Številne agencije so potovanja v Afganistan organizirale v 70. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Številne agencije so potovanja v Afganistan organizirale v 70. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Afganistan
Med popotovanjem po Afganistanu se lahko družite tudi z lokalnimi prebivalci. Foto: EPA

Aranžmaje v Afganistanu ponujajo turistične agencije, ki so se s tem že ukvarjale v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil Afganistan eksotična turistična destinacija, kjer so turisti lahko preživljali razmeroma mirne počitnice. Po padcu talibanskega režima leta 2001 so te turistične agencije na pomoč poklicali novinarji, da so jim dajali logistično pomoč za potovanja v Afganistan, pozneje pa so agencije svoje storitve razširile še na turistične aranžmaje.

Najcenejši aranžma za tritedensko potovanje po deželi pod Hindukušem stane 3.750 evrov, cena pa zraste, če si turisti želijo oboroženega spremstva. Skupno vsem tem aranžmajem je prepričevanje turistov, da je v državi težko slišati strele iz pušk, prodajajo pa jih s slogani, da turiste vodijo le v varne predele, čeprav nihče v Afganistanu točno ne ve, kateri predeli so varni.

Agencije za svoje aranžmaje ne ponujajo zdravstvenega zavarovanja, včasih pa ne omogočajo niti potovalnega zavarovanja. Če se turist odloči za tak aranžma, mora nase prevzeti odgovornost za vse, kar se mu lahko zgodi v tej nevarni državi.

"Afganistan je veliko zanimivejši kot Tajska"
Vse več turistov pa si želijo tudi v Afganistanu. "Afganistan je zagotovo dobra izbira. Ljudje bodo prišli. Če hodijo v Nepal in v Čile, bodo prišli tudi v Afganistan, če bo dostopen," je za agencijo AP povedal Andrew Scanlon, dober poznavalec države. Povedal je, da si v državi že nekaj let prizadevajo, da bi turistom ponudili nepozabne izlete, saj je narava v Afganistanu prelepa, razmere pa so stabilne.

Kot je poročal AP, največ turistov obiskuje severne dele države, saj so najdostopnejši. Nemški zdravnik Peter Schneider, ki je pred kratkim obiskal Afganistan, je povedal: "Potovanje po Afganistanu je velika dogodivščina. Prav zato je veliko bolj zanimivo kot potovanje na Tajsko, ki je pravzaprav zelo dolgočasno."