Motor tehta samo 35 kilogramov in ima vgrajen električni motor z močjo šest kilovatov. Foto: AP Works
Motor tehta samo 35 kilogramov in ima vgrajen električni motor z močjo šest kilovatov. Foto: AP Works

Pri podjetju AP Works so predstavili motorno kolo, ki je plod tehnologije 3D-tiskanja, njegova posebnost pa je ultra lahka konstrukcija. Pogon je električni.
Projektna ideja je plod razmišljanja Airbusovih strokovnjakov, natančneje podjetja AP Works, kjer so uporabili bionične algoritme za izdelavo strukture motocikla.
Struktura motocikla, oziroma njegovo okostje, je ultra trdna, saj so za izdelavo uporabili na milijone slojev materiala debeline do 30 mikrometrov. Posebna legura, ki so jo nanašali, se imenuje Scalalloy. Gre za letalski aluminij, ki ga odlikuje velika trdnost, ki jo primerjajo z uporabo titana.

Pospeši do 80 km/h
Motorno kolo tehta vsega 35 kilogramov, kar je inženirjem omogočilo, da so dobre vozne karakteristike dosegli kljub majhnemu motorju, ki proizvede samo šest kilovatov moči in 130 Nm navora. Pri proizvajalcu trdijo, da "light rider" z mesta do 45 km/h pospeši v treh sekundah, najvišja hitrost je 80 km/h. Električni doseg z enim polnjenjem baterije je okoli 60 kilometrov.
Pri Airbusovem AP Works razmišljajo o proizvodnji do 50 motornih koles "light rider“. Vsi, ki jih zanima nakup, morajo po vzoru na Teslo Motors in njihov električni avtomobil tesla model 3, vplačati rezervacijo v vrednosti 2.000 evrov. Pri tem morajo računati, da je cena 3D-natisnjenega električnega motornega kolesa kar 50 tisoč evrov.