Število turistov se je vse od prihoda Trumpa na mesto predsednika države zmanjšalo. Foto: Reuters
Število turistov se je vse od prihoda Trumpa na mesto predsednika države zmanjšalo. Foto: Reuters
Strokovnjaki pravijo, da je svoj davek zahtevala Trumpova politika proti prebežnikom, strožji varnostni ukrepi in slabitev dolarja. Foto: Reuters

Znižali so se tudi prihodki na račun trošenja turistov, in sicer za 3,3 odstotka. Prav tako so se po podatkih nacionalnega turističnega urada National Travel and Tourism Office za 3,3 odstotka znižali prihodki na račun notranjega turizma. Prav zaradi tega so ZDA zdrsnile z drugega mesta najbolj priljubljenih držav za turiste. Prehitela jih je Španija. Na prvem mestu ostaja Francija.

Po poročanju spletnega portala NBC News so ZDA doživele upad turistov kmalu po tem, ko je na oblast prišel Trump. Strokovnjaki pravijo, da je svoj davek zahtevala Trumpova politika proti prebežnikom, strožji varnostni ukrepi in slabitev dolarja.

"Lahko rečemo, da sta retorika in politika Trumpove administracije vplivali na miselnost ljudi po svetu. Do ZDA so začeli gojiti apatijo, in to je vplivalo na turizem," je dejal predsednik revije Tourism Economics Adam Sacks.

Ameriška turistična asociacija že načrtuje novo kampanjo z geslom "Visit U.S." (besedna igra, kjer izpostavijo sporočilo "obiščite nas"). "Glede na to, da je bila ameriška vlada vir za veliko negativne medijske pozornosti, se mora turistična industrija še naprej zavzemati za odprtje mej in spodbujanje raznolikosti," je poudaril regionalni direktor podjetja Intrepid Travel Leigh Barnes in dodal: "Ostajamo optimisti in upamo, da bomo lahko obrnili to gibanje."