Vagabund
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 43 glasov Ocenite to novico!
Po neokrnjeni divjini severa. Foto: flickr
Transsibirska železnica je eno od tistih potovanj, ki ga mnogi navajajo kot sanjsko. Foto: flickr

Dodaj v

Eno od ultimativnih sanjskih potovanj: vožnja s transsibirsko železnico

Od Moskve do Vladivostoka prek Bajkala
14. april 2011 ob 07:07
Moskva - MMC RTV SLO

Razteza se prek 9.258 kilometrov železniških tirov in čez dve celini. Transsibirska železnica je potovanje življenja. Vprašanje ostaja le, kako ga speljati na prav način.

Več kot 100 let transsibirska železnica že buri domišljijo popotnikov; epsko potovanje v eno najbolj odročnih pokrajin sveta, čez gozdove iglavcev, tradicionalne vasice in prostrane stepe. Iz Moskve lahko opravite celotno pot do Japonskega morja na en mah (v šestih dneh, dveh urah in osmih minutah), a večji užitek je razbitje potovanja na posamezne etape.

Preden kupite vozovnico, je dobro, da imate neko okvirno idejo postankov, ki bi jih želeli opraviti med potjo. Žal se ne da kupiti premičnih kart, le take s točno določenimi točkami. V pomoč pri načrtovanju so vam lahko tudi videosponetki: Google in Ruske železnice so namreč nedavno predstavili vrsto videov, ki prikazujejo vsako minuto transsibirske trase (google.ru/transsiberianvideo).

Transsibirska pravila obnašanja in praktični nasveti:

1. Ne pozabite na drugo uro. Transsibirska železnica se razteza čez osem časovnih pasov, a vsi urniki so nastavljeni na moskovski čas.
2. Ne smejite se cel čas. Rusi imajo to za neiskreno ali bebavo.
3. Ne nazdravljajte v angleščini. Reče se: "Na zdarovje!" Obvladajte to in boste imeli veliko prijateljev.
4. Bodite pripravljeni na potenje. Ruska različica toplega je pasje vroče. Spakirajte lahne plasti in šampon v prahu (v vagonih ni prh).
5. Ne zavrnite vodke. Nikoli. Preprosto neolikano je. Požirek bo zadostoval. In, ne pozabite: Na zdarovje!

Tegobe ruskih potovanj
Kakršen koli vaš itinerarij že bo, večina potnikov začne potovanje v Moskvi na tamkajšnji glavni postaji Jaroslavski. Tam lahko osebno kupite vozovnice ali pa jih rezervirate na spletnih straneh kot bilet.ru/eng ali russianrail.com. Če bi radi rezervirali sedeže bolj vnaprej, se boste morali obrniti na potovalno agencijo, ki vam bo zaračunala dodatne pristojbine, kar vas bo prišlo vsaj 15 odstotkov dražje. Sicer pa računajte najmanj 1.000 evrov za vozovnico.

Mnoge potnike preseneti, da so vsi znaki za vlak pisani v cirilici. A letos so se pri Ruskih železnicah odločili navigacijo malce olajšati, saj bodo postaje nadgradili s posebnimi zasloni z urniki. Do takrat pa načrtujte vnaprej: Ko kupujete vozovnice, je najbolje, da prodajalcu predate pisno prošnjo, da bi se izognili zmedi.

Ne glede na to, katero vozovnico kupite, se večina odloči za drugi razred, ne za prvega, saj je ta lahko še enkrat dražji. V kupejih je prostora za štiri potnike na ločenih ležiščih. Sicer ne ponujajo zasebnosti kupejev z dvojnimi ležišči kot v prvem razredu, boste pa spoznali sopotnike, kar je navsezadnje tudi čar potovanj.

K. S., (po Budget Travel)
1. postaja: Jekaterinburg, 1 dan, 1 ura in 43 minut iz Moskve. Eno najslavnejših ruskih mest, Jekaterinburg, je poln zgodovinskih znamenitosti: cerkev z zlato kupolo, kjer so bili leta 1918 usmrčeni car Nikolaj II. in njegova družina, rdečeopečnata opera in balet iz leta 1912 ter prostrano in pogozdeno 'mafijsko pokopališče' (Širokorečensko Kladbišče), kjer so pokopavali slavne zločince iz 90. let. V središču mesta so na novo prenovili sovjetski hotel Iset s 97 sobami. Foto: flickr
Sredina poti: 2 dneva, 19 ur in 20 minut iz Moskve. Okoli 27 kilometrov zahodno od mesteca Nižneudinsk doseže transsibirska železnica sredino poti - do sem je razdalja približno taka kot med New Yorkom in Los Angelesom. Do tam se večina potnikov že nauči nekaj osnovnih pravil: denimo, vodka je popolnoma sprejemljiva tudi za zajtrk, eden najboljših obrokov so prekajene ribe, ki jih na postajah prodajajo babuške. In nihče ne zahteva več spoštovanja od 'provodnitsi', ruska železniška različica stevardes. One prodajajo vozovnice, prigrizke in pivo ter strežejo brezplačno vročo vodo za čaj v okrašenih stekleno-srebrnih vrčih. Prijazni bodite do njih in vaše potovanje bo potekalo gladko. Foto: flickr
2. postaja: Irkutsk, 3 dnevi, 3 ure in 51 minut iz Moskve. Nekdaj imenovan kot 'sibirski Pariz', Irkutsk še vedno privablja obiskovalce s svojimi graščinami iz 19. stoletja, najbolj pa je znan kot izhodiščna točka za Bajkalsko jezero. Bajkal, obdan z zasneženimi vršaci, je največje jezero na svetu in eden najbolj eteričnih krajev Azije. Iz Irkutska tamkajšnje agencije organizirajo poceni avtobusni prevoz do jezera, ki leži 60 kilometrov južneje. Foto: flickr
S poti: 5-urna vožnja z avtobusom od Irkutska, nato 30 minut s trajektom. Obkroženi s skalnatimi pečinami, Olkhonski otoki se kot trdnjava dvigajo iz Bajkalskega jezera. Pogled na vodo in divje vrhove za njo je neprecenljiv. Borovi gozdovi na otoku so polni živopisanih molitvenih zastavic, s katerimi dobite kratek vpogled v edinstvene šamanske obrede domačinov. Tu so še pešpoti in občasni prehodi divjih konj. Na kmetiji Nikita lahko dobite udobno zasebno kočo, rusko savno in tri domače obroke na dan. Foto: flickr
3. postaja: Ulan-Ude, 3 dnevi, 10 ur in 22 minut iz Moskve. Ulan-Ude, na robu sibirske stepe, je dom najpomembnejšega ruskega budističnega samostana, Ivolginski Datsan. 30-minutna avtobusna vožnja iz mestnega središča vas popelje v raztegnjen kompleks pagod z rumeno-zelenimi strehami. Datsan ima na kraju samem tudi manjši hostel za romarje; samo bodite pripravljeni, da vas že ob zori pokonci vrže petje budistov, zbranih v posameznih templjih. Foto: flickr
Konec poti: Vladivostok, 6 dni, 2 uri in 8 minut iz Moskve. Vladivostok je najprometnejše pristaniško mesto v Rusiji: v tamkajšnjem pristanišču se kar tare ledolomilcev, pomole pa polnijo kitajski, japonski in korejski trgovci. Na tej točki se lahko preprosto obrnete in se peljete nazaj v Moskvo. Ali pa vzamete deveturni polet. Ta vas bo prišel najceneje, če rezervirate pri eni od prodajaln letalskih vozovnic v mestu ali pa neposredno pri enem izmed ruskih prevoznikih kot Aeroflot. Foto: flickr
Prijavi napako
Komentarji
abeta
# 14.04.2011 ob 08:06
moja tudi :) upam, da nekoč uspem sesti na ta vlak.
o'fenomeno
# 14.04.2011 ob 07:39
moja največja želja...pozdrav vsem bratom od trsta do vladivostoka....
pd
# 14.04.2011 ob 11:05
sem bil ene 10 let nazaj. Pijanka. Celo pot jedel lubenice in pil poceni vodko. Smejal sem se dosti. Ni bilo problema.
krambus
# 14.04.2011 ob 08:08
sam sem že opravil celotno pot od St. Peterburga do Vladivostoka. Glede cene....hm...sam sem potoval v tretjem razredu, in je bilo tri ali štiri krat ceneje od navedene cene.

Tretji razred ima odprte "kupeje", torej odprt vagon v katerem "spi" 54 ljudi in srovodnica.

Zelo zanimivo....Priporočam tretji razred, še vedno se pa lahko umakneš v restavracijo in tam preživiš dan.
P.s. - na vlaku od Ulan ude do Vladivostoka restavracij ponavadi ni pa tudi ponudba na želežniški postaji je omejena...
SenilenLikalnik
# 14.04.2011 ob 07:36
UUUUUUUU!!!!!

The Ultimate!! The Extreeeeeme! Never Seeeen!
dory
# 14.04.2011 ob 08:56
Moja predstava o razdalji med New Yorkom in Los Angelesom je takšna kot razdalja med Luno in Zemljo... Lahko bi dodali kakšen evropski primer, čeprav je članek povzet po ameriški reviji. Hvala :)
IZIman
# 14.04.2011 ob 15:15
Sam bi raje priporočil potovanje od Moskve-do Pekinga, saj tako spotoma vidiš še dve popolnoma drugačni "državi" (Mongolijo in Kitajsko).

S prijateljem sva lani, jaz 17 on pa 18 letnen, v lasni režiji naredila to potvanje in je bilo bol zares nepozabno. (St Petersburg-Moscow-Yekaterinburg-Novosibirsk(Tomsk)-Irkutsk-Ulanbaatar-Beijing).
Ker sva dijaka in nimava baš nekega dnarja, sva spala kar pri domačinih (couchsurfing) in se tako izognila plačevanju dragih hotelov.
Imela sva že dva predavanja, znalo pa bi se zgodit da bo padlo še kakšno...

Res pejte v svet, saj se tam skriva pouno idej, ki čakajo da se jih odkrije. =]
Gravesen
# 14.04.2011 ob 10:38
Skrivna želja tole 1x probat...
aaa111
# 14.04.2011 ob 12:56
Bili leta 2009.
Stvar ni bila niti tako draga, sicer smo mi vzeli transmongolsko. U glavnem cena do irkutska je bila 80 € v tretjem klasu.

Alkohol je načeloma "prepovedan". Vsaj ko smo bili mi gor ni blo dost takih ki so pili, je bilo pa dosti zdelanih ljudi, zmatrani obrazi. Večinoma so se vračali domov.
Mi smo ga sicer pili in se igrali z mulci gor po vagonu tako da smo si pridobili dost simpatije.

Smo pa imeli mi domače žganje, pa ga ni blo gor junaka ki ne bi pihal ko je eksnu enga kratkega :D

Blo je lepo, šel bi še enkrat tokrat do vladivostoka. Je bila pa tud destinacija na Mongolijo in dol na Kitajsko fenomenalna.

LP
kimi12345
# 14.04.2011 ob 11:38
V planu v naslednjih par letih tale transibirska železnica. Samo članek je pa bolj tako tako. Ne vem a je res tako težko spisat na svoje en članek. Zadnje čase malo veliko prevajate. No kakor koli, sam nisem za tole hitro varianto da prideš v 6 dneh iz Moskve do Vladivostoka. Ko bom šel bom šel sigurno za 14 dni, in postankov bo precej več ne samo v teh treh mestih, ki so predstavljena. Drugače pa prva postaja po moje sigurno Yaroslavl, pa potem še Perm pred Jekaterinburgom. Pa potem še par zanimivih mest skozi katere gre železnica in so vredni obiska. Drugače pa ko si enkrat že v Vladivostoku bi bilo škoda iti kar takoj nazaj. Tako da greš v Vladivostoku na ladjo in se zapelješ še na Sahalin, Kurile ali pa v Petropavlovsk na Kamčatko.
YetiFicker
# 14.04.2011 ob 10:46
2. Ne smejite se cel čas. Rusi imajo to za neiskreno ali bebavo.

Tudi pri nas to šteje za bebavo vsaj pri normalnih ljudeh, pa vseeno eni ne znajo niti v normalnem ali poslovnem komuniciranju se ne hliniti z nekimi posiljenimi smehi.

Drugače pa na tem vlaku bom ziher 1x v lajfu xD
johnnie87
# 14.04.2011 ob 12:52
ob prevajanju clanka ste naredili eno ogromno napako in sicer Bajkalsko jezero ni najvecje, ker ga po povrsini prehiti 5 jezer:
kaspijsko s povrskino 371 000 km2
michigansko huronsko s 117 000 km2
in potem se Gornje jezero, viktorija in Tanganjika, potem sele pride s povrsino 31000 km2 Bajkalsko!
je pa Bajkalsko najgloblje jezero z globino 1642 metrov;)
Lp
ixxo
# 14.04.2011 ob 10:03
4500 km je od LA do NYC po cesti. evropa je premajhna za 9200 km, od skoraj skrajnega severa norveske (Tromso) do aten je le 5000 km....
mandan
# 14.04.2011 ob 12:35
UUUUUUhhhhhhhhhhhhhhh

Bi šel, takoj.

Ma ku........... ni dnarja niti časa.

Ampak upam da enkrat bo, res upam.
basa_v_skoljki
# 14.04.2011 ob 11:54
moja velika želja.

panslavic!
tomce
# 14.04.2011 ob 16:51
vozovnica ne stane 1000 eurov ampak cca 400 eurov
fička
# 14.04.2011 ob 13:05
link za video je napačen. pravilno bi bilo: http://www.google.ru/int
l/ru/landing/transsib/en.html
aaa111
# 14.04.2011 ob 12:58
Sicer pa računajte najmanj 1.000 evrov za vozovnico.

dobro jih nategujejo :D
krambus
# 14.04.2011 ob 09:34
Za razdaljo LA in NY rabiš 3 dni na avtobusu sedeti. Za primerjavo.
daryankoff
# 14.04.2011 ob 17:03
Iz Moskve do Pekinga se da priti za 180eur ali celo manj. Najlepše je pozimi, vsaj meni, npr. februarja, ko baikalsko jezero zamrzne.Poezija:)
Vse karte ruskih vlakov se da kupit preko neta, do 45 dni vnaprej. Najbolje in daleč najceneje potovat v 3.razredu(platzkartnij) Recimo kupiš Moskva-Irkutsk. Ostaneš tam nekaj dni. Potem kupiš irkutsk-Zabaikalsk(rusko-kitajska meja). Greš čez mejo z busom v mesto Manzhouli. Od tam pa s kitajskim vlakom do Pekinga.
Če pa greš direkt iz Moskve do Vladivostoka, je pa najbolje vzet vlak Rossija, ki je malo dražji ampak odtehta to ceno.
juventina10
# 14.04.2011 ob 13:46
vsekakor vredno ogleda in v načrtu za naslednja leta..
Doctor
# 14.04.2011 ob 15:03
Človek kar ne more verjeti, kakšne razdalje so med mesti v Rusiji, kako ogromna država je to. Sploh, če pogledaš našo "bogo" Slovenijo, ki jo prevoziš v par urah. :D
aaa
# 18.04.2011 ob 15:40
@redordead
Jaz tud na en teden all inclusive Turčije ne bi šel. Pa če je zastonj;)
ateistek
# 16.04.2011 ob 13:29
Vsekakor zelo zanimivo a le pod pogojem, da si vzameš čas in se ustavljaš ter raziskuješ kraje. Pa ne diši mi iti pozimi. Svinjski mraz do -40 ali celo -50 res ni zame, pa tudi, če je pokrajina zato še ne vem kako lepa.
Klinček
# 16.04.2011 ob 10:14
Vsekakor bolje zapravljen enotedenski dopust kot pa 7 dni enoličnosti nekje na morju. Res je, da je morje morje, ampak tole je pa priceless.
symphonyineminor
# 15.04.2011 ob 07:12
Od kdaj pa je Flickr javna baza slik? Mislim, da bi tudi z dovoljenjem lastnika slik (če ga RTV ima) lepo, če bi napisali tudi njegovo ime in ne samo naslova spletne strani kjer je na tisoče slik.

Drugače pa ja, tudi jaz si moooočno želim, da bi mi enkrat v življenju uspelo vkrcati na tale vlakec. :)
Mushroom
# 14.04.2011 ob 20:42
Tale pot bo enkrat padla...

Sicer pa če ste že ravno vse slike pobrali od izvornega članka bi bilo lepo za naš občutek, da naredite en print screen google eartha in z eno preprosto recimo rdečo črto označite to pot, morda celo kolometre in prej omenjene točko oz. čas potovanja, kreativnosti vam ne da manjka sploh je ni...
visokepete
# 18.04.2011 ob 16:07
Na to potovanje bi pa res šla! Upam, da se mi ta želja enkrat uresniči.
abeta
# 18.04.2011 ob 10:19
Kako pa potem nazaj v EU???
Kak predlog? Idea? Namig? Izkušnja?
daryankoff
# 16.04.2011 ob 19:49
Balkan flexipass je 50eur <26let in 86eur>26let. Sicer pa ja, kje so najdl za 1000eur, ki človeka kar odvrne od potovanja. Možno je, sredi poletja, ko so karte najdražje in preko kake drage agencije izven rusije, da pride potem karta 1000eur.
Tadejstein
# 16.04.2011 ob 19:19
moskva - peking je cca 200 eur..!

ne verjet cenam na spletu...
tudi balkan flexi pass je na netu preko 100 eur študentska varjanta...dejansko pa je 40 eur... itd...
pd
# 14.04.2011 ob 22:50
kar se cene tiče: če greš iz mongolije do Irkustska in z gliserjem preko Bajkala. Dobiš na severni strani bajkala karto do Moskve po lokalnih cenah (par 10 eur).
noprou
# 14.04.2011 ob 21:15
plackart kupe je res poceni
Ekaterinburg in Novosibirsk sta res za pogledati. Če imaš po ogledu vseh znamenitosti že domotožje, greš lahko v Balkan Gril v Ekaterinburgu:)
Problem je nabava kart - to moraš urediti res ful vnaprej. Pa tiste registracije v mestih, kjer se ustaviš. Pa gostilne so dražje, kot pri nas.
Ni ga pa čez Kvas na ulici:)
http://www.flickr.com/photos/pmalovrh/se
ts/72157622633104077/
stol2
# 14.04.2011 ob 20:07
pred dvema letoma nisem imel nobenih problemov kupovati vozovnice s kreditno prek neta. Res pa da sem rabil "generator kod" (napravca, ki si jo nabaviš na banki, vsaj pri NKBM je tako).
sejnik
# 14.04.2011 ob 19:49
a preko neta ste plačevali s slovenskimi karticami? Meni (poleti 2010) ni prijelo, pa ne vem, a je problem pri meni al na splošno ne marajo slo. kartic.
redordead
# 18.04.2011 ob 11:11
pa jst nebi šou da je zastojn, to ni potovanje to je mučenje ampak dobesedno
AJDORO
# 14.04.2011 ob 10:13
rtv prevaja tuje članke, bogu!
Kazalo