Grmiček gozdnih borovnic zraste približno 30 centimetrov visoko - hrbet trpi, nagrajeni pa so le najbolj vztrajni. Foto:
Grmiček gozdnih borovnic zraste približno 30 centimetrov visoko - hrbet trpi, nagrajeni pa so le najbolj vztrajni. Foto:
Veliko koristnega se skriva v temnomodri lupini.

A nabiranje se vsekakor izplača, saj so borovnice povsem pri vrhu različnih seznamov najbolj zdravih živil.

Borovnice najbolje rastejo v zmerno toplem pasu, pa še to le v tistem, ki leži severno od ekvatorja. Njihova domovina naj bi bili severna Amerika in vzhodna Azija, predvsem severnoameriški Indijanci pa so malemu sadežu pripisovali velik pomen. Borovnice, ki jih
Američani še danes naravnost obožujejo, so konzervirali tako, da so jih vkuhavali v koncentrat, ki so ga nato posušili na soncu.

Rade imajo kislo prst
Grmički borovnic zrastejo približno 30 centimetrov visoko in imajo majhne liste. Ustrezajo jim peščena in šotasta tla, ki jim ne manjka vlage. Plodovi so majhne, okrogle in temnomodre jagode s srebrnim poprhom. Vzgojili so tudi sorte, ki zrastejo približno tri metre visoko in rodijo dvakrat večje sadeže, a okus gozdnih borovnic ostaja bolj intenziven. Slaba lastnost borovnic je gotovo njihova občutljivost. Transport slabo prenašajo, pa tudi v hladilniku zdržijo le kratek čas - najbolje jih je torej porabiti čim hitreje.

"Supersadež", ki mu ni para
Borovnice vsebujejo veliko vitamina C, kalcija, železa, fosforja, polifenolov, mangana, magnezija ... V temni lupini je veliko čreslovine, barvilo mirtilin pa naj bi zaviralo razmnoževanje bakterij ter ščitilo črevesno sluznico. Poparek iz posušenih borovničevih listov znižuje raven sladkorja v krvi ter blagodejno vpliva na sečila in ledvice. Antioksidanti v borovnicah naj bi pomagali preprečevati nastanek raka in še bi lahko naštevali. "Hrana za zdravje in možgane," borovnicam povsem pravilno pravijo Američani.