Lepote Sydneyja bodo kmalu le en korak - ne, polet stran. Foto: EPA
Lepote Sydneyja bodo kmalu le en korak - ne, polet stran. Foto: EPA
Caroline Wozniacki
S Turkish Airlines ima reklamno pogodbo podpisano tudi nekdaj prva tenisačica sveta, Danka Caroline Wozniacki. Promovira letenje v poslovnem razredu. Foto: EPA

Letalska družba, ki ima sedež prav v Carigradu, je sporočila, da bo uvedla novo linijo, ki bo tako postala najdaljši komercialni polet do zdaj. Razdalja med mestoma namreč znaša natančno 14.956 kilometrov.

Povezava bo sprva vključevala postanek v Aziji - ne pa tudi presedanja, družba pa načrtuje, da bi v roku treh let potniki dejansko bili v zraku "v enem kosu", kar pomeni 19 ur nepretrganega letenja. Za takšno rekordno dolgo pot bodo uporabili letalo boeing 777-300ER.

S to novostjo bo celina "tam spodaj" postala mnogo bližje Evropi (če Carigrad dojemamo kot del Evrope), vsaj časovno, saj poletov ne bo več treba kombinirati med seboj. Za pot iz Evrope v Azijo si je bilo do zdaj treba vzeti okoli 24 ur. S takšno novostjo so menda svoje potnike želeli prvi razveseliti tudi pri avstralskem letalskem prevozniku Quantas, a so jih Turki prehiteli.

Turki se ne ustavljajo
Za zdaj za najdaljši neprekinjen polet velja linija Singapore Airlinesa med Singapurjem in Newarkom v ZDA, na kateri potniki v zraku prav tako preživijo 19 ur. Po kilometrih je ta razdalja celo nekaj daljša od evropsko-avstralske kombinacije (15.544 kilometrov), a jo bodo konec leta zaradi previsokih stroškov odpravili. Dokler ne bo Turkish Airlines tudi dejansko uvedel povezave med Evropo in Avstralijo, pa bo najdaljši neprekinjen potniški polet postal tisti med Dallasom v ZDA in Sydneyjem.

Turkish Airlines velja za najhitreje rastočo letalsko družbo na svetu, saj skoraj vsak dan kupi novo letalo.