Izdelava enega avtomobila je stala nekaj sto tisoč dolarjev. Foto:
Izdelava enega avtomobila je stala nekaj sto tisoč dolarjev. Foto:

Za prav posebnega jeklenega lepotca, ki se je po potrebi spremenil v podmornico in Bondu omogočil tudi podvodni lov na zlikovce, strokovnjaki ocenjujejo, da bo na dražbi dosegel ceno nekaj milijonov dolarjev.

Avtomobil je bil več let shranjen v zabojniku v New Yorku, dokler ga ni neki par na slepi dražbi kupil zgolj za 100 dolarjev, so sporočili iz kanadske dražbene hiše RM Auctions.

Moški, ki želi ostati neimenovan, je upal, da bo zaslužil nekaj denarja s prodajo stvari, ki jih bo našel v zabojniku, niti najmanj pa si ni mislil, da bo v propadajočem objektu našel enega izmed najznamenitejših jeklenih lepotcev v filmskem svetu, ki mu bo že septembra prinesel večmilijonski zaslužek.

Leta 1975 so na avtomobilskem salonu v Parizu predstavili esprita. Za volanom zadnjega se je dve leti pozneje znašel tudi slavni britanski vohun 007. Leta 1977 so namreč za snemanje filma Vohun, ki me je ljubil izdelali šest avtomobilov podmornic, s katerim se je bilo mogoče peljati pod vodno gladino. V podvodnih prizorih je avtomobil vozil pripadnik posebne enote ameriške mornarice, ki je moral ob tem nositi masko in kisik.

Pred kratkim so na dražbi za kar tri milijone funtov prodali še en avtomobil iz filma o Jamesu Bondu, astona martin DB5. To je bila do zdaj najvišja cena, ki so jo kadar koli iztržili za avtomobil iz filma.