Volkswagen za srečanje ob Vrbskem jezeru vedno pripravi mikavna presenečenja. Foto: Volkswagen
Volkswagen za srečanje ob Vrbskem jezeru vedno pripravi mikavna presenečenja. Foto: Volkswagen

Prototip so Volkswagnovi inženirji in oblikovalci izdelali posebej za 32. srečanje v »Meki GTI«, kamor že tradicionalno vsako leto romajo častilci zmogljivih GTI-jev vseh generacij in si poleg izdelkov znamke Volkswagen ogledajo tudi podobno športno oplemenitene izdelke drugih znamk velikega nemškega avtomobilskega koncerna.

Design vision GTI je izdelan na podlagi golfa GTI, v katerem se sicer skriva 2,0-litrski bencinski motor v serijski izvedbi z močjo 162 kilovatov (220 KM) ali izvedbi performance z močjo 169 kilovatov (230 KM), ki so mu še izboljšali aerodinamiko za hitrostne preizkušnje na dirkališčih in ga konstrukcijsko prilagodili še zmogljivejšemu motorju.

V prototip, ki ima štirikolesni pogon, so namreč konstruktorji vgradili 3,0-litrski bencinski šestvaljnik TSI V6, ki pri 6.500 vrtljajih doseže največjo moč 370 kilovatov (503 KM), med 4.000 in 6.000 vrtljaji pa največji navor 560 Nm. V kombinaciji s samodejnim menjalnikom prototip pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v 3,9 sekunde.