Tesla bo v kratkem v Evropi začela iskati primerne lokacijo za gradnjo nove gigatovarne. Foto: Tesla
Tesla bo v kratkem v Evropi začela iskati primerne lokacijo za gradnjo nove gigatovarne. Foto: Tesla

Kalifornijsko podjetje sicer uradno še ni dalo vedeti, kateri kraji bi prišli v poštev, a tuji mediji napovedujejo, da bi se to lahko zgodilo na Nizozemskem, v Franciji ali v Španiji.

Tesla trenutno že ima obrat na Nizozemskem, kjer poteka zaključni del proizvodnje avtomobilov za evropski trg, pri čemer le-ti nastajajo v glavni tovarni v Freemontu v Kaliforniji. Če bi želeli poustvariti streho s sončnimi celicami po vzoru tovarne v Sparksu v Nevadi, bi bila nedvomno najprimernejša sončna Španija.

Nujno za povečanje proizvodnje
Pred nekaj dnevi je Tesla naznanila tudi prevzem nemškega podjetja Grohmann Engineering, ki je specializirano za razvoj robotizirane proizvodnje. Omenjeno podjetje že več kot eno leto sodeluje s Teslo pri ključnih projektih, med drugim tudi pri razvoju cenovno dostopne limuzine model 3. Na sedežu podjetja v nemškem Prümu bodo razvijali in proizvajali avtomatiziran proizvodni sistem, ki bo prinesel znatno povečanje kakovosti in hitrosti proizvodnje ter obenem občutno zmanjšal proizvodne stroške.

Nova tovarna je pogoj za doseganje proizvodnje pol milijona vozil na leto, ki jo je prvi mož Tesle, Elon Musk napovedal do leta 2018. Za primerjavo velja navesti, da za letošnje leto načrtujejo proizvodnjo med 80 in 90 tisoč vozil.

Ob evforiji, ki je spremljala predstavitev modela 3, je Tesla maja prejela kar 375 tisoč prednaročil za ta model ter oktobra napovedala začetek proizvodnje za konec leta 2017, pri čemer bodo prvi kupci avtomobile prejeli leta 2018.