Udeleženci dogodka so lahko gastronomske dobrote Slovenije in Coimbre tudi poskusili. V prostorih slovenskega stalnega predstavništva pri EU-ju so med drugim postregli s sirom tolmincem, prekmursko gibanico, medenjaki, kraško panceto in slovenskimi vini ter vrsto dobrot iz Coimbre, na primer z okroglimi kroketi iz polenovk ter kozjim in ovčjim sirom iz gorovja Sico. Foto: BoBo
Udeleženci dogodka so lahko gastronomske dobrote Slovenije in Coimbre tudi poskusili. V prostorih slovenskega stalnega predstavništva pri EU-ju so med drugim postregli s sirom tolmincem, prekmursko gibanico, medenjaki, kraško panceto in slovenskimi vini ter vrsto dobrot iz Coimbre, na primer z okroglimi kroketi iz polenovk ter kozjim in ovčjim sirom iz gorovja Sico. Foto: BoBo

Slovenija je prva država v Evropi, ki je pridobila naziv evropska gastronomska regija, saj so ga do zdaj prejele le regije: v letu 2016 Katalonija in portugalski Minho, v letu 2017 regija Aarhus - osrednja Danska, vzhodna Lombardija v Franciji in latvijska regija Gauja - Riga, v letu 2018 regija Galway - zahodna Irska in nizozemski severni Brabant, v letu 2019 bosta to romunski Sibiu in grški južni Egej, leta 2020 pa finski Kuopio.

Slovenija kot gastronomska regija

Slovenija ima 24 gastronomskih regij in 365 značilnih lokalnih ter regionalnih jedi in pijač – to zveni rajsko, saj lahko vsak dan v letu okusite kakšno, je v nagovoru na slovesnosti poudaril slovenski veleposlanik v Belgiji Rado Genorio.
Naziv, podeljen na slovesnosti v okviru evropskega tedna regij in mest v prostorih slovenskega stalnega predstavništva pri EU-ju, sta prevzeli državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša ter predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

"Trdno verjamemo, da je skozi gastronomijo mogoče predstaviti bistvo naše države," je na slovesnosti v Bruslju povedala državna sekretarka Tanja Strniša in med slovenskimi proizvodi poudarila soli z najsevernejših jadranskih solin, med, ki ga nabirajo avtohtone čebele, in vino, ki so ga tod pili že v antiki. Dejala je tudi, da smo lahko ponosni, da so številni slovenski proizvodi zaščiteni v EU-ju, na primer vino teran, kranjska klobasa, prekmurska gibanica in sir tolminc.

Naziv, ki je izjemno pomemben za slovenski turizem, je dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična petzvezdična doživetja, pa so ob dogodku poudarili v Slovenski turistični organizaciji (STO).

Janez Bogataj, eden izmed ambasadorjev evropske gastronomske regije, je zaklade Slovenije ponazoril s temi besedami: "Ko je Bog ustvarjal svet, je namenil nekaj vsaki deželi. Ko je prišel v Slovenijo, je rekel, da bo to obdržal zase." Kaj je Bog obdržal zase, so si udeleženci dogodka po njegovih besedah lahko ogledali v filmu, ki prikazuje Slovenijo kot "zeleno srce Evrope".

Ambasadorji Košir, Šemićeva in Roševa
Projekt evropske gastronomske regije poteka od leta 2016. Vsako leto žirija strokovnjakov izbere do tri regije. Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), ki je nosilec koncepta, je Slovenijo po uradni prijavi kandidature marca letos potrdil za kandidatko za ta naziv.

V projekt je vpetih 16 javnih in zasebnih partnerjev, med njimi STO, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, za kmetijstvo, za zunanje zadeve, za zdravje in za kulturo, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Univerza na Primorskem in Slovenski etnografski muzej. Ambasadorji so poleg Bogataja še Luka Košir, Mira Šemić in Ana Roš.

Strokovna komisija, ki odloča o nazivu evropske gastronomske regije, je Slovenijo obiskala julija letos. Srečala se je s predstavniki šestnajstih partnerjev in se podrobno seznanila s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil Bogataj.

Strokovna komisija je presojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja. Poudarila je, da slovenski program ustreza prioritetam tega koncepta, saj predstavlja dolgoročno strategijo s ciljem izboljšanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije.

Slovenija je prva država v Evropi, ki je pridobila naziv evropska gastronomska regija, saj so ga do zdaj prejele le regije: v letu 2016 Katalonija in portugalski Minho, v letu 2017 regija Aarhus - osrednja Danska, vzhodna Lombardija v Franciji in latvijska regija Gauja - Riga, v letu 2018 regija Galway - zahodna Irska in nizozemski severni Brabant, v letu 2019 bosta to romunski Sibiu in grški južni Egej, leta 2020 pa finski Kuopio.

Slovenija kot gastronomska regija