Obiranje grozdja s pogledom na Ženevsko jezero. Foto: Reuters
Obiranje grozdja s pogledom na Ženevsko jezero. Foto: Reuters

Fotografi agencije Reuters so obiskali prvi dan trgatve v Chexbresu, kraju v pokrajini Lavaux, ki je zaradi slikovitega razgleda na jezero poznan pod vzdevkom "Balkon nad Ženevskim jezerom".

10.000 teras
O Lavauxu, ki je del kantona Vaud na skrajnem zahodu države ob meji s Francijo, se je glas po vsem svetu razširil zaradi znamenitih terasastih vinogradov, menda je teras kar 10.000. Obsegajo območje od Lozane do Montreuxa in ležijo na pobočju z nadmorsko višino okoli 500 metrov. Središče te vinorodne pokrajine je mesto Vevey, sestavlja pa ga še šest vasi.

Največ belih vin
Obstaja nekateri dokazi, da je grozdje tu raslo že v rimskih časih, terase, kot jih lahko vidimo še danes, pa izvirajo iz 11. stoletja, ko so na tem območju v samostanih živeli benediktinci in cistercijanci. Vinorodna pokrajina obsega 830 hektarov vinogradov, ki pokrivajo 30-kilometrski pas na severni obali Ženevskega jezera. Podnebne razmere tu so izredno primerne za grozdje, posebej priznana vrsta v teh koncih je chasselas, iz katerega pridelujejo vrhunska bela vina. Ob kozarčku se odlično podata švicarski sir in domač kruh. Dobro uspeva tudi pinot noir.

Območje je Unesco leta 2007 uvrstilo na seznam kulturne dediščine, kar pomeni, da prevelikih posegov v prostor ne sme biti.

Najbolj priporočljivo prevozno sredstvo v teh krajih je vlak Train des Vignes, ki vas v dvanajstih minutah popelje iz Veveyja skozi bogate zelene vinograde v Puidoux-Chexbres, kjer se lahko prepustite razvajanju brbončic, saj je vinskih kleti ogromno, vsaka pa poleg vin ponuja tudi druge lokalne specialitete. Romantična pa je tudi vožnja z ladjico po jezeru.

V galeriji si oglejte še nekaj fotografij prvega dne trgatve v Lavauxu.