"Obstaja tudi dirka okoli sveta." Foto: TV Slovenija

V mladosti, ki jo je preživel v Novem mestu, je bil aktiven atlet, ko pa se je pred petindvajsetimi leti preselil v Ajdovščino, je po nekajletnem športnem premoru odkril kolesarstvo.

Šport ga je tako močno pritegnil, da je odhajal na vedno daljše in težje preizkušnje - med njimi je bila tudi letošnja transameriška dirka.

Na MMC-ju smo na začetku maja z Andrejem Zamanom opravili intervju. Preberete ga lahko TUKAJ.

Preizkušnje, ki je letos potekala že tretje leto, se je udeležil kot prvi Slovenec. Sam, brez spremstva in pomoči (kar je tudi osnovno vodilo tekme), je skoraj 7.000 kilometrov prevozil v dobrih 24 dneh.

"V bistvu zanimivo - bilo je več tehničnih in zdravstvenih težav, kot sem pričakoval, ampak uspelo mi je priti do konca in zasesti 14. mesto. Jaz sem zadovoljen," je za TV Slovenija dejal Zaman.

Veliko je bilo neskončnih ravnin, strmih klancev in prav takšnih spustov, na dolgih odsekih proge pa je bil povsem sam, prepuščen sebi in nevarnostim. "Sam si moraš pomagati oziroma ustaviti kogar koli, ki pride mimo, in potem rešuješ težavo."

"Obstaja tudi dirka okoli sveta," je na vprašanje, ali sploh obstaja še težji kolesarski izziv, v smehu odgovoril Zaman.

Pogovor z Andrejem Zamanom na Radiu Koper