Nissan e-NV200 je za zdaj sicer prototip, ki ga že preizkušajo v praksi, obeta pa se tudi serijska različica. Foto: Nissan
Nissan e-NV200 je za zdaj sicer prototip, ki ga že preizkušajo v praksi, obeta pa se tudi serijska različica. Foto: Nissan

NV200 je v osnovi lahko gospodarsko vozilo, ki ga je Nissan s ponudbo klasičnih pogonskih agregatov že pripeljal na prve trge. Med večji komercialni uspeh pa štejejo tudi zmago na razpisu za nova taksivozila v Los Angelesu, posebej prirejena za tovrstno delo. Prototip e-NV200 je sicer zasnovan kot udobno in dobro opremljeno sedemsedežno vozilo za prevoz potnikov, vendar pa je mogoče tehnološko osnovo brez posebnih težav nameniti tudi za ponudbo na trgu lahkih gospodarskih vozil, torej kot klasični furgon ali cenovno dostopnejšo in po opremi malce siromašnejšo pet ali sedemsedežno različico za prevoz ljudi.

Pogonski sklop, ki so ga uporabili pri električnem e-NV200, je modificiran sklop iz osebnega vozila leaf. Sestavlja ga sinhroni električni motor z močjo 80 kilovatov in navorom 280 Nm, energijo pa zagotavlja 48 litij-ionskih modulov, ki so jih razvrstili po vozilu, da bi čim bolj izkoristili prostor ter zagotovili ustrezno porazdelitev teže.

O dosegu in drugih tehničnih podrobnostih pri Nissanu sicer še molčijo, poudarjajo pa, da tovrstne prototipe v Veliki Britaniji že preizkušajo tudi v praksi, kar pomeni, da je slej ko prej mogoče pričakovati tudi serijsko različico osebnega sedemsedežnika oziroma lahkega dostavnika z električnim pogonom.