Ture avanture
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 21 glasov Ocenite to novico!
false
Za letos tako načrtujejo vlaganja v vrednosti okoli 600.000 evrov, in sicer bodo prenovili grajsko stopnišče, zunanje poslikave in pot od parkirišča do vstopa skozi grajsko obzidje. Poleg tega bodo zamenjali kritino nad hodnikom po obrambnem zidu, prenovili leseno balkonsko ograjo in razširili dostop z novim stopniščem. Uredili bodo še severno dostopno grajsko pot iz Višc. Foto: BoBo
Obiskovalci Blejskega gradu so večinoma tujci, in sicer jih je kar 83 odstotkov. Največ jih je iz Južne Koreje, Velike Britanije, ZDA, Italije, Izraela, Japonske, Nemčije, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Tajvana in Kitajske. Foto: BoBo

Dodaj v

Rekorden obisk Blejskega gradu; prenova se nadaljuje

Lani ga je obiskalo 364.609 obiskovalcev
31. januar 2016 ob 11:22,
zadnji poseg: 31. januar 2016 ob 12:42
Bled - MMC RTV SLO, STA

Ena najbolje obiskanih turističnih točk v Sloveniji, Blejski grad, je lani obiskalo rekordno število obiskovalcev - 364.609 jih je bilo. A turistični delavci ne počivajo na lovorikah, saj se prenova gradu nadaljuje tudi letos.

Zavod za kulturo Bled povečanje obiska pripisuje številnim promocijskim aktivnostim in kakovostnemu programu prireditev. Več kot 70 prireditev na Blejskem gradu in v Festivalni dvorani Bled je lani pritegnilo okoli 15.000 obiskovalcev. Opravljenih je bilo tudi 39 poročnih obredov. Med mladoporočenci so prevladovali pari iz tujine, predvsem iz Veliki Britanije, Nizozemske, Belgije in Švice.

Tudi sicer so obiskovalci Blejskega gradu večinoma tujci, in sicer jih je kar 83 odstotkov. Največ jih je iz Južne Koreje, Velike Britanije, ZDA, Italije, Izraela, Japonske, Nemčije, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Tajvana in Kitajske. Pomembno narašča tudi število obiskovalcev iz drugih držav z vseh celin, so sporočili iz Zavoda za kulturo Bled.

Prenova se nadaljuje
Prihodke, ki so jih realizirali z visokim obiskom Blejskega gradu, so skladno s sprejeto upravljavsko strategijo v celoti vlagali v objekte in programe. Prva polovica lanskega leta je bila tako predvsem v znamenju nadaljevanja načrtovanih posegov v okviru celovite prenove Blejskega gradu.

Prenovili so celotno ostrešje muzejske zgradbe, doslej neizkoriščeno podstrešje so preuredili v večnamenski prostor, v restavriranih prostorih v tretjem in četrtem nadstropju okroglega stolpa pa sta nastali Riklijeva spominska soba in informacijska točka Muzeji Gorenjske. Za slepe in slabovidne so pripravili tipni vodič po gradu.

Do konca februarja bo posodobljeno še delovanje brezžičnega omrežja na celotni površini Blejskega gradu. Nato bodo obiskovalcem ponudili tudi sistem avdiovodenja po Blejskem gradu, ki bo na voljo v slovenskem in 17 tujih jezikih.

Potem ko so lani v gradu prenovili inštalacije in celotno severno ter del južne grajske fasade, bodo s prenovami nadaljevali tudi letos, vendar v nekoliko zmanjšanem tempu, saj bodo veliko vložili v pridobivanje projektne in druge dokumentacije za bodoče posege.

Za letos tako načrtujejo vlaganja v vrednosti okoli 600.000 evrov, in sicer bodo prenovili grajsko stopnišče, zunanje poslikave in pot od parkirišča do vstopa skozi grajsko obzidje. Poleg tega bodo zamenjali kritino nad hodnikom po obrambnem zidu, prenovili leseno balkonsko ograjo in razširili dostop z novim stopniščem. Uredili bodo še severno dostopno grajsko pot iz Višc.

Skupaj z Občino Bled bodo nadaljevali s pridobivanjem prostorske dokumentacije za razširjeni grajski kompleks, ki jo potrebujejo za bodoče urejanje tega prostora, objektov in sistema sprehajalnih poti. V prihodnjem srednjeročnem obdobju namreč želijo obiskovalcem v obliki kulturno naravnega doživljajskega parka ponuditi možnost spoznavanja blejske naravne in kulturne dediščine.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
frozen pingvin 2
# 31.01.2016 ob 18:20
jst sm za oranžno s kako vijolično diagonalo. ker tak grad kot je zdj je čist dolgočasen.

sarkazem off.

žal je to logika slovencljev pri prenovi fasad njihovih hiš.
Celjan27
# 31.01.2016 ob 20:07
Za bolj pisane barve se lahko oglasijo na dolenjskem ali stajerskem, kjer je visek arhitekture cim bolj pisana fasada...

...kar se tice pa kontra efekta, priporocam obisk Goriskih brd. Tam so pa res lepo in bogato urejene hise, samo z dragimi naravnimi materiali - kamen, les,...
kraji.eu
# 07.02.2016 ob 20:03
Če dobro razumem, bodo tudi pot od parkirišča do vhoda obnovili, kar je vsekakor pohvalno. Tam se mi predvsem kakšni starejši turisti prav smilijo, ko jim je kar problem priti do gradu. Razumem, da ne more vsak prilesti na vsako goro, Blejski grad pa bi bilo zaželjeno, da je dosegljiv vsakemu in mislim, da ni nič narobe, če se gre v to smer.
sivina
# 01.02.2016 ob 10:50
Vsekakor pohvalno, to je ena preredkih svetlih izjem kot je naprimer tudi kolektiv Postojnske jame. Prisluženi denar vlagajo v nadgradnje in izboljšanje ponudbe; vodstva na pravih mestih!
Kontra primer (in sploh ni edini) pa je recimo kobilarna Lipica - katastrofalno vodenje ...
Strummer
# 31.01.2016 ob 17:14
Upam, da kaksno bolj živo barvo fasade izberejo.
Kazalo