Peter Kaiser in Karl Erjavec sta se že večkrat srečala. Fotografija je nastala pred dvema letoma. Foto: BoBo
Peter Kaiser in Karl Erjavec sta se že večkrat srečala. Fotografija je nastala pred dvema letoma. Foto: BoBo
Na Brdu sestanek odbora Slovenija-avstrijska Koroška

Močno Evropo je mogoče doseči tudi prek dobrega regionalnega sodelovanja, je na skupni medijski konferenci po odboru zatrdil slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Glavar Peter Kaiser pa je ocenil, da bodo skupni projekti pripomogli k poglobitvi že zdaj dobrega sodelovanja, kot eno najpomembnejših področij pa je omenil mlade.

V številne projekte vključena tudi slovenska manjšina, ki je po besedah deželnega glavarja avstrijske Koroške obogatitev za deželo. Tretje zasedanje je pokazalo veliko potenciala za nadaljnje sodelovanje med Slovenijo in avstrijsko Koroško, je k temu dodal Erjavec.

Obsežna blagovna menjava
Avstrijska Koroška je, kot je dejal zunanji minister, za Slovenijo pomemben gospodarski partner. Blagovna menjava znaša 400 milijonov evrov, številna podjetja iz avstrijske Koroške vlagajo v Slovenijo. Erjavec se je zavzel tudi za poglobitev sodelovanja prek evropskih programov Interreg ter za čim več skupnih projektov in prijav na razpise.

V ospredju sodelovanja so sicer številna področja, od varovanja okolja in varstva pred naravnimi nesrečami, prometa, infrastrukture, športa, izobraževanja, gospodarstva, sociale, kulture, turizma do kmetijstva in razvoja podeželja ter javne uprave.

Kot primera konkretnih projektov sta Erjavec in Kaiser omenila Dravsko kolesarsko pot, pohodniško pot Alpe Adria Trail ter Geopark Karavanke.

Kaj bo z ograjo med Slovenijo in Avstrijo
Vodja slovenske diplomacije in deželni glavar avstrijske Koroške sta imela ob robu zasedanja skupnega odbora tudi dvostransko srečanje, na katerem sta največ pozornosti namenila migracijski krizi. Oba podpirata skupno evropsko politiko pri reševanju te krize in se zavzemata, da se napori usmerijo v reševanje njenih vzrokov ter dogovor med EU-jem in Turčijo.

Oba podpirata tudi dobro sodelovanje vseh držav na zahodnobalkanski migracijski poti, poudarila sta tudi dosedanje odlično sodelovanje med slovensko in avstrijsko stranjo pri upravljanju begunskega vala.

Kaiser je glede morebitne gradnje ograje na meji med Slovenijo in avstrijsko Koroško dejal, da zadnja ob pomoči vojske že leto dni nadzoruje mejo, so pa doslej storili vse, da bo avstrijska Koroška pripravljena na ustrezen nadzor meje v 48 urah, če se bo begunski val usmeril v to smer.

Kaiser nagovor začel v slovenskem jeziku
Kaiser, ki je nagovor začel v slovenskem jeziku, je ocenil, da so se odnosi med Slovenijo in avstrijsko Koroško poglobili in kakovostno izboljšali, zaradi česar je nastalo sobivanje na temelju zaupanja, kar se odraža v odkritosti obeh partnerjev in priča o odličnosti odnosov med Slovenijo in Avstrijo ter avstrijsko Koroško.

Tudi sam se je zavzel za nadaljnjo poglobitev teh odnosov, kar ne bo koristilo le prebivalcem na obeh straneh meje, temveč tudi sami regiji, ki tako po njegovih besedah postaja atraktivnejša.

Čezmejno sodelovanje je nekaj zelo dragocenega, je še ocenil Kaiser in se prav tako zavzel za še več skupnih evropskih projektov, posebno glede mladih, sociale in žensk, okolja in energije. Mladi in njihovo izobraževanje sta tako za Slovenijo kot avstrijsko Koroško kapital za prihodnost, je še dejal.

Na Brdu sestanek odbora Slovenija-avstrijska Koroška