Cvetovi granatnega jabolka so največkrat rdečkasti. Foto: RTV SLO
Cvetovi granatnega jabolka so največkrat rdečkasti. Foto: RTV SLO
Sadeži so po velikosti podobni grenivkam. Foto: RTV SLO
Prerezano granatno jabolko je prava paša za oči. Foto: RTV SLO

Granatno jabolko je edini zastopnik družine Punicaceae, granatovcev. Njegova domovina naj bi bila Perzija, torej območje današnjega Irana, vendar pa so granatno jabolko vzgajali že v prazgodovini.

V Sredozemlju ga gojijo že več tisočletij. Prek Indije so trgovci granatno jabolko ponesli tudi v jugovzhodno Azijo in na Kitajsko, španski misijonarji pa so ga v 18. stoletju odpeljali v dežele novega sveta.

Granatno jabolko je bilo že za mnoga starodavna ljudstva sveti sadež. Babilonci so verjeli, da jih žvečenje semen granatnega jabolka pred bitko naredi nepremagljive. Najstarejše znano pričevanje o granatnem jabolku so arheologi našli v grobnici Ramzesa IV. Za antične Grke je bilo granatno jabolko simbol plodnosti, v Bibliji pa je omenjeno skupaj z grozdjem in figo. Sadež naj bi v sebi skrival toliko semen, kolikor je zakonov v Stari zavezi, torej 613.

Andaluzijsko mesto Granada se lahko za svoje ime zahvali temu zanimivemu sadežu, ki je ime posodilo tudi granati ter poldragemu kamnu granatu.

Vednozeleni granatovec raste kot drevo, ki pa ne preseže višine petih metrov, ali kot nizek grm. Cvetovi so običajno rdeči, veje pa imajo včasih trne. Granatovec ima rad vroča poletja, pozimi pa prenese tudi temperature do –10 st. C. Je nezahteven - prenese daljšo sušo, a raste počasi.

Obstaja malo vrst granatnega jabolka, zaradi čudovitih cvetov pa so vzgojili tudi okrasne vrste. Sadeži so po velikosti podobni grenivkam, lupina ni užitna, notranjost pa na šest delov deli bela, usnjata kožica. Ti vsebujejo veliko plodov v obliki majhnih, rdečih zrn. Zunanji del teh zrn je rdeč in užiten. Granatna jabolka jemo sveža - sadež prerežemo in pojemo rdeča zrna. Z zrni lahko popestrimo tudi številne jedi, od solat, sadnih solat do ribjih in mesnih jedi. Na Bližnjem vzhodu in v Iranu je priljubljen tudi sok granatnega jabolka.

Prenesejo daljši transport
Granatna jabolka naj bo obirali le zrela, saj sicer sadeži zelo težko dozorijo. Če pa sadeže predolgo pustijo na drevesu, počijo. Granatna jabolka prenesejo tudi daljši transport. Pri nas jih na trgovinah polic lahko poiščemo v jesenskih in zimskih mesecih. Izberemo težje, rdečkaste ali rjavkaste sadeže z gladko lupino.

Zrna vsebujejo veliko vitamina C, vitamina B2, kalija, fosforja in niacina, kiselkast okus pa mu da velik delež taninskih kislin. Granatnemu jabolku pripisujejo številne zdravilne učinke.