NV200 bo kmalu nepogrešljiv del velemestne podobe v New Yorku. Foto: Nissan
NV200 bo kmalu nepogrešljiv del velemestne podobe v New Yorku. Foto: Nissan

Po več kot dveh letih izbiranja so mestne oblasti v New Yorku objavile, da bo »Taksi jutrišnjega dne« nissan NV200 v posebni izvedbi.

V New Yorku, kjer več kot 13 tisoč taksijev na leto prevozi skupno več kot 800 milijonov kilometrov, so namreč leta 2007 postavili merila za nove taksije in pozvali izdelovalce avtomobilov, da predstavijo svoje zamisli namensko izdelanih vozil, ki naj bi nadaljevala tradicijo nepogrešljivega javnega prevoznega sredstva v tem severnoameriškem velemestu. V finalni izbor so se uvrstili ford transit connect, karsan V1 in nissan NV200. Prav zadnji je po izboru javnosti, strokovnjakov in mestnih oblasti na koncu zmagal in bo od leta 2013 dalje postopoma zavzemal mestne ulice.

Zanimivo je, da bodo nove taksije izdelovali v sosednji Mehiki, kar pomeni, da tudi Fordov sloves največjega dobavitelja taksijev v Severni Ameriki ali pa Karsanova ponudba, da proizvodnjo vzpostavi v mestu, nista bila dovolj velika aduta za končno zmago.

Prirejena različica Nissanovega lahkega gospodarskega vozila, bo imela vgrajen varčni dvolitrski štirivaljni motor z nizko ravnjo škodljivih izpustov, v notranjosti pa bo dovolj prostora za štiri potnike in prtljago.

Med posebnosti novega taksija pa sodijo še hupa omejene glasnosti in svetlobno opozorilo, ki deluje ob hupanju, s čemer se zmanjša obremenitev okolja s hrupom, drsna vrata z vstopno stopnico in dodatnimi oprijemi, ločeno nadzorovana klimatska napravo za zadnji del vozila, posebne prevleke za lažje čiščenje, boljša osvetlitev potniške kabine, priključki za polnjenje akumulatorjev prenosnih električnih naprav potnikov in velika steklena panoramska streha, ki bo omogočala boljši pogled na mesto, kar bodo cenili predvsem turisti.