Izhodišče pri krožišču Žale. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Izhodišče pri krožišču Žale. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Hruševska cesta. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Proti Podlipoglavu. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Na turi se nabere za 40 kilometrov cest. Foto: maps.google.com
Na Javor levo, na Pance desno. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Prva dva kilometra vzpona na Javor ob potoku Reka. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Serpentina, kjer je klanec najhujši. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Če razgiban vzpon na Javor nadaljujete s spustom v dolino Besnice in se mimo Podgrada peljete nazaj v Ljubljano, boste zašpilili lep in nezahteven kolesarski krog na jugovzhodnem obrobju prestolnice.
Če, recimo, začnete in končate na krožišču pri Žalah, se vam bo na koncu kolesarskega kroga števec ustavil pri 40 kilometrih, poleg teh pa boste nabrali še okoli 400 višinskih metrov, nič kaj zahtevna tura ... Torej, od Žal greste do Šmartinske ceste in naprej do prvega večjega križišča. Tu zavijte desno, peljite se po Kajuhovi in pod železniško progo, prečkajte tudi Zaloško, po kateri se boste vračali.

Trasa: Ljubljana–Podlipoglav–Javor–Besnica–Zalog–Ljubljana
Dolžina: 40 kilometrov
Skupni vzpon: 400 metrov Težavnost: 2/5

Nadaljujte še čez Ljubljanico in nato levo na Litijsko, ki jo na začetku Štepanjskega naselja zapustite – v prvem semaforiziranem križišču zavijte desno na Hruševsko, mestne ceste so za vami. Promet se na Hruševski zredči, cesta vas pelje mimo hiš na desni in polj na levi, tu in tam se pogled odpre in pred vami se tam daleč v ozadju razgrnejo Kamniško-Savinjske Alpe.
Peljite se skozi Bizovik in pod ljubljansko obvoznico, v Dobrunjah pa zavijte desno na prednostno cesto. Cesta je razgibana, kakor je razgibana široka dolina potoka Gobovška, in gre skozi Sadinjo vas do Podlipoglava. Za vami je dobrih 11 kilometrov ravninskih in mestnih cest.

Slikovitih, a malo bolj napornih naslednjih 7 kilometrov
Od Podlipoglava naprej je dolina ožja, cesta gre tri kilometre še po ravnem, vse do odcepa za Javor, kjer zavijete levo, cesta desno, ki kaže za Lipoglav, pa bi vas pripeljala do Panc. V naslednjih štirih kilometrih do Javorja bo predvsem v poletnih mesecih kolesarjev manj, na tem odseku pa se boste vzpeli za 250 metrov. To pa je tudi skorajda večina vzpona, ki ga boste pridelali na tej krožni turi.

Prva dva kilometra od odcepa sta še precej položna, dolina potoka Reka je široka, cesta ob potoku, ki pelje na Javor, pa lepa. Uživali boste v tihi, nedotaknjeni dolini. Naslednja, a hkrati zadnja dva kilometra vzpona do vasice Javor pa se cesta postavi pokonci, čaka vas precej resen klanec s povprečnim naklonom skorajda devetih odstotkov. Najprej greste strmo naravnost, nad potokom, nato pa v ostro levo serpentino in nato spet naravnost. Na levi boste zagledali cerkev svete Ane, kar pomeni, da do vrha ni več daleč. Še slabih 500 metrov klanca in pripeljali se boste na Javor. Levo gre cesta k cerkvi, vi pa nadaljujte desno.

Strm spust v dolino Besnice
Klanca na žalost še ni konec, nekaj vas ga še čaka mimo hiš na Javorju, ampak za več kot polovico kilometra ga ni, a potem se poslovi do konca ture. Ko se pripeljete na razgledne travnike, na nasprotnem bregu doline so pred vami Janče, vas čaka vratolomen spust v dolino. Na nekaterih delih je spust tako strm, tudi za precej preko 20 odstotkov je cesta nagnjena navzdol, da si opisane ture najbrž nikoli ne boste želeli odpeljali v nasprotni smeri.

Po kilometru in pol se priključite na glavno cesto, ki gre desno preko Trebeljevega proti Litiji, vi pa zavijte levo proti Ljubljani oziroma Podgradu. Čaka vas devet hitrih kilometrov do Podgrada, cesta ob Besnici, ki se v Podgradu izlije v Ljubljanico, ta pa nato takoj v Savo, namreč vseskozi visi. Lahko si daste duška, če še imate kaj energije, in močno pritisnete na pedala, a vseeno previdno, cesta ni brez prometa. Po dobri tretjini, malo za osnovno šolo v Besnici, gre prednostna cesta levo, vi pa se peljite ob potoku naravnost. Po petih kilometrih boste pri cesti za Kresnice, pod progo pa zavijte levo.

Še 10 kilometrov mimo Zaloga in Fužin do izhodišča
Od Podgrada je do izhodišča pri Žalah še 10 kilometrov, ki niso kolesarsko niti približno najlepši, ampak turo je treba pripeljati h koncu. Peljete se ob železniški progi na eni strani in Ljubljanico na drugi, pa čez Ljubljanico v Zalog, na desni boste imeli velik silos.
Nato pa skozi Polje in čez obvoznico mimo Fužin in ljubljanske toplarne, kjer zapustite Zaloško, zavijete na Kajuhovo, na koncu le-te pa na Šmartinsko cesto ter nato proti Žalam, kjer ste začeli.

Za vami je 40 kilometrov cest med Ljubljanico, Savo, Besnico in še kakšnim potokom ter med Ljubljano, Jančami, Podgradom, Lipoglavom in še kakšnim mestom in vasjo. Vsaj polovica poti vas pelje po stranskih cestah, prav najlepši del pa je vzpon na Javor, ki ga vsi tisti, ki se v trumah vozijo proti Pancam, izpustijo. In čeprav je fino tudi na Pancah, lahko tu in tam za spremembo zavijete na Javor. Ali pa … oba vzpona opravite enega za drugim.
Uroš Bonšek, foto: Miloš Ojdanić