Ture avanture
Honeymoon Adventurers
Ideja za projekt 196xLOVE se je rodila lani poleti, z načrtovanjem poti okoli sveta pa je popotniški par pričel januarja letos. Foto: Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Matic in Carmen, fizik in prevajalka, se želita v prihodnosti otresti klasičnih služb in svoje delo povezati s potovanji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Honeymoon Adventurers
"Šele ko potuješ po svetu in vidiš razmere drugod, lahko resnično dojameš, kakšno srečo imamo v Sloveniji," sta prepričana Carmen in Matic. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Honeymoon Adventurers
Svojo pot bosta začela v Afriki, nato pa sledijo Azija, Avstralija in Oceanija, Južna in Severna Amerika ter na koncu še Evropa. Foto: Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
"Dolga potovanja lahko le zasovražiš ali pa se vanje zaljubiš," trdita slovenska popotnika. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Honeymoon Adventurers
Carmen in Matic sta prepričana, da si vsi ljudje v osnovi želimo istih stvari, zato bosta med potovanjem promovirala ljubezen, mir in trajnostni turizem. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Dodaj v

Spoznajte slovenski par, ki namerava v rekordnem času obiskati vse države sveta

Lov na rekord in promocija ljubezni, miru in okoljevarstva
10. avgust 2018 ob 07:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska popotnika Carmen in Matic Pirc se septembra podajata na potovanje, v okviru katerega bosta v rekordnem času skušala obiskati vse države sveta. Za MMC sta spregovorila o lovu na rekord, namenu potovanja, pa tudi o številnih izzivih, ki jih prinaša takšna pot.

Spoznala sta se v zgodnjem otroštvu, saj sta v Brežicah odraščala kot soseda. Pravita, da je med njima takoj preskočila iskrica, vendar pa sta se nato med odraščanjem dolgo lovila, dokler nista končno ugotovila, da ne moreta eden brez drugega. Leta 2013, ko sta še vedno študirala v Ljubljani, sta se poročila, sledilo pa je polletno potovanje od New Yorka do Ria de Janeira.

"Vse je v prioritetah," na vprašanje, kako sta si lahko privoščila takšno poročno potovanje, odgovarja Carmen. Preden sta se lahko odpravila na šestmesečno pot, sta dve leti delala tudi po tri študentska dela hkrati. "Ko so najini prijatelji varčevali za avtomobile in stanovanja, sva midva denar hranila za potovanje," pojasnjuje Matic.

Med potepanjem po Severni, Srednji in Južni Ameriki se je v njiju prebudila neizmerna ljubezen do potovanj, ki se je z leti le še krepila. Začela sta z ustvarjanjem bloga Honeymoon Adventurers, utrinke s svojih potovanj pa delita tudi na družabnem omrežju Instagram, kjer imata že več kot deset tisoč sledilcev.

Od poročnega potovanja do danes sta 29-letna Carmen in Matic videla že kar nekaj držav, zdaj pa je pred njima daleč največji podvig doslej, ki bi jima lahko prinesel tudi vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Septembra se namreč odpravljata na pot okoli sveta, na kateri nameravata obiskati 196 držav. Poleg 193 članic Združenih narodov, bo njuno potovanje, ki sta ga poimenovala 196xLOVE, vključevalo še Tajvan, Vatikan in Kosovo.

Potek potovanja okoli sveta in lov na rekord boste lahko spremljali tudi na našem portalu, kjer bosta Carmen in Matic tedensko objavljala svoje potopise.

.
Svetovni rekord si trenutno lasti Američanka, ki je 196 držav obiskala v 18 mesecih. Slovenski par računa, da mu bo podvig uspelo izpeljati v 14 mesecih. "Bolj kot doseg rekorda se nama sicer zdi pomembno širjenje ideje o ljubezni, miru in trajnostnem turizmu," pred odhodom pojasnjujeta Carmen in Matic, ki sta prepričana, da lahko s skupnimi močmi zgradimo boljšo prihodnost.

MMC-jev pogovor s popotnikoma si lahko preberete v nadaljevanju.
__________________________________________
Pred vama je največji podvig v vajinem življenju, v rekordnem času nameravata prepotovati 196 držav. Kako preživljata zadnje tedne pred odhodom?
Matic:
Predvsem imava veliko dela z birokracijo in ostalimi stvarmi. Urejava vizume, zavarovanja, prav danes sva v Ljubljani zaradi cepljenja proti različnim boleznim. Predpriprav na takšno potovanje je res ogromno.
Carmen: V bistvu že komaj čakava, da se podava na pot, ker se bova takrat lahko resnično osredotočila na potovanje samo.

Natančno načrtovanje poti je gotovo eden najbolj pomembnih delov vajinega potovanja. Kako sta se lotila načrtovanja podviga? Imata že celoten načrt poti?
M:
Res je, načrtovanje poti je ključno in hkrati izredno težko. Treba je namreč usklajevati lete, vizume, rezervacije prenočišč. Trenutno imava točno določen plan za celotno Afriko, kamor se odpravljava najprej, okvirno pa je zastavljena celotna pot. Po Afriki pride na vrsto Azija, nato Avstralija in Oceanija, sledita Južna in Severna Amerika, Evropo pa si bova pustila za konec. Problem je, ker letalskih vozovnic in prenočišč ne moreva rezervirati preveč vnaprej, saj se lahko kadarkoli zgodi kaj nepredvidljivega. In če na primer zamudiva en let, se lahko kot domine poruši načrt za cel mesec naprej.
C: Pri načrtovanju je treba biti pozoren na številne stvari. Ne moreš recimo istega potnega lista uporabiti za vstop v dve državi, ki sta med seboj v kakršnemkoli sporu. Žig ene države ti namreč lahko prepreči vstop v drugo. Zaradi števila držav, ki jih nameravava obiskati, bova imela s seboj vsak po dva potna lista hkrati, tako da upava, da z malo taktiziranja s tem ne bo težav.
M: Zavrnitev vstopa v katero od držav je vedno možna, tudi če imaš vso zahtevano dokumentacijo. Midva imava sicer pripravljen tudi poseben dopis, ki pojasnjuje, kakšen je najin namen obiska. Upava, da bodo razumeli, da širiva ljubezen in mir in da nočeva nikomur nič slabega.

Sta pri načrtovanju gledala le na hitrost ali tudi na zanimivost poti?
M:
Načeloma je plan, da v vsaki državi obiščeva vsaj eno znamenitost ali izpeljeva kakšno zanimivo aktivnost. Ne zdi se nama smiselno, da bi zgolj prečkala mejo in hitela naprej.

Obiskala bosta tudi države, v katere se odpravijo le redki popotniki, vstop vanje pa zaradi varnosti odsvetuje tudi naše zunanje ministrstvo. Sta se za katero državo še posebej pripravljala zaradi tehničnih, birokratskih ali varnostnih razlogov?
M: Takšnih držav je kar nekaj, ena izmed njih je na primer Libija, v katero letiva najprej.
C: Tam je situacija zelo nestabilna, tako da so za obisk potrebne posebne priprave. Za vstop v Libijo sploh ni na voljo turističnega vizuma, da sploh prideš v državo potrebuješ delovni vizum, ki je zelo drag. Več kot 300 evrov po osebi.
M: Morda sva imela še največ pomislekov pri Jemnu, ki je trenutno tudi edina država, pri kateri bova morda zgolj prečkala mejo. Zaradi varnostnih razlogov je namreč kakršnokoli potovanje po notranjosti te države izredno tvegano.

Stroški takšnega potovanja so ogromni. Aktualna rekorderka, Američanka Cassandra De Pecol, ki je 196 suverenih držav obiskala v 18 mesecih, je za svojo pot porabila skoraj 100 tisoč evrov. Kako sta se lotila zbiranja sredstev?
M:
Tudi midva sva izračunala, da bi se podvig dalo speljati z okoli 100 tisoč evri po osebi. Sicer ne na luksuzen način, ampak z veliko mero premišljenosti. En del denarja za potovanje sva prihranila sama, tako da bo šlo za lasten vložek, sva pa na vezi tudi z različnimi sponzorji. Računava tudi na to, da bova sponzorje pridobivala tekom poti, ko bova pridobila več pozornosti in prepoznavnosti. Vseeno si zaradi določene stopnje gotovosti vsaj z nekaterimi sponzorji želiva dogovor doseči že pred začetkom poti. Sicer pa so vse informacija za zainteresirane sponzorje na voljo na najini spletni strani.

Če se osredotočimo na Guinnessov rekord. Je za postavitev rekorda dovolj zgolj, da v ustreznem času nabereta žige v potnem listu?
M:
Žigi niso dovolj. Zahtevana je knjiga dokazov, kamor bova vstavljala letalske vozovnice, račune, fotografije in ostala izkazila. V vsaki državi bova morala za priznanje rekorda najti tudi tri priče, ki bodo s podpisom jamčile, da sva res bila tam. V knjigo bova zabeležila njihova imena in priimke ter kraj in čas srečanja, priložiti pa bova morala tudi kontakt, da jih bo lahko komisija po potrebi kontaktirala. Ob tem je zaželena tudi skupna fotografija.
C: Ob prijavi so nama pri Guinnessovi knjigi rekordov dodelili agenta, s katerim sva na vezi. Pred potjo morava predložiti okviren plan, če bova podvig uspešno zaključila, pa bo komisija nato preučila najino knjigo dokazov. Ob rekordu posameznikov sva prijavila tudi rekord skupin. Ta je bil dosežen v treh letih in pol. Če se nama prvotni plan ne izide, imava tako v rezervi še lov na ta rekord.

So ob tem še kakšna dodatna pravila?
M:
Ne smeva najeti avtomobila ali kakšnega drugega prevoznega sredstva, dovoljen je le javni prevoz. S tem želijo pri Guinnessovi knjigi rekordov preprečiti, da bi potniki divjali z avtomobili ali motorji in pri tem ogrožali sebe in druge.

Bosta pretežno uporabljala letalske prevoze ali bosta znotraj posameznih celin uporabljala tudi na primer vlake, avtobuse in druga javna prevozna sredstva?
M:
Večinoma bova potovala kar z letali. V Afriki, kamor potujeva najprej, so cestne povezave zelo slabe. Ob tem je vstop v države lažji na letališčih kot na kakšnih mejnih prehodih, kjer hitreje naletiš na komplikacije. Sploh v centralnoafriških državah je to zelo nepredvidljivo.
C: Za sto kilometrov poti lahko z avtomobilom v Afriki porabiš tudi do štiri ure, razdalje pa so ogromne. Takšno potovanje se nama časovno ne bi izšlo. Bo pa zato strošek potovanja tako visok. Večino denarja bova porabila prav za letalske prevoze.

Bo vmes kaj časa tudi za uživanje ali bo vse podrejeno podiranju rekorda?
M:
Mislim, da si bova znala vzet tudi čas za sprostitev in uživanje. Sicer bo ta najbrž merjen v minutah ali urah (smeh), vendar si bova vzela čas tudi za oddih.
C: Sicer pa je tako ali tako bolj kot rekord prioriteta promocija ljubezni, miru in trajnostnega turizma.

Na kakšen način sta si zamislila promocijo ljubezni, miru in trajnostnega turizma?
C:
Ena glavnih poant najinega potovanja je razbijanje stereotipov. Zdi se mi, da so predvsem vzhodne države velikokrat predstavljene kot sovražne in negativne. Midva bova skušala v vsaki državi posneti vsaj eno fotografijo, ki bo prikazovala takšno ali drugačno ljubezen. Ljubezen v najširšem smislu. S sabo bova imela tudi tablo ljubezni, ki jo bova fotografirala v vsaki od držav in bo tako predstavljala nekakšno rdečo nit najinega potovanja.
M: Na destinacijah bova skušala čimbolj pogosto izpeljati kratke čistilne akcije, iz ekoloških razlogov pa se bova v času potovanja odrekla tudi mesu. Mogoče bova kdaj na poti izjemoma pojedla piščanca, svinjine in govedine pa gotovo ne.
C: Za to potezo sva se odločila, ker je živinorejska industrija izredno obremenilna za okolje. Preračunala sva tudi, koliko ogljičnega odtisa bova naredila na poti in bova to skušala izničiti s sajenjem ustreznega števila dreves.
M: Izračunala sva, da bova morala zasaditi 300 dreves, tako da bo treba saditi tudi še po koncu potovanja.

Drevesa je med in po potovanju sadila tudi Cassandra De Pecol. Kljub temu je naletela na veliko očitkov, ker je na potovanju ob promoviranju okoljevarstva opravila toliko letalskih letov, ki onesnažujejo okolje. Kako na to gledata vidva?
M:
Zavedava se, da je takšno potovanje dvorezen meč. Kot popotnik se lahko sprenevedaš, da nisi obremenitev za naravo, ampak to ni res. Potovanje ti kljub temu da širino in mislim, da je to dobra stvar za vse. Se pa moramo ob tem seveda zavedati negativnih plati in se skušat za to oddolžiti.
C: Če gledamo iz te perspektive, je za okolje gotovo bolje ostati doma, ampak midva želiva razširiti sporočilo. Sanjsko bi bilo, da bi imel projekt takšen vpliv, da bi čim več ljudi, ki potuje, skušalo v svoja potovanja vključiti okoljevarstveno iniciativo.

Bila sta že v kar veliko državah, je med njimi kakšna, za katero sta še posebej vesela, da jo bosta ponovno obiskala?
C:
To je težko reči, ampak za zdaj sta se nama najbolj vtisnila v spomin Mehika in Tanzanija.
M: Pri Mehiki sva imela res srečo, ker sva naleta na številne festivale in praznovanja, tako da je bla izkušnja resnično neverjetna.
C: Sicer pa je vtis o posamezni državi odvisen od izkušnje vsakega posameznika. Pri tem imajo na to vpliv številni dejavniki, ki jih ne moreš predvideti. Najlepši trenutki potovanj navadno niso planirani.

Vaju je katera od držav, ki sta jih že obiskala, tako navdušila, da bi se bila vanjo nekoč pripravljena preseliti?
M:
Določeni vidiki življenja so v Sloveniji res vrhunski. Midva prihajava iz Brežic in tam se nikoli ne boš spraševal o tem, ali si varen. V Sloveniji na splošno ne razmišljamo o varnosti, ker nam je ta veliko večino časa zagotovljena. Menim, da tega ne cenimo dovolj.
C: Gotovo obstajajo po svetu kraji, ki bi jih lahko označila za sanjske. Ampak ko si dejansko tam in na primer vidiš, da ne moreš piti vode iz pipe, ko vidiš onesnaženost okolja in stopnjo kriminala, potem spoznaš, da imamo v Sloveniji res srečo. Poleg tega je skoraj povsod, kjer sva bila, viden izrazit kontrast med bogatimi in revnimi. Prepad je res ogromen in to se nama zdi grozno.
M: Seveda imaš tudi pri nas bogate in revne, vendar pa smo kot celota veliko bolj uravnoteženi kot v večini drugih držav. Že če pogledamo ZDA – glavne ulice velemest se bleščijo, na njih živijo milijarderji, samo ulico ali dve stran pa životari na tisoče brezdomcev. Na podobne prizore lahko naletimo povsod po svetu.

Kje se vidita čez nekaj let?
M:
Najina želja je, da bi se nekoč otresla klasičnih služb in da bi svoje delo tako ali drugače povezala s potovanji.
C: Idealno bi bilo, da bi imela svojo dobrodelno organizacijo ali pa da bi bila del kakšne že obstoječe organizacije. Pomembno je predvsem to, da najino delo ne bo vezano na lokacijo in da bo prispevalo k pozitivnemu razvoju družbe.

Miha Zavrtanik
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Honeymoon Adventurers
Prijavi napako
Komentarji
Falstaf
# 10.08.2018 ob 08:10
No ja, temu bi tezko rekli potovanje. Potovanje je spoznavanje drugih dežel in kultur, pri povprečnem bivanju 2 dni v eni državi (14 mesecev/196 držav) pa je težko karkoli spoznati.To je neostavno iskanje svojih 5 minut slave, ne pa potovanje.

Najboljša pa je njuna skrb za okolje - ne bosta jedla mesa ker živinoreja tako onesnažuje okolje. To, da se bosta vsake dva dni vozila z letalom zaradi pehanja za nekim brezveznim rekordom je pa seveda ekološko zelo upravičeno...
Skippy
# 10.08.2018 ob 08:03
Instagram turizem.
AM
# 10.08.2018 ob 07:58
"Šele ko potuješ po svetu in vidiš razmere drugod, lahko resnično dojameš, kakšno srečo imamo v Sloveniji," sta prepričana Carmen in Matic.

Zgolj v vednost vsem, ki kar naprej samo kritizirate stvari v Sloveniji !
model_kva
# 10.08.2018 ob 08:16
"Carmen in Matic sta prepričana, da si vsi ljudje v osnovi želimo istih stvari, zato bosta med potovanjem promovirala ljubezen, mir in trajnostni razvoj."

Z vsem spoštvanjem in zavidanjem da se lahko gresta taka potovanja, ampak potovanje z avijoni po celem svetu ni niti blizu trajnosti.
En sam povratni čezoceanski let porabi pribižno 1000l goriva na osebo. To je približno letni pridelek oljne repice na 1 hektarju. Pa da bi se to šlo 1% populacije planeta 10 mrd vsako leto, bi rabili 1 miljon km2. To je pa skoraj vsa obdelana površina na planetu.

#nitrajnostno
Majestic12
# 10.08.2018 ob 08:16
Skakanje z letalom iz ene v drugo državo, samo da se pofočkaš...to ni nobena avantura.
infostriker
# 10.08.2018 ob 08:09
Prvo vprašanje: kdo je sponzor?

Drugo vprašanje: ali je sponzor tudi RTV ki takšne trače objavlja?

Hvala!
rdečinavijač
# 10.08.2018 ob 08:06
Najprej se sliši obetavno potem pa se prebere da jima je bolj ali manj samo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.
Kot sta sama povedala bo za uživanje namenjenih nekaj minut ali mogoče ur.
rdečinavijač
# 10.08.2018 ob 08:08
Sicer pa je tako ali tako bolj kot rekord prioriteta promocija ljubezni, miru in trajnosti.

Ja, seveda je traba biti "IN". Očitno je na sveti veliko John Lennonov.
jakosol
# 10.08.2018 ob 08:26
Naj delata kar hočeta, ampak zmetat po 100.000 € na osebo za nek butast rekord, meni ne potegne. To mi zveni bolj kot dirjanje naokoli za pumpanje lastnega ega in postavljanje pred drugimi.
DrFunk
# 10.08.2018 ob 08:36
Kakorkoli obrneš je to potovanje najslabše kar lahko narediš za planet. Celo življenje ne bom spustil toliko CO2ja v atmosfero kot onadva s tem potovanjem.
Zoro27
# 10.08.2018 ob 08:29
Eni gremo po svetu in uživamo v tem.
Drugi gredo in uživajo v samopromociji. Vsak po svoje, kot želi.
SamoR
# 10.08.2018 ob 08:45
Manjka opozorilo, da prebiranje njunih pocukranih zapisov in fotk, lahko povzroči sladkorno bolezen :-)
Drugače pa je tako potovanje, karkoli si kdo misli o njem, logističen podvig. Radoveden sem tudi, kako težko bo dobiti v kratkem času v vsaki državi tri priče, ki bodo pripravljene dati svoj kontakt.
copcop
# 10.08.2018 ob 08:03
Hecna zadeva, predvsem tista o letenju in sajenju dreves, vegetarijanstvu s piščanci in hitrih ekoloških akcijah. Ampak ok, samo da sta srečna. Uživajta!
nenna
# 10.08.2018 ob 08:57
Vse lepo in prav, lepa izkušnja, ampak, ko sem prebrala, da s tem želita promovirat trajnost, mi je pa vse dol padlo.
gospod iskreni
# 10.08.2018 ob 09:10
Takole bom rekel. Kapo dol da imate take načrte, jima privoščim. Ampak imam kar nekaj pomislekov pri teh zadevah. Prvič iz česa se financirata, ta popotovanja pač niso poceni, sklepam da so starši polni denarja. Marsikdo rad potuje pa si tega ne more privoščiti
Drugič, pravita da bi se rada otepala klasičnih služb. Po izkušnjah to pomeni življenje na račun države. Ker preprosto se s tem ne da zaslužit. Poznam kar nekaj identičnih primerov, ki so pri stiku z realnostjo popolnoma pogoreli
Tretjič in tisto kar me najbolj moti. Sam rad preberem kakšne zapise iz takih popotovanj, ampak me izrazito moti stremenje k popolnosti. Popolne slike, popolni kraji, popolna doživetja. Življenje v oblakih, življenje v imginarni realnosti je zgrešeno. Povsod po svetu so dobre in slabe stvari, vsi smo ljudje z napakami in vsaka slika pač ne rata.

Dokler bosta razmišljala tako kot razmišljata zgoraj in dokler bo vsaka slika "popolna" do takrat bosta izumetničena. Ko pa bomo videli realnost, takrat pa bo veliko dodane vrednosti. Pa jim čisto privoščim uspeh in da jim gre vse skupaj.
Pistorius
# 10.08.2018 ob 09:02
Na kakšen način sta si zamislila promocijo ljubezni, miru in trajnosti?
C: Ena glavnih poant najinega potovanja je razbijanje stereotipov. Zdi se mi, da so predvsem vzhodne države velikokrat predstavljene kot sovražne in negativne. Midva bova skušala v vsaki državi posneti vsaj eno fotografijo, ki bo prikazovala takšno ali drugačno ljubezen. Ljubezen v najširšem smislu. S sabo bova imela tudi tablo ljubezni, ki jo bova fotografirala v vsaki od držav in bo tako predstavljala nekakšno rdečo nit najinega potovanja.
M: Na destinacijah bova skušala čimbolj pogosto izpeljati kratke čistilne akcije, iz ekoloških razlogov pa se bova v času potovanja odrekla tudi mesu. Mogoče bova kdaj na poti izjemoma pojedla piščanca, svinjine in govedine pa gotovo ne.
C: Za to potezo sva se odločila, ker je živinorejska industrija izredno obremenilna za okolje. Preračunala sva tudi, koliko ogljičnega odtisa bova naredila na poti in bova to skušala izničiti s sajenjem ustreznega števila dreves.
M: Izračunala sva, da bova morala zasaditi 300 dreves, tako da bo treba saditi tudi še po koncu potovanja.


Tale odgovor zadostuje, da človek steče na WC.
gospod iskreni
# 10.08.2018 ob 09:12
C: Ena glavnih poant najinega potovanja je razbijanje stereotipov. Zdi se mi, da so predvsem vzhodne države velikokrat predstavljene kot sovražne in negativne. Midva bova skušala v vsaki državi posneti vsaj eno fotografijo, ki bo prikazovala takšno ali drugačno ljubezen. Ljubezen v najširšem smislu. S sabo bova imela tudi tablo ljubezni, ki jo bova fotografirala v vsaki od držav in bo tako predstavljala nekakšno rdečo nit najinega potovanja.
M: Na destinacijah bova skušala čimbolj pogosto izpeljati kratke čistilne akcije, iz ekoloških razlogov pa se bova v času potovanja odrekla tudi mesu. Mogoče bova kdaj na poti izjemoma pojedla piščanca, svinjine in govedine pa gotovo ne.
C: Za to potezo sva se odločila, ker je živinorejska industrija izredno obremenilna za okolje. Preračunala sva tudi, koliko ogljičnega odtisa bova naredila na poti in bova to skušala izničiti s sajenjem ustreznega števila dreves.
M: Izračunala sva, da bova morala zasaditi 300 dreves, tako da bo treba saditi tudi še po koncu potovanja


TOčno to kar sem govoril. Polna rit vsega potem pa probleme iz ne vem kje potegneta
cricka
# 10.08.2018 ob 08:07
Neposrečen tajming sta izbrala, ko smo še vsi kavčarji čustveno navezani na Jana.
maher
# 10.08.2018 ob 09:21
Mogoče bova kdaj na poti izjemoma pojedla piščanca, svinjine in govedine pa gotovo ne.

Piščanci, bežite!
foxhunt
# 10.08.2018 ob 08:33
par, ki namerava v rekordnem času obiskati vse države sveta

to pa je brezveze, čisto norenje in lovljenje rekordnega časa. Za potovanje rabiš čas, da ga doživiš, rekordi se postavljajo v športu.
jakosol
# 10.08.2018 ob 08:14
Slovenci in Guinnesovi rekordi ...
bucbuc
# 10.08.2018 ob 09:52
Egotripiranje. Za planet je najbolje, da ostaneta doma. Z drevesi in vegetarijanstvom ne bosta nikoli nadomestila izpuhov letal. Z instant dobrodelnostjo bosta pa tako naredila več škode kot koristi.
DrFunk
# 10.08.2018 ob 09:17
GORILA: ...dvomim, da bo kakšen avion letel zgolj zaradi njiju...

Hočeš reči da avioni letijo zaradi sebe? Bi letalske družbe veselo letele tudi brez potnikov?

Kakšno majhno razmišljanje, kot bi ti jaz vrgel en odpadek na dvorišče in ti rekel: eh kaj se pritožuješ, sej samo zaradi mene ne boš mel smetišča.
conchita
# 10.08.2018 ob 10:41
Vse bi bilo ok, če bi tipa rekla: "greva mal žurat okrog sveta, nabirat keš in se promovirat, sva pač jebivetrčka, pa še kakšno fotko vam pošljeva..." - ne pa da ta svoj egotrip zavijata v celofan raznih eko-blabla in evangelijev ljubezni. Res en težak bulšit tako sprenevedanje, gabi se mi!
SUGS
# 10.08.2018 ob 08:11
na kratko - takole izgleda lajf, ko še nimaš otrok.

Ne vem, ali naj jim privoščim otroke na dopustu (in sicer, seveda) iz žlehtnobe ali veselja do življenja:)
krumpek
# 10.08.2018 ob 09:20
Morda sva imela še največ pomislekov pri Jemnu, ki je trenutno tudi edina država, pri kateri bova morda zgolj prečkala mejo. Zaradi varnostnih razlogov je namreč kakršnokoli potovanje po notranjosti te države izredno tvegano

Ni panike - ker sem prepričan da salafistični džihadisti ala ISIL in Ansar Al Sharia bodo razumeli vaše sporočilo o ljubezen, mir in trajnostnemu razvoju...
DrFunk
# 10.08.2018 ob 09:18
Skratka, to potovanje je vse kar je narobe z današnjim turbo turizmom in s tem povezano kulturo ...
islandija
# 10.08.2018 ob 12:34
BOJ ZA TRAJNOSTNI TURIZEM S preko 100 letalskimi potmi.
Kot seks za nedolžnost.
kundera 78
# 10.08.2018 ob 09:59
Osebno mi je to kretenizem 1.klase... Kje je pa spoznavanje novih kultur, druženja z domačini, itd.. Bedarija ta Instagram turizem , ampak srečno pot!!
pujsek
# 10.08.2018 ob 09:00
Promocija ljubezni bo super, ko bomo videvali ta dva golobčka, kako se kljunčkata in slikata na najlepših plažah... Medtem bomo lahko vsi ostali furali safer & depro, kako se imajo eni radi na 14 mesečnem sponzoriranem dopustu.
Promocija miru bo super, ko bodo mediji bombandirali naš umirjeni vsakdanjik z vznemirljivimi reportažami njunega popotovanja.
Promocija trajnosti...mislim, da bodo imele prihodnje generacije zelo veliko od izboljšanega Guinnessovega rekorda in od insta fotografij, ki bodo z enim klikom tudi instantno pozabljenje
VanDame
# 10.08.2018 ob 11:37
Oprostite, ampak od nekoga, ki je že prepotoval nekaj sveta... za kaj tako neumnega, kot je to potovanje, že dolgo nisem slišal. Nič drugega kot Instagram turizem, kot je že nekdo dejal - glavni namen je, da se slikaš in to objaviš na družabnih omrežjih, da ti drugi lahko zavidajo. Čeprav ne vem kaj je za zavidati v tem primeru. Sam sem spoznal, da rabiš za povprečno državo vsaj 3 tedne, da jo vsaj malo spoznaš. Ljudi, naravo, arhitekturo, muzeje, kulturo, hrano... In najbolj stresno na teh potovanjih mi je bil vedno transport in organizacija. Do države in po državi. V njunem primeru bo to samo eno hitenje in stres. Važno da bosta lahko objavila slikco s srčkom na Instagramu.
Da ne govorim o ekološki noti, ki naj bi ga to potovanje imelo. Na to se pa nanaša moj prvi stavek. Saj ne rabim razlagati zakaj, kajne? Da padeš s stola...

Srečo na potovanju vama pa vseeno želim!
sharkyslo
# 10.08.2018 ob 10:10
Kr neki. Predstavitev nerealnega sveta, kako nekateri živijo v raju, noben ne rabi nič delat, vsi so srečni... Tole je daleč od realnosti.
Kölm
# 10.08.2018 ob 09:16
V rekordnem času... Vse države... Smisel potovanja / avanture ? .... You're doing it Wrong.
21.12.2012
# 10.08.2018 ob 08:20
kolega so letos zavrnili v izraelu zaradi obiska palestine pred xx leti.

sicer pa ja, potovanje po svetu je sanjska zadeva, ampak turbo potovanja ... ne hvala. agenda pa je zgleda tudi komercialna. ampak dobro, če jima ustreza, zakaj pa ne.
gospod iskreni
# 10.08.2018 ob 10:01
Problem takih stvari ni samo potovanja. Marsikdo si lahko to privošči. Problem je, ker propagirata življenje brez odgovornosti, kazanje imaginarne realnosti. Koliko je danes parov, ki so popolni na zunaj, ubistvu pa se ne morejo videti. Pa seveda ne govorim o tem, da morata imeti otroke in ne vem kaj še vse. Ampak nek odgovoren pristop do življenja pa sigurno. Potem pa pridejo problemi, pa se ne znamo z njimi spopasti. Onadva in njima podobni so odraz današnje družbe in ni mi všeč
redwinger
# 10.08.2018 ob 09:25
Glede na vso EKO govorico teh dveh predvidevam ,da je terenec na sliki 4 na EL.
Kolikor je meni znano taki avti izpuščajo ogromno CO2.Glede na to,da se trudita za manj emisij bi pričakoval kolesa ali kaj podobnega.
friks
# 10.08.2018 ob 08:15
@ rdečinavijač

bosta šla pač prej v Izrael. Verjetno v Iranu tako neumnega pravila nimajo.
Kapitan Kljuka
# 10.08.2018 ob 09:50
Želim jima srečo. Ne vem pa, kaj je fora takega 'potovanja'...
zakrajšek
# 10.08.2018 ob 09:26
Predlagam, da za Guinessovo knjigo rekordov uporabita še tistih 300 dreves.
dreamcatcher69
# 10.08.2018 ob 10:11
To je ta moderni narcizem, ownat čimveč v čimkrajšem cajtu. per se. Če si pa delata biznis za kasneje, pa prav, naj si..
pikam_dopust
# 10.08.2018 ob 11:59
Eni zbirajo kovance, drugi zbolijo, če vsak vikend ne gredo supat (ali pa kettlov dvigovat, ali vsaj na en grič lest, ali pa vsaj 10km laufat...), tretji morajo vsako soboto na tržnici kavo pit,... Tale dva pa pač zbirata žige v potni list.

Vsako tele ima svoje veselje.
Ki ga je seveda treba obvezno širiti po Instagramu.
Ker sicer se sploh zgodilo.

Bom z dobrohotnostjo spremljal.
Funai
# 10.08.2018 ob 09:23
Treba je razumeti, da njima ni za doživeti drugo državo, ljudi, hrano, običaje. Njima je interes samo dodajati slike na instagram, hkrati bo pa njun kanal zaokrožen v zanimivo zgodbo z ginesovim rekordom. Tako da to ne bo luštno, to bo bolj napor.
johann
# 11.08.2018 ob 11:18
Raje si za ta denar izberem par držav in si jih temeljito ogledam....
divjakov
# 10.08.2018 ob 10:57
ni ravno potovanje tole. hlastanje za drzavami in denarjem bi rekel. pa good luck ;-)
Seneca
# 10.08.2018 ob 09:30
zračunala sva, da bova morala zasaditi 300 dreves,

Ni potrebno, v Sloveniji imamo problem, ker se gozdovi prehitro razraščajo in država letos celo daje 700.000 EUR nepovratnih sredstev, da se to razraščanje gozdov ustavi:

https://www.gozd-les.com/novice/voljo-so-sredstva-odpravljanje-zarascanja-kmetijskih-povrsin
friks
# 10.08.2018 ob 08:50
Šele spoznali smo se, pa že gresta?
K_ris
# 10.08.2018 ob 08:19
@pietetnik

Izraelci ne komplicirajo, če imaš žige arabskih držav. Arabske države pa komplicirajo, če imaš izraelski žig. Zato v Izraelu (lahko) žig dobiš na poseben list papirja in ne v pasport.
K_ris
# 10.08.2018 ob 12:31
@Clown

tko mlada pa že prihranila 200.000 €. Kle neki smrdi kje je FURS

Toliko star/a, pa še vedno nepismen/a?
dejneseri
# 10.08.2018 ob 10:05
fast food - fast tourism

tolk o spoznavanju drugih kultur.
rdečinavijač
# 10.08.2018 ob 09:33
Res je, načrtovanje poti je ključno in hkrati izredno težko. Treba je namreč usklajevati lete, vizume, rezervacije prenočišč. Trenutno imava točno določen plan za celotno Afriko,

V nadašnjem tehnološkem času je to mogoče.

V času mojih potovanj pred 15 leto pa si v lokalnem avtobusi na poti v mesto prebral Lonely Planet, si iznačil kakih 5 prenočist ki so bila bliz in nato s pomočjo zelo preprostega povšalnega zemljevida in LP peške našel kaj za spat. Ob počitku in piru pa prebral kaj je za videt v mestu in okolici. Bisteno težja organizacije, ampak bistveno bolj pristno doživetje. Pa tudi sposobnost impovizacije je pri naši gemeraciji bistveeno večja kot pri sedanji instant mladini, kjer je vse dostopno na dotik telefona.
Vesel sem da sem v začetku tega tisočletja 10 let vsako poletje po kak mesec popotoval v pravem pomenu besede.
Kazalo