Predšolski tečajniki na Angleških igralnih uricah. Foto:
Predšolski tečajniki na Angleških igralnih uricah. Foto:

12 tisoč tečajnikom, ki so v dveh desetletjih pridobivali znanje v Jezikovnem centru Nista, se bodo prihodnji konec tedna pridružili številni novi. Pred svetovnim dnevom jezikov in ob svojem 20. jubileju bodo v Jezikovnem centru Nista ponudili izobraževalne delavnice štirih različnih jezikov na osnovnem nivoju vsem, ki jih bodo obiskali v četrtek, 8., ali petek, 9. septembra 2011, med 9. in 12.30 ter med 15. in 19. uro. Hitre delavnice so brezplačne, potrebno se je le prijaviti.
»Razvoj obalnih občin je vse bolj turistično obarvan. S potrebo po znanju več jezikov se srečujemo v vsakdanjem življenju ne le zaradi dvojezičnosti in neposredne bližine Italije ter Hrvaške, temveč tudi zaradi obiskovalcev iz tradicionalnih in novih turističnih trgov, kot sta recimo Rusija in Srbija. To predvsem občutijo trgovci, gostinci, hotelirji in javni delavci, med njimi zdravniki in policisti,» povzema jezikovni utrip Slovenske Istre direktorica Jezikovnega centra Nista Alenka Rajčič, ki je vesela podpore, na katero je njena pobuda naletela pri lokalnih turističnih organizacijah in obrtno-podjetniških zbornicah.
Tamara Kozlovič, vodja Turistične organizacije Koper, pobudo pozdravlja iz več razlogov: »Znanje tujih jezikov pospešuje prodajo v trgovinah, hotelih, gostinskih ponudnikih in v vseh s turizmom povezanih dejavnosti. Poznavanje jezikov naših gostov, ki prihajajo v Slovensko Istro iz vseh koncev sveta, nedvomno zbližuje ljudi in prepleta različne kulture.«
Slovenci smo sicer učenju jezikov naklonjeni: kar tretjina nas govori tri ali več tujih jezikov (mednje se šteje tudi jezike nekdanje Jugoslavije), vsaj en tuji jezik pa govori kar 92 % slovenskih prebivalcev*. V Evropski Uniji je ta delež nižji: 56 % Evropejcev govori en tuj jezik, 28 % pa dva**. Slovenska Istra kot dvojezično območje pa dosega najmanj slovensko povprečje.
Nista je ob najdaljši tradiciji med jezikovnimi šolami v Slovenski Istri, prva med njimi uvedla poučevanje s strani native speakerjev ali tujih govorcev ter željnim znanja jezikov ponudila priprave na mednarodne certifikate iz splošne in poslovne angleščine, francoščine, italijanščine, španščine in nemščine.
Nistini tečajniki so se v preteklih 20 letih udeleževali tečajev angleškega, italijanskega, nemškega, francoskega španskega, portugalskega, grškega, ruskega, hrvaškega makedonskega, madžarskega, arabskega jezika in tečajev slovenščine za tujce.
Kot pravi direktorica Alenka Rajčič, nameravajo v prihodnje spodbujati učenje jezikov prihodnosti, kot so ruščina, kitajščina in arabščina, ter ponudbo razširiti z medijskimi oziroma interaktivnimi učilnicami, interaktivnim tečajem slovenščine za tujce in študijem tujih jezikov na uglednih evropskih in svetovnih univerzah.
V Jezikovnem centru Nista sicer organizirajo različna jezikovna izobraževanja ter izpopolnjevanja za odrasle in otroke, programe za podjetja, pokrivajo pa tudi druga področja izobraževanja in rabe tujih jezikov.
Že pred poletjem so k sodelovanju v natečaju »Slovenska Istra v petih minutah« povabili dijake prvih in drugih letnikov Srednje tehniške šole Koper, Srednje zdravstvene šole Izola, Srednje gostinske in turistične šole Izola in italijanske gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper. Tiste, ki so Slovensko Istro v nekaj minutah predstavili na najbolj prepričljiv način, bodo ob svojem jubileju nagradili z delavnico ruskega jezika.

* SURS, 2010
** Eurobarometer, 2006

Novico je napisal uporabnik Studio Kernel.