Kitajska v zadnjih letih doživlja pravi vinski razcvet. Foto: BoBo
Kitajska v zadnjih letih doživlja pravi vinski razcvet. Foto: BoBo

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je skupina desetih strokovnjakov – petih Francozov in petih Kitajcev – ocenjevala pet vin iz francoskega Bordeauxa ter pet vin iz Ningšje. Strokovnjaki so kot najboljše vino razglasili cabernet sauvignon vinograda Grace iz province Ningšja, sledila so mu še tri vina iz te province, šele na petem mestu pa se je znašlo vino medoc francoskega vinarja Lafite.

"Izjemen potencial" kitajskih vin
Vsa vina na tekmovanju so bila proizvedena v letih 2008 in 2009, na Kitajskem pa so se prodajala za ceno od 30 do 60 dolarjev za steklenico. To je sicer francoska vina postavilo v malce slabši izhodiščni položaj, saj je kitajska uvozna carina na tuja vina kar 48-odstotna. Vseeno pa je vinska strokovnjakinja Nathalie Sibille priznala, da so se kitajska vina odrezala "zelo zelo dobro", in dodala, da ima provinca Ningšja očitno "izjemen potencial".

Kitajska v zadnjih letih doživlja pravi vinski razcvet in strokovnjaki pričakujejo, da bo v 20 letih prehitela ZDA kot največja porabnica vina na svetu. Čeprav je večina kitajskega vina še vedno cenenega in slabe kakovosti, vendarle obstaja že tudi vse več dobrih kitajskih vin.