Chevrolet camaro ZL1 ima pod motornim pokrovom 4,2-litrski motor V8 s 477 kilovati moči. Foto: Chevrolet
Chevrolet camaro ZL1 ima pod motornim pokrovom 4,2-litrski motor V8 s 477 kilovati moči. Foto: Chevrolet

General Motors je predstavil prve informacije in fotografije o novem chevrolet camaru ZL1, ki ga bo uradno razkril na avtomobilskem salonu v New Yorku.
ZL1 je zmogljiva različica modela camaro, ki bo kupcem ponudila različne tehnične in vizualne dodelave in bo kot tak izstopal od preostale ponudbe.
Že na prvi pogled je mogoče opaziti agresivnejši dizajn, ki vključuje novo motorno masko z zračno režo za hlajenje in pokrov motorja, večji sprednji spojler, širše oboke blatnikov, drugačen je tudi zadnji spojler in pragovi. Edinstvena so 20-palčna aluminijasta platišča, na katera so nameščene športne pnevmatike goodyear eagle F1 supercar, ki jih je ameriški gumarski velikan posebej razvil za camara ZL1.
Spremembe v potovani kabini so skromnejše in vključujejo športne sedeže znamke Recaro, športni volan, novo ročico menjalnika in oznake ZL1.
Tudi novi samodejni 10-stopenjski menjalnik
Camaru ZL1 so namenili znan 4,2-litrski motor LT4 V8, ki so mu še povečali moč na 477 kilovatov, največji navor je 868 Nm. Za prenos moči na kolesa je zadolžen ročni šeststopenjski menjalnik, oziroma novi desetstopenjski samodejni menjalnik, ki ga je General Motors razvil v sodelovanju s Fordom.

Ameriški športnik je opremljen tudi z že uveljavljenim sistemom blažilnikov s stalnim nadzorom (magnetic ride control), ki skrbijo za hitro odzivnost na spremenjene razmere, elektronsko nadziranim diferencialom z blokado, sistemom za izbiro režima vožnje in nadzorom speljevanja launch control.
K boljšim voznim karakteristikam pripomore za 91 kilogramov manjša masa vozila. Pri Chevroletu so pred uradno predstavitvijo razkrili le, da bo pospešek boljši kot pri aktualnem modelu, ki v kombinaciji z ročnim menjalnikom od 0 do 100 km/h pospeši v 4,0 sekunde, v kombinaciji s samodejnim menjalnikom pa še desetinko hitreje.