Uredniški izbor
Mrzlica pred torkovimi vmesnimi volitvami v ZDA narašča. Foto: Reuters
       Na vsakih vmesnih volitvah od državljanske vojne naprej je stranka aktualnega predsednika v povprečju izgubila 32 sedežev v predstavniškem domu in dva v senatu.       
 Podatek: NBC
Kapitol, kjer domuje zakonodajna veja oblasti, bo dobil nove rezidente. Foto: EPA
Predčasnih volitev se je udeležilo več kot 32 milijonov volivcev. Foto: Reuters
Trump bo do volitev nagovoril potencialne volivce v državah, kjer je sam pred dvema letoma osvojil večino elektorskih glasov. Foto: Reuters
Oprah Winfrey na shodu Stacey Abrams, kandidatke za guvernerko v Georgii. Če bo zmagala, bo postala prva temnopolta guvernerka te zvezne države. Eden od glavnih dejavnikov, če bodo demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, naj bi bila visoka udeležba afroameriških volivk. Foto: Reuters
Brett Kavanaugh
Senatorji so Trumpovega kandidata Kavanaugha kljub protestom, ki so izbruhnili po obtožbah o spolnem nadlegovanju, potrdili na mesto vrhovnega sodnika. Foto: Reuters
Dolga vrsta zadnji dan predčasnih volitev v Teksasu. Foto: Reuters
Pester nabor volilnih oglasov. Foto: Reuters

Dodaj v

Napovedi: Konec prevlade republikancev v kongresu, demokratom večina v predstavniškem domu

Poleg 435 članov predstavniškega doma in tretjine senatorjev tudi volitve guvernerjev, različni referendumi ...
4. november 2018 ob 06:49
Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Potem ko dve leti niso imeli velike moči v Washingtonu, se utegnejo stvari za ameriške demokrate po torkovih t. i. vmesnih volitvah v kongresu obrniti: kot kažejo napovedi, naj bi ponovno imeli večino v predstavniškem domu, medtem ko bodo republikanci obdržali večino v senatu.

Ameriški volivci bodo izbirali vseh 435 članov predstavniškega doma (ti imajo dvoletni mandat) in tretjino od 100 senatorjev (ti imajo šestletni mandat, vsaki dve leti izvolijo tretjino), pa tudi 36 guvernerjev v zveznih državah in tri guvernerje ameriških teritorijev, člane kongresov zveznih držav, župane in druge državne ter lokalne uradnike, ponekod tudi sodnike, na glasovnicah v 34 zveznih državah pa je še 157 referendumskih pobud, od legalizacije marihuane do znižanja ali zvišanja davkov.

Zanimanje za letošnje volitve je izjemno veliko, številni poznavalci ocenjujejo, da gre za prelomne vmesne volitve. Običajno volivce bolj zanimajo predsedniške volitve, letos pa bo, kot kaže, glasovalo celo več volivcev kot pred dvema letoma, ko so izbirali med demokratko Hillary Clinton in republikancem Donaldom Trumpom, ki je, kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih raziskav, zmagal. Demokrati so leta 2010 izgubili večino v predstavniškem domu, leta 2014 pa so republikanci prevzeli večino še v senatu.

Republikanci so imeli v zdajšnjem sklicu 435-članskega spodnjega doma 241 članov, demokrati pa 194, medtem ko imajo v 100-članskem zgornjem domu kongresa republikanci 51 senatorjev, demokrati pa 47, dva senatorja pa sta neodvisna. Kot kaže zgodovina, običajno - bile so tudi izjeme - stranka, ki ji pripada predsednik, na vmesnih volitvah izgubi. Kot navaja ameriška televizijska postaja NBC, je v povprečju na vmesnih volitvah od državljanske vojne (končala se je 1865) naprej stranka aktualnega predsednika izgubila 32 sedežev v predstavniškem domu in dva v senatu.

Spremembe pri večini v predstavniškem domu?
Javnomnenjske raziskave in nestrankarski poznavalci napovedujejo, da imajo demokrati veliko možnosti, da osvojijo dodatnih 23 sedežev v predstavniškem domu in tako v njem znova prevzamejo večino. Večina bi jim omogočila, da med drugim uvedejo preiskavo zoper Trumpovo administracijo in blokirajo sprejem njegove zakonodaje. Na drugi strani pa v senatu ni pričakovati sprememb: republikanci naj bi po napovedih v njem ohranili večino. Med pooblastili, ki jih ima senat, je potrditev predsednikovih imenovanj za vrhovnega sodnika, ki je dosmrtna funkcija. V zdajšnji sestavi Vrhovnega sodišča je po zelo odmevnem imenovanju Bretta Kavanaugha razmerje 5:4 v korist konservativne struje. Čeprav Trumpovo ime ni na glasovnicah, pa je njegova vloga na volitvah ključna: gre za neke vrste referendum o podpori njegovi politiki.

V senatu ima vsaka zvezna država po dva senatorja, pri čemer sta v nekaterih zveznih državah oba senatorja republikanca, v drugih oba demokrata, v 12 pa je en senator demokrat, drugi pa republikanec. Dva senatorja sta neodvisna.

Med 35 senatorji, o katerih položaju bodo v torek odločali volivci, jih je bilo 26 demokratov in 9 republikancev. Demokrati sicer branijo 10 sedežev v zveznih državah, v katerih je leta 2016 na predsedniških volitvah zmagal Trump, ki je zaradi tega v dneh pred volitvami zelo aktiven, saj želi pripomoči, da bi volivci tudi zdaj volili republikanske kandidate.

Kdo je lahko izvoljen?
Senator mora imeti najmanj 30 let, ameriški državljan mora biti najmanj devet let in mora živeti v zvezni državi, ki jo predstavlja. Član predstavniškega doma pa mora imeti najmanj 25 let, ameriško državljanstvo mora imeti najmanj sedem let in mora živeti v zvezni državi, ki jo predstavlja.

V predstavniškem domu je razdelitev števila članov med državami različna. Največ, 53 članov, ima Kalifornija, najmanj, le po enega, pa imajo Aljaska, Delaware, Montana, Severna Dakota, Južna Dakota, Vermont in Wyoming. Toda v predstavniškem domu, kjer morajo demokrati osvojiti 23 glasov, da bi osvojili 218 glasov in prevzeli večino, so republikanci ranljivejši, kajti v igri je 41 sedežev, ki jih bodo zasedli novi predstavniki - torej kjer ne kandidira trenutni član predstavniškega doma, kar je največ po letu 1930.

Predčasno glasovalo dvakrat več volivcev kot pred štirimi leti
Eno od presenečenj letošnjih volitev je visoka udeležba na predčasnih volitvah. Do 2. novembra je po podatkih Univerze na Floridi svoj glas oddalo že 32,4 milijona volivcev, kar je slabih 12 milijonov več v primerjavi z volitvami pred štirimi leti, ko je predčasno glasovalo 20,5 milijona volivcev. Med tistimi, ki so glasovali predčasno, je bilo po poročanju ameriške televizije NBC 43 odstotkov republikancev in 41 odstotkov demokratov, ostali pa so neopredeljeni. Udeležence sta najbolj zanimala gospodarstvo in zdravstvo, najmanj pa imigracija, ki jo Trump poleg dobrih gospodarskih kazalcev (v petek je ministrstvo za delo objavilo podatek, da je brezposelnost 3,7-odstotna, kar je najmanj v 49 letih) postavlja v ospredje svojih predvolilnih udejstvovanj. Razpravo o priseljevanju je razgrel tudi z izjavo, da bo z izvršnim ukazom odpravil pravico do državljanstva otrokom priseljencev, rojenih na ameriških tleh.

Registracija volivcev
V večini zveznih držav se morajo volivci, ki želijo sodelovati na volitvah, registrirati v obdobju med dvema in štirimi tedni pred volitvami, odvisno od posamezne države, medtem ko v tretjini volitev velja, da se registrirajo na dan volitev. Severna Dakota je edina država, kjer registracije ni. Pravila registracije se med državami razlikujejo, recimo v nekaterih državah obsojenci za resno kaznivo dejanje sploh nimajo pravice voliti. Aktivacija volivcev je eden ključnih vsebinskih poudarkov kampanje pri obeh strankah, zanimivo pa je, kot kažejo podatki, ki jih navajajo ameriški mediji, da se je za tokratne volitve na novo registriralo največ neopredeljenih volivcev.

Georgia pred zgodovinsko zmago temnopolte kandidatke?
Do zapletov pri registraciji so pred letošnjimi volitvami sicer poročali iz več ameriških zveznih držav. Dve zvezni sodišči sta v petek izdali sodbo, v kateri sta zvezni državi Georgia naložili, da dovoli udeležbo na volitvah okoli 3.000 naturaliziranim ameriškim državljanom in ji prepovedali, da iz registra izbriše nekatere volivce. Več civilnih skupin je namreč oktobra vložilo tožbo proti državnemu sekretarju v Georgii Brianu Kempu, čigar urad nadzoruje tudi volilni imenik v Georgii in ki je sam republikanski kandidat v zelo tesni tekmi za guvernerja v Georgii proti demokratki Stacey Abrams, ki bi v primeru zmage postala prva afroameriška guvernerka te južne zvezne države. Kemp je med drugim odločil, da je več kot 50.000 prošenj - kot je navajal Associated Press, je šlo za večino temnopoltih volivcev - za volilno registracijo "na čakanju." Razlog: v Georgii je v veljavi zakon o točnem ujemanju, ki zahteva, da so osebni podatki volivca na prošnji za registracijo popolnoma enaki kot podatki v državnih registrih. Sodnica Eleanor Ross je v petek razsodila, da se lahko okoli 3.000 naturaliziranih volivcev, ki so bili na čakanju, volitev udeleži, pri čemer lahko državljanstvo na samem volišču izkažejo z ameriškim potnim listom ali podobnim dokumentom. Druga razsodba se je nanašala na zavrnitev registracije volivcev, pri katerih je prišlo do neujemanja pri podpisu.

Naporni zadnji dnevi kampanje
Zadnje dneve pred volitvami obe strani izkoriščata za intenziven vrhunec kampanje. Trump bo tako v štirih dneh obiskal kar devet zveznih držav, pri čemer se osredotoča na države, kjer utegnejo republikanci prevzeti demokratom sedeže v senatu in tako v njem še okrepiti večino. Pri tem jim gre na roko dejstvo, da je, kot že rečeno, med tretjino senatorskih sedežev, o katerih odločajo na teh volitvah, kar 26 demokratskih in le 9 republikanskih.

Trumpov urnik bo do torka zelo natrpan. Do takrat bo obiskal srčiko svoje konservativne baze, pri čemer se osredotoča na ruralna območja, medtem ko se bo izognil bogatejšim predmestjem, kjer predstavljajo večino bogatejši konservativci, ki pa mu niso tako naklonjeni. V petek je obiskal Zahodno Virginijo in Indiano, v katerih so bili zdaj senatorji demokrati, zdaj pa si republikanci prizadevajo za zmago, potem ko je tudi Trump pred dvema letoma tam na predsedniških volitvah premagal demokratko Hillary Clinton. V soboto je bil v Montani in na Floridi, danes sledita Georgia in Tennessee, v ponedeljek pa ga čakajo Ohio, še enkrat Indiana in Misuri. V Zahodni Virginiji in Indiani, v katerih je Trump pred dvema letoma zmagal, bodo volivci odločali, ali bodo še naprej senatorji demokrati ali pa bodo slavili republikanci.

Kaj utegne tehtnico nagniti v prid demokratom?
Trgovinska vojna s Kitajsko je močno prizadela ameriške kmete, ki so tradicionalno volivci republikancev. Kitajska je glavna uvoznica ameriške soje in svinjine (lani je Kitajska kupila 60 odstotkov ameriške soje), zaradi zaostritve odnosov pa je skoraj v celoti odpovedala posle. Trumpova administracija je skušala odnose s kmeti izboljšati z napovedjo pomoči v višini šestih milijard dolarjev, kar bo omililo izgubo zaradi izgube trgov.

Polne roke dela z nagovarjanjem imajo tudi demokrati. Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v petek posvaril pred retoriko strahu. Obama se je v svojem govoru osredotočil na obrambo svojega podpisa o zdravstveni reformi iz leta 2010, znani kot Obamacare, in Američane pozval, naj ne sprejmejo sovražnosti in delitve v politiki. "Videli smo nenehno ponavljajoče se poskuse, da bi nas z retoriko, s katero želijo, da smo jezni in da nas je strah, razdelili," je dejal na shodu v Miamiju. "Toda čez štiri dni, Florida, boš lahko podala oceno takšnega obnašanja."

Demokrati, ki so imeli nazadnje v senatu večino leta 2014, so za kampanjo namenili več sto milijonov dolarjev, da bi preprečili izgubo enega od petih kritičnih sedežev. Če bi izgubili samo enega od sedežev v Zahodni Virginiji, Indiani, Severni Dakoti, Montani ali Misuriju - v vseh teh državah je leta 2016 zmagal Trump - bi bilo konec možnosti, da bi prevzeli večino v senatu.

Javnomnenjske raziskave med drugim kažejo na zelo tesen boj v Indiani in Misuriju. V Montani, kjer je Trump zmagal za 20 odstotnih točk, ima zdajšnji demokratski senator Jon Tester štiri odstotke točke prednosti, v Zahodni Virginiji, kjer je Trump zmagal z več kot 40 odstotnih točk prednosti, pa ima demokratski senator Joe Manchin po eni izmed nedavnih raziskav 16 odstotkov prednosti. Drugače je v Severni Dakoti, kjer demokratska senatorka Heidi Heitkamp zaostaja za republikanskim izzivalcem Kevinom Cramerjem. Demokrati si torej prizadevajo, da bi ohranili večino v državah, kjer je pred dvema letoma zmagal Trump, ključne države pa bodo Florida, Arizona in Nevada.

Javnomnenjske raziskave, ki temeljijo na podatkih, zbranih prek RealClearPolitics in 538.com, nepolitične statistične spletne strani, ki zbira podatke iz različnih virov, kažejo, da je v državah, kjer je Trump pred dvema letoma zmagal z več kot 10-odstotno prednostjo, štiri petine od 18 kandidatov, ki jih je podprl Trump, v vodstvu. V državah, kjer je Trump zmagal z manj kot 10-odstotno prednostjo, pa so v vodstvu le 4 od 16 kandidatov, ki jih je podprl.

Twitter izbrisal lažne račune
Demokrati so dosegli tudi pomembno zmago v prizadevanjih za zaustavitev širjenja lažnih informacij na spletnih omrežjih. Twitter je sporočil, da je izbrisal več kot 10.000 lažno demokratskih računov, na katerih so bila objavljena sporočila, naj volivci v torek ne odidejo na volišča. Stranka je o lažnih računih obvestila Twitter, ki je potem konec septembra in v začetku oktobra račune izbrisal.

Več denarja so zbrali demokrati
Za konec še finančni vidik letošnjih volitev. Demokratski kandidati za senat so bili učinkovitejši pri zbiranju denarja: zbrali so najmanj 551 milijonov dolarjev, medtem ko so republikanski kandidati zbrali najmanj 368 milijonov dolarjev. V predstavniškem domu so demokratski kandidati zbrali najmanj 680 milijonov dolarjev, republikanski pa 540 milijonov.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
Partizany
# 04.11.2018 ob 07:35
In že spet bodo Republikanci dominirali in vsi se bodo čudili zakaj ankete ne funkcionirajo...
spicy
# 04.11.2018 ob 08:02
Blah,blah,blah.

Medijsko oblikovanje javnega mnenja in poskus vplivanja na rezultat :)

Potem bo pa zopet začudenje. V ZDA so demokrate že spregledali. Še dolgo ne bodo na oblasti - ne glede na domnevno splošno slabo javno mnenje o samem predsedniku.
johann
# 04.11.2018 ob 08:14
Ha, ha, kdo sploh še verjame anketam po zmagi Trumpa. Te ankete so samo še panični poskus vplivanja na javno mnenje.
bayernmb
# 04.11.2018 ob 07:32
Kitajci imajo načrte za uravnovešen razvoj??? To, da je na oblasti partija, ne pome i da imajo zagotovljeno zdravstvo in šolstvo, da na podeželju ni ne erjetne revščine... o onesnaževanju pa ni treba niti govoriti...

V ZDA pa so napovedi nekaj takega kot 2 leti nazaj, ko so napovedovali gladko zmago Hillary...
sosman
# 04.11.2018 ob 08:12
In Hillary je imela 98% prednosti pred Trumpom.
johann
# 04.11.2018 ob 08:19
Sicer pa raje napišite kaj o Eurostatovem poročilu o Ameriki. No, naj vam na kratko pomagam: nezaposlenosti v bistvu ni, plače pa so narasle za 3,1 procenta in še rastejo. Tudi tuji mediji, ki niso naklonjeni Trumpu in republikancem priznavajo, da še nikoli ni šlo Američanom bolje kot sedaj.
Bivši uporabnik
# 04.11.2018 ob 08:18
Spet bomo imeli FDVjevce, ki bodo subtilno razlagali, da ljudstvu ni moč zaupati, da le to ni dovolj inteligentno da bi razmisljalo zase in da se ni zgodila demokracija...
borut-blas
# 04.11.2018 ob 07:27
ameriška šaljiva demokracija ...
dve stranki , dve mafiji
to bo kmalu propadlo in kitajski pragmatični marksizem , ki ima dolgoročne načrte za uravnotežen razvoj bo končni zmagovalec
ko poslušaš jacka maa postane vse jasno
velike korporacije bodo imele v prihodnosti probleme
prihaja ali baba , - ali baba je prava demokracija
ko se kupec in proizvajalec nepostedno srečata je konc z manipulacijami
oglejte si ta video, kaj jack ma počne zdaj v afriki
https://youtu.be/dMKvxQK
fn3k
abcabc
# 04.11.2018 ob 08:49
Ja Ksenija, in kaj če se to ne bo uresničilo? Bomo spet gledali živčnega Žitnika?
nemarjak09
# 04.11.2018 ob 09:19
Trump je car. Ko to gledaš, kaj se gredo ti demokrati v ZDA, še bolj sluzaste medije imajo kot naš RTVSLO. Demokrati so ena sama izrojena razvajena bogatunska banda, z sorosom in glibalisti ki jih plačujejo.
Reset
# 04.11.2018 ob 08:42
V ZDA ne obstajata zgolj dve stranki. A ni zanimivo, da so vse ostale stranke praktično izobčene iz medijev - celo ko pišejo o "večstrankarskih" volitvah? Pričakovana posledica privatnih "javnih" medijev, ki zastopajo privatne interese.
firbec111
# 04.11.2018 ob 09:33
JozekVeseli

Spomnil bi vas, da je Clintonova dobila 3 milijone glasov vec kot Trump

drži. Je pa tudi res, da je Sanders dobil več glasov kot Clintonova, pa so elektorji po navodilih stranke podelili svoje glasove Clintonovi. Nima kaj za jokati, ker je izgubila.
sm0ve
# 04.11.2018 ob 09:11
Mokre sanje demokratov.
JozekVeseli
# 04.11.2018 ob 09:04
Spomnil bi vas, da je Clintonova dobila 3 milijone glasov vec kot Trump. Odnesla jo je afera privatnih e-mailov, kjer je izgubila kljucne elektorske glasove. Ankete so bile tocne. Vec glasov ljudi je dobila Clintonova.

Poleg tega pa tokrat demokrati dobivajo iz najvecje baze volilcev, neodvisnih volilcev, ki so zaceli izkazovati nasprotovanje Trumpu. Republikanci imajo nekaj odprtih front med seboj. Vprasanje tarif, protekcionizma, sodelovanja s Savdsko Arabijo in ne pozabimo vprasanja konzervativnih vrednot. Trump ni ravno asket in to konzervativce zelo moti. Demokrati so po 15 letih slozni in ker so volitve v kongres neposredne, je pricakovati veliko zmago demokratov.
WeeBay
# 04.11.2018 ob 10:11
Tako zelo negativnega članka proti Trumou pa še ne. Niti ene pozitivne strani niste omenili in prav navijaško stiskate pesti za Trumpove nasprotnike. Sramota! Kot zanimivost...včeraj je bil Trump praktično cel dal v zraku saj je iz Washingota najprej letel na Florido in potem iz Floride v Montano in potem in Montane nazaj v Washington. Skoraj 13 ur vožnje z letalom. Drugače pa ima v planu še 9 zborovanj v 4 dneh! Človek robot tu ni kaj za dodati. Včeraj sem poskušal gledati nagovor Obame na Floridi...katastrofa. Človek nima karakterja niti karizme...kar nekaj je jecljal pravzaprav se mi je smilil in ne ponovno spomnim zakaj je pravi obup.

Trump pa na vsakem zborovanju od 15000 do 20000 ljudi...noro!

Da o tem da imajo Demokrati ponovno za seboj vse medije, družbena omrežja, Silicijsko dolino in nekdanje predsednike in podpredsednike, ki spodbujajo k glasovanj ne omenjam. Trump ima svoj talent in mikrofon in to je tudi vse. Bolj nepoštenega, enostranskega "dvoboja" še nisem videl...ups sem leta 2016!

Twitter pa še naprej briše vse povprek. Konservativci so popolnoma izolirani medtem ko na drugi strani Don Lemon širi svoje rasistične izjave po mili volji in zato absolutno nikoli nebo kaznovan.
sth.
# 04.11.2018 ob 08:56
Demokratom bo težko osvojiti tudi kongres, ne le Senata. Republikanci so tako zarisali volilne okraje, da potrebujejo demokrati okoli 7 % prednosti v glasovih, v najslabšem primeru pa celo 11 %, če želijo osvojiti večino. Poleg tega so republikanski guvernerji (npr. v Georgiji) iz volilnih seznamov črtali volilce iz okrožij, ki jim niso naklonjena, ukinjali in selili nekatera volišča itd. K sreči so sodišča del teh poskusov preprečila, a ne vseh.
Republikanci pač ne znajo zmagati pošteno.
Uganka
# 04.11.2018 ob 08:04
Kaj pa če republikanci ne bodo zmagali, kdo bo potem spet kriv, čeprav gre v bistvu za dve isti stranki, demokracija v vsem svojem sijaju ni kej..
WeeBay
# 04.11.2018 ob 11:48
Obe stranki sta slabi vendar to kar počnejo demokrati z manjšinami in predvsem z črnci je pa sramotno in popolnoma nedopustno. Do danes jih držijo na "plantažah" in jih mentalno absolutno nadlegujejo že desetletja. Če si v ZDA črni konservativec te naslednji dan obsodijo da si "Uncle Tom", "House Negro", ter da si "Coon" (tako je CNN poročal o Kanye Westu, ko je ta obiskal Belo hišo). In to kljub temu da so prav demokrati imeli pod nadzorom celotni jug in to kljub temu, da je Chicago že več kot 50 let pod popolnim nadzorom demokratov in da se tam izvajajo masovna streljanja (prejšnji mesec je bilo ustreljenih skoraj 300 ljudi od tega je umrlo skoraj 50 ljudi). Čisto vsaka zvezna država, ki je pod nadzorom demokratov je okužena z kriminalom. Ponavadi gre za tako imenovani black on black crime, ki ga če verjamete ali ne demokrati globoko v sebi/potihoma še kako podpirajo. Zgodovinsko gledano so demokrati vedno čisto vedno izkoriščali črnce in takoj, ko je bilo volitev konec so na njih pozabili! Še isto minuto!

Zdaj ali bi republikanci storili kaj drugače? Verjetno ne! Ampak kar želim povedati je to, da vsi želijo prikazati demokrate kot neke borce za črnce in manjšine v resnici pa je ravno obratno. Verjetno ena največjih prevar v ameriški politiki. Črnci pa še kar nasedajo in še kar podpirajo to stranko. Črnci bi morali ustvariti neko svojo stranko popolnoma neodvisno od demokratov kajti to, kar te ljudje počnejo z črnci in ostalimi manjšinami je absurdno in gre pravzaprav za mentalno zlorabo!
brain2k
# 04.11.2018 ob 09:21
"Napovedi: Konec prevlade republikancev v kongresu, demokratom večina v predstavniškem domu"

Da, to so napovedi novinarjev. Ste se že osmešili, pa najbrž se boste zopet.
WeeBay
# 04.11.2018 ob 10:27
Lahko bi spregovorili tudi kakšno besedo na članek, ki je včeraj prišel v medije in sicer da je ena izmed "žrtev" domnevnega spolnega napada Bretta priznala, da je lagala pod prisego LOL. Priznala je da je lagala medtem ko o Fordovi nismo slišali niti besede več od kar je bil Brett potrjen za sodnika. Demokrati v vsem svojem sijaju. Največji hinavci v politični zgodovini. Največji so vražniki ljudstva so MS mediji in demokrati.
WeeBay
# 04.11.2018 ob 10:21
Dajmo se raje posvetiti kako so konservaticem, republikancem in ostalim drugače mislečim kršene pravice svobode govora (bi človek mislil da bo to demokrate/liberalce motilo pa očitno temu ni tako saj ne gre za njihove ljudi). Twitter še naprej briše profile konservaticem medtem ko rasistična avtorica iz New York Timesa še vedno uživa popolno podporo medijev in družbenih omrežij. Zadnjič je neka podivjana znana oseba iz HollyWooda na twiterju zapisala da upa da se Trumpova družina scvre v peklu. Predstavljajte si da bi to recimo napisal nekdo, ki je tnan in podpira republikance. No oseba, ki je to napisala še vedno uživa podporo twiterja. Sramotno.
firbec111
# 04.11.2018 ob 09:52
copcop

Če si zadovoljen, nagradiš vladajoče, če nisi, jih zamenjaš. Glede na odlične gospodarske rezultate, nizko brezposelnost in rast plač, zakaj bi glasovali za demokrate?


in vse to so že imeli pod Obamo. Tako da...
bayernmb
# 04.11.2018 ob 08:46
Res je, da sta dve stranki, res pa je tudi, da kongresniki in senatorji razmišljajo s svojo glavo in ne volijo vedno tako kot reče veliki vodja... tako da kljub večini nimaš zagotovljenih glasov, kar se je pokazalo pri poskusu rušenja obamacare...
pacoman
# 04.11.2018 ob 11:43
Nek indijanec je nekoč lepo dejal: Both wings belong to the same bird.
WeeBay
# 04.11.2018 ob 11:00
KovacevaKobila

Mimogrede, je ljubljeni vodja že kaj ukrenil glede Savdske Arabije? Ali pa še zmeraj - kot ustrežljiv pajac orožarskega lobija in globoke države ter pridni Obamov učenec - prodaja gore orožja islamističnim glavorezcem?

Smešno...zdaj kar od enkrat pa liberalce in demokrate skrbi Savdska Arabija haha. Ne pozabi da je bil orožarski posel sklenjen in dogovorjen pod administracijo Hussein Obame! Ne pozabi tudi to, da bodo lahko demokrati v primeru, da prevzamejo predstavniški dom oziroma senat glede prodaje orožja tudi kaj postorili. Komaj čakam, da bodo demokrati pretrgali in razveljavili Obamovo pogodbo LOOL yea right to bo to! Daj raje se zberi in poizkusi odgovoriti na zgornja vprašanja, ki so povezana na notranjo politiko ZDA o tem konec koncev govori tudi članek. O zunanji politiki pa tem bom podučil v naslednjem članku.

Kot pravi hinavec izkoriščaš temo o Savdski Arabiji za širjenje svoje agende...smešno. Drži se članka in pusti tisto pogodbo, ki jo je sklenil Obama.
WeeBay
# 04.11.2018 ob 12:19
brankobranko

Vse skupaj se začne pri 5:00

President Donald Trump SHOCKS everyone as he reveals his Prison Reform Plan

Prosim ne mi o drogah. Vse kar moraš vedeti o drogah...kdo podpira odprte meje? Kdo podpira odprto Južno mejo preko katere vsako leto karteli uvozijo na 10 tisoče ton drog. Ja prav si ugotovil demokrati! Veš obstaja razlog zakaj demokrati tako močno podpirajo odprto Južno mejo. Ker če bi mejo zaprl in če bi uboz droge v državo Trump zmanjšal bi to čez čas pomenilo tudi manj kriminala v mestih kot so Chicago, Los Angele, Baltimore in tako naprej. Z drugimi besedami demorkati bi končno po 50 letih končno izgubili sedež v teh "demokratičnih" zveznih državah. Morda se ti bo zdelo čudno in morda misliš, da gre samo zato, da je treba migrantom pomagati vendar se zadaj odvija veliko več kot zgolj to. Demokrati se bojijo tega kot hudič križa in to je dejstvo.

Še enkrat demokrati si želijo kriminala v Chicagu! Konec koncev je bil Obama iz Illinoisa to je njegova zvezna država. Človek je odraščal v Chicagu in kljub temu ni storil prav ničesar da bi situacijo izboljšal oziroma kriminal vsaj poskušal ustaviti. Vse kar je Obama naredil je to, da je na položaj Župana mesta Chicago postavil svojega dobrega prijatelja Rahma Emanuela (verjetno enega najbolj pokvarjenih županov v celotni državi). Še enkrat gre za tako imenovano duševno suženjstvo kjer držijo črnce na "plantažah" in jih ne izpustijo oziroma, če se odločiš to plantažo izpustiti te naslednji dan preko medijev pribijejo na križ. Gre za popolnoma isto stvar, kot se je odvijala v 50 in 60 prejšnjega stoletja zgolj v drugačni obliki!
WeeBay
# 04.11.2018 ob 11:14
Več denarja so zbrali demokrati

Tu denar nima neke vidneje vloge predvsem če imaš na strani vse medije in družbena omrežja ter razne filantropiste, ki financirajo razna gibanja. Kot zanimivost, nekaj dni nazaj je Trump objavil svoj oglas za vmesne volitve vendar ga pri CNN niso predvajali saj naj bi bil preveč rasističen. Oglas govori o neki podivjani zgubi, ki je ubil 2 policaja in se dere po sodišču, da bo pobegnil iz zapora in da jih bo pobil še več. Seveda je šlo za nekega MS 13 tolpaša, ki je bil v ZDA najverjetneje ilegalno. Kar želim povedati je to, da denar tu ne igra neke velike vloge (morda 15-20 let nazaj) danes pa bolj kot ne mediji in družbena omrežja ter Silicijska dolina (vse 100% na strani demokratov) vlečejo poteze.

Kaj ti pomaga 300 milijonov, če pa Silicijska dolina izbriše vse twitter profile, ki podpirajo Trumpa. Kaj ti pomagajo oglasi, če pa jih mediji, ki so na strani demokratov ne želijo predvajati. Zadnji odstavek v članku je brezpredmeten.
copcop
# 04.11.2018 ob 09:47
Če si zadovoljen, nagradiš vladajoče, če nisi, jih zamenjaš. Glede na odlične gospodarske rezultate, nizko brezposelnost in rast plač, zakaj bi glasovali za demokrate?
J@st
# 04.11.2018 ob 09:10
braun
# 04.11.2018 ob 09:00
Prijavi neprimerno vsebino
@J@st
Navijanje v politiki je enako kot bi navijal za mamino rižoto proti žgancem.
----------------------
Izražanje lastnega mnenja je moja demokratična pravica, ki je zapisana v ustavi.
Še kaj?
J@st
# 04.11.2018 ob 08:51
Napovedi: Konec prevlade republikancev v kongresu, demokratom večina v predstavniškem domu
---------------------
Moja napoved: Po zmagi demokratov v senatu, bo sprožen postopek impičmenta Trumpu in ZDA bo na pragu državljanske vojne.

Osebno navijam za demokrate in nestrpno čakam uradni izid volitev v kongres....
WeeBay
# 04.11.2018 ob 12:40
brankobranko

Popolnoma si zgrešil poanto mojega posta in hitro spremenil temo, škoda!
WeeBay
# 04.11.2018 ob 12:04
Firbec in kovačeva kobila sta pa jasno kot ponavadi zbežala. To so dejstva!
WeeBay
# 04.11.2018 ob 12:02
Pozabil sem dodati še eno zelo pomembno stvar in sicer da je Bill Clinton (demokrat) takrat podpisal tako imenovani "three strikes law" ki je dobro poznat predvsem v Kaliforniji. S tem je Bill Clinton omogočil masovno zapiranje (predvsem črncev -statistično gledano da ne bo pomote) v zasebne zapore, ki jih je prav Bill Clinton s svojimi prijemi gradiv hitreje kot hiše oziroma je financiral gradnjo zasebnih zaporov. Dodal bi še eno stvar in sicer, da je Hillary Clinton takrat vse to podpirala in črnce celo žalila z super predatorji samo zato, da bi čim bolj napolnili zasebne zapore z črnci. Ampak demokrati se borijo za črnce haha vic stoletja!
Bivši uporabnik
# 04.11.2018 ob 11:59
Pigglet
Dragi moji! A se zavedate, da se o ameriškem predsedniku in zdrahah (okoli in zaradi njega) pišete/mo več kot pa zaradi našega lastnega... saj veste, Boruta.

Trump ima na Slovenijo in EU večji vpliv kot Pahor, Šarec, Merklova itd. Brez Trumpa evropska 'popularna in karizmatična' desnica ne bi imela niti pol toliko glasov kot jih ima.
Zdejkapopi
# 04.11.2018 ob 11:43
Ko kongres prevzamejo zmerni desnicarji pred skrajnimi
KLIPAN
# 04.11.2018 ob 11:05
@WeeBay
Vemo katera država je povzročila največ gorja na BV kar je imelo za posledice tudi begunsko krizo v EU in vemo katera država je trenutno najbolj skrajna islamska država na svetu.
Kako lahko torej nekdo, ki se ima za desničarja, podpira človeka, ki se ima za desničarja tudi sam, vendar je največji prijatelj, zaščitnik, zaveznik, osebni prijatelj in daleč največji prodajalec orožja najbolj skrajno islamski državi na svetu????
Naj mi prosim nekdo od fenov desnice in Trumpa tole razloži, ker te desne politike res ne razumem.
KLIPAN
# 04.11.2018 ob 10:20
@johann
"Tudi tuji mediji, ki niso naklonjeni Trumpu in republikancem priznavajo, da še nikoli ni šlo Američanom bolje kot sedaj."

Tudi Slovencem ne.
Ampak mi smo baje na poti Venezuele, Amerika z skoraj največjim javnim dolgom na svetu, pa je raj. No, pozna se tudi, da je po besedah Trumpa kar miljon delovnih mest v Ameriki odvisnih od izdelave orožja za šeriatske Saudijce.
Sicer pa ni lepše "demokracije" kot je sistem z dvema strankama.
Kot da bi v bivši Jugi imel komuniste in socialiste, evo, pa imaš demokracijo.
Ramus
# 04.11.2018 ob 09:47
Trumpovanju se bliža konec,....
grenadir
# 04.11.2018 ob 09:24
Ko greš in izbiraš med eno desno in drugo še bolj desno stranko... In, ko veš, da sta obe plačani od enih in istih korporacij.... Nato, pa ta sistem imenuješ demokracija, ki ga z orožjem širom sveta ubijaš v glavo neukih plebejcev..... Neprecenljivo....
WeeBay
# 04.11.2018 ob 12:36
A to se potem šteje da je izgubil ali bo še vedno zadržal zmagovalni niz?

Trump še vedno drži 100% niz zmag. Še ni izgubil morebitni poraz v sredo bo šel na račun republikancev. Če bo v sredo kdo izgubil bodo to senatorji in člani predstavniškega doma. Trump pride na vrsto šele leta 2020 (kjer pa bo ponovno zmagal).
WeeBay
# 04.11.2018 ob 12:33
firbec111

Vidiš še enkrat si dokazal da pojma nimaš. Od kdaj je Južna meja odprta...resno? 2 dni nazaj si pa jokal ko je Trump na mejo poslal vojsko haha. Ja res zakaj Trump ni zgradil zidu...ponovno odgovor je v demokratih in to še enkrat več potrjuje moje zgornje zapise. O kakšni večini ti spet sanjaš?

“it remains to be seen” whether Trump can get the wall money he wants, said Rep. Mario Diaz-Balart (R-Fla.), who attended the meeting at the White House on Tuesday.

“Appropriations bills require 60 votes in the Senate,” Diaz-Balart said. “And so that’s gonna be where the big speed bump is, on a lot of things.”


Upam da mi ni treba prevajati. Skratka Trump bi za financiranje zidu potreboval 60 glasov tako ,da ne vem o kakšni večini ti sanjaš. Republikancev je v senatu zgolj 51! Haha se pravi bi potreboval še 9 demokratov, ki pa (jasno) gradnji nasprotujejo saj bi potem vse kar sem zapisal v prejšnjem komentarju držalo in se tudi uresničilo. Sumljivac pojdi nazaj komentirati košarko.
Bivši uporabnik
# 04.11.2018 ob 12:02
the law1
Na drugi strani pa sami nimajo za pokazati uspešnega primera, ki deluje na osnovi njihovih nebuloz.

Nemčija, Švica, Francija, celotna Skandinavija, Avstrija itd itd.
grenadir
# 04.11.2018 ob 11:45
"Proporcionalni strankarski pluralizem, kot ga imamo v Evropi, je veliko boljši.
"...... In en in drugi sistem, sta popolna manipulacija in farsa..... Stvar ni v tem, koga izbiraš... Stvar je v tem, koga dobiš v ponudbo.... Tako, da mi je vse skupaj že precej šmešno, ko še danes v postmoderni družbi, ljudje verjamejo, da lahko nekaj izbirajo ali vplivajo..... Nič ne izbirate in na nič ne vplivate.....
zeus-zengg
# 04.11.2018 ob 11:44
Ključno vprašanje je: bo imela država nadzor nad gospodarstvom, ali gospodarstvo nad državo?
------------
pri njih je res čisto vseeno kdo ,,vlada,, saj v resnici vlada kapital modro porazdeljen na dva politična pola : demokratski in republikanski . Demokracija in svoboda je tam prav za prav rezervirana le za bogataše ...
WeeBay
# 04.11.2018 ob 11:33
Eni so drugačnega mnenja: Republikanska večina tako v predstavniškem domu, kot v senatu...!?

Če demokratom tudi tokrat ne uspe potem mislim, da lahko vsi priznamo da so vsa gibanja in vsa podpora na družabnih omrežjih 100% fake in samo napihovanje. Mislim, če jim pa zdaj ne uspe potem pa res ne vem kdaj jim bo. Pod kontrolo imajo praktično čisto vse. Smešno bi bilo, da bi potem Trumpovi volivci zmagali. Nekaj je objavljati komentarje na twiterju nekaj povsem drugega pa dejansko oddati glas LOL
HOR
# 04.11.2018 ob 11:17
"...Več denarja so zbrali demokrati..."

Naj "demokratično" oziroma denarnokratično zmagajo tisti, ki bodo zbrali več denarja...!?
WeeBay
# 04.11.2018 ob 11:07
Mene predvsem zanima kje je gospa Ford? Kaj za vraga se je zgodilo s to osebo. Še živi? Ali se še vedno trudi spomniti kaj se je zgodilo 41 let nazaj LOL. Če kdo ve morda? Bi prosim, da mi nekdo razloži kje se je zataknilo. Hvala!
firbec111
# 04.11.2018 ob 10:12
projektant

Predstavijo naj razliko med polno sobo z dvanajstimi posteljami naših bolnikov, ker so zamudili doktorji z opredelitvijo bolezni in podobnimi sobami v Ameriki kjer sta po dava ali največ štirje. Potem pa naj hujskajo slovenske državljane.

se strinjam, samo naj predstavijo tudi razliko, da ti za sobo s 20imi plačuješ 1 eur na dan oni 4je pa 1.000 dolarjev na dan
slovenc1
# 04.11.2018 ob 09:13
Kljub vsem slabostim ameriškega političnega sistema me vedno navduši vnema prebivalcev,da odidejo na volišča. Tudi pri nas bi bilo lepo videti vrste pred volišči in takšno zagnanost državljanov,da oddajo svoj glas.
Kazalo