Ko bi bile plaže tudi poleti tako prazne ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ko bi bile plaže tudi poleti tako prazne ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lokal, v katerem ti postrežejo kar v bazenu, je zaželeno mesto za fotografiranje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Mladenič z imenom Dubravko je prvi stik z gosti, ki se pripeljejo v Solaris in želijo dopust preživeti v enem izmed tamkajšnjih hotelov. Prizadeva si najbolje opraviti svoje delo in ustreči gostom, zato ga je zanimalo, ali iz njegovega CD-predvajalnika, ki ga ima v svoji "pisarni", prihaja všečna glasba. "Dober izbor," sem ga pohvalil, čeprav bi verjetno Slovenci raje slišali glasbo z dalmatinskim pridihom. In ni treba daleč, da jo doživiš v vsej svoji veličastnosti. Le dobrih sto metrov od parkirišča je namreč Dalmatinska vas, ljubka gostilna, ki je ponos Solarisa, vsak večer pa gostom prepeva skupina glasbenikov. Ambient je imeniten, hrana okusna (imajo svojo pekarno in ribarnico), cene pa visoke. Porcija kalamarov na žaru stane sto kun.

Hrvaški avtoklub je kamp Solaris v lanskem ocenjevanju uvrstil na 2. mesto med velikimi hrvaškimi kampi. Zmagal je kamp Straško pri Novalji na Pagu.

Za 10 dni šotorjenja od 450 do 650 evrov na družino
Prvomajski prazniki so tradicionalno prva priložnost, ko se Slovenci bolj množično odpravimo proti morju, preverimo ponudbo in se zmočimo vsaj do kolen. Medtem ko v Portorožu obiskovalci plaže niso mogli najeti ležalnikov in senčnikov, trava pa je bila nepokošena, so se v Dalmaciji dobro pripravili na temperature, ki so se po aprilskem deževju in hladu kar naenkrat približale 30 stopinjam, res pa je, da se v tem delu Jadrana sezona vedno začne prej kot v Sloveniji. V Solarisu so v kampu prve goste sprejeli na začetku aprila. Po lanski prenovi si obetajo novo rekordno sezono, gostov pa verjetno višje cene ne bodo motile. Družina z dvema otrokoma, starima dve in šest let, bo za deset dni šotorjenja na najcenejših parcelah julija in avgusta plačala skoraj 450 evrov, na najdražjih parcelah tik ob morju pa 200 evrov več.

Piratska ladja in piratski minigolf
Dostop do brezžičnega medmrežja je treba doplačati. Otrokom v Solarisu ne bo dolgčas. Tik ob obali je piratska ladja, ki ponuja priložnost za podoživljanje gusarskih zgodb. Igrišče za minigolf je zgledno urejeno in prav tako na vsakem koraku izžareva piratsko tematiko. Veliko je igral in otroških bazenov, staršem pa ni treba skrbeti, da bi otrok ušel na cesto. Za športno ponudbo in večerno animacijo je dobro poskrbljeno, mladi bodo našli nekaj lokalov s plesno glasbo. Celoten turistični kompleks poleg kampa sestavljajo pet hotelov (ki ponujajo tudi wellness in spa), apartmajsko naselje, marina, številni lokali in manjše trgovine. Povezuje jih široka steza, ki jo uporabljajo tudi kolesarji. Če je komu vseeno dolgčas, ima lepo priložnost za ogled slapov Krke, lahko pa se z ladjo odpravi v Šibenik ali na ogled Kornatov.