Uredniški izbor
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 33 glasov Ocenite to novico!
Sire v hladilnicah starajo izključno na lesenih policah. Foto: Organizator
Polnilna linija za mleko. Foto: Organizator
Na siru se v procesu staranja nabere plesen, ki jo nato pred pakiranjem s hlebcev umijejo s toplo vodo, pojasnjuje Anka Lipušček. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Kozorog Blatnik
Izbor sirov v mlekarni Planika. Foto: Organizator
Sveže hlebce sira še vedno obrezujejo ročno. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Kozorog Blatnik
Mlečna linija
Zjutraj najprej napolnijo ekološko pridelano mleko, nato še mleko z oznako Izbrana kakovost Slovenije, s čimer se izognejo morebitnemu mešanju ekološko pridelanega mleka z drugim. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Kozorog Blatnik

Dodaj v

Pri mleku in mlečnih izdelkih je ključna kakovost: "Če bomo 'šlampasti', bomo izgubili kupce"

Izdelki z oznako Izbrana kakovost Slovenije morajo zadostiti strožjim merilom, kot jih predpisuje EU
27. november 2017 ob 06:22
Kobarid - MMC RTV SLO

"Naše krave jedo samo travo, od aprila do oktobra jih pasemo po strminah, kar je bolj ravnega, pa strojno obdelujemo, kosimo za zimo," svojo kmetijo opisuje Marko Lapanja, kmet iz Posočja, ki svoje mleko prodaja mlekarni Planika, ta pa ga po čim bolj naravnih postopkih predela in prodaja pod znakom Izbrana kakovost Slovenije.

Gre za znak, ki potrjuje, da je mleko pridelano in predelano v Sloveniji, poleg tega pa morajo tako proizvajalci (torej kmetje) kot tudi predelovalci (mlekarne) zadostiti še ostrejšim pogojem glede mikrobiološke kakovosti, kot določa veljavna evropska zakonodaja, pojasnjuje Marko Majer iz certifikacijskega organa Bureau Veritas, nadzornikom izvajanja določil, ki jih je v sodelovanju s kmeti, predelovalci in ministrstvom pripravila uprava za varno hrano.

"Normativ je 80.000 mikroorganizmov na mililiter mleka, medtem ko je splošni normativ 100.000 organizmov," še razloži Majer in dodaja, da poleg tega posebno določilo zagotavlja, da v mlekarno vedno pride zgolj sveže mleko: "Od proizvajalca do predelovalca mora mleko priti v največ 15 urah." Mleko in mlečni izdelki, označeni z znakom Izbrana kakovost, so tako zgolj živila s posebnimi lastnostmi, ki se nanašajo na pridelavo oziroma predelavo in poreklo osnovne surovine. "V prvi vrsti je šlo za interese potrošnikov," razloge za uvedbo omenjenega certifikata pojasnjuje Barbara Rupnik iz sekcije za mlekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije. "Potrošniki vedno večji poudarek dajemo kakovosti hrane, ki jo zaužijemo. Obenem pa nam je pomembno tudi poreklo, predvsem pri osnovnih živilih."

"Proizvajalci, ki se zavedajo kakovosti svojih izdelkov, so se odločili, da te zaščitijo, obenem pa utrdijo tudi zaupanje slovenskega potrošnika," še pravi Rupnikova in dodaja, da imamo v Sloveniji načeloma manjše črede, pridelamo manjše količine mleka, poleg tega pa je taka reja bolj prijazna do živali in okolja: "Vse to se potem tudi pozna pri kakovosti mlečnih izdelkov."

Brez kmeta ne bi bilo mlekarne, brez mlekarne pa krav (in kmeta) ne
"Vsak dan pride cisterna po mleko, šofer vzame vzorec, izda listek s podatki o mleku in ga odpelje v mlekarno," pa postopek nadzora v praksi razlaga Lapanja, ki ima v hlevu trenutno 14 krav: "Poleg tega dvakrat na mesec pridejo iz mlekarne vzet vzorce in na podlagi tistega določijo odkupno ceno." Ob tem kmete občasno preverja tudi že omenjeni neodvisni certifikacijski organ, ki preveri tako kakovost kot tudi sledljivost, torej kraj, od koder prihaja mleko. Lapanja je sicer eden izmed zadružnikov, ki so lastniki mlekarne Planika - ta je namreč edina v Sloveniji, ki je v 100-odstotni lasti kmetov -, in se zaveda, kako pomembno je, da v Posočju sploh še imajo mlekarno. "Če ne bi bilo Planike, tukaj ne bi bilo več krav," pravi. Ob tem pa dodaja, da je kmetovanje koristno tudi sicer, saj se tako ohranjajo travniki in druge obdelovalne površine, ki bi se sicer zarasle.

"Cena mleka mora biti stimulativna za kmeta"
Kmetije so namreč razdrobljene, teren je zahteven (sam kmetuje na nadmorski višini 630 metrov, "kjer ni takšnih ravnin, kot jih poznate drugje"), odkupne cene mleka pa pogosto prenizke. Nad ceno, ki jo za mleko ponuja Planika, se sicer ne more pritoževati, prizna. "Cena mleka mora biti stimulativna za kmeta," je prepričana Anka Lipušček, direktorica Planike, saj "mlekarna brez mleka ne more biti mlekarna". Ob tem pa dodaja, da se držijo načela nagrajevanja kakovosti - tem boljše je mleko, boljša je cena, če je mleko slabše, pa nekaj od cene odbijejo. "Če bomo 'šlampasti', bomo izgubili kupce," je prepričana, zato je kakovost njihovo ključno vodilo.

Zato tudi kmetje stremijo k temu, da skrbijo tako za kakovost mleka kot tudi za čistočo oz. zdravje živali, saj lahko na primer povečano število somatskih celic (ki so zgodnji kazalnik bolezni vimena oz. mastitisa) ceno zniža oz. je tako mleko neprimerno za odkup. Kakovost nadzorujejo z jemanjem vzorcev dvakrat mesečno, nekaj mesecev zapored, nato pa izračunajo geometrijsko sredino, pojasnjuje Majer.

Mleko kakovostnejše že zaradi hribovske paše
Ker krave jedo samo travo (poleti se pasejo, pozimi jim dajejo seno), je mleko že samo po sebi kakovostnejše. "Tukaj le redki vmes dajejo tudi silažo, saj ni njiv, kjer bi sadili koruzo. Pa tudi če so, je potem problem kolobarjenje," pojasnjuje Lapanja, ob tem pa poudarja še, da krav ne hranijo s tropinami ali kakšnimi drugimi dodatki, "kot to počnejo drugod". Vseeno pa so natančni, ko gre za kakovost mleka: "Če dobiš v mlekarno slabo mleko, težko kaj narediš, tudi če čaraš." Zato vzorce vsak dan jemljejo že pri kmetu, tako da bi, če bi zasvetila rdeča luč, lahko takoj ukrepali. A do zdaj se to še ni zgodilo, pravi Lipuščkova. Poleg tega mora mleko zadostiti tudi drugim merilom: imeti mora čim večji odstotek beljakovin, pojasnjuje. Višja kot je vsebnost beljakovin, višja je cena. "Razlika je lahko tudi pet, šest centov za liter," pravi Lapanja.

Do kupca čim manj obdelani izdelki
V Planiki mleko odkupujejo od okoli 100 posoških kmetov, še okoli 70 pa jih kmetuje na Cerkljanskem in Idrijskem, poleg tega pa imajo svojo ekološko farmo v Bovcu, od koder vozijo mleko za ekološke izdelke. "Odkupimo vse mleko, ki ga pridelajo naši kmetje, in ga tudi pošteno plačamo," poudarja Anka Lipušček. Posebnost mlekarne Planika je sicer tudi to, da se držijo pravila, da morajo mleko in mlečni izdelki do kupca priti čim manj obdelani: "Naše mleko je samo pasterizirano, nič homogenizirano, s čimer uničimo škodljive bakterije, ohranimo pa bistvene lastnosti surovega mleka." To pomeni, da mleko samo segrejejo na 70-75 stopinj, nato pa ustekleničijo in pošljejo v trgovine. Ker je tako mleko obstojno manj časa, je seveda treba proizvodnjo ves čas prilagajati povpraševanju: vsak dan tako napolnijo le toliko steklenic, kolikor je naročil, ta pa dobivajo sproti.

Ključna je proizvodnja sira
Planika, kjer na leto predelajo 10 milijonov litrov mleka, poleg mleka proizvaja tudi ekološke jogurte, maslo, kefir, kislo mleko, skuto, pinjenec, sirotko in še kaj, pri čemer pa se izogibajo sladkim dodatkom. V njihovi ponudbi tako ne boste našli sadnih jogurtov ali kakšnih drugih podobnih izdelkov. Edina sladka izjema je kislo mleko z medom, pojasni Anka Lipušček. Osrednja proizvodnja sicer sloni na večstoletni tradiciji sirarstva na tem območju, le da je danes proizvodnja modernizirana tako z vidika nadzora kakovosti kot tudi samega dela. Proizvodnja sirov pa kljub temu temelji na starih recepturah, opozarja in dodaja, da uporabljajo le surovo mleko. Veliko dela sicer še vedno opravijo ročno - obrezujejo sveže hlebce sira, jih obračajo, nadzorujejo polnilne linije itd., skupaj je v mlekarni zaposlenih 69 ljudi.

Ohranjanje tradicije sirarstva
Poleg najbolj znanega, geografsko zaščitenega sira Tolminca, v Planiki proizvajajo tudi številne druge sire: od takšnih z naravno skorjo do sirov z dodatki (od popra in orehov do brina, rožmarina, dobre misli in celo soške postrvi) in svežih sirov. "Ideje za dodatke dobimo iz naše okolice, narave. Dobra misel na primer raste po vseh naših hribih. Imamo dobavitelje, certificirane zeliščarje, ki jih nabirajo in nam jih dostavljajo," pojasnjuje Lipuščkova, ob tem pa v smehu doda: "Pa tudi krave jedo same rož'ce." Siri nato zorijo od tri do šest ali celo osem tednov (odvisno od vrste sira) na lesenih policah v hladilnicah, nato pa jih zapakirajo in dostavijo v trgovine, kjer jih zadnje čase vse več kupcev išče tudi pod znakom Izbrana kakovost Slovenije. Ta je namreč že začel spreminjati nakupovalne navade Slovenk in Slovencev.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
brehme
# 27.11.2017 ob 06:39
Planika ima super sire in maslo, isto dobro kot ga imajo nekateri kmetje, ki sami predelujejo .
Le tako naprej!
mare008
# 27.11.2017 ob 07:19
@aaa Pojdi v posocje, pojdi na kak sejem, kjer so pridelovalci sira, na trznico,.... najboljse hrane ne najdes v supermarketih....
grapar
# 27.11.2017 ob 06:55
... izogibajmo se sira, ki ni sir ampak zmes olja, vode, mlečnih beljakovin in kemije. Izogibajmo se mleka in jogurta katerih rok trajanja je mesec in več. Tista o mlekomatu pa pa bosa.
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 08:51
Človek je edini sesalec, ki pije mleko tudi potem, ko ga mati neha dojiti.

Človek je tudi edini sesalec, ki si kuha hrano, uporablja hladilnik, žlico, nož in vilice, predvsem pa, uporablja internet.
Čuk
# 27.11.2017 ob 07:38
Planika vaše mleko je odlično. Z veseljem ga kupim vsakič, če je le takrat v trgovini na voljo.
Če je vse napisano res in da ni nekih hujših skritih ''poslovnih manevrov'' za jačanje dobička in zavajanje potrošnikov potem kapo dol in vse dobro še naprej!
tyhobrahe
# 27.11.2017 ob 06:44
Spodbudno.
evaevi
# 27.11.2017 ob 08:59
Planikino mleko in mlečne izdelke jemo pri nas doma. Raje manj pa dobro!
Masla se ne dobi vedno, zato ga kupujemo na zalogo in zamrzujemo.
Bravo Planiki za vztrajanje skozi čas glede kvalitete!
MrzlaJuha
# 27.11.2017 ob 08:58
Najšrej pohvala za Planiko, Tolminca (redno ga imajov Mercatorju in Sparu) pojemo pri nas kar precej, veliko tudi skute, mleka pa malo manj.
Kar me pa moti pri mlečni industriji, so ogromne količine embalaže iz plastike.
tocco
# 27.11.2017 ob 10:07
Kumara mleko ki vsebij3 antibiotik ni promerno za nadaljno predelavo, ker antibiotik ti uniči bakterijsko kulturo v mleko, ki pa je kljucnega pomena pri fermnetaciji.
maliP
# 27.11.2017 ob 10:06
V mlekomatih je mleko prav tako nadzirano kot v mlekarnah in kmetje v mlekomate ne dajejo viškov. (kvečjem obratno, kar tisti dan ne prodajo v mlekomatu ga najbrž podtaknejo naslednji dan mlekarni) Mleko je ok, samo jaz bi ga vseeno prekuhal,(hodim mimo mlekomata in vidim ljudi ki ga pijejo surovega) zaradi minimalne možnosti listerioze, v mlekarni je prekuhan (pasteriziran).
Kar se agresije tiče, jaz opažam da so pri komentarjih najbolj agresivni ravno vegeterianci vegani in podobni.
Človek je pač omnivor (vsejed) in brez živil živalskega izvora ne dobi nekaterih prepotrebnih snovi (razen sintetičnih) kot so vitamini B kompleksa, železo, esencialne beljakovine,
zaradi lokalno enostranske ponudbe (paš v Sloveniji primankuje beljakovinskih komponent, oreščkov ipd) pa je vegeterijanstvo pospeševalec globalizacije in raznih "nategov" z ponarejanjem eko certifekatov in umešavanjem razno raznih dodatkov v hrano.
YoZo
# 27.11.2017 ob 08:11
@aaa

Kak večji Mercator al pa Spar imata sigurno kak hlebček. Maš pa več vrst, poglej stran od Planike, mogoče ti bo kaj všeč.
tanj
# 27.11.2017 ob 07:23
Poleg tega mora mleko zadostiti tudi drugim merilom: imeti mora vsaj 60 odstotkov beljakovin in 40 odstotkov maščob, pojasnjuje.

Podatek o maščobah pa le popravite. Ravno sladke smetane tudi pri posoških mlekaricah ni moč namolsti... ;-)

Še en odgovor na provokativno vprašanje, kje prepoznati in kupiti Sire Mlekarne Planika, no v Eurospinu zagotovo ne. Pa v Hoferju najbrž tudi težko.
brehme
# 27.11.2017 ob 08:29
@aaa...Vodnikov trg, to je tržnica v centru LJ, dobiš sire z Gorenske, Kobarida, Tolmina...
Je treba poznati še kaj drugega kot samo supermarkete.
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 12:03
Taco gor, Planika, super ste :-)!
amigo
# 27.11.2017 ob 06:55
S prestrogimi normativi smo uničili domačo pridelavo mleka. Zdaj pa pijemo mleko, ki ga v cisternah vozijo z Madžarske, Slovaške itd. Kontrola tega mleka je vprašljiva. Na koncu piješ mleko, ki je brez okusa. Pobarvana voda.
veza
# 27.11.2017 ob 13:58
Anka je spravila Planiko na sedanj nivo, imeli so probleme s Krašem iz Zagreba, zaradi lastništva, purgerji so hoteli imeti tudi naše planine, no, ko so to rešili, so zamenjali komplet proizvodnjo, ker prej so proizvajali samo mleko v prahu za Kraševe čokolade.
Iz nule so se prelevili v odlično mlekarno, v enakem času je mlekarna v Vipavi propadla, zanimiva primerjava.
Drugače pa je res, mleka in mlečnih izdelkov čim manj uživati, to je žalostna resnica, vse, kar je dobro, škodi!
mala_mis
# 27.11.2017 ob 13:50
@democenzus
Planika ima mleko tudi v steklenicah
democenzus
# 27.11.2017 ob 10:27
zelo rad imam mlecne izdelke, vendar si zelim, da bi se plasticna embalaza zamenjala za stekleno ki naj bo obvezno povratna steklenica, prav tako jogurti. je pa res da zelo tezko najdem jogurt 3.2 onega 1.3 naj kdo drug kupuje
mihče
# 27.11.2017 ob 08:04
Najrajš imam ko super druper najkvalitetnejši sir, zavijejo v ekstra smrdljivo platiko, da ima potem cel sir okus po plastiki...
aqua_a
# 27.11.2017 ob 09:21
V Šparu in Mercatorju se dobi njihove izdelke, samo poiskat jih je treba. :)
zelda
# 27.11.2017 ob 09:13
Ko sem pred časom prebrala en tak članek o Planiki, sem začela kupovati njihovo nehomogenizirano mleko 3,5 in zdaj ga kupujem redno, čeprav je za nekaj centov dražje od drugih.

Mi pa včasih ni všeč okus sirotke, ki jo tudi rada pijem, vendar nisem nikoli prepričana ali bo v redu. Včasih ima zelo močan okus po senu, drugič pa je v redu, tisti blagi okus kot mora biti. Zakaj tako?
zlobniCO2
# 27.11.2017 ob 07:26
tri dni sem videl 3 hlebce v najbolšem sosedu
ms-dante
# 27.11.2017 ob 10:27
Ne pijem mleka, ker ga ne maram. Strinjam se nekako s tistimi, ki menijo, da je mleko nepotrebno živilo za človeka, ampak meni je bistveno, da ga ne maram. Vsak po svoje.
Sem pa velik ljubitelj sira in tu se res dogajajo velikanski nategi, ker je velik del sirov umeten in nima veze z mlekom, zato kupujem izključno domače sire.

mirora - ne nabijaj s holesterolom, ker je to en res velik nateg. Tisti, ki tega še danes ne ve, naj si ogleda oddajo na SLO1 prejšnji teden.
zlobniCO2
# 27.11.2017 ob 09:50
pa ljudje 21 stoletje je , dajte malo poguglat in boste našli vse Planika izdelke, saj imajo spletno stran z vsemi informacijami.
Love_tigBitties
# 27.11.2017 ob 09:12
@mirora Dobra pravljica. Škoda, da ni kakšnih objektivnih podatkov za to kar govoriš. Da ne rečem, da ljudje nismo edini sesalci, ki pijemo mleko, ko ga mati preneha dojiti, ampak do teh podatkov nisi uspel priti, ker imaš oprane možgane.
windmaster
# 27.11.2017 ob 08:33
Ekološki kmet z certifikatom shema kakovosti, je kontroliran štirikrat in zelo težko prodaja svoje izdelke.
Konvencionalni kmet pa lahko počne kar se mu zahoče, ima le eno kontrolo, poceni izdelke pa proda z lahkoto.
Toliko o kupcih!
seba goričan
# 29.11.2017 ob 09:32
mleko je za teličke
delfino_
# 27.11.2017 ob 17:21
Sir kupujem čez mejo v Italiji so top.

Zanimivo, da oni pravijo ravno obratno. Mnogi kupujejo raje pri nas, sam jim je razmerje cena kvaliteta ugodnejše. Pa to velja tudi za druge zadeve, sploh recimo zelo cenijo slovensko meso. Vprašaj Prunka, ki je iz tega naredil cel biznis.
aka29
# 27.11.2017 ob 08:30
@aaa
Evo, da se ne pretegneš: http://www.mlekarna-planika.si/siri
Kupiš pa jih lahko v več ali manj vsakem Sparu/Mercatorju, za ostale trgovce pa ne vem.
Otoček
# 30.11.2017 ob 21:39
A mi lahko nekdo pove zakaj naj bi bilo dobro piti zlezni izcedek druge zivalske vrste? Zaradi biznisa? Ker zaradi zdravja vsekakor ne. Ze vnaprej se zahvaljujem za informativni odgovor.
nuLanuLa
# 28.11.2017 ob 18:44
Za hec sem nehal piti mleko in konzumirat mlečne izdelke. Po 15ih letih so mi izginile migrene.
slovboy
# 28.11.2017 ob 17:08
Vse čestitke vsem v Planiki, posebej pa direktorici, ki je tudi sama vsako jutro pred zlužbo pri svojih kravicah ! Odlično nam posredujejo izdelke s planin.
Kritiki so povečini neuki godrnjači.
mmeeddoo
# 28.11.2017 ob 16:31
Vsebinsko zelo podoben članek, na konkurenčni strani, je čisto jasno označen kot "plačan oglas" in "PR članek" ...
opop
# 28.11.2017 ob 13:55
aaa, to da si len in bebav, si si čisto sam kriv.
mmeeddoo
# 27.11.2017 ob 22:35
@vnk: "Malce pogooglaj naslednjic preden pises o teorijah zarot, so pac zgleda izvajalec za certificiranje, ki so se ga spomnili na ministrstvu."

? Kaj si dal te linke gor? Iz njih se ne da razbrati drugega kot, da je BUREAU VERITAS tuja zasebna firma, ki ti za dober denar lahko poleg certifikata, da imaš najboljši slovenski izdelek, zrihta, pomaga, optimizira praktično kar hočeš.:
http://www.bureauveritas.si/home/about-us/our-business

V glavnem, ti trdiš, da ta Marko Majer defenitivno, ni tisti Marko Majer?
vnk
# 27.11.2017 ob 18:29
Večinii Slovencev je žal pomembnejša nizka cena kot pa kvaliteta, zato so pa razni lidli in eurospini polni ljudi. Sej je res da mnogi gredo težko skozi mesec, sam tudi tisti uvoženi jogurt, ki ga prodajajo po 20 centov je veliko vprašanje kaj je noter.

Mah, saj če bi ljudje jedli svoji višini, starosti in teži primerno (torej za vzdržavnje indeksa telesne mase okoli 25 ali manj) tudi za hrano ne gre toliko denarja. Oziroma pol razmisljas, a bos tiste kalorije zagonil na poceni siru ali si privoscil kaj boljsega. :)
Lovec
# 27.11.2017 ob 14:52
Očitno je to po oceni urednikov MMC-ja današnja TOP novica.

Bravo.
SKing
# 27.11.2017 ob 11:23
Jaz pa mislim, da imajo ljudje v Sloveniji preveč časa in potem razpravljamo o vsem počez.

Dejstvo je, da če nekdo kupuje tuje izdelke - se je za to odločil sam. In to je to. Svobodna odločitev vsakega posameznika.

In enako velja, če nekdo kupuje domač izdelke.

Ker, če obrnemo logiko, potem bi morali vsi slovenski izdelki se prodajati samo in izključno v Sloveniji, ker so v tujini manj kakovostni po tej logiki. No, resnica je pa ta, da si vsak želi večji izvoz.

Malo že pretiravamo glede marsičesa, če sem odkrit.
cocker
# 30.11.2017 ob 21:17
Res me jezi in ne bi pisal, če me ne bi o tem mleku klical prijatel s Prlekije, ki v zvezi z reklamami in temi forami, ki jih mediji širijo o slovenskem mleku, in mesu in še kaj. V ljutomerju vsak dan pri mlekarni stojijo madžarski tovornjaki - cisterne z mlekom v vrstah, meso se kupuje pravtako v tujini in se potem pakira in deklarira za slovensko. Tile trgovci nas vlečejo za nos na vseh korakih in vsepovsod!!!! Če ti ne prodajajo ponaredkov, ti prodajajo manj kvalitetno hrano in izdelke. No jezi me pa res, ker vsi v tej verigi lažejo in dajejo velik denar za strupeno embalažo in zlagane oglase, da je vse slovensko in bio in zdravilno.Saj človk več ne ve kaj in komu naj verjame ..... Mediji pa seveda z denar reklamirajo , kar jim naroči plačnik. Žalostno , zelo,....
y_os
# 29.11.2017 ob 09:14
Pohvalno in super.
Res, da je boljš direkt od kmeta, a za masovno proizvodnjo, za nas, ki nimamo soseda za kmeta je super.
Za vsa tuja mleka pa verjetno ne dobimo v Slovenijo najboljše kvalitete.
vnk
# 27.11.2017 ob 18:27
Marko Majer? A ni to direktor ene reklamne agencije? Pa dr. MBA za ustvarjanje javnega mnenja? Mar ni on že nekoč prodajal neke znake kakovosti Readers digest ali Best buy? ... pa 2010 vse zaposlene prisilil v "sodelovanje" preko s.p.?

http://www.bureauveritas.si/home/about-us
http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podroc
ja/kmetijstvo/izbrana_kakovost/

Malce pogooglaj naslednjic preden pises o teorijah zarot, so pac zgleda izvajalec za certificiranje, ki so se ga spomnili na ministrstvu.
delfino_
# 27.11.2017 ob 17:14
Večinii Slovencev je žal pomembnejša nizka cena kot pa kvaliteta, zato so pa razni lidli in eurospini polni ljudi. Sej je res da mnogi gredo težko skozi mesec, sam tudi tisti uvoženi jogurt, ki ga prodajajo po 20 centov je veliko vprašanje kaj je noter.
Glimseye
# 27.11.2017 ob 10:22
Zadnjič sem videl mleko v mercatorju za vec kot dva evra/L. Pozabil sem znamko. Kdo ve, kako je lahko mleko tako drago?
tedomedo
# 27.11.2017 ob 10:21
Trgovine pri nas nabavljajo samo šlampasto hrano in ni jim ni težko to prodajati.
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 08:48
Solni cvet?
topol
# 28.11.2017 ob 06:59
Deset let sem stanoval poleg kmeta, ki je oddajal mleko v sicer drugo mlekarno. Doma je imel hladilna bazena, ki ju je tovornjak izpraznil točno vsak drugi ali morda še celo tretji dan. Vmes je mleko stalo. Če pa je ta drugi dan bil praznik ali nedelja. je tovornjak tudi prišel. Zato močno dvomim, da ta mlekarna mleko pobira vsak dan. Zakaj pa bi si delali stroške, če si jih drugi ne?
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 08:51
Drugače pa, si predstavljate ne skrbeti za okolje? Ga onesnaževati, neglede na štorije o ogljičnem odtisu ipd.?
kristjan31
# 29.11.2017 ob 17:30
Resnice pa ne bodo povedali, da je mleko eno zelo škodljivih živil, ki povzroča osteoporozo, krhke kosti, zapacanje žil in še bi lahko naštevali? A tako se bomo šli? Vse za dober biznis!
mmeeddoo
# 27.11.2017 ob 17:30
Marko Majer? A ni to direktor ene reklamne agencije? Pa dr. MBA za ustvarjanje javnega mnenja? Mar ni on že nekoč prodajal neke znake kakovosti Readers digest ali Best buy? ... pa 2010 vse zaposlene prisilil v "sodelovanje" preko s.p.?

Sem mislil, da so v Planiki le tako tradicionalni, kvalitetni in z visokimi standardi, da se ne poslužujejo prikritih modernih marketinških prijemov. Škoda.

Tudi netipično veliko pozitivnih komentrajev na kupu, me zelo prežema z občutkom, da se tudi moj komentar ne bo obdržal prav dolgo.
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 13:08
Kakovost lahko doseže samo močna država, ki ima ustrezno strategijo in organe nadzora.
Kazalo