V Italiji je na Amazonovi strani že mogoče kupiti nekaj Fiatovih modelov. Foto: Amazon
V Italiji je na Amazonovi strani že mogoče kupiti nekaj Fiatovih modelov. Foto: Amazon

Amazon v okviru oddelka Amazon Vehicles že ponuja podporo pri iskanju avtomobilov z opisi, ocenami in priporočenimi cenami ter jih usmerja do uradnih trgovin prodajalcev, kjer lahko poiščejo rezervne dele in druge poprodajne storitve za svoje avtomobile.

Zdaj pa se pripravlja tudi na prodajo avtomobilov. Kot poroča AvtoNews, je za to že najel Cristopha Moellerja, nekdanjega specialista za avtomobilsko industrijo pri svetovalnem podjetju Oliver Wyman.

Moeller je ob tem povedal, da se pri Amazonu ukvarja s področjem opreme za prvo vgradnjo v avtomobile OEM (original equipment manufacturer).

Postopna širitev
Spletni gigant trenutno vzpostavlja novo enoto v Luksemburgu, od koder bo zagnal spletno prodajo avtomobilov, najprej v Združenem kraljestvu in nato na drugih evropskih trgih. V ta namen naj bi že nekaj časa zbiral ekipo dobro plačanih svetovalcev s področja avtomobilske industrije.

Neimenovani vodilni enega izmed avtomobilskih proizvajalcev je povedal, da Amazon teži k vzpostavitvi novega stebra v tem poslu v obliki testnih voženj. Eden izmed odgovornih za stike z javnostjo pri velikanu Fiat-Chrysler pa je izjavil, da Amazon na tem področju nekaj načrtuje.

Pri Amazonu za zdaj ne želijo komentirati svojih načrtov na evropskem trgu, pri čemer še ni jasno, ali bodo začeli ponujati nove ali rabljene avtomobile. Lani so na svoji italijanski spletni strani amazon.it začeli prodajati nekaj Fiatovih modelov in marca program razširili s ponudbo dolgoročnih najemov.