Clio R.S. 16 se je javnosti znova predstavil v značilni rumeni barvi Renaultovega športnega oddelka. Foto: Renault
Clio R.S. 16 se je javnosti znova predstavil v značilni rumeni barvi Renaultovega športnega oddelka. Foto: Renault

Renault Sport je predstavil prototip clia R.S. 16, odetega v barve dirkalnika F1 ter z vgrajenim najzmogljivejšim Renaultovim motorjem z močjo 275 KM.

Dvolitrski štirivaljnik zmore 205 kilovatov moči (275 KM) in doseže navor 360 Nm. Kot poudarjajo konstruktorji Renaultovega športnega oddelka, je bil izziv velik, saj so v manjšo »embalažo« clia prenesli motor, menjalnik in hladilni sistem iz večjega športnega sorodnika modela megane R.S. 275 trophy-r.

Zmogljivostim motorja so morali dodatno prilagoditi tudi podvozje vozila, ki je 60 milimetrov širše od običajnega sorodnika, in izpušni sistem, pri katerem so pečat dodali še slovenski strokovnjaki, saj so za zvočni podpis novega cestnega dirkalnika poskrbeli v podjetju Akrapovič.

Prototip novega clia R.S. 16, ki nosi barvo in nekatere prilagojene oznake Renaultovega dirkalnika F1, so javnosti prvič uradno predstavili ta konec tedna v Monaku, naslednjič pa se bo predstavil navdušencem nad zmogljivimi športniki, konec junija na festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Uradne odločitve o serijski proizvodnji sicer še ni, a glede na štiri desetletja dolgo tradicijo znamke in dosedanje izkušnje, bo prototip vodil tudi do serijske različice.