Verrückt - le za adrenalinske odvisneže. Foto: Youtube
Verrückt - le za adrenalinske odvisneže. Foto: Youtube
Vodni tobogan
Skoraj prosti pad. Foto: Youtube

"Verrückt" - "Nor" ali "Zmešan" - to je ime novega Guinnessovega rekorderja, najvišjega vodnega tobogana na svetu. Je ponos vodnega parka Schlitterbahn Kansas City Waterpark v ameriški zvezni državi Kansas, prvi pogumnež pa se bo lahko po njem spustil petega junija. Po prvih načrtih naj bi "tobogan vseh toboganov" odprli ta konec tedna, ko bodo Američani praznovali spominski dan, a so njegovi ustvarjalci dejali, da so preizkusi pokazali, da so potrebni manjši popravki.

Pojavljajo se vprašanja, ali bodo snovalci lahko zagotovili zadostno varnost, a pri podjetju Schlitterbahn odgovarjajo, da bo pod toboganom ves čas razpeta varovalna mreža, prepričanje o svojem projektu pa so še podkrepili z novico, da je eden glavnih preizkuševalcev tobogana kar eden izmed solastnikov podjetja, Jeff Henry.

Treba bo "pricapljati" na vrh
Za spust po Verrücktu bo treba premagati natančno 264 stopnic, kar je primerljivo s pešačenjem v 14-nadstropno stavbo. Ob pogledu v globino se bo verjetno marsikomu zvrtelo v glavi ali pa si bo želel premisliti, a poti nazaj ne bo. Četverica se bo usedla v raft, zamižala ... in se ob "viku in kriku" pognala v globino. V štirih ali petih sekundah bo raft skoraj navpično padel 51,2 metra globoko, po blažjem vzponu pa se bo vožnja končala z "le" okoli 20-metrskim spustom. Celotna dogodivščina bo trajala enajst sekund. Za primerjavo, Verrückt je višji od dveh znamenitih ameriških turističnih točk, Niagarskih slapov in Kipa svobode.

Primat prevzeli Brazilcem
Gradnja najvišjega vodnega tobogana, ki se je že zapisal v knjigo vseh rekordov, se je začela novembra lani, šele aprila pa so vlagatelji razkrili, kakšno "pošast" gradijo. Verrückt bo tako naziv najvišjega med vodnimi tobogani prevzel Kilimandžaru, 49-metrskemu toboganu, ki zabava in izziva obiskovalce zabaviščnega parka v Fortalezi v Braziliji.

A tudi novi vodni rekorder se po svoji mogočnosti še zdaleč ne more meriti z najvišjim vlakom smrti na svetu. Ta se imenuje Kingda Ka in stoji v parku Six Flags Great Adventure v New Jerseyju. V 3,5 sekunde doseže neverjetnih 206 kilometrov na uro, na najvišji točki pa je od tal oddaljen 139 metrov.