Foto:
Foto:


Državni zbor ima 90 sedežev, od tega sta dva sedeža zagotovljena za predstavnika madžarske oz. italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Za 88 sedežev se v osmih volilnih enotah poteguje skupno 1.390 kandidatov bodisi političnih strank bodisi skupin volivcev.

Skupno je bilo vloženih 23 kandidatnih list, od tega je 17 strankarskih, tri so nestrankarske liste, kandidirajo pa tudi trije neodvisni kandidati. Za poslanca italijanske narodne skupnosti je en kandidat, za poslanca madžarske pa se poteguje pet kandidatov.

Po podatkih Republiške volilne komisije bo nekaj več kot 1,6 milijona volivcev v nedeljo svoj glas lahko oddalo na 3.388 voliščih, ki se bodo odprla ob 7. uri zjutraj, zaprla pa ob 19. uri. Poleg tega bo odprtih tudi 35 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije, kjer bodo lahko volili slovenski državljani z bivališčem v tujini. Za izvolitev poslanca italijanske narodne skupnosti bo odprtih 51 volišč, za izvolitev poslanca madžarske narodne skupnosti pa 34 volišč. V volilne imenike za izvolitev poslanca predstavnika pripadnikov italijanske narodne skupnosti je vpisanih 2.767 volivcev, za izvolitev poslanca predstavnika pripadnikov madžarske narodne skupnosti v Sloveniji pa 6.610 volivcev.

Za nemoten potek volitev bo sicer v nedeljo skrbelo prek 23.000 ljudi, od tega 21.500 članov volilnih odborov ter prek tisoč članov okrajnih volilnih komisij, volilnih komisij volilnih enot in RVK-ja ter delavcev upravnih enot in uslužbencev slovenskih veleposlaništev.