Uredniški izbor
false
Ministrstvo za okolje je odpravilo odvzem 11 volkov iz narave. Foto: Pixabay
Zlati šakal
Šakali so se že obsežno naselili na Primorskem in na Krasu. Foto: MMC RTV SLO/TV SLO
V Sloveniji buri duhove tudi odstrel okoli 200 medvedov, vendar lovci opozarjajo, da se populacija širi in se je zato treba odzvati ter opraviti odvzem. Foto: BoBo
Muharjenje predstavlja velik del turizma na rekah. Foto: BoBo

Dodaj v

"Volkovi že prihajajo na domača dvorišča in raztrgajo domače pse, ki so privezani na verigo"

Lovci želijo, da bi država uredila urejanje populacije volkov in šakalov
4. december 2018 ob 18:20,
zadnji poseg: 4. december 2018 ob 18:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lovci pozivajo ministrstvo za okolje, da uredi ravnanje tako z volkovi kot tudi s šakali. Obe populaciji sta v porastu, pravkar pa tudi poteka monitoring, da bi ugotovili, kako številčna je populacija šakalov in kako se vede.

Slovenski lovci in ribiči že tako rekoč tradicionalno v decembru predstavijo svoje delo in problematiko, s katero so se ukvarjali v preteklih mesecih in se bodo verjetno tudi v novem letu. Med njo sodi tudi odločba ministrstva za okolje in prostor, ki je zaradi sodb upravnega sodišča glede odloka o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka (od 1. oktobra letos do konca septembra prihodnje leto je predvidel odvzem 200 medvedov in 11 volkov), izločilo odstrel volkove.

Populacija volka je v porastu in temu bi morali narediti primerne ukrepe, opozarja Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije (LZS), ki upa, da bodo na okoljskem ministrstvu sledili dobri praksi, ki jo je uvedla Romunija in s predpisi uredila ravnanje z volkovi.

Kot pravi, so se tudi v Romuniji nekatere nevladne organizacije bojevale za prepoved odstrela zveri, in to tudi dosegle. V okviru nacionalne zakonodaje je, kot pravi, pač treba ugotoviti, da je stalež divjih zveri stabilen oziroma v porastu in temu primerno pripisati notranje ukrepe. "Ker tega ni bilo narejenega, so v Romuniji na sodišču dosegli, da se ne strelja medvedov in volkov, podobno kot pri nas, kot se zdaj ne sme streljati volkov. Krivda je na ministrstvu za okolje in prostor, ker ni sprejelo ustreznih ukrepov in ugotovilo, kakšno je stanje populacije," poudarja Bradač.

Volka je pri nas že toliko, tako da bodo tisto, kar je bilo predvideno za odstrel, 11, 12 osebkov volkov, povozili avtomobili ali vlaki. Populacija je tako stabilna in v takšnem porastu, da že povoz naredi predviden odvzem osebkov iz narave, saj je bil predviden zelo majhne odvzem. Večja težava bo dejstvo, da volkovi že prihajajo na domača dvorišča in raztrgajo domače pse, ki so privezani na verigo (eden takšnih primerov se je letos zgodil v Ribnici). Ljudem bo to počasi prekipelo in bodo zahtevali neko ustrezno ukrepanje, je še povedal za MMC ter dodal, da je vse v redu, dokler je v gozdu dovolj divjadi in jelenjadi, da lahko tam volkovi živijo in se prehranjujejo. "Ko pa pridejo na domače dvorišče, je zgodba povsem drugačna."

Ureditev ravnanja s šakali
MOP-a pa lovci ne pozivajo le, da uredi ravnanje z volkovi, tako da bo njegovo varovanje trajno in morebitno poseganje v populacijo zakonsko urejeno, temveč da začne urejati tudi populacijo šakalov, ki naj bi prav tako postala prevelika.

Pravkar v Sloveniji poteka nacionalni monitoring populacije šakala, s katerim skušajo s telemetričnim spremljanjem (dva šakalja samca na Krasu) in drugimi dejavnostmi pridobiti znanje o gibanju in vedenju šakala ter vplivih, ki jih ima ta nova vrsta na okolje, je pojasnil Hubert Potočnik z biotehnične fakultete.

Šakal, ki je v Evropi relativno nova vrsta, saj se prvi zapisi o njem pojavljajo šele v antiki, je že precej pogosto prisoten na Primorskem, na širšem področju Krasa, večje populacije pa se pojavljajo tudi v drugih nižinah Slovenije. Na teh območjih so populacije šakalov sestavljene iz manjših teritorialnih družin, od koder se posamezne živali, tudi kot klateške ali samotarske, odseljujejo v druge dele Slovenije.

S pomočjo spletne aplikacije Monitoring šakala je bilo denimo v lovski informacijski sistem vpisanih skoraj 1500 podatkov o prisotnosti šakala v 141 slovenskih loviščih. Šakal sicer nima velikega vpliva na populacijo drugih živali in kot pravi Bradač je bilo nekaj škode, ki so jo povzročili šakali, večinoma povzročene domačim živalim, že evidentirano. "Drugače pa je mrhovinar in se prehranjuje na robovih mest," je pojasnil Bradač.

V Sloveniji buri duhove tudi odstrel okoli 200 medvedov, vendar lovci opozarjajo, da se populacija širi in je zato se treba odzvati ter opraviti odvzem. "Naj tisti, ki je proti, nosi nastalo škodo, ne pa da jo plačujejo vsi davkoplačevalci," je menil predsednik LZS-ja.

Mirnejše leto za ribiče
V Ribiški zvezi Slovenije so letošnje leto ocenili kot leto brez večjih težav. Tako so zadovoljni, ker so rešili problem kormorana, tako s plašenjem kot z odvzemom osebkov v naravi. Prav tako letos ni bilo večjih polucij slovenskih voda, kot je bil leto poprej primer potoka Tojnica zaradi požara v vrhniškem Kemisu. Resne posledice pa je pustila nedavna ujma v Tržiču oz. v Tržiški Bistrici.

Ribiči so bolj zaskrbljeni za prihodnost, predvsem zaradi vpliva podnebnih sprememb, ki bodo po besedah predsednika slovenske ribiške zveze Miroslava Žaberla pustile velike posledice na ribah in ribjem življu, tako zaradi posledičnih ujm in neurij kot zaradi dejstva, da se deli rek že pregrevajo, kar določene ribje vrste, kot so lipan, sulec ..., ne morejo več preživeti. Prav tako se premika postrvji pas po rekah navzgor. Ribiči tudi opozarjajo na želje strokovnjakov, da naj ne bi več v slovenske vode več vlagali ameriške postrvi (šarenke), čeprav po besedah Žaberla lažje prenaša višje temperature. "Muharjenje predstavlja velik del turizma na rekah in si lahko mislimo, kaj nas čaka v prihodnosti," je opozoril.

Sicer pa so ribiči nezadovoljni tudi z vedno večjimi hidroenergetskimi posegi v slovenske reke in potoke, saj se s tem po njihovih navedbah uničuje habitat nekaterih domorodnih rib. Opozorili pa so tudi na nerešeno težavo s kaljenjem reke Drave. Avstrijske elektrarne na Dravi odstranjujejo mulj v svojih akumulacijskih jezerih in ga nato ob visokih vodotokih odvržejo v glavni tok reke ter ga nato odnese na slovensko stran. Kar po njihovem pojasnilu pomeni dodatno zasipavanje maloštevilnih drstišč in zadušitev ribjih mladic.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
inri
# 04.12.2018 ob 18:52
Kaj me živcira ta "odvzem". Napišite: lovci bodo pobili 200 medvedov, pa je.
Volkov pa ne mislijo pokončat, ker naj bi pobijali pse, saj jih sami še več, ampak ker jim odvzemajo srnjad. Razlika je samo v tem, da je volk del naravne selekcije, jagri so pa mahnjeni na kapitalce.
Ramus
# 04.12.2018 ob 18:31
Veliko več psov pobijejo lovci, kot pa volkovi,....
VICTORIA99
# 04.12.2018 ob 19:55
Sploh pa kaj ima pes delat na verigi...
VICTORIA99
# 04.12.2018 ob 19:53
Očitno ni dovolj, da bodo ubili 200 medvedov, zdaj bi lovci še volkove in šakale...edinih, ki jih je res preveč so ljudje.
luckyss
# 04.12.2018 ob 20:13
Res je ..psov ne bi smeli imeti na verigah..je tako težko sprejeti ustrezen zakon ?!
Saj nismo več v srednjem veku...
Volkov imamo manj kot 50, medvedov pa več kot 700...malo razmislite !!
Lovci se gredo komercialno gojitev divjačine in medveda.
In marsikatero žrtev podivjanih psov pripišejo volkovom..Toliko o dejstvih, sedaj pa jamrajte..
pazi_mina
# 04.12.2018 ob 20:41
a to da so ljudje prišli na volkovo dvorišče pa ne šteje ?
mirka
# 04.12.2018 ob 20:53
A zdaj bo kao kar konec sveta, ker ne bodo ustrelili teh bogih 11 volkov? Prosim vas. Vseh volkov v Sloveniji je nekaj deset in delati problem iz tega je res ...

Večja težava bo dejstvo, da volkovi že prihajajo na domača dvorišča in raztrgajo domače pse, ki so privezani na verigo (eden takšnih primerov se je letos zgodil v Ribnici).

Torej vedo za en tak primer v celi Sloveniji? Mogoče bi bilo bolje, če NE BI imeli psa ponoči samega zunaj privezanega na verigi?! Najlažje je kriviti teh deset volkov za vse probleme v Sloveniji, da bi ljudje sami poskrbeli za ustrezno zaščito in življenjske pogoje svojih živali, to je pa malo težje.

Nam je tudi podlasica pobila kuro pred časom, pa zato ne zahtevamo odstrel vseh podlasic v Sloveniji, ampak smo poskrbeli, da so kure ponoči v hlevu bolje zaščitene. Podnevi pa zunaj ograjene. Če ne misliš dobro poskrbeti za živali, je bolje, da jih nimaš.
K_ris
# 04.12.2018 ob 20:51
Ljudem bo to počasi prekipelo in bodo zahtevali neko ustrezno ukrepanje, je še povedal za MMC ter dodal, da je vse v redu, dokler je v gozdu dovolj divjadi in jelenjadi, da lahko tam volkovi živijo in se prehranjujejo.

Hm, kaj pa če bi postrelili manj "divjadi in jelenjadi" in bi bilo tako v gozdu dovolj hrane za volkove? A na to pa niste pomsili?
Celt
# 04.12.2018 ob 20:31
Kaj pa monitoring vpliva na okolje najbolj nevarne vrste? Človeka.
Navadvip
# 04.12.2018 ob 20:42
Problem niso živali ampak... saj se ve kdo!
Bivši uporabnik
# 04.12.2018 ob 21:34
Zgodba iz Tolminskega :

Zaprisezen gornik in poznavalec tamkajsnih gora poslika ( slike na FBju ) cudovitega gamsa, mocnega, zdravega, z velikimi in masivnimi rogovi prakticno na 5 metrov eden od drugega. Gams ga mirno gleda in pociva na skalni polici. Vse lepo in prav. Cez dva dni ga lovci pocijo na Batognici na razdalji preko 100m in to tako da se uboga zival skotali preko stene ... In to za Hrvaskega ljubitelja lovskih trofej za bornih 700 EUR!
zuzu
# 04.12.2018 ob 21:06
Prvo kot prvo je potreben zakon, ki bo prepovedal pse na verigah, krsenje pa strogo kaznovati. Potem se pa lahko naprej pogovarjamo o stevilu divjih zivali v gozdovih.
HakmeD
# 04.12.2018 ob 19:06
Ni ga lepšega, kot pa poslušat tuljenje volka. Komaj čakam, da pridem mal na dopust v Slovenijo, bo prenočitev v Kočevskem Rogu zihr enaod stvari k jih bom počel.
glasilo
# 04.12.2018 ob 21:08
Le čevlje sodi naj kopitar... in ne kup "pametnjakovičev" iz 7. nadstropja...
K_ris
# 04.12.2018 ob 21:27
@olli

Se kdo zaveda, kakšna je številka pobitih, pohabljenih in prestrašenih živali (samica zapusti mladiče) zaradi enega samega volka?

In koliko je pobitih, pohabljenih in prestrašenih zaradi enega lovca?
galoper
# 04.12.2018 ob 21:10
Ljudje so s poselitvijo volčjega in medvedjega področja nadležni za živali. Kaj če bi razmislili o umiku s tega področja?
ko.renje
# 04.12.2018 ob 20:58
Ne morem verjet predhodnim komentarjem. Z vsemi se strinjam. To se menda še ni zgodilo. O "lovcih" pa ne bom izgubljal besed.
HakmeD
# 04.12.2018 ob 22:58
@treznoglav

Kot prvo, ris je čist avtohtona žival, tut šakal se je sam naselu, ga ni človek naselu, tko d bi se tle dalo razpravlat tut o njegovi avtohtonosti, pač je oportunistična vrsta, ni jih človek od drugje pregnal al pa uniču njihov habitat, se pač širjo, sm pustmo. Pa neki o varnosti in počutju si, cccccc. V Sloveniji sem živeu na podeželju, na kmetih, obkrožen z gozdom, pa nism nikol zasledu kakiga kmeta jambrat kj dost zarad zveri al pa divjega prašiča. Še največkrat je bla omenjena kaka lisica, kurja tatica. Js osebno sm se pa zmer velik bol počutu, če sm na sprehodu ali pri gobarjenju ali med kolesarjenjem po gozdu opazil, videl npr. medveda(mnogokrat), volka(parkrat), risa v naravnem okolju še ne. Tko da ne vem zakaj se tako bojiš za svojo varnost, ker se tebe vse živali bojijo veliko bolj. Če še ne veš, velik bol nevarna je čebela, al pa klop, mal statistiko poglej. Al bi mogl po tvoje tut vse panje uničt?
krosnjar
# 05.12.2018 ob 00:02
Sam se večkrat klatim po življenjskem prostoru medvedov, volkov in šakalov. Strah me je edino takrat, ko so tam lovci prisotni. . . In z njimi sem že imel slabe izkušnje. Z zvermi nikoli.
menitosi
# 04.12.2018 ob 21:39
Zanimivo je da bolje upravljamo s številčnostjo divjih živali kot pa zaposlenih v JS.
frozen pingvin 4
# 05.12.2018 ob 00:03
V Sloveniji je nekaj čez 50 volkov. In ti bi jih postrelili 20%, pa saj nimajo vsega pošlihtano v glavah!

Odstrel največkrat zagovarjajo s tem, da jim volkovi morijo drobnico. EU časti ograjo proti volkovom, da z njo lahko zaščitijo kmetje drobnico. A nekaterim to ni v interesu, ker so ugotovili, da z odškodnino, ki jo dobijo od pokončane drobnice profitirajo bistveno več, kot pa če bi z drobnico služili na nek običajen način. Tako se je že dogajao, da so prijavili pokončano drobnico zaradi volkov, ko pa so prišli preverit na teren, pa so meddrugim našli ožgane kosti (beri: zaklali so ovčko, jo spekli, pojedli in vse skupaj prijavili kot napad volkov). Imaš se fajn pa še zaslužiš.
fafaron
# 04.12.2018 ob 21:49
Odvzem?

Če se ne motim, pobijanje ni odvzem. Odvzem je bil, ko so medveda ujeli živega in ga oddali Francozom. Odvzem se ponavadi izvaja s puiško, ki namesto metka ali šrota odnese uspavalno injekcijo.
manifesto31
# 05.12.2018 ob 01:49
Skippy o tem bi se dalo debatirat. Pes je krdelna (domača) žival, ni neka divja zver, želi si predvsem bivanja s svojim krdelom, beri človekom. Cel dan sam na ketni ali pa sam na kavču, če že hočeš pretiravat, nima nikakršnega kvalitetnega stika z gospodarjem, in je v obeh primerih nesrečen. Je pa razlika, oni na kavču ima dva sprehoda, tvoj na ketni nobenega. Pa še druga razlika je. ta na kavču se zvečer čoha z lastnikom, tvoj na verigi zmrzuje sam ob hiši. Ampak članek govori med drugim o psu na ketni in ne o stanovanjskih psih.
Kekec99
# 04.12.2018 ob 21:20
Obnoviti mrhovišča?
treznoglav
# 04.12.2018 ob 22:22
Majhna skupina zaiteresiranih iz fakultet in inštitutov je Slovenijo spremenila v evrpski živalski vrt- zverinjak. Tako lahko nastopajo na mednarodnih posvetih z učenimi referati. Varnost in počutje ljudi na velikem delu slovenskega ozemlja jih ne zanima, pomembno je le, da je čimveč zveri. Poleg avtohtonih še šakali in risi. Po njihovo, ljudje ki vstopajo zaradi dela v lasten gozd, nabiralci borovnic, gob, naj pač pazijo. Otroke pa naj prevaža v šolo avtobus. Kmetje naj postavijo vsaj 2 m visoko in trdno ograjo, da bo vzdržali nalet dirjajočega divjega prašiča, ki naj bo tudi elektrificirana. Nekateri se hudujejo nad privezovanjem psov. Pes ni igrača za mestne sprehajalce, namenjen je varovanju ne pa prostemu potepanju po okolici, torej mora biti na verigi. Za izplačilo samo dela povzročene škode pa je potreben zapleten in dolg postopek. Kako naj potem še kdo kmetuje.
Drummer
# 05.12.2018 ob 07:00
Zakaj je uporabljena množina "Volkovi že prihajajo na domača dvorišča in raztrgajo domače pse, ki so privezani na verigo", če lepo piše, da se je zgodil en takšen primer v Ribnici.
microhub100
# 05.12.2018 ob 06:21
Kaj pa če bi odstrelili recimo ene 30 % svetovne človeške populacije, bi si zemlja kar fejst opomogla. Seveda ne mene :)
alcatraz
# 04.12.2018 ob 21:50
in kdo veže pse na verigo?
velenjcan
# 04.12.2018 ob 20:48
"Naj tisti, ki je proti, nosi nastalo škodo, ne pa da jo plačujejo vsi davkoplačevalci," je menil predsednik LZS-ja.
Od samega človekoljubja, bolje, davkoplačevalcoljubja jih bo konec. Zamolčijo seveda, da se je pred kakimi 20 leti država odločila, da je divjad (podobno kot vode itd.) državna last. Če dela škodo, bi bila pač država dolžna poskrbeti za odškodnino.
Zgodba preveč diši po udinjanju neki politiki...
buco15
# 05.12.2018 ob 05:36
Pes nima kaj delat zunajna verigi!
Bruce_Lee123
# 05.12.2018 ob 02:07
ne vem kaj sploh bluzijo teli jagri v tem članku sami seb so kontradiktorni...
Simba
# 04.12.2018 ob 21:39
in da še dopolnim: psi so pri kmetih/na vasi najcenejše orodje...
pač, bomo pri sosedu enga vzel ko se bo psica naslednjič zgonila. mu je najboljš kar zdej povedat da jih ne bo zakopu al pa utopu v potoku...
luckyss
# 05.12.2018 ob 17:08
Malo bo treba spremeniti zakonodajo...
Ni logično, da lahko nekdo v zasebnem gozdu strelja kar tako in na vse kar se premika samo zato ker je lovec...Nič nimam proti, če pride kdo nabirat gobe ali kostanj ali pa le na sprehod, da uživa v miru..
Ne maram pa, da me očitno okajen lovec s puško v roki v mojem gozdu "opozori", da s svojo aktivnostjo v gozdu oviram "jago"...In da sem lahko srečen, da me kdo po nesreči ni "poknil.".

No, naslednji dan sem jim podrl "prežo", ki so jo postavili v mojem gozdu z mojimi "sušicami".(nekateri poznate ta izraz) brez , da bi me vprašali za dovoljenje in jo zložil po P.S. u bilo je drv skoraj za klaftro..
V lokalni lovski oštariji sem jim tudi prepovedal vstop na mojo zemljo z orožjem...Dal sem še za šank rundo in sedaj imam mir...živali pa tudi...Najbolj "kul" je,ko zjutraj na terasi piješ kavo in ti pride srna z mladičem na dvajset metrov razdalje...in tebi se dozdeva, da njen pogled pomeni hvala hvala..
KovacevaKobila
# 05.12.2018 ob 12:47
Ko si privoščiš nekaj sarkazma in predlagaš, da se iz narave ‘odvzame’ tudi nekaj homo sapiensov, ki so se preveč namnožili (kar je, za razliko od volkov, neizpodbitno dejstvo), se te briše. Ko pa lovci in država nonšalantno razpravljajo o streljanju živih bitij - in o krasnih ‘poslovnih priložnostih’, ki jih prinaša takšno pobijanje - pa moralni zadržki misteriozno izginejo.

Par retoričnih vprašanj: mar ni navijanje za ‘odvzem osebkov’ iz okolja oz. pozivanje k nasilju definicija sovražnega govora? Zakaj je takšno pozivanje nesprejemljivo pri ljudeh, hkrati pa povsem sprejemljivo pri živalih? Mar etika velja samo za ljudi?
K_ris
# 05.12.2018 ob 08:11
@maliP

Hm. A ti bi tudi leve iztrebil, ker antilope lovijo? In vsak, ki zagovarja leva, je morilec živali?
luckyss
# 05.12.2018 ob 04:23
Kar nekaj vas pametuje, da pes pač mora biti na "ketni", da lahko čuva kmetijo.
Verjemite, veliko bolj učinkovit bo v ograjenem boksu kjer ima tudi toplotno izolirano "kočo"..
Že po načinu lajanja vem ali je prišel poštar ali gre pešec po cesti ali pa je opazil žival...
Medtem ko sosedov revež na verigi laja "brezveze" po več ur skupaj...
cenitamsok
# 05.12.2018 ob 23:09
Predlagam, da vsaj 5 volkov ulovijo in spustijo na Ljubljanski Golovec ali Rožnik. Tako jih bodo lahko pobližje spoznali solzavi nevladniki, ko se bodo tam sprehajali s svojimi rejenimi cuclni v oblekicah. Pravica za vse ali je pa ni!!!
kalah111
# 05.12.2018 ob 06:43
Pustite volkove in medvede pri miru. Kaj po lovci in njihove lovske nesreče, saj so nevarnejši kot vse divje živali skupaj. Pa tudi precej psov postrelijo.
por
# 05.12.2018 ob 05:28
haha, volkovi hodijo na dvorišča in trgajo pse... letos enega? Morda tri? Ali morda samo malo pretiravajo?
Macy
# 05.12.2018 ob 00:09
Ok, ne razumem nič. Najprej so hoteli pošicati 11 volkov, potem so se odločili da ne, velelovec Bradač pravi, da jih bo itak povozil vlak, ampak problem je v tem, ker je en volk pojedel psa, ki ni mogel pobegniti? In potem? What’s the plan? Res ne razumem.
StricaOdZadi
# 05.12.2018 ob 00:09
Uuuuuu eni majo psa na verigi, ja eni pa v dvanajstem štuku...
Ne vem kdo je bol debil.
Pa b rad vidu, da pridejo naši AUTOHTONI šaklčki mal po tivoliju na kavalirčke pa čiuaue za kosilo.
Kar vidim kako se bo mnenje betonskih hipsterjev prezrcalilo.
topol
# 04.12.2018 ob 23:53
Eden je prav napisal. Ko so daleč od Ljubljane, so prijazne živalce, na Golovcu ali Rožniku pa bodo za njimi poslali policijo, v zraku pa bo helikopter s termovizijo.
BobPaisley1963
# 04.12.2018 ob 23:51
Težko me bo kdo kdo prepričal v nasprotno. Upam si trditi, da za naš planet in življenje na njem največjo nevarnost predstavlja naša vrsta. Škoda, ki jo napravijo vsa zveri tega sveta, je kaplja v morje proti škodi, ki jo naredimo mi. Sami sebi smo najbolj nevarni. Ali bi se zato strinjali z "odvzemom" znotraj naše vrste? Na podlagi žreba, recimo!
ronzi
# 04.12.2018 ob 21:40
Večja težava bo dejstvo, da volkovi že prihajajo na domača dvorišča in raztrgajo domače pse, ki so privezani na verigo (eden takšnih primerov se je letos zgodil v Ribnici). Ljudem bo to počasi prekipelo in bodo zahtevali neko ustrezno ukrepanje, je še povedal za MMC ter dodal, da je vse v redu, dokler je v gozdu dovolj divjadi in jelenjadi, da lahko tam volkovi živijo in se prehranjujejo. "Ko pa pridejo na domače dvorišče, je zgodba povsem drugačna."

hah in zato moremo ukrepat,ker je volk raztrgal psa pripetega na verigo???
Savnik
# 04.12.2018 ob 23:55
in kdo veže pse na verigo?

In kdo ima psa čuvaja na kavču?
SkodaOctavia
# 04.12.2018 ob 23:14
Še en razlog več da psi NISO za na verigo!!!!
di_maria
# 04.12.2018 ob 22:56
Glede na to, kako malo je zveri, ljudje pa se samo razmnožujemo. ni čudno da se počutijo tako ogrožene.
BarbaRat
# 05.12.2018 ob 16:03
Ljudje, lovci hočejo pridobiti podporo v javnosti, ker hočejo streljati volkove, čeprav je odstrel protizakonit, kot je že ugotovilo upravno sodišče, še prej pa Evropska komisija. Zdaj si očitno že izmišljujejo razloge, samo da bi streljali, kar je sramotno. Streljati hočejo še šakale, čeprav nimajo pojma, koliko jih je.
Očitno še niso slišali za to, da se živali nagonsko bojujejo pred pretiranim pobijanjem s povečano rodnostjo, zato večje število medvedov ne preseneča - večje število je tudi posledica zimskega hranjenja, kar je strokovno povsem zgrešeno. Naj narava opravi svoje, pa bo. Dragi lovci, ZGS, ARSO in MOP - če vas žene takšna sla po krvi, vas prosim, da greste do psihiatrov in začnete delati na sebi ...
K_ris
# 05.12.2018 ob 12:40
@Hope

Daleč najbolj nevarna žival, ki jo lahko srečaš na sprehodu v gozdu, je klop. Če ne verjameš, ti lahko posredujem tudi statistična dejstva.
RJSlo
# 05.12.2018 ob 11:40
ale_
# 05.12.2018 ob 07:56
Postavlja pa se mi vprašanje nasprotnikom lova; kakšna je razlika med lovcem in ribičem?
----------------------------------------------------------------------
No ja. Trezen lovec je nevaren samo za živali, pijan lovec pa tudi za ljudi. Trezen ribič je nevaren samo za ribe, pijan ribič pa ogroža samo samega sebe.
Kazalo