Ture avanture
Blejski Hotel Ribno je danes prvi v Sloveniji prejel naziv Zero Waste Hotel. V hotelu jim je namreč v dveh letih in pol z različnimi ukrepi uspelo povečati odstotek ločeno zbranih odpadkov s 40 na 92. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Prvi slovenski hotel brez...

Dodaj v

Video: Prvi slovenski hotel brez odpadkov

Slovenija - zelena turistična destinacija
10. maj 2018 ob 19:35
Bled - MMC RTV SLO, STA

Blejski Hotel Ribno je danes prvi v Sloveniji prejel naziv Zero Waste Hotel. V hotelu jim je namreč v dveh letih in pol z različnimi ukrepi uspelo povečati odstotek ločeno zbranih odpadkov s 40 na 92. Hkrati so se lotili zmanjševanja količin odpadkov, ki nastajajo pri njihovem delovanju.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Hotela Ribno Matija Blažič, so jim Ekologi brez meja idejo predstavili pred dvema letoma. Ko so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, pa so se odločili, da koncept Zero Waste ni zapleten in ga je mogoče vpeljati, saj so na ta način že živeli včasih, ko ni bilo takšne preobilice stvari kot danes.

Ko so se lotili nove poti, so imeli v hotelu od vseh odpadkov kar 60 odstotkov mešanih in le 40 odstotkov ločeno zbranih. Nato so ob pomoči kolegov iz Italije in ekologov začrtali ukrepe, kako doseči zastavljeni standard 90 odstotkov ločeno zbranih odpadkov in kako količine odpadkov čim bolj zmanjšati.

Kakšne ukrepe so sprejeli?
Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Tako so izdelke, kot sta marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, začeli kupovati v večjih in jih za goste prestavljati v steklene posode. Podobno so storili z jogurti in mlekom, ki so jih začeli kupovati neposredno od kmeta. Gostom so ponudili manjše krožnike in jih zaprosili, da si vzamejo manj hrane po večkrat, da je tako čim manj zavržejo. Velike papirnate prtičke so zamenjali s takšnimi iz recikliranega papirja, vodo v plastenkah pa z vodo v steklenicah.

Naziv Zero Waste Hotel podeljuje podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, kot je pojasnil njegov predstavnik Antonino Esposito, pa se je ideja porodila zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav sta zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje mogoči. Tudi turisti so za to vse bolj občutljivi in vse več jih išče ponudnike, ki so odgovorni do okolja. Tako je koncept Zero Waste za hotel na trgu dodana vrednost.

Esposito je optimističen glede nadaljnjega razvoja, saj se v Italiji tudi že zelo dobri in priznani hoteli in restavracije približujejo temu načinu razmišljanja. "To mi daje vedeti, da je to prava pot, in mislim, da bo v Sloveniji prej ali slej enako. Prav tako tudi po vsem svetu," je dejal.

V Sloveniji so partner projekta Ekologi brez meja. Kot je pojasnila predstavnica društva Urša Zgojznik, so se pred dvema letoma in pol zavedeli, da je treba h konceptu zmanjševanja odpadkov privabiti tudi turistične ponudnike. Kot pilotni projekt so k sodelovanju povabili Hotel Ribno, ki si je upal narediti potrebne korenite korake. Ker gostje prihajajo tudi s koncev sveta, kjer imajo povsem drugačne navade, je uveljavljenje koncepta za hotel velik izziv. "Vendar smo dosegli vidne rezultate in prepričana sem, da se bo to nadaljevalo s še natančnejšmi ukrepi, ki bodo prinesli še veliko zmanjšanje porabe vode in elektrike," je dejala.

Bled spodbuja usmeritev
Blejska občina je prva izpostavila problematiko odpadkov, ki nastaja v turizmu. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi se tudi drugi hoteli problematike odpadkov lotili tako kot Hotel Ribno. V blejskem turizmu pa se trudijo z ozaveščanjem turistov, naj pijejo vodo iz pipe in naj ločujejo odpadke ter skrbijo, da jih bo čim manj.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je prepričana, da je današnji dan potrditev, da sta zelena shema in trajnostni razvoj, na pot katerega je slovenski turizem stopil že pred desetletjem, prava usmeritev, ker dokazujejo tudi številna priznanja, ki jih slovenske destinacije prejemajo v mednarodnem prostoru. Verjame, da bodo tovrstni zgledi spodbudili tudi druge turistične ponudnike in kraje.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
henodarling
# 10.05.2018 ob 22:15
naj bo za zgled! Čestitke!
KLIPAN
# 10.05.2018 ob 21:52
BRAVO!!
SMILE88
# 10.05.2018 ob 21:51
Pohvalno! Zelo lep hotel, nisem vedel zanj.
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 21:09
Bravo!
mpudi
# 10.05.2018 ob 23:29
Tako lepe novice pa že nekaj časa ne
BepaJoseph
# 11.05.2018 ob 21:14
Dejte no...iz večjih embalaž se pa potem več hrane stran vrže... Vendar menim, da niso marmeladke , maslo in servetki glavni problem... Bolj interesantno bi bilo vedeti,koliko energije porabijo na meter objekta in kam gredo kakci, ali odvajajo toploto iz odpadnih voda, ali uporabljajo deževnico za sanitarno vodo? Koga folirajo z marmeladkami?
Pastafarian
# 11.05.2018 ob 18:23
Ekologija je na žalost dostikrat zgolj krinka za še večji zaslužek. Volk v preobleki jagenjčka, če malce parafraziram.

Glede točno tega hotela nimam pojma, nočem obtoževati po krivem, moti me le ta "Zero waste", ki ni zero, če je zgolj 92% zbranih odpadkov, torej ostane še 8%, kar ni 0 = zero. Vprašanje pa je, kaj vse sploh še ne štejejo zraven...

Ja... LOW WASTE ne zveni tako tržno privlačno kot ZERO WASTE... Kdo bi si mislil, da ekologi lažejo...
Kebo
# 11.05.2018 ob 13:21
@kingeston Tistega ki to moti, bo pač bukiral kak drug hotel, na Bledu jih je itak ogromno.
zapravico
# 11.05.2018 ob 07:14
Kaj je to reklama?
bilzerian
# 13.05.2018 ob 11:11
kako zero waist?
če ločujejo odpadke, to še dolgo ne pomeni, da jih nimajo.
Sorrento
# 11.05.2018 ob 14:26
V WC-ju pa piše: "Prosimo, da uporabljen WC papir pojeste za sabo!"
shambala
# 11.05.2018 ob 14:54
Super, ful pohvalno!
In nobenmu gostu, ki ma vsaj mal soli v glavi ne bo tak način moteč. Sploh ne veste, koliko gostov je ekološko osveščenih in si že sami prizadevajo za čim bolj ekološko obdelavo, ne samo pri hrani ampak tudi pri drugih zadevah, npr, brisače, da se ne menjajo vsak dan itd.
Pa še to: pred kratkim sem se vrnil s poti in sem prov z veseljem vzel mali krožnicek, na katerem je bil košček masla, ker mi gre na živce, ko se zjutraj matram s tistimi malimi plastičnimi posodicami, ko iščem, kje se tist aluminijast pokrovček odpre. In pol jasno še pri marmeladi... Tkole v kastrolcah je super bolj prijazno uporabniku.
Če pa koga skrbi, da bo mogu pojest wc papir, naj bo pa za vsak slučaj rajši doma...
kingeston
# 11.05.2018 ob 09:27
nisem siguren če gre današnja moda v pravo smer; nadomeščanje izdelkov za enkratno uporabo z večkratnimi.
velikokrat se zna to obrniti v napačno smer; morda večjo porabo energije za pranje in sušenje.

poleg tega posiljevanje gostov z nekimi bolanimi forami da prihranijo pri obratovanju; naj zaposlijo dodatne ljudi da bodo ločevali odpadke, na pa da na to na vsakem koraku buzurirajo goste...

naj še prosijo goste da se tuširajo z mrzlo vodo...
vrtojb5
# 10.05.2018 ob 22:04
Posiljevanje gostov z neumnostmi, tole ne bo zdržalo na dolgi rok.
Kazalo