Ture avanture
(8)
Udeleženci dogodka so lahko gastronomske dobrote Slovenije in Coimbre tudi poskusili. V prostorih slovenskega stalnega predstavništva pri EU-ju so med drugim postregli s sirom tolmincem, prekmursko gibanico, medenjaki, kraško panceto in slovenskimi vini ter vrsto dobrot iz Coimbre, na primer z okroglimi kroketi iz polenovk ter kozjim in ovčjim sirom iz gorovja Sico. Foto: BoBo
       Slovenija je prva država v Evropi, ki je pridobila naziv evropska gastronomska regija, saj so ga do zdaj prejele le regije: v letu 2016 Katalonija in portugalski Minho, v letu 2017 regija Aarhus - osrednja Danska, vzhodna Lombardija v Franciji in latvijska regija Gauja - Riga, v letu 2018 regija Galway - zahodna Irska in nizozemski severni Brabant, v letu 2019 bosta to romunski Sibiu in grški južni Egej, leta 2020 pa finski Kuopio.       
VIDEO
Slovenija kot gastronomsk...

Dodaj v

"Skozi gastronomijo lahko predstavimo bistvo Slovenije"

Sloveniji v Bruslju slovesno podelili naziv evropske gastronomske regije 2021
8. oktober 2018 ob 20:14
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je na slovesnosti v Bruslju poleg portugalskega mesta Coimbra prejela naziv evropske gastronomske regije 2021. V drugi polovici omenjenega leta bo Slovenija tudi predsedovala EU-ju, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenskih kulinaričnih dobrot in vina, poudarjajo slovenski predstavniki.

Slovenija ima 24 gastronomskih regij in 365 značilnih lokalnih ter regionalnih jedi in pijač – to zveni rajsko, saj lahko vsak dan v letu okusite kakšno, je v nagovoru na slovesnosti poudaril slovenski veleposlanik v Belgiji Rado Genorio.

Naziv, podeljen na slovesnosti v okviru evropskega tedna regij in mest v prostorih slovenskega stalnega predstavništva pri EU-ju, sta prevzeli državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša ter predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

"Trdno verjamemo, da je skozi gastronomijo mogoče predstaviti bistvo naše države," je na slovesnosti v Bruslju povedala državna sekretarka Tanja Strniša in med slovenskimi proizvodi poudarila soli z najsevernejših jadranskih solin, med, ki ga nabirajo avtohtone čebele, in vino, ki so ga tod pili že v antiki. Dejala je tudi, da smo lahko ponosni, da so številni slovenski proizvodi zaščiteni v EU-ju, na primer vino teran, kranjska klobasa, prekmurska gibanica in sir tolminc.

Naziv, ki je izjemno pomemben za slovenski turizem, je dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična petzvezdična doživetja, pa so ob dogodku poudarili v Slovenski turistični organizaciji (STO).

Janez Bogataj, eden izmed ambasadorjev evropske gastronomske regije, je zaklade Slovenije ponazoril s temi besedami: "Ko je Bog ustvarjal svet, je namenil nekaj vsaki deželi. Ko je prišel v Slovenijo, je rekel, da bo to obdržal zase." Kaj je Bog obdržal zase, so si udeleženci dogodka po njegovih besedah lahko ogledali v filmu, ki prikazuje Slovenijo kot "zeleno srce Evrope".

Ambasadorji Košir, Šemićeva in Roševa
Projekt evropske gastronomske regije poteka od leta 2016. Vsako leto žirija strokovnjakov izbere do tri regije. Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), ki je nosilec koncepta, je Slovenijo po uradni prijavi kandidature marca letos potrdil za kandidatko za ta naziv.

V projekt je vpetih 16 javnih in zasebnih partnerjev, med njimi STO, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, za kmetijstvo, za zunanje zadeve, za zdravje in za kulturo, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Univerza na Primorskem in Slovenski etnografski muzej. Ambasadorji so poleg Bogataja še Luka Košir, Mira Šemić in Ana Roš.

Strokovna komisija, ki odloča o nazivu evropske gastronomske regije, je Slovenijo obiskala julija letos. Srečala se je s predstavniki šestnajstih partnerjev in se podrobno seznanila s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil Bogataj.

Strokovna komisija je presojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja. Poudarila je, da slovenski program ustreza prioritetam tega koncepta, saj predstavlja dolgoročno strategijo s ciljem izboljšanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
čak mal noris
# 08.10.2018 ob 23:37
Če povzamem besede ge. Strniše - mi smo izumili sol, med in vino! Kdo bi si mislil.
as19
# 09.10.2018 ob 09:53
nič ne rečem, naša kulinarika je dobra, samo premalo vrst jo je. Izbrali so Slovenijo (kot celo državo) in 1 (eno) Portugalsko mesto.
Simon_Marini
# 09.10.2018 ob 09:43
Kaj pa če bi ''gibanico'' poimenovali tako, kot ji je dejansko ime? BTW, gibanica je balkanski izraz. Izvirno ime vsebuje črko in glas ü, ki je balkancem neizgovorljiv, mar to pomeni, da mora biti tudi nam?
vranek
# 09.10.2018 ob 08:56
PoNOS nic se ne zacnez zbirkoj.vse se zacne z novim pristopom k regionalnemu, geografsko znacilnemu in podano na najsodobnejsi nacin. Ne tako,da bos ti doma cmaril meso iz tunke in z zlico jedel zaseko. Gre za julinaricno iziusnjo,razvajanje in kulturo hranjenja po nase. Pejd kdaj k Rosevi. Dozivetje.
dharma
# 09.10.2018 ob 00:40
"Ko je Bog ustvarjal svet, je namenil nekaj vsaki deželi. Ko je prišel v Slovenijo, je rekel, da bo to obdržal zase." Se opravičujem ampak vi niste gladki...
vojkop5
# 09.10.2018 ob 13:28
Tudi naše Goričko se prebuja, čeprav je SV Slovenije. Eden od mlajšh Lendavčanov je odšel na študij v London, se vrnil kot arhitekt, kateri zna in zmore več. To je g. DOMINKO Gorazd iz Lendave, kateri je spoznal ženo arh. Iz Murske Sobote in lotila sta se dela, za obuditev turizma na gričevnatem območju Prekmurja – Goričko. Da je za delo potrebno tudi znanje za razvoj turizma in s skupnimi močmi sta dne 06 Otobra 2018 sprejela na svoje posestvo prve goste in jih pogostila v Kančevcih št. 40. Preuredila sta starejšo stanovanjsko hišo z vsemi objekti, namenjeni vzdrževanju živina in hrane, ter ga spremenila v objekt za sprejem gostov in prenočitev. Lepo urejeno imata prostor za kamp prikolice, gostje si lahko za hrano sami pripravijo domače pridelke. Posebnost poudbe bo izposoja električnih koles, saj mimo objektov poteka kolesarska Prekmurska pot iz več smeri Mačkovci ali Križevci ter smeri Sebeborec ali Fokovec. Za hrano se da pridobiti dobrete iz okoliških kmetij, saj sta oba navdušena nad dobro domačo hrano in želita dobrega sodelovanja z vsebi, kateri pridelujejo hrano in pijačo. V veliko veselje sta poskrbela za otroke in odrasle z bazenom ter še veliko idej sta pripravljena opraviti v zadovoljstvo svojih gostov. Prisrčno vabilo velja vsem popotnikom in obiskovalcem našega Goričkega predela. Tudi cene so zelo primerne, tako družinam kot posameznikom. Oglejte si fotografije in poglejte nna zemljevid … ter na pot v pravo naravo, kar v območju kjer je prenočišče »PRI MOMI« res nekaj posebnega.
PONOS
# 09.10.2018 ob 07:50
Mene pa zanima če premore Slovenija eno res dobro kuharsko knjigo ki bi zajela vse tipične tradicijonalne jedi Slovenije.
Tukaj se začne....
vranek
# 09.10.2018 ob 01:58
Povsod se nas omenja s presezniki. Ni dogodka, kjer nas ne bi bilo. Sem hodil lani po NY in videl povsod napise Rebula 2017. In vsi so vedeli, da smo jaz in Rebula iz Slovenije. Pa medicinci glih ne vinarijo. Tudi za Celico so vedeli in ne boste verjeli, za neko pizzerijo na Vranskem, nikoli slisal.
Iz Dunaja so sli na pizzo in rekli, da bodo ponovili. na Vranske se nikoli nisem bil, iz Ljubljane. Kar nerodno mi je bilo.
Kazalo