Uredniški izbor
Izrael
Leta 1948 je v Izraelu živelo 650.000 Judov, kar je predstavljalo pet odstotkov vsega judovskega prebivalstva. Danes je izraelskih Judov desetkrat več, okoli 6,8 milijona. 43 odstotkov vseh Judov na svetu danes živi v Izraelu, na drugem mestu so s 34 odstotki ZDA. Foto: Reuters
Izrael
Izrael je svoj 70. rojstni dan proslavil bučno, z ogromnim ognjemetom in zabavami na plažah. Foto: Reuters
Palestinci
Palestinci opozarjajo, da Izrael še naprej nadzira meje, uvoz in izvoz, oskrbo z vodo in elektriko ter gibanje ljudi. Izraelske naselbine, ki so po mednarodnem pravu prepovedane, še naprej nastajajo na palestinski zemlji. "Palestinci na Zahodnem bregu vztrajno trpijo pod izraelsko okupacijo že 50 let. V Izraelu sploh nimajo pravice do glasovanja in drugih demokratičnih pravic ali kakršnega koli načina, s katerimi bi lahko spremenili svoja življenja," je opozorila avstralska senatorka Janet Rice. Foto: Reuters
Naselbine
Izraelske judovske naselbine so po mednarodnem pravu nezakonite, a Izrael se na ta opozorila ne odziva. Foto: Reuters
Izrael
Judje na ulicah Tel Aviva 14. maja leta 1948 slavijo, potem ko je David Ben Gurion z deklaracijo razglasil neodvisnost Izraela. Foto: Reuters
Izgon Palestincev
Arabski prebivalci mesta Ramale so se julija leta 1948 predali izraelskim vojakom. Vojske petih držav, ki se niso strinjale z ustanovitvijo Izraela, so novo državo napadle, a so bile poražene. Foto: Reuters
Izrael
Judovske ženske vadijo pred vstopom v oborožene sile Izraela. Foto: Reuters
Oslo
Jicak Rabin in Jaser Arafat sta leta 1993 podpisala sporazum, ki je nedvomno mejnik v izraelsko-palestinskem vprašanju. Čeprav je sporazum predstavljen kot velik dosežek, pa je vprašanje, ali so po njem Palestinci zaživeli bolje. Foto: Reuters
Izrael
Slovo od ubitega izraelskega premierja Jicaka Rabina na pokopališču Mt. Herzl novembra leta 1995. Foto: Reuters
VIDEO
Jeruzalem – izraelska pre...
VIDEO
Izrael bo kmalu praznoval...
VIDEO
70 let neodvisnosti Izraela
VIDEO
Možnosti za rešitev dveh...
VIDEO
Trump priznal Jeruzalem z...

Dodaj v

Obljubljena dežela, sovražna dežela – 70 let Izraela

14. maja 1948 je bila ustanovljena država Izrael
13. maj 2018 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Izrael postaja svetovna sila, njegova svetloba bo premagala temo sovražnikov. Čez 70 let bomo še močnejši, saj je to, kar smo storili do zdaj, le začetek." To so bile besede Benjamina Netanjahuja ob slovesnostih ob 70. obletnici ustanovitve Izraela.

Država Izrael je nastala 14. maja leta 1948 ali po judovskem koledarju 5. ijarja (lyar) 5708. Zaradi razlik med judovskim in gregorijanskim koledarjem so v Izraelu obletnico ustanovitve s prireditvami, ognjemetom, zabavami, predstavitvijo izraelskih dosežkov in podelitvijo najvišjih državnih odlikovanj zaznamovali že med 18. in 25. aprilom, ta konec tedna pa bodo potekale nove slovesnosti.

Najbolj odmevno bo zagotovo odprtje ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Spomnimo: ameriški predsednik Donald Trump je decembra lani priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela in napovedal selitev veleposlaništva v to mesto, s čimer je odstopil od dolgoletnega mednarodnega dogovora, da je treba status Jeruzalema določiti v okviru mirovnega dogovora o dveh državah med Izraelci in Palestinci. Izrael je odločitev označil za zgodovinsko, Palestinci in večji del mednarodne skupnosti pa so jo obsodili. Usmerjevalne table za novo ameriško veleposlaništvo, napisane v hebrejščini, arabščini in angleščini, so postavili v začetku maja. Veleposlaništvo bo za zdaj nameščeno v zgradbi dosedanjega konzulata, ameriško zunanje ministrstvo pa v prihodnje načrtuje postavitev nove zgradbe. Trumpa v Jeruzalem sicer ne bo.

Zavrtimo čas nazaj in se spomnimo, kako je Izrael sploh nastal. Sionizem, gibanje, ki je imelo za cilj združitev Judov v Palestini, se je prvič javno politično izrazilo v pamfletu "Judovska država" leta 1896, ki ga je napisal novinar in pisatelj Theodor Herzl. Leto dni kasneje je v Baslu v Švici potekal prvi sionistični kongres, kjer so se udeleženci obvezali, da si bodo prizadevali za ustanovitev doma za Jude na ozemlju Palestine. Judje so se takrat že priseljevali na to območje, njihovo število je zaradi antisemitizma in pogroma v Evropi hitro rastlo – leta 1882 jih je bilo 24.000, leta 1895 pa že 47.000. Leta 1917 je Velika Britanija objavila Balfourjevo deklaracijo, v kateri je pozvala k "oblikovanju doma za Jude v Palestini". Novembra leta 1947 so Združeni narodi sprejeli načrt za razdelitev Palestine na dve državi, judovsko in arabsko, sveto mesto Jeruzalem pa bi bilo pod mednarodnim nadzorom. Ta načrt so arabski voditelji zavrnili.

Razglasitev nekaj ur po koncu britanskega mandata nad Palestino
Nekaj mesecev kasneje so bili judovski voditelji povabljeni na srečanje v muzej v Tel Avivu, piše AFP. Tam, natančneje 14. maja 1948, je bodoči prvi izraelski premier David Ben Gurion pred 200-glavim občinstvom presenetljivo razglasil ustanovitev države Izrael. Deklaracijo je prebral le nekaj ur po izteku britanskega mandata nad Palestino. "Naši ljudje niso izgubili vere, da bodo v letih, ko so živeli razpršeno, našli svojo zemljo. Upali so in molili, da bodo znova lahko uživali v politični svobodi," je dejal Ben Gurion. Ustanovitev Izraela je temeljila na odločitvi Združenih narodov iz leta 1947 o delitvi Palestine na dve državi: judovsko in arabsko.

Izraelski diplomat Michael Shiloh je bil takrat, ko je Ben Gurion razglasil neodvisno judovsko državo, star 14 let. V pogovoru za portal Bloomberg se spominja evforije in vzhičenosti, ki je prevevala Jude ob tistem dogodku: "Državo smo dobili le tri leta po koncu holokavsta. Koncentracijsko taborišče Auschwitz je delovalo še aprila leta 1945. Spominjam se skupinske navdušenosti nad tem, da nam je uspelo, da smo znova varni in da imamo svojo državo."

Kontroverzna ideja, da je Judom to zemljo podaril Bog, ima biblijske korenine, holokavst pa je še prispeval k takratnemu mišljenju, da je pravično Judom dati svojo državo. Za Jude, žrtve holokavsta, je Izrael po koncu druge svetovne vojne pomenil možnost preživetja. Od devetih milijonov Judov, ki so v Evropi živeli pred drugo svetovno vojno, so jih šest milijonov umorili nacisti. V prvih letih po ustanovitvi Izraela je v tej državi svojo novo domovino našlo okoli 600.000 preživelih žrtev holokavsta. Do konca 50. let preteklega stoletja se je njihovo število povzpelo na 800.000, kar je bila takrat približno polovica judovskega prebivalstva. Po razpadu Sovjetske zveze je v 90. letih minulega stoletja Izrael doživel drugi veliki val priseljevanja.

Kar je za Jude srečen dan, je za Palestince katastrofa
A ni vse samo lepo, daleč od tega. Medtem ko Izraelci 14. maja praznujejo dan neodvisnosti, pa je za Palestince dan, ko je nastala izraelska država, to, čemur sami pravijo nakba (katastrofa). Palestinci svoj dan katastrofe oznamujejo 15. maja, dan po razglasitvi izraelske države. Zaradi razlik v koledarjih ta dan sovpade z judovskim koledarjem samo vsakih 19 let.

Na dan katastrofe se Palestinci namreč spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo ter sosednje države. Še danes so v bližnjih državah, kot je Libanon, potisnjeni na rob družbe in so skorajda brez možnosti za integracijo. Skupaj s potomci se je število beguncev po navedbah Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) do danes povzpelo na pet milijonov, piše STA. Danes v Izraelu živi le manjši del Palestincev.

Rojstvo države Izrael je bilo tako tudi začetek izraelsko-palestinskega konflikta, ki kljub mnogim poskusom tudi 70 let kasneje ostaja nerazrešen. Palestinci opozarjajo na pravico do vrnitve svojih ljudi, ki so v času ustanovitve Izraela morali zbežati iz države, na desetletje dolgo zaporo Gaze in na že več kot 50 let trajajočo vojaško okupacijo palestinskih ozemelj.

Dan po razglasitvi neodvisnosti že spopadi
Le dobrih deset minut po razglasitvi države Izrael leta 1948 je sledilo prvo priznanje. Izrael so kot državo uradno priznale ZDA, sledili pa so Iran, Gvatemala, Islandija, Nikaragva, Romunija in Urugvaj. Takratna Sovjetska zveza je Izrael priznala 17. maja 1948. Sledile so ji Poljska, takratni Češkoslovaška in Jugoslavija, Irska in Južnoafriška republika.

Že dan po razglasitvi, 15. maja, so Egipt, Jordanija, Libanon, Sirija in Irak napadli novonastalo državo. "Vojna za neodvisnost" se je končala januarja naslednje leto s premirjem – in s porazom arabskih držav. Izrael pa je utrdil samostojnost in svoje ozemlje povečal skoraj za 50 odstotkov v primerjavi z načrtom o delitvi – s 14.000 kvadratnih kilometrov, kot so jih predvideli ZN, na 21.000.

Leta 1967 Izrael zasedel Jeruzalem, območje Gaze, Golansko planoto in Sinajski polotok
Daljnosežne posledice je med drugim imela šestdnevna vojna leta 1967 med Izraelom na eni ter Egiptom, Jordanijo in Sirijo na drugi strani. Izrael je takrat presenetil sosede in zasedel celoten Jeruzalem, območje Gaze, Golansko planoto in Sinajski polotok. Posledice te vojne je v svetovni politiki čutiti še danes, saj je zmaga pripeljala k okupaciji ozemelj, s tem pa je izbruhnilo še več nesoglasij in spopadov. Tako Palestinci kot večji del svetovne skupnosti zahtevajo umik Izraela v okvir meja pred letom 1967 in rešitev bližnjevzhodnega konflikta z ustanovitvijo dveh držav – Izraela in Palestine, a so bližnjevzhodna mirovna pogajanja že dlje časa v slepi ulici. Status Jeruzalema, ki ima zaradi svojih svetih krajev poseben pomen tako za muslimane kot kristjane in Jude, je že dlje časa ena ključnih točk zastalih bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov.

Izrael še naprej vodi tudi sporno politiko gradnje judovskih naselij na zasedenih palestinskih ozemljih, zato palestinske oblasti Izrael ves čas obtožujejo, da želi palestinsko državo, če/ko bo do nje prišlo, narediti nevzdržno za življenje. Zaradi gradnje in širitve naselij se je Izrael znašel tudi pod plazom kritik mednarodne skupnosti, a to grajo kratko malo ignorira. Trdi, da da so nove naselbine zakonite in nujno potrebne za zagotovitev varnosti.

Odstop Golde Meir po jomkipurski vojni
Leta 1973 je sledila nova vojna, ki je poznana pod različnimi imeni – jomkipurska, ramazanska, arabsko-izraelska oziroma oktobrska vojna. Koalicija arabskih držav pod vodstvom Egipta in Sirije je 6. oktobra napadla Sinaj in Golansko planoto, torej območja, ki so bila pod nadzorom Izraela od njegove okupacije v šestdnevni vojni leta 1967. Vojna se je začela z nepričakovanim napadom na položaje izraelske vojske prav na jom kipur, ki velja za najsvetejši dan v judaizmu, tistega leta pa se je prekril tudi z muslimanskim svetim mesecem ramazanom.

Egiptovska vojska je uspešno prečkala Sueški prekop, a po treh dneh je izraelska vojska njihovo ofenzivo ustavila. Prav tako je uspela ustaviti sirske napade na Golanski planoti, še več, sprožila je protiofenzivo, s katero je vstopila globoko na sirsko ozemlje. 25. oktobra so strani podpisale premirje. Po sporazumu v Camp Davidu leta 1978 je Sinajski polotok znova pripadel Egiptu. Štiri mesece po koncu vojne so se v Izraelu začeli protivladni protesti, ki so aprila leta 1974 pripeljali do odstopa izraelske premierke Golde Meir. Meirjeva, četrta premierka Izraela in prva ženska na tem položaju, je bila na tem položaju pet let, prijel pa se je je vzdevek "železna lady izraelske politike".

Pod pokroviteljstvom Clintoma mirovni sporazum v Oslu
Pozimi leta 1987 so se zaradi izraelske okupacije začeli veliki protesti Palestincev. Nemiri so se iz Gaze razširili v Vzhodni Jeruzalem in na Zahodni breg, kar imenujemo prva intifada – upor Palestincev. Nemiri so leta 1993 pripeljali do sporazuma v Oslu, ki je bil prvi dogovor med izraelsko vlado in Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO), predstavniškim telesom Palestincev. S posredništvom takratnega ameriškega predsednika Billa Clintona sta za isto mizo sedla izraelski premier Jicak Rabin in vodja PLO-ja Jaser Arafat, ki sta v sporazumu medsebojno priznala Izrael oziroma PLO. Upanje za končno rešitev sporov je bilo takrat veliko, a se je podrlo kot hišica iz kart dve leti kasneje, natančneje, 4. novembra leta 1995, ko je skrajnodesničarski judovski fanatik izvedel atentat na Rabina, ko je ta zapuščal mirovni shod v Tel Avivu.

V času nasilja in spopadov druge intifade leta 2002 je Izrael začel gradnjo 107 kilometrov dolgega zidu, ki je skupek žičnate ograje z ostrimi rezili, betonskega zidu in stražnih stolpov, ki ves čas nadzorujejo dogajanje na obeh straneh meje – na izraelskem ozemlju in na palestinskih območjih na Zahodnem bregu. Zid je omejil nasilje, nikakor pa ni rešil političnih bitk. Poleg tega se zid skozi leta daljša in daljša – Izrael napoveduje, da bo njegova končna dolžina 700 kilometrov.

"Močni, enotni, razviti, vojaško opremljeni, a ..."
"Dan neodvisnosti Izraela je zame kot vsak drug dan – stalni opomnik na to, česa nimam in kar bi lahko imel,"
je okroglo obletnico Izraela za Deutsche Welle komentiral 28-letni Palestinec Ahmed, ki si želi z dekletom oditi v Nemčijo, čemur pa starši nasprotujejo: "Ne le zato, ker bi bili ločeni, ampak tudi zato, ker starša nočeta, da Palestinci to zemljo prepuščamo Judom."

Po drugi strani Izraelci ne skrivajo veselja nad jubilejem: "Imamo veliko razlogov za zadovoljstvo. Smo močni, enotni, naša visokotehnološka industrija cveti, vojska pa je izredno močna. Uspelo nam je kljub vsem nasprotovanjem ... in kdor ima težave z nami, je vabljen, naj nas izzove," je dejala učiteljica Miri Hajbi. Njene misli je z drugimi besedami na slovesnostih povedal tudi izraelski premier Netanjahu, ki je napovedal, da se bo moč Izraela v prihodnjih letih in desetletjih le še krepila.

A tudi med Izraelci je veliko takih, ki opozarjajo, naj se država in njeno vodstvo ne trka preveč po prsih in nima tako visokoletečih ciljev. "Če ne bomo našli načina, da si to zemljo delimo s Palestinci, ne le da ne bomo postali močnejši, sploh nas več ne bo! Mi praznujemo dan neodvisnosti, oni imajo ta dan za katastrofo. Moramo se truditi razumeti to kompleksnost odnosov," je dejal 32-letni socialni delavec Niv Daga.

Najhujši sovražnik Izraela danes – sam Izrael?
70. obletnica države je primeren čas tudi za premislek o tem, kam država in njeni prebivalci gredo in kakšni so njihovi cilji v prihodnosti. Ob tem nekateri pomembni člani izraelske družbe opozarjajo, da ima Izrael po 70 letih, ko je uspel razviti visokotehnološko gospodarstvo, odlično izurjeno in opremljeno vojsko ter se ograditi od sosedov, novega sovražnika samega sebe. Po poročanju portala The Economist se v Izraelu namreč odvija boj med dvema strujama tisto, ki želi Izrael utemeljiti na judovskih verskih vrednotah, in tisto, ki opozarja, da bi s tem ogrozili prihodnost države.

Desničarska vlada premierja Benjamina Netanjahuja je namreč v zadnjem času predstavila več zakonov, s katerimi želi utrditi izraelsko judovsko identiteto. Tako so parlamentu v sprejetje predlagali zakon, ki Izrael definira kot nacionalno državo Judov, v kateri je uradni jezik hebrejski, "združeni Jeruzalem" pa je njena prestolnica. Ob tem je kulturno ministrstvo nehalo financirati ustanove, ki jih dojema kot "nelojalne" Izraelu, vladi pa je uspelo tudi omejiti moč vrhovnega sodišča, saj so jo razjezile nekatere nedavne razsodbe, kot je odločitev, da morajo Izraelci izprazniti naselbine na zasedenem Zahodnem bregu in ustaviti načrt o izgonu afriških prebežnikov. Nasprotniki te politike opozarjajo, da gre za populistične poteze, ki vodijo k manj demokratični družbi, v odnosu do Palestincev pa celo k apartheidu.

"Vse več Izraelcev ima občutek, da morajo izbirati med 'judovskim' in 'demokratičnim'," je dejal profesor na univerzi Bar Ilan, Yedidia Stern, in dejal, da so prvih 40 let obstoja Izraela v državi prevladovali sekularni Judje evropskega izvora, pri katerih so prevladovale socialne demokratične vrednote. Nato pa so prevladale druge skupine, kot so Judje, ki so se preselili iz arabskih držav, verski nacionalisti in ultraortodoksni Judje. Politično dejavnejši so postali tudi arabski Judje, ki predstavljajo okoli 17,5 odstotka izmed dobrih osem milijonov prebivalcev Izraela, in simpatizirajo s Palestinci.

V središču razprav pa ostaja izraelsko-palestinski konflikt. Vse več desničarskih politikov odkrito nasprotuje rešitvi dveh držav in javno govorijo o priključitvi večine Zahodnega brega, zato z drugače misleče strani družbe prihajajo opozorila, da bi to lahko vodilo k rasnemu razlikovanju, saj v tem primeru Palestinci ne bi imeli enakih pravic kot Judje.

"Izrael je bil ustanovljen zato, da bi Judje, ki se do takrat nikjer po svetu niso počutili zaželene, končno dobili svoj dom. A danes, 70 let kasneje, je Izrael postal trdnjava, ni pa še postal dom," je dogajanje nedavno komentiral eden najbolj znanih izraelskih pisateljev David Grossman in dodal, da se je skozi leta okupacije v Izraelu že pojavila "apartheidska resničnost".

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 13.05.2018 ob 06:36
Edina država ki odkrito in brez sramu krši človekove pravice in pobija sosedom otroke in žene, hkrati pa ustrahuje celoten BV z jedrskim in kemijskim orožjem.
Kdaj bo EU Izraelu izrekla embargo in izgnala veleposlanike iz svojih članic?
Ehehe
# 13.05.2018 ob 06:25
edina drzava na svetu v katero si ne zelim vstopit
zapravico
# 13.05.2018 ob 06:49
Drugo leto bo tam “evrovizija“,ker izrael sploh ne spada pod evropo.Pa kaj je zdaj to,a so že vsi prf
Krtomir
# 13.05.2018 ob 06:54
Če si nalijemo čistega vina. Izrael je bilvečkrat obsojen za še aktualne kršitve Ženevske konvencije, tudi zaradi vojnih zločinov. Poleg tega, precej očitno sistematično krši mednarodno pravo.

Nekje je treba potegnit mejo s kom se človek druži in koga podpira. Ne glede na morebitno sicerjšnjo simpatičnost Izraela ali karkoli drugega. Peka vola z vojnim zločincem pripelje samo do še večjega genocida in dejstvo, da smo tokrat od teh zločinov malo bolj oddaljeni, ne bi smelo igrati vloge.
Homer.
# 13.05.2018 ob 08:06
@vremenko
Obrnimo trditev malo drugače:
Izrael je samooklicana država, ki zaseda tuja ozemlja, ki jo vodijo ultra desničarji in ne priznava Palestincem pravico do obstoja. Logično da se morajo Palestinci braniti.
Ob tem dodajmo, da je to država, ki ne spoštuje resolucije ZN in za to nikoli ni bila sankcionirana.
Je država ki ima atomsko orožje in glede tega nihče ni protestiral, kaj šele da bi bil uveden kakšen embargo, imel blokirane račune v tujini, ali celo zaplenjeno premoženje
zapravico
# 13.05.2018 ob 07:28
Židje so taglavni v ameriki pri financah,kar jim ni uspelo v evropi,so dosegli tam.Zaradi njih se marsikaj dela narobe-vojne pa to
dvainštirideset
# 13.05.2018 ob 07:27
Hvala, ne
Bivši uporabnik
# 13.05.2018 ob 07:40
@zapravico

Drugo leto bo tam “evrovizija“,ker izrael sploh ne spada pod evropo. Pa kaj je zdaj to,a so že vsi prf


če imaš v lasti tiskarno dolarjev je vse mogoče.
SamoRes
# 13.05.2018 ob 08:24
Židov na tem območju ni bilo niti 10%, potem pa so z masovnimi migracijami zasedli področje Palestine in začeli s terorizmom izsiljevati svojo državo. Danes okupirajo še preostala ozemlja, svet pa to tolerira. To se nam bo še maščevslo, vedno se.
Flegica
# 13.05.2018 ob 08:35
Vremenko-Izrael je od začetka teroristična država ki temelji na verskem fundamentalizmu!!! Po tem takem ker sem bil krščen imam sveto pravico do ozemlja v Izraelu?!? Ko se vero vključi v pogovor o politiki je konec trezne debate saj težko argumentiraš proti pravljicam...in Izrael ne bo nikoli sekularna država kar pomeni da imajo za družbo države tipa Savdska Arabija (obe sta po mojem skromnem mnenju os zla skupaj z Zda) . Pa upam da to bere Nsa-p.s. imamo tudi v družini izraelskega juda in maročana-na srečo ni ne en ne drugi ravno veren tako da je mir med družinskimi slavji...
jokl
# 13.05.2018 ob 09:39
V članku tudi manjka nekaj pomembnih dogodkov pred 1948. Namreč to, da so Britanci Arabcem obljubili pomoč in samostojnost, če jim pomagajo pri premagovanju Ottomanskega imperija. Potem pa so jih na suho nategnili, tudi zaradi judovskega terorizma... Kakorkoli, jaz na palestinski/arabski boj gledam kot na našo OF, ki se še ni končala, ker pač nima zadostne mednarodne podpore. Dokler se ZDA ne izvijejo iz judovskega primeža, ne bo miru. Prej svetovna vojna. Kaj je vzrok, da ZDA že vsaj od 70ih let delajo štalo na BV? Grem stavit, da ne nafta, ampak veliki Izrael... Ampak jaz sem še vedno prepričan, da bo jude premagala njihova lastna pogoltnost, začenši z ZDA.
Bivši uporabnik
# 13.05.2018 ob 08:44
ZDA in Izrael sta vir vsega zla.
hefe
# 13.05.2018 ob 08:33
Parodija od države, v kateri potomci zatiranih povzročajo drugačnim od sebe podobno kot so doživljali njihovi straši/stari starši.
hefe
# 13.05.2018 ob 08:41
Zgodba kako je Izrael nastajal je skoraj tako na glavo obrnjena kot je ideja o pravični družbi v Izraelu. Vse skupaj se je že začelo s terorizmom, samo ne s strani Palestincev.
SamoRes
# 13.05.2018 ob 08:21
Proti vsaki drugi državi bi zaradi pobijanja civilistov že leteli bombniki.
Pri nas politiki proti tej zločinski državi niti sankcij ne uvedejo.
Letos glasujem za Levico, bodo vsaj priznali Palestino. Ostale stranke mižijo glede genocida nad Palestinci in se uklanjajo ZDA
KdoJeDarthVader
# 13.05.2018 ob 08:15
Sionisti želijo imeti židovsko državo že od samega začetka, brez arabskega prebivalstva. V realnosti pa imajo že sami med seboj težave, ker so tam priseljeni židje različnega porekla in odstopajo od sionističnih ciljev in njihove definicije žida.
KdoJeDarthVader
# 13.05.2018 ob 09:12
@hefe
Zgodba kako je Izrael nastajal je skoraj tako na glavo obrnjena kot je ideja o pravični družbi v Izraelu. Vse skupaj se je že začelo s terorizmom, samo ne s strani Palestincev.

Zelo malo ljudi ve, da sta bila v prvi izraelski vladi dva ministra v bistvu terorista. O tem se ne piše, ne govori ...
QUENDI
# 13.05.2018 ob 09:41
....politika Britanskega imperija s priveski je zapustila precej kukavičjih jajc........da se lahko še danes vmešavajo..........medtem pa seveda podtikajo jajca še naprej........
cycoII
# 13.05.2018 ob 09:38
Begunci in emigranti so se namnožili na arabskem ozemlju pod britansko vlado. Arabcev niso vprašali nič, sionizem je imel veliko podpore v angleškem parlamentu. Izrael se je po 2. vojni ozemeljsko širil po zaslugi vojaške zasedbe območij ( koliko takih držav poznate?). Tehnično gledano so okupatorji.
Krtomir
# 13.05.2018 ob 08:55
@vremenko

Tvoji komentarji poskušajo opravičit vojne zločine Izraela... V tem se razlikuješ od tistih, ki cenimo civilizacijske vrednote in te so, da nobena dejanja Palesticnev, še posebej pa ne dejanja posameznikov in ne dejanja države NE morejo opravičiti vojnih zločinov Izraela. Če se s tem ne strinjaš z normami civilizacije nimaš nič skupnega.
izo
# 13.05.2018 ob 08:30
Ma brez veze,bom brisan,pa še mosad bi začel vohunt za mano

ne se sekirat, si tako ali drugače že prisluškovan. mogoče ne direkt iz mosada, ni pa niti tako daleč..
cepc
# 13.05.2018 ob 08:25
Ma brez veze,bom brisan,pa še mosad bi začel vohunt za mano
Kiklop
# 13.05.2018 ob 09:32
Na tem portalu pa je tudi nekaj zelo pravičnih borcev za pravice Izraela, kot je videti. Bravo, bravo, pohvalno!
Pridni fantje. Dal bi vas v Gazi za nekaj mesecev, kjer pravični Izrael komaj dovoli, da se hišam občasno s kamionom pripelje nekaj pitne vode, medtem, ko imajo v naselbinah lepo bazene itd.
Res mislim, da bi se morali nekateri branilci pravic Izraela malo bolj potruditi, saj ta Palestinska zalega... no bolje bi bilo, da je sploh ne bi bilo, a ne? No morda pa enkrat Izraelci le spravijo skupaj toliko poguma in se spomnijo, kako se to dela, da najdejo dokončno rešitev za to vprašanje, slečejo rokavice in jih speštajo. Potem bo na BV zavlaval večni mir, že že ne vlada kar zdaj.
zapravico
# 13.05.2018 ob 06:46
Med tema državama je lahko mir le,če ena premaga drugo,to pa ne bo nikoli
WeeBay
# 13.05.2018 ob 10:22
Še moje mnenje glede Evrovizije:

To da bo zmagal Izrael se je vedelo že pred začetkom. Vsi ki spremljate trenutno dogajanje na Bližnjem vzhodu veste, da je potrebno Izrael prikazati v kar se da lepi luči medtem ko pravi Izrael pobija nedolžne ljudi v Palestini in Siriji. Pravijo da glasbo in politiko ni dobro mešati skupaj vendar je v tem primeru to enostavno potrebno izpostaviti. Verjemite, če je lahko Izrael ugrabil ameriško zunanjo politiko potem je ena Evrovizija mala malica. Ta izraelski "slon" si ni zaslužil zmage, če vse skupaj ocenjujem zgolj iz glasbene zornega kota. Kar nekaj držav je bilo boljših vendar ker Izrael kontrolira praktično vse in ker živimo v času ogromnih napetosti na Bližnjem vzhodu je bila zmaga Izraela nuja. Toliko iz moje strani. STAY WOKE.
1upanje
# 13.05.2018 ob 09:46
Izrael je okupator Palestine !!! Mednarodna skupost pa je to "požegnala" !!! fej!
džeko
# 13.05.2018 ob 09:43
Na bruhanje ti gre.......pa takšna Evropa.....
RYAN
# 13.05.2018 ob 09:38
so dokazal da je izrael na polno oboroževal teroriste (islamsko državo) pa saj to smo že vedel

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2018/05/12/sada-je-sve-puno-jasnije-izraelsko-oruzje-pronadeno/

iran pa je rakete vrnil izraelu

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2018/05/12/bliski-istok-ponovo-pred-ratom/
Bivši uporabnik
# 13.05.2018 ob 11:02
Vedno, ko se spomnim, da veljajo za "izbrano ljudstvo", se vprašam: "izbrano za kaj?".
mile
# 13.05.2018 ob 18:24
Rojstvo izraelske države ne korenini samo v holokavstu, pač pa tudi antisemitizmu, ki se pojavlja od srednjega veka dalje. Jude razumem, da si želijo svojo državo, češ da se drugje ne počutijo varne, ampak za to, kar počnejo Palestincem, pa ni prav nobenega opravičila in je vredno vse obsodbe.
carlos roberto
# 13.05.2018 ob 10:58
Izrael vse to počne ker dobro ve da ima potuho Zda .Predvsem zato ker je tam zelo močan židovski lobi.Vedno kadar zaseda varnostni svet da bi s kakšnimi ukrepi kaznoval njihovo početje vetom vmes posežejo Zda.Največ sranja na svetu so naredile prav Zda.Svet bi bil dosti lepši brez njih in židov
Kiklop
# 13.05.2018 ob 10:28
@ciracara,

Kiklop
Ta tvoj nacizem ne bo uspel!


Čiračara, ane, kako hitri je nekdo kot si ti sposoben nekomu nalepiti nalepko nacizem?
Veš, to so počeli prav nacisti sami, v tem ste si ti in tvoji z njimi kar precej podobni.
Metoda, da nekoga, ki ne misli tako kot ti sam, imenuješ nacista, ali njegovo mnenje nacizem, je do konca nacistično. Ampak ne, a ne, moj post je nacističen, tvoj pa pošten ne?
To je tisto kar onemogoča vsak dialog med "izbranimi" in "neizbranimi".
LP
aparat-čik
# 13.05.2018 ob 10:24
@robespierre

Me izraelskim prebivalstvom je delež ateistov čez 70%... Samo v nekaterih evropskih državah je še višji.

kar se tiče čakanja mesije, je to kolektivni šport skoraj vseh ljudstev v tistih krajih. To izhaja in njihovih začetkov (celotev BV z Egiptom), kjer se je mesto razvijalo okoli templja posvečenega kakemu božanstvu. Za razliko od grkov in rimljanov, kjer je bil središče razvoja družbe in mesta trg ali kraljeva palača. Templji bogovom pa pogosto izven mesta na "svetih krajih"...
izo
# 13.05.2018 ob 08:29
Kdaj bo EU Izraelu izrekla embargo in izgnala veleposlanike iz svojih članic?

približna takrat, ko bo slovenija priznala palestino..
HOR
# 13.05.2018 ob 15:48
@ciracara
# 13.05.2018 ob 09:11
"...To da se eurovizija seli v Izrael je tudi dokaz, da eurovizija želi kvalitetnejšo glasbo..."


..
Hahaha.. .-Črni humor...
Židje so sicer znani tudi po dobrem specifičnem humorju....
zzob
# 13.05.2018 ob 11:31
Dan po nastopu Resolucije ZN leta 1948, dan po koncu "arbitraze" so Palestinci s svojimi arabskimi prijatelji, namesto, da bi sprejeli dejstvo in zaživeli v slogi, NAPADLI Izrael. In vojno izgubili.

Hja, bi rad videl, kako složno bi ti reagiral, če bi se nekdo naselil v tvojo bajto in zasedel dve tretjini sob z izgovorom, da so na tem mestu pred par stoletji živeli njegovi predniki. Dvomim, da bi ti mirno sprejel to dejstvo in zaživel z njim v slogi.
zeuss-zeng
# 13.05.2018 ob 11:23
Knez Miru
Edina država na svetu, ki ve kako se upreti đihadu.
-----
kako to ve - če pa podpira ISIL saj so oni edini ki se borijo z roko v roki z njimi in ameri proti drugim arabcem . Misliš da jih bodo po zmagi kar postavili v vrsto in požidili ....
zeuss-zeng
# 13.05.2018 ob 11:08
NoriGoban
Pac zmagala je pesem s propagandnim sporocilom! Pa tudi ce bi jo pela debela Svedinja!
---------------
torej agresivna propaganda na raznih fejs bukih itd. nima s tem nobene veze . Zmagala je najslabša pesem v zgodovini Eurovizije - mi pa kakor da nič ni in se ,,vzvišeno ,, sprenevedamo in slepimo da je to pač prav . Moja teza da je večina zahodnega sveta že napol zmešanega in da mu glave služijo le še kot ,,okras ,, nedelujočih možganov pač ni daleč od resnice ....
Raiden
# 13.05.2018 ob 11:03
Država, ki se gre v 21 stoletju dnevno zemljo krast, gradi nelegalna naselja, pobija neoborožene civiliste, oborožuje in zdravi islamske skrajneže, ki ropajo, pobijajo in posiljujejo po Siriji si zasluži največji prezir vseh civiliziranih ljudi. Verski fanatizem nima več mesta na tem svetu...upam da se kmalu opečejo in dobijo po pi... od Perzijcev...
WeeBay
# 13.05.2018 ob 13:49
apollo11

Primerjati Izrael z ostalimi državami češ "kar so oni naredili v 70 letih iz svoje države, to je enostavno čudež. Poglejte malo države okoli Izraela, kakšne so in kako izgledajo" je nepošteno oziroma če grem še korak dlje žaljivo. Kako lahko ostale države sploh normalno razvijajo, ko pa so že desetletja pod pritiskom ZDA. ZDA te države bombardira že leta in leta. Slej ko prej se ljudem "strga" saj živeti vsaj dan pred strahom in negotovostjo da te lahko zadane bomba brezpilotnega letala verjetno ni lahko oziroma čez čas to na človeku pusti posledice. Ti primerjaš Israel (ki nikoli ni bil resno napaden) z državami ki so izgubile na milijone ljudi. Da o škodi (infrastruktura itd) ne izgubljam besed. Za obnovo večjih mest je potrebnih na stotine milijard dolarjev. Seveda ne smemo pozabiti tudi raznih sankcij, ki jih ZDA neprestano nabijajo na države ki se tebi zdijo katastrofalne. Če bi bile na Izrael postavljene enake sankcije kot na Iran bi ti zdajle malo drugače piskal.

Najlepši primer je verjetno prav Libija. Libija je bila na dobri poti in imela ogromno potenciala za lep razvoj. To vse seveda pred napadom NATA in ZDA kjer so potem Libijo popolnoma uničili in razbili tako, da zdaj tam državo vodi ISIS poleg tega pa naj bi se odvijal tudi trgovina s sužnji. Torej ponovno...če bi to doživel Izrael bi ti danes drugače piskal.

Izrael je edini na tem območju zgradil sodobno liberalno družbo z delujočo demokracijo, kjer veljajo človekove pravic in vladavina prava, svoboda veroizpovedi, geji imajo svoje pravice in so priznani, itd

Res? Si ti na glavo padu? O kakšni demokraciji ti govoriš? O kakšnih človekovih pravicah ti nabijaš? Očitno nisi na tekočem kajti vsak dan lahko prebiraš kako Izraelska vojska pobija nedolžne Palestince in kako ostrostrelci merijo v okončine nedolžnih otrok kjer potem ostane brez nog in rok. O kakšni demokraciji ti govoriš? Okupacija Sirije je zate delujoča demokracija? Skratka o tem bi se dalo pisati dneve saj izraelska hinavščina ne pozna meja. Tvoja primerjava je smešna.
HOR
# 13.05.2018 ob 16:06
In mnogi ne ločijo ali ne želijo ločiti med kritiziranjem politike cionizma in politike ter izvajanjem države Izrael in antižidovstom samim po sebi imenovanim tudi antisemitizem...
HOR
# 13.05.2018 ob 14:56
@cairns
# 13.05.2018 ob 13:53
"...Laž.
Večina palestinskih arabcev je odšla sama,ker niso hoteli imeti nič z židovsko državo..."


...
Laž...
Potvarjaš zgodovino ali pa je ne poznaš. Večina Palestincev je v spopadih okrog razglasitve Izraela pobegnila pred nasiljem in pobijanjem s strani cionističnih milic ( nasilje je sicer bilo tudi obojestransko). Pobeg so smatrali za začasen vendar jim Izrael še do danes ne dovoli vrnitve na njihovo lastnino - zemljo in domove, ki si jo je protizakonito prilastil in tam naselil judovske priseljenc iz tujine ( podobno kakor so se nemci naseljevali in zasegali judovsko lastnino v 2. sv vojni...).
Židovski militanti pa so tam izvajale teroristične akcije v katerih so umirali palestinski arabci ( in tudi židje) še pod britansko upravo, židovsko priseljevanje , ki je bilo v veliki meri tudi ilegalno pa je sprožilo vojno s tam živečimi prebivalci Palestine.
Židi so 1939 tudi zavrnili britanski Beli dokument (White Paper), ki j predvideval ustanovitev skupne židovske-arabske države Palestine, tudi z napadi na arabske civiliste...
Deir Yassin masaker
King David Hotel
[url="https://en.wikipedia.org/wiki/Whit
e_Paper_of_1939"]White Paper 1939
[/url]
lemur
# 13.05.2018 ob 14:10
bil sem tam.edina ki je primerljiva z evropskimi od cele afrike,odkar jar propada.

Izrael - dragulj Afrike! Šalo na stran - nekoč so jih res hoteli preseliti na Madagaskar oz. Ugando...

Laž. Večina palestinskih arabcev je odšla sama,ker niso hoteli imeti nič z židovsko državo.

Hm, le zakaj niso hoteli živeti v tem novonastalem demokratičnem raju? Terorizem, vojna, razlastitve?
HOR
# 13.05.2018 ob 12:53
Knez Miru
# 13.05.2018 ob 11:13
"...Edina država na svetu, ki ve kako se upreti đihadu..."


...Ena izmed tistih držav na svetu, ki jih džihad ne napada (razen po pomoti, pa še potem se opraviči)...
klik...
GorskiVodnik
# 13.05.2018 ob 12:13
Izraelec Michael Shiloh, profesor medijske prakse na Newyorški univerzi v Abu Dabiju, je bil takrat, ko je Ben Gurion razglasil neodvisno judovsko državo, star 14 let. V pogovoru za portal Bloomberg se spominja evforije in vzhičenosti, ki je prevevala Jude ob tistem dogodku: "Državo smo dobili le tri leta po koncu holokavsta. Koncentracijsko taborišče Auschwitz je delovalo še aprila leta 1945. Spominjam se skupinske navdušenosti nad tem, da nam je uspelo, da smo znova varni in da imamo svojo državo."

Meni je zanimivo, da profesor ne pozna tragične zgodovine lastnega naroda, ampak jo pa zna izkoriščati za propagando. Auschwitz leži daleč na poljskem teritoriju, rdečearmejci pa so ga osvobodili januarja 1945. Osnovno poznavanje zgodovine WW II in logika ti pove, da ni mogel delovati v aprilu ! Vir:
https://en.wikipedia.org/wiki/Auschwitz_concentration_camp
Tenochtitlan
# 13.05.2018 ob 11:02
@Bonsaj Potrebno je živet na pravi strani Izraela. Saudska Arabija in Iran sta versko fanatični državi, vsaka na svojo stran, kjer ti odklenka, če se ne držiš njihovih pravil. Izrael je enak samo da priznava samo Jude, če si Palestinec te je uradno dovoljeno ubit brez razloga in kasnejših posledic. Se strinjam, da je celoten BV v ku*** ampak Izrael je država ekstremnega nacionalizma, kar se v Evropi in Ameriki tako rado obsoja, Izrael pa se zalaga z orožjem in financami za razvoj jedrskega orožja.
copcop
# 13.05.2018 ob 09:59
Naj so nam všeč ali ne, priznati je treba, da obvladajo, saj bodo ne glede na vse prepreke, upiranja sosedov in sedanjih prebivalcev, sčasoma pregnali Arabce, zasedli celotno Palestino in jo poselili z Judi.

Spretno izkoriščajo in dodatno podžigajo notranje spore med Arabci (suniti vs. šiiti) z namenom njihove oslabitve in razdelitve, da lahko kos za kosom priključujejo zasedena ozemlje lastni državi. Med tem ko se Arabci koljejo med sabo, je praktično celotna Palestina že pod njihovo okupacijo in priključena Izraelu, zasedajo tudi Golansko planoto, ki pripada Siriji, a nihče od sosedov se jim ne zmore upreti. Zmaga pač tisti, ki ima večjo moč.

Tukaj se tudi lepo vidi razlika med mentaliteto Judov, ki vlagajo v znanje, izobrazbo, tehnologijo, gospodarstvo in iščejo zaveznike po svetu, vse z namenom okrepitve države (Ste opazili Netanjahuja tik ob Putino na moskovski paradi?). Za razliko od sosedov Arabcev, ki lastnega znanja nimajo, ga ne cenijo in se za pomoč raje zanašajo na izmišljena pravljična bitja. Ni čudno, da je IS država propadla v 2 letih.

Naj so nam Judje všeč ali ne, priznati je treba, da obvladajo.
Homer.
# 13.05.2018 ob 17:10
@nikhrast
Izraelci so preveč brihtni, podjetni, sposobni,,,
----------------------------------
Sicer ti lahko pritrdim, ampak vse je to relativno....
Izraelce so neomejeno oboroževali Američani, ker je Židovski lobi v ZDA zelo močen.
Temu primerno so Arabci v vsakem primeru šibkejši nasprotnik, po katerem je zelo lahko tolči.
Zdaj si pa predstavljal, kaj bi se zgodilo, če bi Rusi enako oboroževali Palestince od nukic naprej prek najnovejšiih Migov, protiraketnih sistemov, ............
Mislim da bi Izrael precej drugače čivkal.........

Se sicer čudno sliši, a Izrael ne bo spoštoval nobenih dogovorov in resolucij, dokler druga stran ne bo imela atomskega orožja. V tem primeru je druga stran Iran.......
Le takrat se bodo začeli pogovarjati.

Tudi Trump je trobil kako bo "nukal" S.Korejo, dokler ta ni dokazala, da je zmožna tudi kaj spustiti na ZDA. Zdaj se je pripravljen celo pogovarjati. Kim sicer govori o ukinitvi nuklearnega programa, a ZDA nikoli ne bo vedela če ni kje še kaka "bombica" pripravljena da pade na Washington.

Očitno ta svet vsaj približno funkcionira, le če je oborožitev enakomerno razporejena!
fridah
# 13.05.2018 ob 16:11
Rimljani so že leta 70 n. št. vedeli kakšni so Judje, ker so jih pregnali iz Jeruzalema.
HOR
# 13.05.2018 ob 15:18
@cairns
# 13.05.2018 ob 14:06
"...Poleg tega je Zid objokovanja v starem mestnem jedru Jeruzalema prvič po 2.000 letih prešel v judovske roke.
Palestinski arabci pa trdijo da so Židi tujek in da tam nimajo korenin..."


...
Te religiozne podlage ne štejejo, ker potem lahko pričakujemo invazijo krščanskega zahoda za vrnitev krščanskih svetih krajev na bližnjem vzhodu v roke kristjanov ali Vatikana...!?

Napredne humane sedanjosti in prihodnosti se ne more graditi na vojnah "upravičenih" z religiozno podlago, ki lahko pripelje tudi do bilbičnih atomskih katastrof za " končno rešitev" ( Hitler bi atomsko bombo za uveljavitev mitske arijske večverdnosii uporabil, če bi jo imel...)
Je že dovolj problemov s tem, da je Izrael tipična država nastala po principu kolonialnega risanja mej, ki je izšla iz britanske kolonialne uprave...

"Ljubezen" med izraelci in arabci pa je obojestranska...
Kazalo