Hoteli v mestih gostiteljicah so že skoraj polno zasedeni. Foto: BoBo
Hoteli v mestih gostiteljicah so že skoraj polno zasedeni. Foto: BoBo
Nekateri navijači si bodo vzeli tudi čas za raziskovanje naše dežele. Foto: BoBo

"Zagotovo je največ zanimanja s strani gostov iz bolj oddaljenih dežel. Presenetil nas je velik odziv skandinavskih dežel, predvsem navijačev iz Finske pa tudi Švedske. Veliko zanimanje je tudi s strani litovskih navijačev. Prav tako veliko gostov prihaja iz Makedonije in Srbije. Pričakujemo seveda tudi navijače iz sosednjih dežel, ki pa bodo po večini enodnevni gostje. Zanimanje je tudi s strani španskih, turških in grških navijačev, kjer pa pričakujemo, da bo obisk odvisen od samega razpleta prvega dela prvenstva," so sporočili iz uradne turistične agencije EuroBasketa 2013.

Nekoliko pod pričakovanji je bil prvi odziv Gruzije in Francije, od koder pričakujejo več navijačev, če se bodo njihove ekipe uvrstile v nadaljnji krog tekmovanj na evropskem prvenstvu v košarki.

Naslednji večji naval navijačev lahko pričakujemo v drugem in tretjem delu prvenstva, od kod bo večina gostov prišla, pa je odvisno od samega razpleta prvenstva. "Verjamemo, da ravno razplet EuroBasketa 2013 lahko pripelje v Slovenijo tudi goste, ki morda pred tem o obisku prvenstva niso razmišljali," je povedala Nika Vrhovnik, vodja odnosov z javnostmi iz turistične agencije Palma.

Vsi večji hoteli v mestih gostiteljicah so že polno zasedeni, vendar pa težav s prenočišči ne pričakujejo. Pri tem so prednost naše dežele majhne razdalje med kraji, pravi Vrhovnikova. Ljubiteljem košarke nastanitvene zmogljivosti tako ponujajo tudi v bližini mest gostiteljic - v Laškem in Termah Olimia za navijače, ki se bodo udeležili tekem v Celju, v Kranjski Gori in na Bledu za jeseniške obiskovalce tekem, v obalnih mestih pa za navijače, ki bodo obiskali tekme v Kopru.

Čeprav bo večina gostov v Slovenijo prišla le zaradi prvenstva v košarki, bo marsikdo 'prosti čas' izkoristil tudi za ogled kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti naših krajev. V turistični agenciji Palma so tako pripravili aranžmaje, ki vključujejo izlete iz vsakega izmed prireditvenih krajev, se pravi iz Ljubljane, Celja, Jesenic in Kopra.

"Pripravili smo pester nabor vsebinsko različnih enodnevnih izletov, od športnih dejavnosti, do izletov na temo kulinarike in vin, vključili smo seveda vse najlepše in najbolj obiskane kotičke Slovenije. Poseben program smo pripravili tudi za ženski del obiskovalk prvenstva. Gre za tako imenovan damski program, ki vključuje kuharski tečaj s pripravo slovenskih jedi, obisk nekaterih galerij, muzejev, nakupovalne popoldneve in wellness razvajanja," so še sporočili iz Palme.