Prenovljeni citroën C4 bo v Sloveniji naprodaj spomladi prihodnje leto. Foto: Citroën
Prenovljeni citroën C4 bo v Sloveniji naprodaj spomladi prihodnje leto. Foto: Citroën

Štiri leta po predstavitvi druge generacije modela C4 so se pri Citröenu odločili za prenovo, ki prinaša nove varnostne sisteme, nov mali motor in minimalni poseg v zunanjo obliko.
Prva generacija citroëna C4 je na trg zapeljala leta 2004, druga pa leta 2010. V štirih letih so Francozi izdelali več kot 450.000 primerkov aktualne generacije.
Zagon motorja s pomočjo gumba
Najbolj opazna sprememba na zunanjosti so prednja LED-dnevna svetila, drugačni žarometi zadaj s 3D-grafiko, tako spredaj, kot zadaj je več kroma, Citroën ponuja nove barve karoserije in obliko platišč.
V potovalni kabini je nov infontament sistem s 7-palčnim zaslonom, občutljivim na dotik, ki združuje avdiosistem in navigacijsko napravo. Pri C4 vam ključa ne bo treba vzeti v roke, lahko ga pustite kar v žepu, saj za odklepanje vozila in zagon motorja poskrbi sistem »hands-free keyless entry and start«. Opcijsko bosta na izbiro masaža voznikovega sedeža in panoramska streha z električnim senčnim rolojem.
Vozniku bodo v pomoč sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, sistem nadzora zdrsa pogonskih koles, sistem za prepoznavanje vozil v mrtvem kotu in sistem za opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu brez vključenega smernega kazalnika.
Nov mali trivaljni turbomotor
Novost v motorni paleti je nov turbobencinski trivaljnik z oznako PureTech in močjo 81 kilovatov ter 205 Nm navora, ki v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom po tovarniških podatkih v povprečju porabi 4,7 litra bencina na 100 kilometrov, v zrak pa na kilometer poti izpusti 110 gramov CO2. Preostala motorna paleta ostaja nespremenjena, tako kot tudi dimenzije. V dolžino meri 433 centimetrov, v širino 179 centimetrov, v višino 149 centimetrov, medosna razdalja je 261 centimetrov, prostornina prtljažnega prostora pa 408 litrov.