Foto:
Foto:
Vse več Slovencev se odloča svoje prikolice pustiti v Istri za stalno. Foto: Istra.com
Plovilom vseh vrst se je težko izogniti. Foto: Istra.com

Pisala so se pozna 80./zgodnja 90. leta. Vojne in razpadanja države se otroci nismo zavedali - v spominu so ostali nakupovanje sardel na poreški tržnici, zvok sintesajzerske istrske melodike ob večerih in vonj po cvetočih brnistrah.



15, 20 let pozneje Istra ni več ista. Mi nismo več isti.

15 stvari (gotovo lahko vsak seznamu doda še svojo), ki nam kvarijo "Jadran, kot ga imamo radi".

1. Vrtički: Ja, priznam, kot 6-letnica, katere prikolica in parcela sta vedno rahlo spominjali na ciganski tabor, sem tudi jaz hrepeneče zrla k nizozemskemu paru, ki je imel tik ob morju pravi vrtnarski center. Ampak zdaj me le malo stvari v istrskih kampih živcira tako kot utrdbe, ki si jih postavljajo Slovenčki. Kupi in kupi pravilno zloženih kamnov - novi audi pač potrebuje svojo parcelo. Ograja, da se bo vedelo, do kam sega posest - po možnosti z masivnimi "okrasnimi" hlodi na vsakem voglu. Po meri izdelana masivna streha za predprostor. Pa ponjava za streho za predprostor. In ponjava za teraso. Še več kamnito-cementne gradnje za vrtiček in kamin pa betoniranje prostora pred predprostorom, seveda. Ah, ja.

2. Pristanišče: Resno, ali na morje sploh še kdo pride plavat? Zaliv ob kampu v visoki sezoni spominja na Luko Koper z vsemi jadrnicami, skuterji, gumenjaki, katamarani, jahtami in bojami, ki popolnoma zasedajo celotno kopališče. In kdo sploh uporablja ta plovila? Večinoma so zasidrana ali pa jih lastniki pridejo čez dan malo zloščit, ob prvih znakih burje pa jih hitijo pokrivat.

3. Skuterji: Lahko, da smo bili samo v naši družini tako prekleto obzirni, da je dedek motor čolna prižgal šele po tem, ko smo odveslali že globoko iz zaliva, ampak zdaj ljudje brez pomisleka spuščajo bencin v morje že dobesedno na kopalce. Daleč najhujša pridobitev pa so skuterji - čeprav je hrvaška policija v začetku poletja že kar lepo število teh živce parajočih brenčal oglobila zaradi premajhne razdalje od obale, ti še kar švigajo tik ob plavalcih in so prepričani, da bodo naredili blazen vtis na morebitne opazovalke, če bodo pokazali, da znajo zavrteti ročko za plin. V resnici so le enako nemogoč morski substitut za sosedovo kosilnico doma.

4. Vonj po starih ribah: Mojstrstvo je kupiti na morju stare ribe, ampak nekaterim še kar uspeva.

5. Iz postelje na plažo: Poletje na morju je res čas za oddih in popolno sprostitev, ampak še vedno se trudim odkriti čar tega, da se iz postelje samo prevališ na brisačo na plaži in spiš naprej. Obstajajo celo ljudje, ki dejansko prenočijo na plaži samo zato, da jim zjutraj kdo ne bo zasedel prostora.

6. O, sosedje! Kolikor zavidamo Hrvatom kilometre in kilometre obale, ni vrag, da se tudi na tej dolgi obali ne bo vedno znašel nekdo, ki ga poznate. Pa res, res ste se hoteli odpočiti od njih ...

7. Gre Slovenec na hrvaško morje ...: Resno, prvič je bilo še zabavno, ampak stalne "šaljive" reference na slovensko romanje proti jugu postanejo hitro postane. Ja, Slovenci imamo malo morja. In ja, za nekatere praženje in sardinjenje na precenjeni portoroški plaži ne pomeni dopusta. Zato nas gre še vedno večina na Hrvaško. Deal with it.

8. Spori: Skoraj neizogibno vsak družinski odhod na morje pripelje do njih. Eden bi vzel s sabo za jest pol Merkatorjeve inventure, drugemu je vroče v avtu, tretji ne prenese, da bo prvi pripeljal še svoje prijatelje, četrtega paranoično skrbi, da ne bo odneslo predprostora, petega moti, da se gre po tej cesti, šesti pa avto nabaše do te mere, da se zadnji del že drajsa po istrskem ipsilonu. Ja, ni ga čez dopuste.

9. Malce folklore ...: Res, nobene potrebe ni, da sredi Istre Slovenec neutrudno vadi harmoniko. Nobene. In ne, 101 varianta Golice v treh dneh NI blagodejna in NE prinese nostalgije po domu.

10. Glasba: Tisti retrosintesajzer so že davno zamenjali modernejši ritmi, tako da če kdo misli, da se bo na morju dejansko lahko spočil ob zvokih valov in škržatov, naj premisli še enkrat. Vsi hiti tega poletja. Večkrat na noč. Vse poletje.

11. Na Zrče! Resno, da se pijani Slovenci sramotijo v trans omami preostalih zadetkov v bikinijih, ni potrebno do Paga. Res ne.

12. Tehnofriki: Pred 15 leti še ni bilo mobitelov in internetne generacije. Dobrodošli na morju 21. stoletja, ko se bejbike na plaži zganejo zgolj toliko, da se javijo na telefon in vpišejo status na facebook: "XY je pa na morčiju! :)))))"

13. Zvok tišine: ga ni. Če ni ravno zvok skuterja ali unc-unc tehna ob večerih, so pa odrasli moški, ki iz vode kričijo svojim taščam "babi", petletniki, ki se derejo, da bi "kaki" ali pa 10-letniki, ki se igrajo z motorjem čolna, ker je to za njih pač najboljša igračka, kar jim jo lahko enako zdolgočaseni starši podarijo na dopustu.

14. Sosed sosedu ...: Čeprav Slovenci še vedno poskrbimo za največji delež turistov na Hrvaškem, je bilo ob vseh političnih razprtijah verjetno pričakovati, da nas ne bodo ravno sprejemali odprtih rok. Pred nekaj leti so tako hrvaške oblasti ukazale rušenje vseh parcel, ki so se na črno razrasle po Istri, nedavno pa so še uvedle carino na prikolice, ki jih imajo Slovenci po hrvaških kampih postavljene za stalno.

15. Nič ni večno: Tudi Adrijine prikolice ne, pomislite žalostno, ko ugotovite, da so si jo med zimo za svoj razplod prisvojili pajki, mravlje pa so vanjo navrtale že zelo opazne luknje.