Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 68 glasov Ocenite to novico!
Skupnost LGBT
Brazilec je bil šokiran nad zavrnitvijo in je izkušnjo objavil na Twitterju, od koder se je razširila po svetu. Foto: AP
Hrvaška
Primer nestrpnega Zadrčana je vrgel senco na hrvaško gostoljubnost. Foto: EPA

Dodaj v

V Zadru zavrnili brazilskega geja. "Krivi so Slovenci."

Booking: "Ne toleriramo nobene oblike diskriminacije"
9. avgust 2018 ob 09:34
Zadar - MMC RTV SLO

Na Hrvaškem odmeva primer zadrskega lastnika apartmaja, ki je odpovedal rezervacijo gostu iz Brazilije, ker je homoseksualec. Na incident se je odzvala tudi spletna stran Booking.com in prekinila sodelovanje z omenjenim Hrvatom.

Brazilski zdravnik Fabiano Vallim je prek priljubljene spletne strani za rezervacijo nastanitev Booking.com rezerviral apartma v Zadru. Dopust na jadranski obali je načrtoval s svojim partnerjem, a je bil nemalo presenečen in užaljen, ko mu je lastnik apartmaja Tomislav Gospić poslal naslednje sporočilo: "Vaša rezervacija je zavrnjena. Ne sprejemamo gejev. Odpovejte svojo rezervacijo."

Vallim je Gospiću odgovoril: "Dragi gospod Gospić, presenetil me je vaš neprimeren odgovor na mojo rezervacijo. Homofobno obnašanje, kot je vaše, bi moralo biti v razvitem svetu prepovedano. A kljub temu še naprej verjamem v dobre ljudi. Vi niste eden izmed njih. Prepričan sem, da bom obdržal svojo rezervacijo do 30. avgusta, saj je tak moj dogovor z Bookingom. Upam, da vas bodo oni nekako kaznovali. Dolgo že slišim same lepe besede o Hrvaški, a jasno je, da vi ne sodite v to sliko. Imam prav? Bog vas blagoslovi."

"Slabe izkušnje s slovenskimi homoseksualci"
Brazilec je svojo izkušnjo objavil na Twitterju, od koder je hitro zaokrožila po spletu in svetu in hrvaški turizem prikazala v temni luči, piše hrvaški portal HRT. Hrvaški mediji so kontaktirali nesramnega Zadrčana, a oglasil se je njegov sin Aleksander in jim dejal, da sam ne ve, v čem je težava. Dodal je, da so imeli "negativne izkušnje s homoseksualci iz Slovenije, ki so se predajali orgijam in pustili za seboj velik nered". Zaradi te izkušnje so se odločili, da homoseksualcev v svojo nastanitev ne bodo več sprejemali. Na vprašanje novinarja, kaj bi storil, če bi razgrajali heteroseksualci, jim je mladenič dal številko svojega očeta, ki pa za medije ni našel časa.

"Do 17.00 imam počitek, ne motite me," je novinarju portala Zadarski dejal Gospić in prekinil zvezo. Ko so ga poklicali pozneje, se je čudil, zakaj je njegovo dejanje dvignilo toliko prahu in dodal, da ga "Twitter in drugi mediji ne zanimajo" ter da ima "pravico do svojega življenja in sprejemanja odločitev".

Booking apartma umaknil iz ponudbe
Ukrepali pa so pri Bookingu, kjer so sporočili, da apartmaja Identity v Zadru ne ponujajo več, brazilskemu gostu pa bodo našli drugo nastanitev. "Ne toleriramo nikakršne oblike diskriminacije, zato prekinjamo sodelovanje s tem ponudnikom," so sporočili. Nastanitev je še vedno na voljo na spletni strani Airbnb.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
ciracara
# 09.08.2018 ob 09:47
Mislim, da imajo nekatere podobne strani kot Booking v ta namen narejeno opcijo, da lastnik apartmaja, označi da je stanovanje gayfriendly..

Sicer pa, če lastniku gost ne ustreza, da ima pravico zavrniti. Morda bi moral samo bol poltično korektno to odgovoriti.
stadion
# 09.08.2018 ob 10:11
Hrvat nebi bil hrvat če nebi za svoje neumnosti problema našel v Slovencih. Ob povratnem vprašanju, če bi vzel heteroseksualce, je pa nekak padel jasen dokaz, da se je s svojim razmišljanjem prikazal še kot hujši nestrpnež, kot če bi samo brazilca zavrnil.
Simko123
# 09.08.2018 ob 10:06
...hja..privat hotel... lahko sprejme ali odvrne kogar hoče...
Razmisljamo
# 09.08.2018 ob 09:55
????
Na Bookingu me še nikoli niso vprašali o spolni usmerjenosti.
tuintam
# 09.08.2018 ob 10:19
Hm. Hrvaški lastnik apartmaja pravi, da so krivi homoseksualci iz Slovenije, slovenski medij pa, da so krivi Slovenci. Vsi Slovenci? Kolektivizacija pač...
Tetameta
# 09.08.2018 ob 09:54
Kako je lastnika apartmaja na podlagi rezervacije preko bookinga vedel, da je dotični gospod gej?
Ali je ta to razglašal že, ko je preko neta rezerviral sobo?
Radoveden
# 09.08.2018 ob 10:29
Hrvatu je priletel šamar okoli vogala in ga zadel tja kamor najbolj boli. V denarnico.
Kebo
# 09.08.2018 ob 10:07
Ni edini tale brazilec, kot turist nisem.imel nikjer nobenih problemov razen na Hrvaškem.
bleeeee
# 09.08.2018 ob 10:42
...hja..privat hotel... lahko sprejme ali odvrne kogar hoče...

In enako lahko ta privat hotel iz svoje ponudbe odstranijo privat portali Booking, AirBnB in še kdo ;)
dharma
# 09.08.2018 ob 10:03
Nikoli mi ne bo jasno zakaj ljudje posiljujemo drug drugega z lastnimi prepričanji. Homoseksualnost brazilca je ravno tako sveta kot je sveta katoliška tradicija hrvata. In v temu primeru je njegova odločitev popolnoma legitimna.
spela55
# 09.08.2018 ob 10:19
In nikoli noben heteroseksualec ni povabil nekaj žensk v nobeno sobo v hotelu in se zabaval z njimi celo noč. Aha.
Tao3
# 09.08.2018 ob 09:49
Hrvatov se sploh ne splača več komentirat. 25 let nazaj so se odločili za pot v srednji vek in ne v prihodnost. Še dobro da pri nas ta struja nazadnjaštva ne zmaguje. Mladi ljudje vam povedo kaj si mislijo o vas: eksodus iz Hrvaške, Poljske in Madžarske v zahodni svet. To pove vse. Iz Hrvaške, Poljske in Madžarske mladi odhajajo s trebuhom za kruhom 5x do 7x hitreje kot iz Slovenije. Glavni razlog recimo na Hrvaškem, ko so delali raziskavo? Zahojena in primitivna politika ...
crtomirjansa
# 09.08.2018 ob 10:41
Kaksno zavajanje je moc opaziti v naslovu. Ce ze bi se moral naslov glasiti "krivi so homoseksualci", ker gospoda motijo geji in ne Slovenci. Ne vem zakaj je potrebno vzpostavljati mednacionalne tenzije tudi tam kjer jih ni.
Kljub temu, da nic ne zmanjsa dejstva, da je gospod z nerazumnim razlogom zavrnil najemnika pa vseeno nikjer ni rekel da so krivi Slovenci kot to pise v naslovu.
Plavica1
# 09.08.2018 ob 10:39
@Tao3 - a če človek ne mara geyov v SVOJEM apartmaju, je cela nacija nazadnjaška?
ukrajin
# 09.08.2018 ob 11:17
Prvič slišim, da moraš pri najemu apartmaja razkriti spolno usmerjenost???
peglezn
# 09.08.2018 ob 10:48
Hrvat ima vso pravico, da izrazi svoje mnenje. Kaj pa naj, bo tiho in živi v nasprotju s svojimi prepričanji?

Booking in AirBNB pa tudi, da ga več ne propagirajo zaradi tega. Bo trg povedal, če je gostom to nesprejemljivo, bo tip ali propadel ali spremenil način razmišljanja.

Ne razumem, kje je problem. V tej zgodbi so vsi to, kar so.

Gay je gej, Hrvat je Hrvat,... kaj bi mediji radi?
slovenkaaaa
# 09.08.2018 ob 09:49
Airbnb ima tudi protidiskriminacijsko politiko, ga bodo vrgli dol.
bagat
# 09.08.2018 ob 11:07
Boj se gosta, ki se zdi sam sebi tako pomemben, da že ob rezervaciji razglaša svojo spolno usmerjenost.
Katalonec
# 09.08.2018 ob 10:52
Sem bral o zadevi na hrvaškem portalu in nisem zasledil da bi bili homoseksualci Slovenci ampak ok.

Tudi tale povzetek je bolj tako tako. Najemodajalec je zavrnil Brazilca, ker je ta gay iz razloga ker so enkrat v njegovem apartmaju imeli gey orgije in ne da so pustili nered, ampak so uničili kar veliko inventarja, ki ga je lastnik moral zamenjati. To seveda ne pomeni da heteroseksualne osebe ne uničujejo ničesar. Tukaj gre pravzaprav bolj za vzgojenost osebe in na kakšen način sprejemaš tujo lastnino.

Vseeno menim, da ima najemodajalec pravico zavrniti kogar hoče, brez razloga. Ta dotični gospod, pač ni želel dati v najem apartmaja ker je očitno prepričan da imajo vsi gayi orgije. Pač posplošuje zadeve.

Po drugi strani počnemo tudi mi enako, ker mislimo da so pa vsi hrvati homofobi in slabi. In da so vsi angleški turisti katastrofalni ipd..

To pa ker ga bojo umaknili iz bookinga in še iz kje pa ni neka velika škoda, kajti Hrvaška je na zasedenosti cca 99% kapacitet. Mislim da se bo znašel. Dejansko se dela rompompom ker je zavrnil gay osebo.
army2500
# 09.08.2018 ob 10:20
Se strinjam da homofobija ni primerna za današnji čas, vendar menim, da bi se moral vsak biti zmožen odločati o tem koga sprejme na svojo posest. Poglejte stanovanjski trg v LJ. Če si mlada družina ali imaš kakšnega hišnega ljubljančka, odpadeš kot potencialno najemojemalec....kaj njih se pa ne ščiti s strani tolerance-police? Sicer vzroki tukaj so slabe izkušnje v preteklosti napram homofobiji, ki je priučena s strani cerkve, kot tudi recimo bojazen pred kačami in pajki...
Qami
# 09.08.2018 ob 11:29
Za tiste, ki se sprašujete kako je Hrvat zvedel za to, da je on gej, če mene vprašaš je na kaki prijavnici pisalo ime partnerja in se je iz imena razbralo, da sta oba moška ali pa kaj podobnega. Eni pa pišete, da ima pravico zavrniti nekoga ker je gej, naj Vam povem, da nima. Če imaš v lasti neko "podjetje", ki sprejema stranke je po zakonu nezakonito zavrniti nekoga glede na raso, vero ali spolno usmerjenost. In zato ima lastnik pravico zavrniti žival ali družino, ker to ni protizakoniti, geja, Kitajca ali budista pa nima pravice, ker v bistvu to ne škodi oz. vpliva na njegovo podjetje niti malo razen nanj, ker je pač homofoben, saj ne bota imela spolni odnos pred njim, da bi ga tako motilo, Vem, da eni moti, ampak ni ravno tako, da bodo spali v isti sobi. Vsi, ki pravite, da ima nekdo nekoga pravico zavrniti, ker ima pac sam problem s tem ste sami homofobi, Brazilec ni kriv, da je gej, medtem, ko je lastnik, ki je homofob kriv sam.
alah
# 09.08.2018 ob 11:02
Hrvatu je priletel šamar okoli vogala in ga zadel tja kamor najbolj boli. V denarnico.

Na črnem trgu apartmajev za homofobe je zabukiran za naslednjih 10-let, pa še ceno bo lahko dvignil...
hypatos
# 09.08.2018 ob 11:08
Mislim, da ima vsak privatnik odločati o tem komu bo oddal svojo nepremičnino. Nekateri hoteli so recimo samo za odrasle, tja z otrokom ne moreš. Pa so tudi na Booking.com in drugod.

Zopet se lahko pogovarjamo o določenih lobijih...
mrgoda
# 09.08.2018 ob 11:29
ciracara
# 09.08.2018 ob 09:47

Sicer pa, če lastniku gost ne ustreza, da ima pravico zavrniti.


Bedarija in popolna pravna nepismenost.
V večini evropskih držav, vključno s Hrvaško, velja neka vrsta zakona o preprečevanju diskriminacije ki pravi, da se goste/kupce ne sme diskriminirati zaradi verske, rasne in ostalih osebnih okoliščin. Ti lahko zavrneš gay paru dostop v svoje stanovanje, če pa to stanovanje oddajaš in se držiš zakonov, potem jih ne moreš in ne smeš zavrniti.
dragonmiami
# 09.08.2018 ob 09:52
Kmalu bo še iz Air Bnb ja letel...
wta
# 09.08.2018 ob 11:58
@Adebisis

To ne drži. V Veliki Britaniji v nekaterih trgovinah ne moreš kupiti alkohola na blagajnah kjer delajo muslimani. Slednji niso želeli prodajati alkohola čes da to ni v skladu z njihovimi verskimi prepričanjimi. Zakaj se to ne upošteva tudi pri drugih religijah? Tudi katolik sme reči, da ne želi oddajati nepremičnine homoseksualcu, ker to ni v skladu z njegovimi verskimi prepričanjimi. Ustava je dvorezni meč. Po eni strani pravi, da ne smeš diskriminirati drugih, po drugi pa pravi, da ima posameznik pravico živeti v skladu z svojim verskimi prepričanji in ga nihče ne sme siliti, da dela v nasprotju s tistim, kar je zanj nesprejemljivo.
Adebisi
# 09.08.2018 ob 11:29
Če je nastanitev na voljo preko vsem dostopnih rezervacijskih sistemov, takšni moralno-politični razlogi za odpoved rezervacije niso sprejemljivi. Mogoče lastnik niti ni sam toliko kriv, kot njegova klerikalna vzgoja in okolje, v katerem živi.
ZETAC
# 09.08.2018 ob 14:10
Mislim, da ga bo tole res kar bolelo. In prav je tako
Sem proti vsem oblikam diskriminacije, vendar oddati apartma na Hrvaškem so kvečjemu sladke skrbi, tako ali drugače se bo tale gospić že znašel...
paver
# 09.08.2018 ob 11:59
No spet smo krivi Slovenci.
Ni_Nicka
# 09.08.2018 ob 11:19
Poglejte - če imaš na bookingu odprto prodajo in gost rezervira, moraš kot lastnik goste sprejeti oz jim sam plačati drugo namestitev. O ostalem pa ni vredno zgubljati besed.
5tane
# 09.08.2018 ob 12:46
Če mene vprašate se 90% Hrvatov strinja s tem kar je napravil.
raknac navi
# 09.08.2018 ob 14:18
Kaj pa ce bi odgovoril, da ne sprejema crncev? A bi ga se vedno zagovarjali in govorili, da je to njegova pravica? Niso vam jasne osnove zakonitosti demokracije in clovekovih pravic, oziroma si jih diametralno narobe razlagate.
sas
# 09.08.2018 ob 12:54
Sem delal v hotelu in nimate pojma kaj ti ljudje pocnejo v sobah!!

Kaj si skoz ključavnico gledal? ;)
rudes
# 09.08.2018 ob 12:35
Kolikor sem bral komentarje ostalih hrvatov na netu, v kar veliki meri zagovarjajo lastnika apartmaja. Po drugi strani, sam kar pogosto uporabljam Bookinh, in vem, da ima tam nastanitev možnost, da se izjasni. Živali so ali niso dovoljene, ponekod otroci, ne vem kaj vse. Za geye nisem zasledil, niti gledal nisem, a če model ni tega prej deklariral, bi jih moral pač sprejeti, zato je reakcija Bookinga razumljiva.

Sem pa v komentarjih v hrvaških medijih zasledil, da so nekateri, ki se ukvarjajo z oddajo apartmajev, naravnost navdušeni nad gayi, kar se tiče siceršnjega obnašanja, čistoče, kake apartmaje puščajo za sabo, itn..
Nikec3
# 09.08.2018 ob 12:10
Homoseksualnost brazilca je ravno tako sveta kot je sveta katoliška tradicija hrvata. In v temu primeru je njegova odločitev popolnoma legitimna.

Sej zato pa je Brazilec genialno prilil olje na ogenj, ko mu je odgovoril tole:

Dolgo že slišim same lepe besede o Hrvaški, a jasno je, da vi ne sodite v to sliko. Imam prav? Bog vas blagoslovi."

:)))
x1ijn
# 09.08.2018 ob 12:59
@wta, pri tem poslu je pogoje postavljal Booking.com in ne Hrvat, ki je oddajal apartma. Drugače pa lahko kdorkoli odpove storitev komurkoli, brez da bi moral navajati razloge. Hrvat bi se pa moral držat dogovora, ki ga je imel z Booking.com, pa tega ni storil.
atom ant
# 09.08.2018 ob 11:45
@Simko123
...hja..privat hotel... lahko sprejme ali odvrne kogar hoče...


Privat hotel in na osebno rezervacijo že, ma ne preko Bookinga.
Iz naslova pogodbe z Bookingom si dolžan, da sprejmeš čist vsakega gosta.
Pa zaradi primitivnih "gospićev" se mi ne zdi korektno enačenje s hrvaškim turizmom.
KdoJeDarthVader
# 09.08.2018 ob 20:14
Bolj debilnega izgovora si ni mogel izmisliti?
Jeffrey
# 09.08.2018 ob 17:47
Najbolj smešen je izgovor lastnikovega sina.....".....da so za seboj pustili nered....."
Kakšno butasto posploševanje ! Nered lahko za seboj pusti kdorkoli....torej nemarni ljudje...to pa nima veze z usmerjenostjo !!
pedalski
# 09.08.2018 ob 12:34
Če niso krivi Srbi, so pa Slovenci.
dečko
# 09.08.2018 ob 17:19
Če en reče “rad mam fante”, moramo vsi kimat in ploskat, če en reče “ne maram fantov”, ga moramo utopit v žlici vode. Samo da se znam obnašat:)
Katalonec
# 09.08.2018 ob 14:54
gejzir ... seveda ima pravico zavrniti, saj gre za njegovo lastništvo, ki jo daje v najem in pričakuje da dobi nazaj enako kot je dal v najem.

Vlečeš vzporednico z podjetjem, ki prodaja produkte v trajno last in podjetjem ki daje produkt v najem. Verjemi če bi Mercator izposojal mikrovalovke bi tudi zavrnili koga.

Tudi ti sam če daješ nepremičnino v najem, si izbiraš najemnika.

V tem primeru je samo problem, ker je zavrnjeni gay. Če bi zdaj začel ta lastnik zavračati Slovence, niti pol takega problema ne bi bilo kot je sedaj prikazan. Ali pa če bi ga zavrnil ker je lastnik imel slabe izkušnje z Brazilci, tudi pol takega problema ne bi bilo. Lastnik je pač imel negativno izkušnjo z gay-i in sedaj se jih hoče izognit, če se bo le dalo.

Namreč takoj če nisi z LGBT skupnostjo si homofob. In konec. Pravzaprav ne smeš imeti svojega mnenja ampak si sprejet kot Gay friendly le če se z vsem strinjaš. Enako je pri rasizmu. Ali si z nami ali proti nam.
themetun
# 09.08.2018 ob 14:34
Zakaj ni takih novic, ko nekateri v svoje apartmaje ne sprejmejo otrok? So otrokofobični? Ali imajo pač slabe izkušnje z otroki?
HOR
# 09.08.2018 ob 14:04
Kaj pa kaj Severina nacionale počne po sobah, oziroma kajutah, posneto in javno dostopno...
(pa nimam čisto nič proti njenemu tozadevnemu početju...)
BrutalBosko
# 09.08.2018 ob 14:01
To, da nekateri leta 2018 še vedno mislite, da obstaja analogija med nezaželenostjo hišnih ljubljenčkov nezaželjenostjo gejev, je res zaskrbljujoče. Zaskrbljujoče je tudi, da menite, da se kot lastnik hotela/penziona opredeliš kot netoleranten do gejev. Mogoče še najbolj zaskrbljujoče je pa to, da menite, da v privat hotelih lahko lastnik počne karkoli hoče. Beseda privat v "privat hotel" pomeni samo to, da je lastnik hotela nek posameznik, pri čemer pa za takšne hotele veljajo enaka pravila kot za vse druge hotele, ki se, mimogrede, kategorizirajo kot stavbe, namenjene javni rabi, kjer veljajo povsem druga pravila kot pri vas doma.
Respect2015
# 09.08.2018 ob 13:59
Lepo bi bilo, če enkrat ne bi metali vseh ljudi v isti koš. Niso vsi hetero enaki, niso vsi homo enaki. Da so eni imeli orgije, ne pomeni, da bi je tudi drugi in tako naprej. Tudi swinganje je med hetero zelo priljubljeno, pa ne pomeni, da to vsi počno. Skratka - biti gej ni easy :)
Me pa zanima, če bi na plaži nujno potrebovali pomoč vi ali vaš otrok in edini, ki lahko pomaga je ta brazliski gej zdravnik. Bi mu dovolili, da vam reši življenje ali ne? :)
pejtevennazrak
# 09.08.2018 ob 13:48
Brazilec je napisal precej trapast odgovor:
Homofobno obnašanje, kot je vaše, bi moralo biti v razvitem svetu prepovedano.

A v nerazvitem svetu pa je čisto OK biti kakorkoli foben?
amzy
# 09.08.2018 ob 12:29
@ciracara ja pol pa še nardimo opcijo za mame samohranilke pa za temnopolte pa še za koga. Sploh ne razumem od kje tvoje ideje. Če je nek hotel označen kot gay-friendly to še ne pomeni, da si lahko v ostalih privoščijo diskriminacijo zaradi svojih pogledov nasvet. Če je neka restavracija family-friendly tudi ne pomeni, da ti v ostalih lahko z družino prepovejo vstop.
STRIKE
# 09.08.2018 ob 11:48
Če nebi imeli proti diskriminacijske zakone bi lahko lastniki hotelov, lokalov ali trgovin obesili table kot so jih v VB( no irish, no blacks, no dogs) ali v ZDA(no colors allowed)

Ko hotel ali apartma oglasuješ javno potem diskriminacina ni dovoljena. Lahko pa zapreš hotel in povabiš kogarkoli želiš!

V tem primeru gre za diskriminacijo in zelo očitno!

Če bi se nanašalo na gosta ali goste s katerimi so imeli slabe izkušnje ( poškodovanje lastnine ali umazanija), že prej bi razumel.
Bivši uporabnik
# 09.08.2018 ob 10:45
Mislim, da bo imel ZDS Hrvat tudi brez gejev čisto dovolj obiska.
Kazalo