in Srbi. Tudi za 1. maj so napovedi podobne, kar pomeni, da bo med gosti največ Italijanov, Slovencev, Rusov in Nizozemcev.

V obmorskem počitniškem središču Talaso Strunjan načrtujejo za veliko noč in 1. maj podobno dobro zasedenost kot lani, nekaj več kot 90-odstotno. Med počitnikarji je največ domačih gostov, sledijo Italijani, Nemci in Avstrijci, za prvomajske praznike - v Strunjanu so v terminu po 1. maju polno zasedeni - pa še gostje iz Rusije.

Za velikonočne in prvomajske počitnice so tudi na Rogli in v Termah Zreče pripravili pestre praznične programe. Trenutna zasedenost namestitvenih zmogljivosti na Rogli in v Termah Zreče je približno na ravni lanskih praznikov. V obeh centrih so še na voljo prosta mesta.

Glede na trenutno povpraševanje in gibanje rezervacij v zadnjem hipu pa v Unior turizmu pričakujejo še kar nekaj rezervacij. "V prazničnih dneh bodo v naših centrih bivale predvsem družine. V Termah Zreče bodo največ nočitev ustvarili slovenski gostje (66 odstotkov), medtem ko bo med tujimi največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev in Hrvatov. Na Rogli pa bodo večino nočitev ustvarili slovenski gostje."

V Termah Olimia so zadovoljni s trenutnim stanjem rezervacij tako za veliko noč kot za 1. maj. "Oba počitniška termina sta blizu, kar ima zagotovo nekoliko vpliva na stanje zasedenosti. Tako se gosti odločajo za en krajši oddih, namesto za dva. V času velike noči sicer beležimo manjši upad, medtem ko je v času prvomajskih praznikov trenutno okoli 20 odstotkov več nočitev." Poudarili so tudi, da se gosti za rezervacije odločajo v zadnjem hipu, kar pomeni, da ponudbo sproti prilagajajo in jo na ta način naredijo še privlačnejšo. V Termah Olimia so prepričani, da se bo število gostov v obeh omenjenih terminih še povečalo. Trenutno ugotavljajo, da je v velikonočnem času več domačih gostov, medtem ko se gosti iz Avstrije, Hrvaške in Italije bolj odločajo za prvomajski oddih. Tako pričakujejo okrog 35 odstotkov domačih in 65 odstotkov tujih gostov predvsem iz sosednjih držav.

Skok na Obalo
V Turističnem združenju Portorož pravijo, da bo zasedenost podobna kot lani, ko so bili hoteli med veliko nočjo povprečno od 60- do 70-odstotno zasedeni.

V občini Piran so med 29. marcem in 1. aprilom 2013, torej v času velike noči, imeli 11.394 hotelskih nočitev, pri čemer so s 85 odstotki vseh nočitev prevladovali tuji gostje. Hoteli so bili povprečno zasedeni med 60- in 70-odstotno.

Kot ugotavljajo v združenju, je letos veliko povpraševanj domačih gostov, predvsem za družinske počitnice, pa tudi avstrijskih in nemških gostov. V naslednjih dneh pričakujejo hotelirji pospešeno dinamiko rezervacij, saj se mnogi za počitnice odločajo v zadnjem trenutku.

V koprski občini menijo, da bo med velikonočnimi prazniki zasedenost turističnih zmogljivosti približno 60-odstotno , pri čemer je predvidena zasedenost v primerjavi z lanskim letom nekoliko višja. Natančnejši podatki bodo znani po praznikih, saj se veliko turistov odloča za prenočevanje v zadnjem trenutku, so pojasnili v Turističnoinformacijskem centru Koper. Drugače od Portoroža v Kopru prevladujejo domači gostje, od tujih pa Italijani.

Prestolnica predvsem s tujimi turisti
V Ljubljani med prihajajočimi prazniki pričakujejo večinoma tuje goste, predvsem iz Italije, Avstrije in Nemčije. Hoteli bodo predvidoma zasedeni od 50- do 60-odstotno, so sporočili iz Turizma Ljubljana.

Turizem Ljubljana med prazniki v skladu s tradicijo ne bo organiziral prireditev, so pa letos ob praznovanju 2000-letnice Emone poleg rednih vodenih ogledov prestolnice, ki potekajo trikrat dnevno, gostom na voljo tudi posebni vodeni ogledi po rimski Emoni, ki potekajo ob sredah, četrtkih, petkih in sobotah. Kot so še sporočili, bo med velikonočnimi prazniki med 18. in 20. aprilom v Ljubljani potekal svetovni pokal v gimnastiki, na Rožniku pa bo na predvečer praznika dela, 30. aprila, potekalo tradicionalno kresovanje.