Vodja BMW-ja meni, da je načrtovana prepoved bencinskih in dizelskih avtomobilov v EU-ju od leta 2035 napaka. Foto: Reuters
Vodja BMW-ja meni, da je načrtovana prepoved bencinskih in dizelskih avtomobilov v EU-ju od leta 2035 napaka. Foto: Reuters

Oliver Zipse je za cilj leta 2024 postavil dvomestno rast prodaje e-avtomobilov. Kar zadeva tehnologijo, BMW ne stavi le na električne avtomobile, je zaupal nemški reviji Focus.

BMW želi prihodnje leto prvič prodati več kot pol milijona električnih avtomobilov. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je proizvajalec avtomobilov s sedežem v Münchnu po vsem svetu dobavil 247.000 popolnoma električnih vozil.

Vodja BMW-ja meni, da je načrtovana prepoved bencinskih in dizelskih avtomobilov v EU-ju od leta 2035 napaka. Posledica bodo višji izpusti ogljikovega dioksida: "Če bodo prepovedani novi, učinkovitejši motorji, bodo ljudje dlje vozili svoje stare avtomobile," je dejal Zipse. "In če tehnološko vse stavimo na enega konja, se bodo temu primerno dvignile tudi cene na trgu. Tak trd pristanek ni nikomur v interesu."

Poleg tega električna energija iz premoga in plina ni trajnostna energija, izpostavlja. Nihče ne ve, "ali in kdaj točno lahko bomo zagotovili oskrbo z obnovljivo energijo", pravi Zipse in dodaja, da razmere postanejo kritične, ko na eni strani obstajajo prepovedi, hkrati pa dolgoročno izvedljivih alternativnih rešitev ni. V vsakem primeru bo leta 2035 na cestah še vedno na milijone motorjev z notranjim zgorevanjem, še pravi Zipse.